FAQ | Points | Add... | Recent posts | Search | Register | Log in

Jak rozpocząć przygodę z łącznościami radiowymi?

Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Radio communication equipment Service -> Radio Engineering Beginners -> Jak rozpocząć przygodę z łącznościami radiowymi?
Author
Poziom 22
Poziom 22

Post#61 18 Apr 2009 12:16   

Re: Jak rozpocząć przygodę z łącznościami radiowymi ?

Najlepsze było by nakłonienie młodego adepta do przeczytania dobrej książki np. Łukasza Komsty. Dobry jest też cykl artykułów "Jak zostać Krótkofalowcem " ze strony internetowej PZK. Do tego kilka praktycznych godzin na radiostacji i można zdawać egzamin. Wiadomo przecież że uzyskanie licencji to początek drogi i wytrawnym operatorem lub konstruktorem zostaje się przez lata pracy. ale to jest tylko twoja chęć i zaangażowanie . Znałem takiego kolegę który technicznie "truł d* " wszystkim instruktorom aż mieli Go serdecznie dość ( tak Go to interesowało ) Obecnie facet ma dwa doktoraty z elektroniki i szykuje się do objęcia katedry na uniwerku ! Dlatego uważam wskazanie dobrej drogi za konieczne bo to sie może młodemu człowiekowi opłacić .A w tzw. " publikacjach " krótkofalarskich tj. gazetach i pożal się Boże poradnikach antenowych od siedmiu boleści traktuje się krótkofalowca jak półgłówka co ewidentnie szkodzi całemu naborowi młodzieży i zniechęca skutecznie do hobby. Pozdrawiam ! Jednym źle napisanym podręcznikiem można popsuć całe pokolenia . :(
Back to top

Guest
Poziom 10
Poziom 10

Post#62 18 Apr 2009 13:06   

Chyba najlepszą radą jak rozpocząć jest rada - słuchać, krótkofalarstwo przede wszystkim polega na słuchaniu, oczywiście jeżeli jest pociąg do własnych konstrukcji to słuchać na własnoręcznie zbudowanych odbiornikach, i nie porywać się od razu na głęboką wodę i skomplikowane konstrukcje, a jedynie proste i starać się nie budować niczego na "pałe" ale i zrozumieć zasadę działania układu.

Co do lektur i wszelkich publikacji na tematy techniczne związane z techniką radiową i krótkofalarstwem to nie jestem zwolennikiem czytania takiej książki od deski do deski, wiem to ze swojej praktyki bo posiadam dosyć spory zbiór książek na ten temat, o ile już przez lata zdążyłem przeczytać wszystkie to nigdy od początku do końca, tak czytając pewnie i tak bym nic z tego nie zrozumiał, raczej polegało to na poszukiwaniu interesującego w danej chwili tematu i wracaniu do niego, czasami trzeba było jakiś rozdział przeczytać kilka razy, a czytając od deski do deski to mętlik w głowie pewny, powiem tak - teoretyk zna te książki na pamięć, praktyk wie gdzie czego szukać.
Back to top

Radiowiec 2
Poziom 22
Poziom 22

Post#63 19 Apr 2009 20:24   

No tak ale do egzaminu trzeba pewne rzeczy wiedzieć i umieć raz na zawsze . Nie da się projektować anten bez prawa Oma i równań obliczających długość fali . Na początku warto poznać te sprawy bo potem jest mniej kłopotu i to procentuje . A im lepiej przyswoisz podstawy tym łatwiej potem coś zbudować lub po prostu sobie poradzić z urządzeniem , a te jak wiadomo lubią płatać figle . Pozdrawiam ! :))
Back to top

Guest
Poziom 10
Poziom 10

Post#64 19 Apr 2009 22:35   

Nie przesadzajmy z ta wiedzą na egzaminie, wystarczy podstawowa znajomość praw fizyki, odrobina inteligentnego myślenia i to wszystko, to żeby nie straszyć nikogo trudnymi egzaminami :), na egzaminie nie wymaga się od nikogo aby był konstruktorem anten :), a tak naprawdę wiedzę praktyczną zdobywa się z czasem i latami przez własne doświadczenia z budową anten, budową urządzeń radiowych, oczywiście jeśli ktoś idzie w tym kierunku bo dzisiaj to już raczej wyjątek i oczywiście tak samo potrzebna jest wiedza teoretyczna którą zdobywa się razem z praktyką.
Back to top

elektronik123456789
Poziom 16
Poziom 16

Post#65 Post from the author of the topic 20 Apr 2009 14:13   

Jeszcze raz dziękuje bardzo za zainteresowanie tematem lecz nie mogę brać niestety tak aktywnego udziału w tej dyskusji ponieważ w tym tygodniu czekają mnie bardzo ważne egzaminy końcowe do których muszę się przygotować ;) egzamin na licencje jak podglądałem to naprawdę nie jest straszny jak się go maluje

http://www.bip.uke.gov.pl/bipurtip/index.jsp?place=ArticleStats&news_cat_id=23&news_id=20&layout=0&page=text

a tutaj cała kopalnia informacji na ten temat i linki do pytań :D
Back to top

Google

Google Adsense

Post# Post from the author of the topic 20 Apr 2009 14:13   

Back to top

Radiowiec 2
Poziom 22
Poziom 22

Post#66 20 Apr 2009 17:35   

Dobrze macie Koledzy rację że wiedzę zdobywa się latami . Tylko jak czytam porady techniczne pewnej gazety i na temat przestrajania głowicy UKF zamiast napisać młodemu adeptowi jak to się robi ( proste jak budowa przysłowiowego cepa ) namawia się Go aby zakupił nową bo sobie nie poradzi to nóż się w kieszeni otwiera . Drugi przykład , zbudował facet wzmacniacz KF 300W zamiast zamieścić pełnego opisu to skraca sie go o połowę żebyś czasem nie odgapił obwodów pasmowych i nie skopiował , za to obok umieszcza się opis wzmacniacza gorszego firmy Ameritron lub coś w tym stylu za kupę kasy . W ten sposób dzięki takim mentorom można naprawdę bardzo długo zdobywać wiedzę i na starość umrzeć głupim do szczętu . Musimy walczyć aby nasze media radiotechniczne nie traktowały młodych ludzi adeptów sztuki krótkofalarskiej jak półgłówków , bo mi to uwłacza jako staremu radiowcowi . Pamiętam stare Radioamatory to aż się chce czytać . Pozdrawiam ! :))
Back to top

Guest
Poziom 10
Poziom 10

Post#67 21 Apr 2009 16:35   

Radiowiec 2 wrote:
Tylko jak czytam porady techniczne pewnej gazety i na temat przestrajania głowicy UKF zamiast napisać młodemu adeptowi jak to się robi ( proste jak budowa przysłowiowego cepa ) namawia się Go aby zakupił nową bo sobie nie poradzi to nóż się w kieszeni otwiera .

Oj nie tylko w gazetach można znaleźć takie dobre rady, często na forum, na forum elektrody również, takie dobre rady że się nie opłaca, że ... itp. itd.A to przecież nie o to chodzi bo jeśli ktoś ma w sobie tą "grajfke" do robienia czegoś samemu to nie ten aspekt jest ważny.
Ale na szczęście jeśli ktoś to lubi to rady tego typu nie są w stanie tego zmienić.

A co do jak to kolega nazwał "naszych medii radiotechnicznych", to problem w tym że one nie są nasze, dziś już żadne czasopismo nie istnieje dla idei tylko dla kasy.

grajfka - zręczność, umiejętność robienia czegoś

Pozdrawiam.
Back to top

Radiowiec 2
Poziom 22
Poziom 22

Post#68 21 Apr 2009 20:49   

Tylko że kasę robi sie na sprzedaży a ta zależy od ilości ciekawego materiału . Ta jak mówisz grajfka to sprytnie zakamuflowane kompleksy nacz. redaktora . Jego nazwisko przebija się na dwóch trzecich materiału i te opracowania są najdłuższe . Za to jak ktoś inny coś napisze to jest to skracane i Pan redaktor bezlitośnie kroi honorarium za "korektę " jakby autor był debilem i nie wiedział co chce napisać . Żenada , ale niestety jest to jedyne kolorowe czasopismo dla młodych adeptów :( Dobrą jaskółką jest internetowa strona PZK i artykuły SP2JMR i innych . Warto Kolego adepcie abyś jeśli masz wakacje zorganizowane abyś wybrał się na obóz szkoleniowy z tymi ludźmi . Naprawdę fajne wakacje , a kadra zna najbardziej " pokręcone " zagadnienia techniczne i można potrenować na radiostacji . Zapytaj na stronie PZK , może twoja lepsza połowa z Tobą pojedzie ? Zrozumienie dla hobby ze strony najbliższej osoby to wspaniała sprawa ! Polecam ! Vy73! SP3SUZ
Back to top

elektronik123456789
Poziom 16
Poziom 16

Post#69 Post from the author of the topic 09 Oct 2009 18:41   

Witajcie i przepraszam że odgrzewam ten temat ale już zdałem egzamin na kategorie C i wyrabiam pozwolenie radiowe kl 3 ;) Nie taki diabeł straszny był. Teraz muszę zebrać sprzęt. Antenę na 2m zrobiłem teraz składam sprzęt QRP na KF czyli Antka. Zobaczymy co z tego wyjdzie. VY73
Back to top

Radiowiec 2
Poziom 22
Poziom 22

Post#70 09 Oct 2009 18:49   

W porządku . Tylko jak już złożysz Antka to pamiętaj że w nadajniku trzeba cewki zaekranować inaczej się cholerstwo sprzęga. Kumpel robił i odkrył że nadajnik nie ma kubków ekranujących na niektórych cewkach a powinien. Dorobił cewki i zapracowało pięknie. Kubki można wykonać z puszki po konserwach, blacha dobrze się lutuje. Pozdrawiam ! :)
Back to top

elektronik123456789
Poziom 16
Poziom 16

Post#71 Post from the author of the topic 09 Oct 2009 18:59   

Tego Antka dostałem od kogoś innego lecz są tam pewne zmiany w stosunku do oryginalnego schematu (ktoś zaczął już składać go) postanowiłem więc zostawić jego przeróbki ponieważ ta osoba to krótkofalowiec i naprawdę zna się na elektronice. Kwestia obudowy. Czy obudowa musi być koniecznie metalowa ? Wiem, że ekranowanie to ważna rzecz ale nie mam teraz obudowy metalowej pod ręką. Może stroić na stole ale czy wtedy montaż w obudowie metalowej nie zmieni parametrów pracy ?
Back to top

Google

Google Adsense

Post# Post from the author of the topic 09 Oct 2009 18:59   

Back to top

Radiowiec 2
Poziom 22
Poziom 22

Post#72 09 Oct 2009 19:10   

Re: Jak rozpocząć przygodę z łącznościami radiowymi?

Nie powinno się nic zmienić. Możesz stroić na stole, ale VFO i driver musisz zaekranować osobno. Jak zrobisz to porządnie to powinieneś w szczytach mieć z jakieś 17 W. Obudowa metalowa jest konieczna. Vy73! SP3SUZ
Back to top

elektronik123456789
Poziom 16
Poziom 16

Post#73 Post from the author of the topic 10 Nov 2009 17:58   

No i stało się. Dotarł do mnie znak wywoławczy i pozwolenie radiowe :) Oto on SQ3NVX.
Back to top

Google

Google Adsense

Post# Post from the author of the topic 10 Nov 2009 17:58   

Back to top

SP5ANJ
Poziom 25
Poziom 25

Post#74 10 Nov 2009 19:21   

elektronik123456789 wrote:
No i stało się. Dotarł do mnie znak wywoławczy i pozwolenie radiowe :) Oto on SQ3NVX.

Pozwolę sobie na złożenie na Twoje łapki (czytaj : mikrofon/klucz CW) "wszystkiego naj..." w naszym hobby jakim jest Krótkofalarstwo. :D

Do spotkania na pasmach i `73 . :D

Pozdrawiam Adam SP5ANJ . :spoko:
Back to top

elektronik123456789
Poziom 16
Poziom 16

Post#75 Post from the author of the topic 10 Nov 2009 20:34   

Dzięki za życzenia ale najpierw to muszę zdobyć jakiś sprzęt na VHF i UHF bo bez tego będzie raczej ciężko nadawać.
Back to top

Radiowiec 2
Poziom 22
Poziom 22

Post#76 11 Nov 2009 12:16   

Ja również Ci życzę zadowolenia z hobby i dużo DX-ów. Do usłyszenia w eterze ! SP3SUZ :))
Back to top

Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Radio communication equipment Service -> Radio Engineering Beginners -> Jak rozpocząć przygodę z łącznościami radiowymi?
Page 3 of 3 Go to page Previous  1, 2, 3
Similar topics
Clarion PU9833a -Problem ze stacjami radiowymi (7)
JAkie telefony współpracują z centralkami radiowymi?? (3)
clarion dxz558 - problem ze stacjami radiowymi. (3)
Jak rozpocząć edukację z tunerem Philips 3010 (2)
KOLN RCM 40 jak zaczac przygodę z prockami?? (4)
problem z wyłącznikami radiowymi Kanatai 434 MHz (1)

Page generation time: 0.224 seconds

FAQ || Administrator || Moderators || Widgets and banners || Contact
elektroda.pl topic RSS feed