FAQ | Points | Add... | Recent posts | Search | Register | Log in

Budowa elektrowni wiatrowej-aerodynamika,mechanika,przep

Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Electrical engineering -> Renewable Energy -> Budowa elektrowni wiatrowej-aerodynamika,mechanika,przep
Author
Poziom 24
Poziom 24

Post#1 Post from the author of the topic 27 Jan 2009 17:37   

Budowa elektrowni wiatrowej - aerodynamika, mechanika, przep

W związku z zamieszaniem wywołanym połączeniem tematów postanowiłem ponownie je rozłączyć, aby osoby zainteresowane mogły dalej poświęcić się swojej pasji. Uważam, że temat dotyczący spraw elektrycznych nie powinien być w tym samym wątku, co temat dotyczący aerodynamiki i mechaniki.
Przypominam, że temat ma dotyczyć wyłącznie zagadnień związanych z aerodynamiką, mechaniką, oraz przepisami związanymi z budową elektrowni wiatrowej. Zagadnienia związane z "elektryką" proszę kontynuować w wątku stowarzyszonym

Budowa małej elektrowni wiatrowej domowym sposobem cz. 2
Back to top

JESIOTR1
Poziom 21
Poziom 21

Post#2 28 Jan 2009 16:54   

Re: Budowa elektrowni wiatrowej-aerodynamika,mechanika,przep

Mam pytanie czy Ja aby nie naruszam prawa budowlanego stawiając Swój wiatrak na poręczy.
Stoi już kilka lat ale jakiś urzędnik może zauważyć i co Mi On może zrobić?
Serdecznie Pozdrawiam.
Back to top

06061947
Poziom 22
Poziom 22

Post#3 28 Jan 2009 18:18   

Janusz jak wystajesz te 3metry ponad kalnicą, to "zgnijesz" w kryminale, żartuję, nikt nie wie jak to interpretować, nawet prawnicy od Prawa Budowlanego!!! Ta Twoja konstrukcja nie jest "trwale" związana z ziemią!!!
Witam i Pozdrawiam
GW
PS. Można sobie wyobrazić że, robisz maszt na podwoziu czołgu z demobilu i już, jest OK. jedyny werset PB mógłby się odnosić, do "przebywania" np, barakowozu na działce, a to nie wymaga zezwolenia! /na razie/!
Bo jak pójdziemy dalej tym "tropem" to parkowanie "malucha", na własnej działce, powyżej jakiegoś czasu, będzie podlegało PB.
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 28 Jan 2009 18:18   

Back to top

JESIOTR1
Poziom 21
Poziom 21

Post#4 28 Jan 2009 18:36   

Przyjazne Państwo szykuje rewolucję w Prawie Budowlanym.Jest chyba w Senacie.
Może jest wgląd do Projektu PB i zmian - w zakresie tyczącym Masztu Amatorskiej Elektrowni Wiatrowej.
Back to top

06061947
Poziom 22
Poziom 22

Post#5 28 Jan 2009 18:46   

Wiesz, z inżynierskiego punktu widzenia, cokolwiek co nie "sięga" swymi fundamentami, poniżej strefy przemarzania gruntu u nas ok 0,8-1,2metra nie jest związane trwale z gruntem, gdyż "Wędruje" po każdej odwilży,,,i tu jest sprzeczność w PB, które nakazuje posadawianie konstrukcji poniżej tej strefy!
GW
Back to top

pedros mix
Poziom 2
Poziom 2

Post#6 28 Jan 2009 19:23   

witam a jak sie ma do prawa budowlanego betonowy maszt energetyczny który jest zakopany w ziemi maszt jest cały z betonu i nie potrzebuje gruntów jak widać przy drodze i stoi
Back to top

JESIOTR1
Poziom 21
Poziom 21

Post#7 28 Jan 2009 19:25   

Te inżynieryjne wymogi są najłatwiejsze. Gorzej jak wymyślą jakieś fikuśne konkurencje do spełnienia - typu: Zgłoszenie, Atest na rurę, odciąg, kotwę i roczne badania. Taki projekt powinien być do wglądu - w kancelarii Sejmu.Możemy tylko czekać? A może ktoś po znajomości ma jakieś wejście lub podgląd?
Back to top

pedros mix
Poziom 2
Poziom 2

Post#8 28 Jan 2009 19:28   

witam a jak sie ma do prawa budowlanego betonowy maszt energrtycznycały z betonu ktury jest wkopany w ziemie
Back to top

zohen
Poziom 15
Poziom 15

Post#9 28 Jan 2009 19:35   

JESIOTR1 wrote:
Te inżynieryjne wymogi są najłatwiejsze. Gorzej jak wymyślą jakieś fikuśne konkurencje do spełnienia - typu: Zgłoszenie, Atest na rurę, odciąg, kotwę i roczne badania. Taki projekt powinien być do wglądu - w kancelarii Sejmu.Możemy tylko czekać? A może ktoś po znajomości ma jakieś wejście lub podgląd?

Wszystkie projekty ustaw (tzw druki sejmowe) skierowane do Sejmu są na stronie internetowej Sejmu - żadna tajemnica!
Back to top

06061947
Poziom 22
Poziom 22

Post#10 28 Jan 2009 19:43   

Podejrzewam, że podlega PB, zakopany jest co najmniej 1,5m w grunt czyli "trwale związany z gruntem", co najwyżej troszkę się przechyla! Czy uważasz że statek /przycumowany/ jest "trwale" związany z wodą!
A teraz na poważnie, gdy zaczynałem swoją inwestycję /10-latek temu/, to umieściłem w planach kilka obiektów których nie zamierzałem budować, dzięki temu mam trzy w jednym i w jednym pozwoleniu na budowę!
Tak radzę.
GW
Back to top

romanbem
Poziom 16
Poziom 16

Post#11 28 Jan 2009 20:04   

Panowie-to wszystko zależy od widzimisię urzędasów.
W moim urzędzie nadzoru budowlanego (na duże litery nie zasługują) jest takie prawo że garaż blaszany o wym 3x6 m potrzebuje projektu i pozwolenia na budowę.
Udało mi się tylko uprosić łaskawców, że zwolnili mnie z obowiązku prowadzenia dziennika budowy i kierownika ,co obniżyło koszty o 500 PLN. Motywowałem prośbę niskim stopniem skomplikowania budowli.
Ale i tak koszty (podkład geodezyjny do celów projektowania 400 + projekt 500+ inwentaryzacja geodezyjna powykonawcza 400 razem 1300 zł) przekraczają sam zakup garażu bo kosztował tylko 1100 zł.
Przed wszczęciem postępowania garaż stał. musiałem go rozebrać i jeszcze prokurator wszczął postępowanie, bo złamałem prawo.
Prawo które ustalają i egzekwują ZŁĄMAŃCY.
Trudno babę nazwać złamańcem, ale takie jest życie.
Back to top

greenpeace
Poziom 18
Poziom 18

Post#12 28 Jan 2009 23:03   

Na betonowy słup nie ma konieczności występowania o pozwolenie na budowę.

tekst ustawy:
Art. 29. 1. Pozwolenia na budowę nie wymaga budowa:
7) wolno stojących kabin telefonicznych, szaf i słupków telekomunikacyjnych;
Back to top

romanbem
Poziom 16
Poziom 16

Post#13 29 Jan 2009 08:43   

greenpeace wrote:
Na betonowy słup nie ma konieczności występowania o pozwolenie na budowę.

tekst ustawy:
Art. 29. 1. Pozwolenia na budowę nie wymaga budowa:
7) wolno stojących kabin telefonicznych, szaf i słupków telekomunikacyjnych;

Waldemar -nie każdy słup jest słupkiem telekomunikacyjnym.
Back to top

06061947
Poziom 22
Poziom 22

Post#14 29 Jan 2009 16:02   

romanbem, czegoś nie rozumię /przepraszam za OFF T/, zawsze możesz "wybrukować" podwórko i na tym postawić "blaszaka".
Pozdrawiam
GW
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 29 Jan 2009 16:02   

Back to top

romanbem
Poziom 16
Poziom 16

Post#15 29 Jan 2009 16:52   

06061947 wrote:
romanbem, czegoś nie rozumię /przepraszam za OFF T/,

Odpisałem Ci na PW. A co oznacza OFF T/ bo nie wiem za co przepraszasz chociaż i tak się nie gniewam.
Back to top

greenpeace
Poziom 18
Poziom 18

Post#16 29 Jan 2009 20:12   

romanbem:
Zacytowałem treść ustawy. Tu urzędnik nie ma pola do wyboru. W tekście nie ma słowa "słup" - tak więc nie ma konieczności występowania o pozwolenie na budowę takiegoż.
A jeśli chodzi o Twój garaż - to niestety ale zostałeś potraktowany tak jak należy... gdyż w/g prawa budowlanego garaż blaszny jest tymczasowym obiektem budowlanym. To na co nie jest wymagane pozwolenie opisane jest w art.29 ust.1 PB - więc ciesz się "znajomościami" i tym, że ktoś przymknął oko, bo normalną drogą pozwolenie musiałbyś uzyskać.
Back to top

06061947
Poziom 22
Poziom 22

Post#17 29 Jan 2009 22:12   

greenpeace Podziwiam, czy wszyscy na Kurpiach tacy "praworządni"?
Czy u Was, wybudowanie budy dla psa wymaga:
1. Planu zagosporadowania przestrzennego Gminy?
2. Podłączenia "mediów" ?
2.a Podpisania warunków przyłączenia?
2.b Utylizacji i oczyszczalni ścieków, od w/w Pana PSA?
2.c Zawarcie umowy na, wywóz śmieci! "wytwarzane" przez w/w P. PSA.
Jak taki jesteś dobry, to czy można postawić "trzepak" do chodników, bez spełnienia warunków , jak dla PANA PSA i jego budy!
PS. Czy u Was w Wojciechowicach ta "Celuloza" , dalej tak śmierdzi , jak śmierdziała? Bo nie mogę znaleźć pozwolenia na jej budowę, a trochę się staram , w tym kierunku!!!
PS. Przepraszam za OT /modów/
GW
art.29 ust.1 PB - więc ciesz się "znajomościami" i tym, że ktoś przymknął oko, bo normalną drogą pozwolenie musiałbyś uzyskać.
Jedno zdanie , a dwie spczeności , może "zacytujesz " dla Kolegów z Forum , co głoszą te "groźne" artykuły. Bo te dwie książeczki w szarych okładkach /PB/, dawno już przerosły Biblię i Konstytucję USA łącznie ze wszystkimi poprawkami!!!
Tylko tak dalej!!!
GW
Tu urzędnik nie ma pola do wyboru. W tekście nie ma słowa "słup" - tak więc nie ma konieczności występowania o pozwolenie na budowę takiegoż.
Zdefiniuj, słowo "słup" i szczególnie wymiary, bo ja czegoś takiego w PB nie znalazłem . Oświeć mnie!!
Słupek: ile wysokości??
Słup, no ile??????????
No i materiłał z którego jest wykonany! i z jakiego????
GW
Back to top

wichura 79
Poziom 12
Poziom 12

Post#18 29 Jan 2009 23:37   

greenpeace napisał ( A jeśli chodzi o Twój garaż - to niestety ale zostałeś potraktowany tak jak należy... gdyż w/g prawa budowlanego garaż blaszny jest tymczasowym obiektem budowlanym. )

czyli mógłbym postawić wiatrak na betonie ( odpowiednio wyprofilowanym ) nie przykręcając go do niego zamontować odciągi i wpierać na upartego urzędasom że to jest budowla tymczasowa ???
Back to top

06061947
Poziom 22
Poziom 22

Post#19 29 Jan 2009 23:56   

wichura 79 Jeśli coś nie jest trwale związane z "ziemią" to nie podlega PB
GW
PS. Jedyne wyjście to sprawa w sądzie, ale nie naszym ,,,,tylko Unijnym!
Odszkodowanie można uzyskać , od tępogłowych, tylko mam nadzieje że, wreszcie oni zapłacą ze swojej kieszonki, a nie "enigmatyczny skarb państwa", czyli MY!
Back to top

dunczykx
Poziom 2
Poziom 2

Post#20 30 Jan 2009 08:49   

Zastanawiam się czym dokładnie jest generator ciepła ( znalazłem trochę w internecie np. tu http://www.wirowy-generator-ciepla.ekologika.com.pl/) -czy takie urządzenie może współpracować z wiatrakiem i co z niego można uzyyskać. Zakładając że wiatrak będzie wykorzystywany jedynie do podgrzewania wody to czy jest sens mątować prądnicę i wykorzystywać grzałki.
Back to top

06061947
Poziom 22
Poziom 22

Post#21 30 Jan 2009 09:21   

Temat był "wałkowany" w części pierwszej, uprzejmię proszę poczytać.
GW
Back to top

Wojtek32
Poziom 21
Poziom 21

Post#22 30 Jan 2009 10:23   

Może się powtarzam jak tak to usunąć ten post .
Coś dla zwolenników turbin o osi pionowej : http://www.energy-age-wind.de/produkte/index.php?detail_id=27&PHPSESSID=97489a9310365

Proszę zwrócić uwagę na wielkość takiej turbiny oraz siłę wiatru potrzebną do uzyskania mocy znamionowej .
Budowa elektrowni wiatrowej-aerodynamika,mechanika,przep
Back to top

06061947
Poziom 22
Poziom 22

Post#23 30 Jan 2009 11:04   

Wojtek "witamy na pokładzie"!
usuwa się tak jak dawniej, prawy górny róg.
Pozdrawiam
GW
Back to top

06061947
Poziom 22
Poziom 22

Post#24 30 Jan 2009 17:24   

Już się wyjaśniło !!! DO PRACY!!
GW
Back to top

wd40
Poziom 18
Poziom 18

Post#25 30 Jan 2009 18:06   

Muszę was zmartwić, ale obecnie każda elektrownia wiatrowa jest traktowana jako budowla (a w konsekwencji obiekt budowlany) - art. 3 pkt 3) PB. Trochę lepiej od pewnego czasu wygląda sprawa podatków - płaci się tylko za maszt a nie od wartości całej elektrowni.
Back to top

jendrolak
Poziom 4
Poziom 4

Post#26 30 Jan 2009 20:43   

Zastanawiam się czy te urządzenia , które stawiane są na posesjach można nazywać elektrownią wiatrową w pełnym tego słowa znaczeniu.
Moim zdaniem są to tylko urządzenia takie jak generator spalinowy czy alternator w samochodzie. Czy jest to budowla i czy podlega PB to
decyduje o tym trwałe związanie z gruntem. Tak jak napisał 06061947 "Jeśli coś nie jest trwale związane z "ziemią" to nie podlega PB "
Więcej napisałem w poście w temacie "Elektrownia wiatrowa a przepisy"gdyż temat "Budowa elektrowni wiatrowej-aerodynamika,mechanika,przepisy" był w tym czasie zablokowany.
pozdrawiam Andrzej
Back to top

greenpeace
Poziom 18
Poziom 18

Post#27 30 Jan 2009 20:50   

06061947: Nie bardzo rozumiem Twoją ironię.
Jestem po budowlane - tej Ostrołęckiej za czasów tej dobrej kadry: Kręgulec, Gleba, Morawski. Miałem sporo o PB więc akurat mogę z Tobą na ten temat porozmawiać.
Odnośnie Twoich pytań... cóż...
Nie wiem skąd wziąłeś Plan zagospodarowania przestrzennego jako element który musi znać wnioskodawca potrzebny do uzyskania ewentualnego pozwolenia - ten obowiązek nie leży po stronie wnioskodawcy.
art.29 ust.1 PB - google Twoim przyjacielem jest, reszta odpowiedzi jest zbędna.

Gdzie mam dwie sprzeczności? Romanbem nie musiał uzyskać pozwolenia bo miał znajomosci - ot cała filozofia. Ja się bym chymś takim nie chwalił bo decyzja rozbiórki jest ostateczna i na koszt inwestora!

Słup - tu nie ma znaczenia wysokość - ma znaczenie natomiast czy jest trwale związany z gruntem. A jest?
Nie chciałbym tu pokazywać furtek, ale spróbój zgłosić chęć postawienia słupa i masztu o wysokościach 10m na swojej działce - jestem ciekaw na jaki element urząd nie wyrazi ci zgody. (nawet jestem w stanie założyć się o dobrą wódkę, że zgadnę).

A tak w ogóle, to ku czemu wiedzie Twój post?

wd40: Nie masz racji!
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 30 Jan 2009 20:50   

Back to top

romanbem
Poziom 16
Poziom 16

Post#28 30 Jan 2009 21:35   

greenpeace wrote:

Gdzie mam dwie sprzeczności? Romanbem nie musiał uzyskać pozwolenia bo miał znajomosci - ot cała filozofia. Ja się bym chymś takim nie chwalił bo decyzja rozbiórki jest ostateczna i na koszt inwestora!

Słup - tu nie ma znaczenia wysokość - ma znaczenie natomiast czy jest trwale związany z gruntem. A jest?

greenpeace chyba coś pokręciłeś,wiec może przeczytaj mój post jeszcze raz. A obiecałem sobie że nie będę już wchodził w sprzeczki.
Po pierwsze to ja nie uniknąłem wcale pozwolenia. Musiałem zrobić projekt i uzyskać pozwolenie na budowę,chociaż garaż nie jest związany trwale z gruntem.
Urząd zwolnił mnie jedynie z obowiązku zatrudnienia kierownika budowy i prowadzenia dziennika budowy.Uzyskałem to na moją pisemną prośbę motywując niskim stopniem skomplikowania obiektu .Żadne znajomości tu nie odegrały jakiejkolwiek roli.

A ja nadal uważam że stawiając blaszany garaż na cegłach(taki właśnie mam) nie powinienem być zmuszany przez urząd do opracowania projektu i uzyskiwania pozwolenia na budowę .Właśnie dlatego, że nie jest trwale związany z gruntem.
Pozdrawiam RR
Back to top

greenpeace
Poziom 18
Poziom 18

Post#29 31 Jan 2009 11:33   

romanbem: Przepraszam Ciebie! Dupa wołowa ze mnie - czytałem bez zrozumienia.
Natomiast garaż nawet postawiony na cegłach jest tymczasowym obiektem budowlanym i konieczne jest uzyskanie zezwolenia.
Chodzi właśnie o art.29 ust.1 PB który zawiera listę, co można wybudować bez konieczności uzyskania zezwolenia. Słup(ek) tam jest - garaż niestety nie...

Odnośnie absurdów, to jest ich oczywiście więcej. Np: podatek za taki garaż płacisz w odniesieniu do jego powierzchni którą zajmuje on na gruncie (żeby było śmieszniej - nie obrys garażu tylko powierzchnia) . Jeśli stałby on na cegłach to powinieneś płacić za powierzchnię cegieł.
Back to top

wd40
Poziom 18
Poziom 18

Post#30 31 Jan 2009 19:37   

greenpeace przeczytaj Prawo Budowlane. Art 3. pkt 3. mówi wprost o elektrowniach wiatrowych. Trwałe związanie z gruntem zalicza obiekty budowlane do budynków a nie budowli. Elektrownie są natomiast budowlami.
Jak masz inne informacje po zacytuj odpowiedni paragraf zamiast wprowadzać ludzi w błąd albo czytaj aktualne akty prawne a nie te sprzed kilku lat (wtedy rzeczywiście elektrowni nie było na liście - obecnie są).
Back to top

Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Electrical engineering -> Renewable Energy -> Budowa elektrowni wiatrowej-aerodynamika,mechanika,przep
Page 1 of 63 Go to page 1, 2, 3 ... 61, 62, 63  Next
Jump to page:
Similar topics
Budowa małej elektrowni wiatrowej domowym sposobem (16)
Budowa małej elektrowni wiatrowej domowym sposobem (1)
Budowa małej elektrowni wiatrowej domowym sposobem (8)
budowa generatora domowym sposobem do elektrowni wiatrowej (18)
Budowa małej elektrowni wiatrowej (1)
Budowa łopat do elektrowni wiatrowej (2)
budowa elektrowni wiatrowej z dotacji UE (7)
Budowa małej elektrowni wiatrowej (1)
budowa małej elektrowni wiatrowej domowym sposobem (3)
Budowa małej elektrowni wiatrowej domowym sposobem cz. 3 (397)

Page generation time: 0.139 seconds

FAQ || Administrator || Moderators || Widgets and banners || Contact
elektroda.pl topic RSS feed