| Author |
Akrzy74 Poziom 24

|
27 Jan 2009 17:37 Budowa elektrowni wiatrowej - aerodynamika, mechanika, przep |
|
|
|
W związku z zamieszaniem wywołanym połączeniem tematów postanowiłem ponownie je rozłączyć, aby osoby zainteresowane mogły dalej poświęcić się swojej pasji. Uważam, że temat dotyczący spraw elektrycznych nie powinien być w tym samym wątku, co temat dotyczący aerodynamiki i mechaniki.
Przypominam, że temat ma dotyczyć wyłącznie zagadnień związanych z aerodynamiką, mechaniką, oraz przepisami związanymi z budową elektrowni wiatrowej. Zagadnienia związane z "elektryką" proszę kontynuować w wątku stowarzyszonym
Budowa małej elektrowni wiatrowej domowym sposobem cz. 2
|
|
| Back to top |
|
 |
JESIOTR1 Poziom 21

|
28 Jan 2009 16:54 Re: Budowa elektrowni wiatrowej-aerodynamika,mechanika,przep |
|
|
|
Mam pytanie czy Ja aby nie naruszam prawa budowlanego stawiając Swój wiatrak na poręczy.
Stoi już kilka lat ale jakiś urzędnik może zauważyć i co Mi On może zrobić?
Serdecznie Pozdrawiam.
|
|
| Back to top |
|
 |
06061947 Poziom 22

|
28 Jan 2009 18:18 Re: Budowa elektrowni wiatrowej-aerodynamika,mechanika,przep |
|
|
|
Janusz jak wystajesz te 3metry ponad kalnicą, to "zgnijesz" w kryminale, żartuję, nikt nie wie jak to interpretować, nawet prawnicy od Prawa Budowlanego!!! Ta Twoja konstrukcja nie jest "trwale" związana z ziemią!!!
Witam i Pozdrawiam
GW
PS. Można sobie wyobrazić że, robisz maszt na podwoziu czołgu z demobilu i już, jest OK. jedyny werset PB mógłby się odnosić, do "przebywania" np, barakowozu na działce, a to nie wymaga zezwolenia! /na razie/!
Bo jak pójdziemy dalej tym "tropem" to parkowanie "malucha", na własnej działce, powyżej jakiegoś czasu, będzie podlegało PB.
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
28 Jan 2009 18:18 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
JESIOTR1 Poziom 21

|
28 Jan 2009 18:36 Re: Budowa elektrowni wiatrowej-aerodynamika,mechanika,przep |
|
|
|
Przyjazne Państwo szykuje rewolucję w Prawie Budowlanym.Jest chyba w Senacie.
Może jest wgląd do Projektu PB i zmian - w zakresie tyczącym Masztu Amatorskiej Elektrowni Wiatrowej.
|
|
| Back to top |
|
 |
06061947 Poziom 22

|
28 Jan 2009 18:46 Re: Budowa elektrowni wiatrowej-aerodynamika,mechanika,przep |
|
|
|
Wiesz, z inżynierskiego punktu widzenia, cokolwiek co nie "sięga" swymi fundamentami, poniżej strefy przemarzania gruntu u nas ok 0,8-1,2metra nie jest związane trwale z gruntem, gdyż "Wędruje" po każdej odwilży,,,i tu jest sprzeczność w PB, które nakazuje posadawianie konstrukcji poniżej tej strefy!
GW
|
|
| Back to top |
|
 |
pedros mix Poziom 2

|
28 Jan 2009 19:23 Re: Budowa elektrowni wiatrowej-aerodynamika,mechanika,przep |
|
|
|
witam a jak sie ma do prawa budowlanego betonowy maszt energetyczny który jest zakopany w ziemi maszt jest cały z betonu i nie potrzebuje gruntów jak widać przy drodze i stoi
|
|
| Back to top |
|
 |
JESIOTR1 Poziom 21

|
28 Jan 2009 19:25 Re: Budowa elektrowni wiatrowej-aerodynamika,mechanika,przep |
|
|
|
Te inżynieryjne wymogi są najłatwiejsze. Gorzej jak wymyślą jakieś fikuśne konkurencje do spełnienia - typu: Zgłoszenie, Atest na rurę, odciąg, kotwę i roczne badania. Taki projekt powinien być do wglądu - w kancelarii Sejmu.Możemy tylko czekać? A może ktoś po znajomości ma jakieś wejście lub podgląd?
|
|
| Back to top |
|
 |
pedros mix Poziom 2

|
28 Jan 2009 19:28 Re: Budowa elektrowni wiatrowej-aerodynamika,mechanika,przep |
|
|
|
witam a jak sie ma do prawa budowlanego betonowy maszt energrtycznycały z betonu ktury jest wkopany w ziemie
|
|
| Back to top |
|
 |
zohen Poziom 15

Joined: 15 Jun 2008 Posts: 220 Location: Warszawa i Błękitna Ziemia (Lubuskie)
|
28 Jan 2009 19:35 Re: Budowa elektrowni wiatrowej-aerodynamika,mechanika,przep |
|
|
|
| JESIOTR1 wrote: |
| Te inżynieryjne wymogi są najłatwiejsze. Gorzej jak wymyślą jakieś fikuśne konkurencje do spełnienia - typu: Zgłoszenie, Atest na rurę, odciąg, kotwę i roczne badania. Taki projekt powinien być do wglądu - w kancelarii Sejmu.Możemy tylko czekać? A może ktoś po znajomości ma jakieś wejście lub podgląd? |
Wszystkie projekty ustaw (tzw druki sejmowe) skierowane do Sejmu są na stronie internetowej Sejmu - żadna tajemnica!
|
|
| Back to top |
|
 |
06061947 Poziom 22

|
28 Jan 2009 19:43 Re: Budowa elektrowni wiatrowej-aerodynamika,mechanika,przep |
|
|
|
Podejrzewam, że podlega PB, zakopany jest co najmniej 1,5m w grunt czyli "trwale związany z gruntem", co najwyżej troszkę się przechyla! Czy uważasz że statek /przycumowany/ jest "trwale" związany z wodą!
A teraz na poważnie, gdy zaczynałem swoją inwestycję /10-latek temu/, to umieściłem w planach kilka obiektów których nie zamierzałem budować, dzięki temu mam trzy w jednym i w jednym pozwoleniu na budowę!
Tak radzę.
GW
|
|
| Back to top |
|
 |
romanbem Poziom 16

|
28 Jan 2009 20:04 Re: Budowa elektrowni wiatrowej-aerodynamika,mechanika,przep |
|
|
|
Panowie-to wszystko zależy od widzimisię urzędasów.
W moim urzędzie nadzoru budowlanego (na duże litery nie zasługują) jest takie prawo że garaż blaszany o wym 3x6 m potrzebuje projektu i pozwolenia na budowę.
Udało mi się tylko uprosić łaskawców, że zwolnili mnie z obowiązku prowadzenia dziennika budowy i kierownika ,co obniżyło koszty o 500 PLN. Motywowałem prośbę niskim stopniem skomplikowania budowli.
Ale i tak koszty (podkład geodezyjny do celów projektowania 400 + projekt 500+ inwentaryzacja geodezyjna powykonawcza 400 razem 1300 zł) przekraczają sam zakup garażu bo kosztował tylko 1100 zł.
Przed wszczęciem postępowania garaż stał. musiałem go rozebrać i jeszcze prokurator wszczął postępowanie, bo złamałem prawo.
Prawo które ustalają i egzekwują ZŁĄMAŃCY.
Trudno babę nazwać złamańcem, ale takie jest życie.
|
|
| Back to top |
|
 |
greenpeace Poziom 18

|
28 Jan 2009 23:03 Re: Budowa elektrowni wiatrowej-aerodynamika,mechanika,przep |
|
|
|
Na betonowy słup nie ma konieczności występowania o pozwolenie na budowę.
tekst ustawy:
Art. 29. 1. Pozwolenia na budowę nie wymaga budowa:
7) wolno stojących kabin telefonicznych, szaf i słupków telekomunikacyjnych;
|
|
| Back to top |
|
 |
romanbem Poziom 16

|
29 Jan 2009 08:43 Re: Budowa elektrowni wiatrowej-aerodynamika,mechanika,przep |
|
|
|
| greenpeace wrote: |
Na betonowy słup nie ma konieczności występowania o pozwolenie na budowę.
tekst ustawy:
Art. 29. 1. Pozwolenia na budowę nie wymaga budowa:
7) wolno stojących kabin telefonicznych, szaf i słupków telekomunikacyjnych; |
Waldemar -nie każdy słup jest słupkiem telekomunikacyjnym.
|
|
| Back to top |
|
 |
06061947 Poziom 22

|
29 Jan 2009 16:02 Re: Budowa elektrowni wiatrowej-aerodynamika,mechanika,przep |
|
|
|
romanbem, czegoś nie rozumię /przepraszam za OFF T/, zawsze możesz "wybrukować" podwórko i na tym postawić "blaszaka".
Pozdrawiam
GW
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
29 Jan 2009 16:02 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
romanbem Poziom 16

|
29 Jan 2009 16:52 Re: Budowa elektrowni wiatrowej-aerodynamika,mechanika,przep |
|
|
|
| 06061947 wrote: |
| romanbem, czegoś nie rozumię /przepraszam za OFF T/, |
Odpisałem Ci na PW. A co oznacza OFF T/ bo nie wiem za co przepraszasz chociaż i tak się nie gniewam.
|
|
| Back to top |
|
 |
greenpeace Poziom 18

|
29 Jan 2009 20:12 Re: Budowa elektrowni wiatrowej-aerodynamika,mechanika,przep |
|
|
|
romanbem:
Zacytowałem treść ustawy. Tu urzędnik nie ma pola do wyboru. W tekście nie ma słowa "słup" - tak więc nie ma konieczności występowania o pozwolenie na budowę takiegoż.
A jeśli chodzi o Twój garaż - to niestety ale zostałeś potraktowany tak jak należy... gdyż w/g prawa budowlanego garaż blaszny jest tymczasowym obiektem budowlanym. To na co nie jest wymagane pozwolenie opisane jest w art.29 ust.1 PB - więc ciesz się "znajomościami" i tym, że ktoś przymknął oko, bo normalną drogą pozwolenie musiałbyś uzyskać.
|
|
| Back to top |
|
 |
06061947 Poziom 22

|
29 Jan 2009 22:12 Re: Budowa elektrowni wiatrowej-aerodynamika,mechanika,przep |
|
|
|
greenpeace Podziwiam, czy wszyscy na Kurpiach tacy "praworządni"?
Czy u Was, wybudowanie budy dla psa wymaga:
1. Planu zagosporadowania przestrzennego Gminy?
2. Podłączenia "mediów" ?
2.a Podpisania warunków przyłączenia?
2.b Utylizacji i oczyszczalni ścieków, od w/w Pana PSA?
2.c Zawarcie umowy na, wywóz śmieci! "wytwarzane" przez w/w P. PSA.
Jak taki jesteś dobry, to czy można postawić "trzepak" do chodników, bez spełnienia warunków , jak dla PANA PSA i jego budy!
PS. Czy u Was w Wojciechowicach ta "Celuloza" , dalej tak śmierdzi , jak śmierdziała? Bo nie mogę znaleźć pozwolenia na jej budowę, a trochę się staram , w tym kierunku!!!
PS. Przepraszam za OT /modów/
GW
art.29 ust.1 PB - więc ciesz się "znajomościami" i tym, że ktoś przymknął oko, bo normalną drogą pozwolenie musiałbyś uzyskać.
Jedno zdanie , a dwie spczeności , może "zacytujesz " dla Kolegów z Forum , co głoszą te "groźne" artykuły. Bo te dwie książeczki w szarych okładkach /PB/, dawno już przerosły Biblię i Konstytucję USA łącznie ze wszystkimi poprawkami!!!
Tylko tak dalej!!!
GW
Tu urzędnik nie ma pola do wyboru. W tekście nie ma słowa "słup" - tak więc nie ma konieczności występowania o pozwolenie na budowę takiegoż.
Zdefiniuj, słowo "słup" i szczególnie wymiary, bo ja czegoś takiego w PB nie znalazłem . Oświeć mnie!!
Słupek: ile wysokości??
Słup, no ile??????????
No i materiłał z którego jest wykonany! i z jakiego????
GW
|
|
| Back to top |
|
 |
wichura 79 Poziom 12

|
29 Jan 2009 23:37 Re: Budowa elektrowni wiatrowej-aerodynamika,mechanika,przep |
|
|
|
greenpeace napisał ( A jeśli chodzi o Twój garaż - to niestety ale zostałeś potraktowany tak jak należy... gdyż w/g prawa budowlanego garaż blaszny jest tymczasowym obiektem budowlanym. )
czyli mógłbym postawić wiatrak na betonie ( odpowiednio wyprofilowanym ) nie przykręcając go do niego zamontować odciągi i wpierać na upartego urzędasom że to jest budowla tymczasowa ???
|
|
| Back to top |
|
 |
06061947 Poziom 22

|
29 Jan 2009 23:56 Re: Budowa elektrowni wiatrowej-aerodynamika,mechanika,przep |
|
|
|
wichura 79 Jeśli coś nie jest trwale związane z "ziemią" to nie podlega PB
GW
PS. Jedyne wyjście to sprawa w sądzie, ale nie naszym ,,,,tylko Unijnym!
Odszkodowanie można uzyskać , od tępogłowych, tylko mam nadzieje że, wreszcie oni zapłacą ze swojej kieszonki, a nie "enigmatyczny skarb państwa", czyli MY!
|
|
| Back to top |
|
 |
dunczykx Poziom 2

|
30 Jan 2009 08:49 Re: Budowa elektrowni wiatrowej-aerodynamika,mechanika,przep |
|
|
|
Zastanawiam się czym dokładnie jest generator ciepła ( znalazłem trochę w internecie np. tu http://www.wirowy-generator-ciepla.ekologika.com.pl/) -czy takie urządzenie może współpracować z wiatrakiem i co z niego można uzyyskać. Zakładając że wiatrak będzie wykorzystywany jedynie do podgrzewania wody to czy jest sens mątować prądnicę i wykorzystywać grzałki.
|
|
| Back to top |
|
 |
06061947 Poziom 22

|
30 Jan 2009 09:21 Re: Budowa elektrowni wiatrowej-aerodynamika,mechanika,przep |
|
|
|
Temat był "wałkowany" w części pierwszej, uprzejmię proszę poczytać.
GW
|
|
| Back to top |
|
 |
Wojtek32 Poziom 21

|
|
| Back to top |
|
 |
06061947 Poziom 22

|
30 Jan 2009 11:04 Re: Budowa elektrowni wiatrowej-aerodynamika,mechanika,przep |
|
|
|
Wojtek "witamy na pokładzie"!
usuwa się tak jak dawniej, prawy górny róg.
Pozdrawiam
GW
|
|
| Back to top |
|
 |
06061947 Poziom 22

|
30 Jan 2009 17:24 Re: Budowa elektrowni wiatrowej-aerodynamika,mechanika,przep |
|
|
|
Już się wyjaśniło !!! DO PRACY!!
GW
|
|
| Back to top |
|
 |
wd40 Poziom 18

|
30 Jan 2009 18:06 Re: Budowa elektrowni wiatrowej-aerodynamika,mechanika,przep |
|
|
|
Muszę was zmartwić, ale obecnie każda elektrownia wiatrowa jest traktowana jako budowla (a w konsekwencji obiekt budowlany) - art. 3 pkt 3) PB. Trochę lepiej od pewnego czasu wygląda sprawa podatków - płaci się tylko za maszt a nie od wartości całej elektrowni.
|
|
| Back to top |
|
 |
jendrolak Poziom 4

|
30 Jan 2009 20:43 Re: Budowa elektrowni wiatrowej-aerodynamika,mechanika,przep |
|
|
|
Zastanawiam się czy te urządzenia , które stawiane są na posesjach można nazywać elektrownią wiatrową w pełnym tego słowa znaczeniu.
Moim zdaniem są to tylko urządzenia takie jak generator spalinowy czy alternator w samochodzie. Czy jest to budowla i czy podlega PB to
decyduje o tym trwałe związanie z gruntem. Tak jak napisał 06061947 "Jeśli coś nie jest trwale związane z "ziemią" to nie podlega PB "
Więcej napisałem w poście w temacie "Elektrownia wiatrowa a przepisy"gdyż temat "Budowa elektrowni wiatrowej-aerodynamika,mechanika,przepisy" był w tym czasie zablokowany.
pozdrawiam Andrzej
|
|
| Back to top |
|
 |
greenpeace Poziom 18

|
30 Jan 2009 20:50 Re: Budowa elektrowni wiatrowej-aerodynamika,mechanika,przep |
|
|
|
06061947: Nie bardzo rozumiem Twoją ironię.
Jestem po budowlane - tej Ostrołęckiej za czasów tej dobrej kadry: Kręgulec, Gleba, Morawski. Miałem sporo o PB więc akurat mogę z Tobą na ten temat porozmawiać.
Odnośnie Twoich pytań... cóż...
Nie wiem skąd wziąłeś Plan zagospodarowania przestrzennego jako element który musi znać wnioskodawca potrzebny do uzyskania ewentualnego pozwolenia - ten obowiązek nie leży po stronie wnioskodawcy.
art.29 ust.1 PB - google Twoim przyjacielem jest, reszta odpowiedzi jest zbędna.
Gdzie mam dwie sprzeczności? Romanbem nie musiał uzyskać pozwolenia bo miał znajomosci - ot cała filozofia. Ja się bym chymś takim nie chwalił bo decyzja rozbiórki jest ostateczna i na koszt inwestora!
Słup - tu nie ma znaczenia wysokość - ma znaczenie natomiast czy jest trwale związany z gruntem. A jest?
Nie chciałbym tu pokazywać furtek, ale spróbój zgłosić chęć postawienia słupa i masztu o wysokościach 10m na swojej działce - jestem ciekaw na jaki element urząd nie wyrazi ci zgody. (nawet jestem w stanie założyć się o dobrą wódkę, że zgadnę).
A tak w ogóle, to ku czemu wiedzie Twój post?
wd40: Nie masz racji!
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
30 Jan 2009 20:50 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
romanbem Poziom 16

|
30 Jan 2009 21:35 Re: Budowa elektrowni wiatrowej-aerodynamika,mechanika,przep |
|
|
|
| greenpeace wrote: |
Gdzie mam dwie sprzeczności? Romanbem nie musiał uzyskać pozwolenia bo miał znajomosci - ot cała filozofia. Ja się bym chymś takim nie chwalił bo decyzja rozbiórki jest ostateczna i na koszt inwestora!
Słup - tu nie ma znaczenia wysokość - ma znaczenie natomiast czy jest trwale związany z gruntem. A jest? |
greenpeace chyba coś pokręciłeś,wiec może przeczytaj mój post jeszcze raz. A obiecałem sobie że nie będę już wchodził w sprzeczki.
Po pierwsze to ja nie uniknąłem wcale pozwolenia. Musiałem zrobić projekt i uzyskać pozwolenie na budowę,chociaż garaż nie jest związany trwale z gruntem.
Urząd zwolnił mnie jedynie z obowiązku zatrudnienia kierownika budowy i prowadzenia dziennika budowy.Uzyskałem to na moją pisemną prośbę motywując niskim stopniem skomplikowania obiektu .Żadne znajomości tu nie odegrały jakiejkolwiek roli.
A ja nadal uważam że stawiając blaszany garaż na cegłach(taki właśnie mam) nie powinienem być zmuszany przez urząd do opracowania projektu i uzyskiwania pozwolenia na budowę .Właśnie dlatego, że nie jest trwale związany z gruntem.
Pozdrawiam RR
|
|
| Back to top |
|
 |
greenpeace Poziom 18

|
31 Jan 2009 11:33 Re: Budowa elektrowni wiatrowej-aerodynamika,mechanika,przep |
|
|
|
romanbem: Przepraszam Ciebie! Dupa wołowa ze mnie - czytałem bez zrozumienia.
Natomiast garaż nawet postawiony na cegłach jest tymczasowym obiektem budowlanym i konieczne jest uzyskanie zezwolenia.
Chodzi właśnie o art.29 ust.1 PB który zawiera listę, co można wybudować bez konieczności uzyskania zezwolenia. Słup(ek) tam jest - garaż niestety nie...
Odnośnie absurdów, to jest ich oczywiście więcej. Np: podatek za taki garaż płacisz w odniesieniu do jego powierzchni którą zajmuje on na gruncie (żeby było śmieszniej - nie obrys garażu tylko powierzchnia) . Jeśli stałby on na cegłach to powinieneś płacić za powierzchnię cegieł.
|
|
| Back to top |
|
 |
wd40 Poziom 18

|
31 Jan 2009 19:37 Re: Budowa elektrowni wiatrowej-aerodynamika,mechanika,przep |
|
|
|
greenpeace przeczytaj Prawo Budowlane. Art 3. pkt 3. mówi wprost o elektrowniach wiatrowych. Trwałe związanie z gruntem zalicza obiekty budowlane do budynków a nie budowli. Elektrownie są natomiast budowlami.
Jak masz inne informacje po zacytuj odpowiedni paragraf zamiast wprowadzać ludzi w błąd albo czytaj aktualne akty prawne a nie te sprzed kilku lat (wtedy rzeczywiście elektrowni nie było na liście - obecnie są).
|
|
| Back to top |
|
 |