FAQ | Points | Add... | Recent posts | Search | Register | Log in

Budowa elektrowni wiatrowej-aerodynamika,mechanika,przep

Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Electrical engineering -> Renewable Energy -> Budowa elektrowni wiatrowej-aerodynamika,mechanika,przep
Author
Poziom 10
Poziom 10

Post#871 26 Mar 2010 22:39   

Re: Budowa elektrowni wiatrowej-aerodynamika,mechanika,przep

ja_genius
Witam.
Znalazłem ciekawą stronę o wiatrakach takich jak wiatrak Halladay'a . Są tam pokazane części z których jest on zbudowany.Może komuś się to przyda.
Pozdrawiam.

link: http://www.windmill-parts.com/id21.html
Back to top

katakumba
Poziom 2
Poziom 2

Post#872 29 Mar 2010 00:11   

Witajcie,
czy możecie mnie naprowadzić skąd wziąć pliki *.cxy dla programu "WIATRAK 1.1" lub przynajmniej dane geometryczne dla profilów innych niżeli zawarte w programie. Korzystałem również z programu "Profili" z którego wyeksportowałem kilka profili ale w żadnym z plików nie było kąta alpha potrzebnego dla "WIATRAK 1.1".
Proszę o pomoc.
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 29 Mar 2010 00:11   

Back to top

ostanislaw
Poziom 14
Poziom 14

Post#873 29 Mar 2010 14:51   

Od dawna nie wchodziłem na forum po katastrofie mojego wiatraka w lipcu.
Zauważyłem że wiete zainteresował się wiatrakiem Halladaya.
To co budowałem ja było oparte na zasadach pracy wiatraka z odchylającymi się segmentami. Była to jednak moja własna konstrukcja jedynie wzorowana na zewnętrznym wyglądzie.
Myślę że korzystając z informacji na stronie zamieszczonej przez kolegę Wiete potrafię odtworzyć zasadę pracy koła Halladaya w wersji bezogonowej.
Dzięki za linka do strony "wiete" masz u mnie plus.
Na zdjęciu wiatrak po upadku. W wyniku upadku ucierpiał tylko jeden segment i cztery łopatki. nie naruszona jest geometria ramy nośnej koła.
Budowa elektrowni wiatrowej-aerodynamika,mechanika,przep Budowa elektrowni wiatrowej-aerodynamika,mechanika,przep
Back to top

tedzio4
Poziom 14
Poziom 14

Post#874 29 Mar 2010 16:45   

ostanisław jak każda budowla tak i wiatrak wymaga solidnej podstawy. trzeba było te pieńki zakopać z 1m . Solidna ta twoja konstrukcja. Ale niewielka strata da się naprawić. wszyscy uczymy się na błędach.

Dało się coś nagrzać tą elektrownią zanim upadła?
Resztę zapytań wysłałem na PW. Pozdrawiam tedzio4.
Back to top

Kwazor
Poziom 22
Poziom 22

Post#875 29 Mar 2010 18:01   

Ciekawe zawieszenie magnetyczne dla Vawta :
http://www.youtube.com/watch?v=2g-a6Oh60HQ&feature=related
Back to top

ostanislaw
Poziom 14
Poziom 14

Post#876 29 Mar 2010 19:47   

tedzio4 wrote:
ostanisław jak każda budowla tak i wiatrak wymaga solidnej podstawy.

Tyle to ja wiem ale przetłumaczcie to burkom w urzędach. To była tylko prowizorka do montażu i prób. A dużo nie brakowało żeby przetrzymała Huragan który przeszedł przez Legnicę i Prochowice. (wiatrołomy z okoliczych lasów jeszcze wywożą).

Na pw wyślę zdjęcia które znajdę. to są dwa filmiki z pierwszych prób
http://www.youtube.com/watch?v=hBhHtbv2Ax0
http://www.youtube.com/watch?v=RMuXOtWY82E
Back to top

06061947
Poziom 22
Poziom 22

Post#877 30 Mar 2010 19:02   

ostanislaw , a ile to miało średnicy?
gmv.
Back to top

ostanislaw
Poziom 14
Poziom 14

Post#878 30 Mar 2010 19:39   

Średnica koła 3m średnica ramy koła 2m. szerokość łopatek 10cm długość łopatki 1 m. Mocy z tego nie uzyskałem bo zbyt niskie są obroty koła. Przy wietrze 4m/s miałem ok 40V i 1A.
Z obliczeń programem wiatrak przy 8m/s powinno wytworzyć 1.5kW
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 30 Mar 2010 19:39   

Back to top

margum
Poziom 10
Poziom 10

Post#879 30 Mar 2010 20:39   

Witam wszystkich zakręconych wiatrem
Ten sezon zaczynam od budowy nowych łopat do nowej prądnicy i tak wyglądają po tygodniu rzeźbienia,pozostało jeszcze je dobrze wyszlifować zakonserwować,wyważyć i pomalować.

Budowa elektrowni wiatrowej-aerodynamika,mechanika,przep Budowa elektrowni wiatrowej-aerodynamika,mechanika,przep
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 30 Mar 2010 20:39   

Back to top

jw3417
Poziom 16
Poziom 16

Post#880 02 Apr 2010 08:06   

Witam w oczekiwaniu na decyzję urzędników na moje zgłoszenie na szybkiego popełniłem takiego błęda
Założenia były takie by wykorzystać ścianie garażu jako mocowanie i naturalny dyfuzor po pierwszych próbach rozczarowanie liczyłem na jakieś 150 - 200 obr a tu ledwie 60 obr
Moje pytanie czy ściana przy takim rozwiązaniu może spełniać rolę dyfuzora czy lepiej postawić go w otwartym terenie Żeby osiągnąć te 200obr to skrzydło musi mieć jakiś konkretny profil bo moje jest pogięte blacha nie chciała się giąć
Nie wiem czy ściana przeszkadza w osiągnięciu tych obrotów czy wina leży po stronie skrzydła i tu proszę was o pomoc
Back to top

margum
Poziom 10
Poziom 10

Post#881 02 Apr 2010 08:33   

To jest tak nisko i nie masz strachu że kogoś to może nieźle zranić (np. Dzieciaki)
Back to top

jw3417
Poziom 16
Poziom 16

Post#882 02 Apr 2010 12:51   

margum-To jest do celów poznawczych (prób) bo ma regulację chcę poznać o co chodzi z tymi pionowymi turbinami kręci się tylko jak przy tym stoję.
Back to top

mdj666
Poziom 2
Poziom 2

Post#883 07 Apr 2010 14:42   

witam
właśnie kończę realizowac projekt śmigła 4,8m dwu łopatowego, obliczenia zostały wykonane na moc nominalna 3kW przy około 9m/s a optimum aerodynamiczne na około 7m/s. Ostatnimi czasy moja uwaga zwróciła się na kwestie wyważenia, ponieważ śmigło ma się obracac ponad 300obr/min, wiec wyważenie statyczne może okazac się nie wystarczające i nawet jeśli pozornie wszystko będzie ok to wibracje mogą spowodowac znaczne zmniejszenie żywotności.
opiszcie proszę efekty wyważania waszych śmigieł statycznie, czy był to proces wystarczający?
Back to top

Wojtek32
Poziom 21
Poziom 21

Post#884 08 Apr 2010 11:39   

jw3417 wizualne porównanie obrotów nie mylić z mocą .

http://www.youtube.com/watch?v=n01aBcCPBSI&feature=related
Back to top

jw3417
Poziom 16
Poziom 16

Post#885 09 Apr 2010 08:40   

Panowie prosze o pomoc zrobiłem taką kratownice i ten szkic załączyłem do zgłoszenia nie wiem czy ten szkic wystarczy wydaje mi się że będą potrzebne jeszcze wyliczenia tej kratownicy prosił bym o pomoc w obliczeniach jak to się liczy

MASZT2.rar
 Filename:  MASZT2.rar
Download
 Contents:  
 Filesize:  42.94 KB
 Punkty:  0.00

Back to top

elim
Poziom 14
Poziom 14

Post#886 09 Apr 2010 13:05   

jw3417 wrote:
Panowie proszę o pomoc zrobiłem taką kratownice i ten szkic załączyłem do zgłoszenia nie wiem czy ten szkic wystarczy wydaje mi się że będą potrzebne jeszcze wyliczenia tej kratownicy prosił bym o pomoc w obliczeniach jak to się liczy

Wyliczenia powinni zrobić urzędnicy, Ty musisz im podać niezbędne dane do tego. Na dobrą sprawę nie wszyscy muszą sie na tym znać, wiec jak mają to policzyć. A jak znajdą błąd w obliczeniach to odrzucą całość.

Do opisu rysunku dołączył bym kąt pochylenia poprzeczek ukośnych, lub naniósł wymiary powiedzmy od płyty do punktu zaczepienia na pionowym profilu, podobnie z tymi poprzeczkami poziomymi, możliwe, że tylko wystarczy podać ilość tych poprzeczek. Nie wiem czy masz drugi szkic, bo tu brakuje jeszcze wymiaru płyty betonowej, można podać też wagę tych elementów oraz twardość śrub. Beton 1m3 - wazy od 2,2t do 2,4t. Stal obliczysz tu: Link .

Upewnij się jeszcze czy płytę nie wezmą jako fundament.

A w ogóle to gratuluję przejrzystości szkicu i powodzenia w "walce" w urzędzie :|
Back to top

andy1978
Poziom 15
Poziom 15

Post#887 09 Apr 2010 21:46   

Panowie czy rura o średnicy zew. 27mm i ściance 4 mm zamontowana na maszcie wytrzyma ciężar śmigieł i prądnicy amerykanki (tarcze od poloneza). Czy może obciążenia jakie panują podczas pracy elektrowni spowodują że rura pęknie?

Back to top

elim
Poziom 14
Poziom 14

Post#888 11 Apr 2010 12:36   

andy1978 wrote:
Panowie czy rura o średnicy zew. 27mm i ściance 4 mm zamontowana na maszcie wytrzyma ciężar śmigieł i prądnicy amerykanki (tarcze od poloneza). Czy może obciążenia jakie panują podczas pracy elektrowni spowodują że rura pęknie?

Żeby mieć pełny obraz musisz podać jakie siły będą działać na tą rurkę, np waga elementów które są na niej zawieszone + siły wytwożone przez wiatr. (powierzchnia pola zataczanego przeż śmigła pomnożona przez 1,2kN, obrazowo 10kN to 1tona)

Trochę mała średnica tej rury, jak masz możliwość zamocój górne łożysko podporowe jak najbliżej miejsca gdzie będzie zamocowana prądnica.
Back to top

andy1978
Poziom 15
Poziom 15

Post#889 11 Apr 2010 12:42   

Waga śmigła, prądnicy i ogona to około 30 kg. Śmigła mają średnicę 2,6m.
Back to top

manski
Poziom 17
Poziom 17

Post#890 11 Apr 2010 13:17   

Witam , chciałem się spytać o szczegóły dotyczące przekładni zwiększającej obroty , jak się doczytałem w poprzednich postach najmniejsze straty ( przynajmniej w tym zastosowaniu ) ma przekładnia łańcuchowa , i tu mam pytanie : z jakiego gotowego urządzenia najprościej zaadoptować taką przekładnię ?, przeglądając aukcje internetowe chyba dobrym rozwiązaniem jest komplet od motoroweru simson , zębatka większa ma 34 zęby , a mniejsze występują w wersjach od 13 do 17 zębów , więc jest przełożenie można zmieniać w granicach 1/2 do 1/2,6 , i mała zębatka ma otwór z wyglądu łatwy do zaimplementowania na ośce silnika od pralki ( fasolka fi 14,7 mm ) , ale może ktoś się wypowie kto przeprowadził wiele prób z różnymi zębatkami .
Back to top

jw3417
Poziom 16
Poziom 16

Post#891 11 Apr 2010 16:23   

manski-Ja wziołem od rozrządu chyba skody przełożenie 1/2 niewielkie przetoczenia i mała na ośkę od pralki a dużą na piastę od żuka

co do tej skody nie jestem pewien bo tak mi powiedział ze facet ze złomu
Back to top

elim
Poziom 14
Poziom 14

Post#892 12 Apr 2010 10:15   

andy1978 wrote:
Waga śmigła, prądnicy i ogona to około 30 kg. Śmigła mają średnicę 2,6m.

Przyjmując wiatr 60km/h (16,6m/s) siła jaka będzie działać na rurkę wynosi około 3,8kN.
Czyli jeżeli umieścisz rurkę w poziomie i zawiesisz na niej 380kg to będziesz miał siłę jaka będzie przy 60km/h. Odstęp miedzy punktem podparcia i zawieszeniem odważnika 380kg powinien być taki sam jak ma być miedzy zaczepieniem prądnicy i górnym łożyskiem. Im mniejsza ta odległość tym rurka więcej wytrzyma. Proponuję poszukać danych dla takiej rurki, materiału.

Sił skręcających nie będzie jeżeli ogon będzie miał przytwierdzenie na tej samej wysokości co prądnica.

Jeżeli błędnie podliczyłem te obciążenia proszę o info, zmienię post żeby nikogo nie wprowadzać w błąd.

EDIT g.17 - popełniłem błąd w obliczaniu pola (pi pomnożyłem przez średnicę zamiast przez promień), teraz jest dobrze.

tabela 2 zamienia jednostki prędkości wiatru z km/h na m/s i na odwrót.

może komuś się to przyda - Pozdrawiam

obliczanie siły działającej na śmigło.xls
 Filename:  obliczanie siły działającej na śmigło.xls
Download
 Contents:  
 Filesize:  13.5 KB

zamiana jednostek.xls
 Filename:  zamiana jednostek.xls
Download
 Contents:  
 Filesize:  13.5 KB

Back to top

gjacek
Poziom 14
Poziom 14

Post#893 12 Apr 2010 14:14   

na moje oko to trochę dużo , może jak pomnieszymy o jedno zero ?
Back to top

zdzichuad
Poziom 10
Poziom 10

Post#894 13 Apr 2010 20:27   

Nie przyglądałem się twoim obliczeniom, ale jak dla mnie też trochę za dużo-
tu jest fajny programik do liczenia naporu na śmigło wystarczy podać wymiary pojedynczego śmigła i pomnożyć przez trzy. Wynik oczywiście mocno przybliżony, ale można sprawdzić ząd wielkości jaki będzie oddziaływał na śmigło i maszt
http://obliczenia.pl/index.php?option=com_content&view=article&id=55&Itemid=72
Back to top

elim
Poziom 14
Poziom 14

Post#895 13 Apr 2010 21:28   

Właściwie to nie siła jaka będzie działać na wiatrak tylko parametry jakie powinny być zachowane przy konstruowaniu wiatraka (a ściślej reklam wolno stojących)...
Coś na zasadzie, że dopuszczalna nośność mostu wynosi np 30ton - ale jak wjedzie 40ton to i tak się nie zawali, bo ma właśnie ten zapas...
Od pewnego projektanta dowiedziałem się, że przy wiatrakach bierze się pod uwagę pole koła zataczanego przez śmigła, wg Twojej stronki na śmigło o powierzchni 8m kwadratowych działa siła 200kg przy 60km/h - wiec zapas wydaje się normalny (prawie 2x)

Pozdrawiam
Back to top

zdzichuad
Poziom 10
Poziom 10

Post#896 14 Apr 2010 07:22   

nie wiem kto ci to powiedział że trzeba obliczać napór na pole koła ale według twojego arkusza wychodzą jakieś kosmiczne wielkości np
na wiatrak o średnicy 120m np Enercon ( wzięty tylko po to by zobrazować jaka wielkość według ciebie działa na takie cudo ) na niego oddziałuje siła
o masie 812908,6kg słownie osiemset dwanaście tys kg BZDURA
można przyjmować do obliczeń średnice koła ale wtedy i wzory pewnie są inne
Back to top

elim
Poziom 14
Poziom 14

Post#897 14 Apr 2010 12:39   

zdzichuad wrote:
812908,6kg słownie osiemset dwanaście tys ton BZDURA
można przyjmować do obliczeń średnice koła ale wtedy i wzory pewnie są inne

Nauczmy się zamieniać jednostki, zanim zaczniemy projektować i kogokolwiek poprawiać...
Po drugie to jeżeli wieje 16 m/s to przy tych wiatrakach śmigła zmieniają kąt natarcia i dużo wiatru przepuszczają (zmienia się sprawność wiatraka)... dane przyjmowane są dla wiatraka w największej sprawności.

zrób test: podczas sporego wiatru zatrzymaj śmigło i sprawdź napięcie odciągów, to samo powtórz jak śmigło się kręci.

Jeżeli nie mam racji oczywiście usunę tabelki.

Pozdrawiam
Back to top

zdzichuad
Poziom 10
Poziom 10

Post#898 14 Apr 2010 13:44   

dobrze więc masz racje przy 16m/s zmienia kont natarcia ale przy 12 nie i działa na maxa. Przy 12m/s siła ta według ciebie wynosi 587 ton na śmigło czyli 1781 ton na całą maszynę plus to co oddziaływaje na maszt
co do testu to się z tobą zgadzam że będą różnice ale będą one wynikać z tego że na zatrzymanym mamy żagiel a na działającym wiatraku mamy jeszcze siłę nośną która wytwarza podciśnienie za śmigłem
następnie trzeba wsiąść pod uwagę szybkobieżność maszyny
dajmy na to taki przykład łatwiej jest przelecieć jakiemuś ptaszkowi między trzema śmigłami o średnicy 120m i obracającymi się z prędkością 10obr/min niż o średnicy 3m i obracającymi się z prędkością 300obr /min.
Dla tego ja obliczam opór pojedynczego śmigła jak dla pionowej ściany mnożę przez dwa i dla takich warunków buduję śmigła
co do zmiany jednostek mój błąd ale ty widzę że też edytowałeś swój post??
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 14 Apr 2010 13:44   

Back to top

elim
Poziom 14
Poziom 14

Post#899 14 Apr 2010 21:15   

Tak edytowałem. Podczas kolejnego poprawiania, źle zapisałem przecinek.

Głównie szukałem czegoś do obliczeń naporu wiatru na wiatraczek, ale niestety w wątkach o MEW nie mogłem nigdy znaleźć czegoś do obliczania, a na 'oko' nie chciałem tego robić, za dużo niewiadomych. A dlatego, że kilku projektantów powiedziało mi, że bierze się pod uwagę pole zataczane przez śmigło, to najlepszym wyjściem jest porównanie do czegoś co stoi samodzielnie, czyli np. reklama wolno stojąca. W wydziale budownictwa też to powiedzieli. Mam znajomego, który od kilkunastu lat zajmuje się projektowaniem takich reklam, i na podstawie jego wiadomości zrobiłem arkusz zamieszczony powyżej.
Jeżeli zapewnisz, że materiały wytrzymają siły z arkusza to budowę masz solidną a po drugie jesteś świadom parametrów wytrzymałościowych.
Porównałeś obroty małego i dużego wiatraka, nie do końca się z tym zgodzę bo prawdą jest, że obroty się różnią, ale prędkość końcówki śmigła będzie pewnie podobna.

Duży wiatrak można podliczyć w sumie od tyłu, znając wymiary wylanej stopy, grubość warstwy ziemi na niej, wysokość masztu, oraz ciężar wszystkiego co jest powyżej stopy, powiem Ci jaką siłą przyłożoną do szczytu przewalisz konstrukcję.
Podaj parametry, ja podliczę o podam Ci siłę przewalającą, tylko pytanie jaki przyjąć max wiatr. (100km/h - jest przy reklamach)

Pozdrawiam
Back to top

zdzichuad
Poziom 10
Poziom 10

Post#900 14 Apr 2010 21:49   

Nie twierdzę że nie można przyjmować średnicy koła do obliczeń ale nie powinno się traktować tego jak płaską ścianę bo przecież większość powietrza i tak przeleci między łopatami na pewno istniej jakiś wzór na obliczenie czegoś takiego
Co do ptaszków to końcówka rzeczywiście ma prędkością ok 200km/h ale w połowie promienia już jest sporo mniej poza tym 10 obr/s czyli koło nosa śmigła nam przelecą 30 razy wiec co 2 sekundy
można zrobić takie urządzenie co jedno wali co 2 sekundy i np. ja mam przemknąć między tym ruchem śmigła (które widzę) ktoś inny co 0,3 sekundy. Ciekawe kto by wygrał??:)
Zgadzam się z tobą że powinniśmy budować nasze śmigła mocno przewymiarowane a nie na granicy wytrzymałości gdyż nie używamy dobrych atestowanych materiałów a i samą technologie laminowania nie mamy zbyt dobrze opanowaną poza tym profesjonalne firmy mają lepsze środowisko tzn stałą temperaturę, wilgotność no i piece do wygrzewania.
Ja przewymiarowuje swoje śmigła kilkukrotnie bo nie chce ich zbierać u sąsiada
Pozdrawiam
Back to top

Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Electrical engineering -> Renewable Energy -> Budowa elektrowni wiatrowej-aerodynamika,mechanika,przep
Page 30 of 66 Go to page Previous  1, 2, 3 ... 29, 30, 31 ... 64, 65, 66  Next
Jump to page:
Similar topics
Budowa małej elektrowni wiatrowej domowym sposobem (8)
budowa generatora domowym sposobem do elektrowni wiatrowej (20)
Budowa elektrowni wiatrowej - jaka literatura? (14)
Budowa elektrowni wiatrowej na dach (4)
Budowa małej elektrowni wiatrowej (1)
Budowa łopat do elektrowni wiatrowej (3)
Budowa małej elektrowni wiatrowej domowym sposobem (15)
Budowa małej elektrowni wiatrowej domowym sposobem (1)
budowa elektrowni wiatrowej z dotacji UE (9)
Budowa małej elektrowni wiatrowej (1)

Page generation time: 0.216 seconds

FAQ || Administrator || Moderators || Widgets and banners || Contact
elektroda.pl topic RSS feed