Re: Budowa elektrowni wiatrowej-aerodynamika,mechanika,przep
Słuchaj, sam kiedyś długo kombinowałem o co w takich turbinach chodzi. Taki zestaw /segment łopat odchyla się przy wzroście obrotów i w ten sposób jest regulacja. Mam dobrą wiadomość: pogrzeb dokładnie w naszym tutaj temacie, ok.1 rok temu ktoś z nas forumowiczów budował takie cudo i zamieścił b. dobre zdjęcia, chyba nick zaczynał się na osz....lub os.... (Pamięć niestety mnie zawodzi.) Gra wygląda na wartą świeczki, ale ten "budowniczy" wyjaśni Ci to dokładnie.
Witam od kilku miesięcy jestem czytelnikiem tego forum . Dzięki tym informacjom zacząłem budować prądnice typu amerykanka z efektem przyzwoitym mam teraz mały problem ze śmigłem najlepiej by było gdyby ktoś mi użyczył formy( oczywiście odpłatnie) na śmigło do prądnicy 2 do3KV z laminowaniem sobie poradzę, ew proszę o inną pomoc w sprawie śmigła. Dzięki i pozdrawiam.Nawiążę współpracę z hobbystami elektrowni wiatrowych najlepiej ze świętokrzyskiego
pawlusekczeslaw Jest inna opcja, możesz na allegro poszukać gościa który robi styropianowe rdzenie do laminowania .
Strony z allegro nie mogę ci podać ale wpisz w wyszukiwarkę to'' 6,5m ŚMIGŁO WIRNIK ELEKTROWNIA WIATROWA ''
Mój jest zrobiony na styl amerykana,ale nie działa poprawnie,ogon nie utrzymuje go w odpowiednim kierunku.Założyłem większy niż na zdjęciu,ale niewiele pomogło.
Z tego co mi się wydaje to oś obrotu musi być pod środkiem ciężkości całej głowicy bo jak masz przód dużo cięższy to na pewno tobie nie będzie się chciał ustawiać pod wiatr + moment obrotowy od śmigła
Do maxhurt Tak jak pisze TOMSON środek ciężkości powinien być w osi obrotu gondoli. Myślę jednak, że niepoprawne ustawienie Twojego wiatraka na wiatr jest spowodowane zbyt dużym oddaleniem płaszczyzny obrotu śmigieł od osi obrotu gondoli. Lepiej gdyby prądnica znajdowała się za osią obrotu gondoli. W przypadku "płaskich" amerykanek oddalenie to jest niewielkie, u Ciebie zbyt duże.
Jeśli gondola jest na łożyskach to nie ma znaczenia gdzie będzie środek ciężkości. Można zobaczyć konstrukcje inne między innymi chińskie, gdzie prądnica jest przed masztem a ogon wykonany jest z aluminium. Przy braku łożyska ma to wpływ bo ciężar jest na jednej stronie rury i może się blokować. Poza tym podczas pracy jest duża siła wywierana na układ i środek ciężkości przesunięty wtedy jest w stronę masztu.
Ważne jest aby odsadzenie było odpowiednie do konta pochylenia zawiasu oraz ciężaru ogona.
U mnie było tak że po założeniu wszystkiego na maszt ( oczywiście sowicie przesmarowane połączenie maszt-gondola, wszystko działało ok, nawet byłem troszkę niezadowolony że zbyt szybko się odwraca od wiatru. Ale po spłynięciu smaru, zrobiło się tak że aby obkręcić gondolę bo kabel był skręcony, miałem duży problem ( używałem 8m tyczki), musiałem przyłożyć dużą siłę.
hamerg nie zrozumiałeś o co chodzi koledze maxhurt. Chodzi o ustawianie wiatraka na wiatr i zniwelowanie tzw. "myszkowania", a nie odchylenia wirnika przy silnych wiatrach.
"Ważne jest aby odsadzenie było odpowiednie do konta pochylenia zawiasu oraz ciężaru ogona." Akurat te parametry odpowiadają za "łamanie" ogona przy zbyt silnym wietrze.
Środek ciężkości nie jest może taki ważny, ale oddalenie płaszczyzny obrotu śmigieł od środka obrotu gondoli ma znaczenie i to duże w konstrukcjach z "łamanym ogonem". Jak nie ma znaczenia to spróbuj oddalić śmigła od masztu na odległość długości ogona... o efekty nie pytam.
griszka007 Mam właśnie tak zrobione jak z tego linku,który podałeś.tylko chyba zbyt daleko są śmigła od masztu i dlatego "myszkuje".Nie wiem co lepiej-przerobić ogon na dłuższy,czy wszystko od początku na inny styl?
Kolego griszka007, jeśli chodzi o odległość osi obrotu śmigła i osi obrotu gondoli, to im większa jest ta odległość tym mniejsze jest przesunięcie osi prądnicy i gondoli. Jeśli dajemy prądnicę amerykankę do odsadzenie jest spore bo ok 15cm, ale jeśli dajemy pralkowca to ta odległość powinna być mniejsza i wynosić ok 7cm.
Kolego Maxhurt prześlij filmik jak to się dzieje u Ciebie.
maxhurt "Nie wiem co lepiej-przerobić ogon na dłuższy,czy wszystko od początku na inny styl?" Przedłużenie ogona poprawiłoby sytuację. Pytanie czy konstrukcja będzie stabilna, czy zawias wytrzyma? Czy wszystko nie będzie za "wiotkie"? Obawiam, że zmiana konstrukcji gondoli Ciebie nie ominie, ale sam o tym zdecydujesz. Może wpływ na "myszkowanie" ma niekorzystne usytuowanie? Budynki, drzewa?
Osobiście stosuję rozwiązanie z drugiego rysunku. To odchylenie kilku stopni robię "na oko". W rozwiązaniu z łamanym ogonem tylko jedna strona pióra ogona jest "wypychana" przez wirnik na wiatr i tylko ta "pracuje"(Na rysunku zaznaczona zieloną cienką kreską). Jeżeli nie dodam tych kilku stopni to łopaty nie pracują pod kątem prostym do kierunku wiatru. Zysk jest minimalny, ale chyba mniejsze myszkowanie. Taki zabieg może Twojej konstrukcji pomóc, ale nie wiem w jakim stopniu.
hamerg zdecyduj się. W ostatnim poście proponowałeś zmianę kąta pochylenia zawiasu. Natomiast to zmniejszenie "odsadzenia" osi obrotu śmigła od osi obrotu gondoli może pomóc.
Bo tak do końca nie było jasno zadane pytanie. Ten drugi rys. jest jaknajbardziej poprawny i tak powinno się to robić, gdy niestosujemy żadnych sprężyn. Zresztą tak jest nawet w opracowaniach Piggota.
Dziś popełniłem małego wiatraczka. Silnik krokowy 2 fazy 7Amax i do tego śmigiełka metalowe 2 sztuki z wentylatorka sufitowego po małej modernizacji. Nawet się kręci.
griszka007 Dzięki za pomoc,na początek dorzucę kilka stopni do kąta prostego,bo to najprostsze,a sam zastanawiałem się nad tym.Teraz mam potwierdzenie i zobaczymy
na ile pomoże.O efektach powiadomię za kilka dni.
pozdr.
ps.
nakręciłem dziś filmik:Link
jw3417 Dospawałem do rury z trzech stron kątownik hutniczy 45mm,bo rura wydawała mi się trochę cienka,jeżeli chodzi o wibracje to chyba musisz popracować nad śmigłem,też miałem z tym problemy-na dole wygląda że wyważone na górze chce urwać wszystko.
pozdr.
WITAM WSZYSTKICH
mam pytanie odnośnie łopat wirnika: Jaki najlepiej zastosować profil łopatki w przypadku przepływu turbulentnego dla wiatraka i dlaczego ? Może znacie jakąś literaturę na ten temat ? Mile widziane sugestie i przemyślenia.
Pozdrawiam.
maxhurt Tak źle na tym filmie to naprowadzanie na wiatr nie wygląda, powiedziałbym, że nawet w normie. Małe wiatraki z łamanymi ogonami tak mają, każda mała zmiana kierunku i mocy wiatru to kiwnięcie głowicą i nic na to nie poradzisz, można jedynie minimalizować skutki tego działania. Jeżeli dodasz tych parę stopni to się trochę poprawi, ale nie spodziewaj się niczego nadzwyczajnego.
Podsumowując: 1. W wiatraku z łamanym ogonem masa gondoli powinna być skupiona jak najbliżej jej osi obrotu.
2. Płaszczyzna wirujących łopat również w miarę możliwości jak najbliżej masztu.
3. Dodać te "kilka" stopni do kąta prostego między wirnikiem a ogonem. (rys. kilka postów wyżej)
kriss 733 W jaki sposób masz zamiar uruchamiać siłownik i do czego ma on służyć . myślę że lepiej było by gondole przestawić o około 10 cm w osi wierzy i zastosować łamanie ogona jak u kolegi griszka 007 na drugiej fotce . Jest to rozwiązanie proste o nie zawodne . Poszukuje kopyto na śmigło 3 do 4 metry średnicy Pozdrawiam.
Proszę stosować się do zasad polskiej pisowni. Zdanie zaczyna się dużą literą a kończy kropką. Istnieją także litery ę, ą, ś, ć, i inne. Proszę poprawić swoje posty.
Dotyczy to wszystkich piszących.
Re: Budowa małej elektrowni wiatrowej domowym sposobem cz. 2
Nitów nie ma, ale punktowe zgrzewy są , wywierce otwory w tych miejscach, a reszta to pikuś. Po wizycie urzędników z gminy bez zezwoleń tylko 3m od ziemi i dlatego podwójny pakiet 54 żłobki wolnoobrotowy.
3) budowli - należy przez to rozumieć każdy obiekt budowlany niebędący budynkiem lub obiektem małej architektury, jak: lotniska, drogi, linie kolejowe, mosty, wiadukty, estakady, tunele, przepusty, sieci techniczne, wolno stojące maszty antenowe, wolno stojące trwale związane z gruntem urządzenia reklamowe, budowle ziemne, obronne (fortyfikacje), ochronne, hydrotechniczne, zbiorniki, wolno stojące instalacje przemysłowe lub urządzenia techniczne, oczyszczalnie ścieków, składowiska odpadów, stacje uzdatniania wody, konstrukcje oporowe, nadziemne i podziemne przejścia dla pieszych, sieci uzbrojenia terenu, budowle sportowe, cmentarze, pomniki, a także części budowlane urządzeń technicznych (kotłów, pieców przemysłowych, elektrowni wiatrowych i innych urządzeń) oraz fundamenty pod maszyny i urządzenia, jako odrębne pod względem technicznym części przedmiotów składających się na całość użytkową;
Hmmm.
W zasadzie 3m od linii dachu, to 3 m i żadnego elementu ponad to typu płat wiatraka.
Mam z kolei takie pytanie.
Przepis dotyczy umieszczenia przedmiotu na dachu najwyższego budynku na posesji ?
Asekuracyjnie postawiłem trzymetrowy VAWT na dachu garażu, który znajduje się o 2 metry niżej niż dach budynku mieszkalnego obok.
To ma być bardzo prosty mechanizm ,kiedy wiatr osiągnie zbyt dużą siłę albo kiedy woda w zbiorniku zostanie nagrzana wtedy czujnik wysyła sygnał do stycznika ten włącza siłownik i wiatrak staje bokiem do wiatru .
Witam !
Przeglądając strony w sieci i archiwum tego forum znalazłem gdzieś poradę, aby do budowy amerykanki wykorzystać złomowane tarcze hamulcowe od autek. Byłem wczoraj na złomowisku, znalazłem kilka tarcz ale zaskoczyło mnie i zmartwiło, że są z żeliwa. Mam wątpliwości czy własności ferromagnetyczne żeliwa są zbliżone do własności ferromagnetycznych stali i czy w związku z tym można je zastosować bez poważniejszej straty dla osiągów prądnicy.
Pozdrawiam.
Chciałbym zadać pytanie doświadczonym użytkownikom wiatraka z drewnianymi łopatami... Jak duże rozpiętości śmigieł zastosowaliście i z jakim skutkiem? Dziś kończę takowe i zastanawia mnie czy to aby bezpieczne ?:)
Tu chodzi o 3 metry powyżej dachu budynku . Niezależnie ile jest budynków , 3metry nad dachem domku gospodarczego i tak samo 3 metry nad domem , czyli możesz mieć i tu i tu byle nie wyżej niż 3 metry nad danym dachem