| Author |
elektronik123456789 Poziom 15

|
06 Mar 2009 23:29 Jak rozpocząć przygodę z łącznościami radiowymi? |
|
|
|
Witam,
postanowiłem rozpocząć przygodę z łącznościami radiowymi. Jednak nurtuje mnie parę pytań. Posiadam radio radmora prawdopodobnie na 44 MHz (byłe radio gazowni). Ponieważ jest to częstotliwość prawnie zabroniona najlepszym wyjściem wydaje mi się przestrojenie na 6m (ok 50MHz). Ale tu zaczyna się kwestia licencji. Dowiedziałem się że 5.09.2009 w miejscowości Szałe /k Kalisza odbędzie się egzamin. Pytania są na stronie UKE. Wakacje do nauki. No niby pięknie, ale tu zaczynają się schody. Rzekomo sama licencja nie wystarcza do nadawania. Jak ta sprawa w końcu wygląda? A może znienawidzone przez pewne grono krótkofalowców pasmo CB? Martwi mnie też antena ponieważ mieszkam w bloku i ciężko mi wybrać zasięg lub kompaktowe rozmiary. Dodam że zainteresowani wiedzą o przemienniku na Górnośląskiej 69 na 70cm ale czy on jest sprawny? Już sam nie wiem jak to wszystko rozwiązać nie obciążając zbytnio kieszeni. Proszę o rady.
Poprawiłem. /c2h5oh/
|
|
| Back to top |
|
 |
SP5IT Poziom 25

|
06 Mar 2009 23:33 Re: Jak rozpocząć przygodę z łącznościami radiowymi ? |
|
|
|
Na 6m w FM u nas sie nie nadaje.
Michał
|
|
| Back to top |
|
 |

|
06 Mar 2009 23:35 Re: Jak rozpocząć przygodę z łącznościami radiowymi ? |
|
|
|
Jedna opcja odpada.A można tego radmora na coś innego przestroić małym kosztem ?
|
|
| Back to top |
|
 |
Veehraz Poziom 17

|
06 Mar 2009 23:40 Re: Jak rozpocząć przygodę z łącznościami radiowymi ? |
|
|
|
Idź do sklepu i kup sprzęt za pare tysięcy bo nikt z krótkofalowców na tym forum nie doradzi Ci czym nadawać, ani jak to zbudować. Zapamiętaj: teraz krótkofalarstwo kończy się na kupnie gotowego sprzętu. Idea umarła. Jedynie starsi krótkofalowcy mogą coś jeszcze konstruować, jednak wiedzą niechętnie się dzielą.
Dlatego na forum pełno schematów nadajników FM, ale z transmiterów/receiverów na inne zakresy to tu szukac na próżno.
O przeróbkach także tutaj mówię.
|
|
| Back to top |
|
 |

|
06 Mar 2009 23:43 Re: Jak rozpocząć przygodę z łącznościami radiowymi ? |
|
|
|
Czyli moje radio znowu mogę zakopać w piwnicy na kilka lat?Naprawdę nikt nie podtrzymuje idei?Powiem szczerze że nie stać mnie na nowy sprzęt a czuje trochę odrazy do CB
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
06 Mar 2009 23:43 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
jaga134 Poziom 15

|
06 Mar 2009 23:44 Re: Jak rozpocząć przygodę z łącznościami radiowymi ? |
|
|
|
W Kaliszu mieszka kilku aktywnych nadawców pracujących na KF i UKF.Jeśli zwrócisz się do nich z pewnością Ci pomogą.
|
|
| Back to top |
|
 |
SP5IT Poziom 25

|
06 Mar 2009 23:46 Re: Jak rozpocząć przygodę z łącznościami radiowymi ? |
|
|
|
| Veehraz wrote: |
| Idź do sklepu i kup sprzęt za pare tysięcy bo nikt z krótkofalowców na tym forum nie doradzi Ci czym nadawać, ani jak to zbudować. |
Co jesteś taki sfrustrowany? Żeby coś zbudować trzeba mieć pojęcie o elektronice w szerokim tego słowa znaczeniu. Nie da się powkładać "toto w toto" i pstryk zadziała. Podziwiam tych, którzy mają wiedzę, czas i samozaparcie na konstruowanie radia dla siebie.
Nie każdy to posiada a krótkofalarstwo nie zaczyna się i nie kończy na lutownicy. Każdy znajdzie coś dla siebie.
| Zapamiętaj: teraz krótkofalarstwo kończy się na kupnie gotowego sprzętu. |
Pitolicie Hipolicie.
| ale z transmiterów/receiverów na inne zakresy to tu szukac na próżno. |
Bredzisz. Są podawane linki i to wielokrotnie do stron z dobrze opisanymi konstrukcjami. Nie ma sensu przepisywać internetu.
| elektronik123456789 wrote: |
| Czyli moje radio znowu mogę zakopać w piwnicy na kilka lat?Naprawdę nikt nie podtrzymuje idei? |
Zakopać nie. Przyda się na chassis i dawcę części do innych projektów.
Zbuduj sobie SoftRocka. Tanie, proste i skuteczne.
http://www.amqrp.org/kits/softrock40/
Wersję z TX, BPF i innymi bajerami znajdziesz tu: http://groups.yahoo.com/group/softrock40
Michał
|
|
| Back to top |
|
 |

|
06 Mar 2009 23:47 Re: Jak rozpocząć przygodę z łącznościami radiowymi ? |
|
|
|
Tylko czy ze względu na mój młody wiek mnie nie zignorują? I jak w końcu wygląda kwestia prawna, bo ja tych ustaw nie rozumiem wcale... A z tym soft-rockiem to preferuje jednak tradycyjny radiotelefon. Rzekomo na 2m łatwo tego radmora przerobić ;D
Poprawiłem. /c2h5oh/
|
|
| Back to top |
|
 |
Guest Poziom 26

|
07 Mar 2009 02:09 Re: Jak rozpocząć przygodę z łącznościami radiowymi ? |
|
|
|
Nie ślędzę stanu prawnego ale co do wieku chyba się niewiele zmieniło. Musiałbym sprawdzać. za moich czasów było to 15 lat (zgoda Rodziców dla nieletniego). Ja dostałem licencję w wieku 17 lat (I - kategorii). Teraz wydaje się to nieco łatwiejsze ale też nie aż tak bardzo. Przede wszystkim musisz znaleźć pewne oparcie. Sam egzamin może być nie do przeskoczenia bo nie chodzi tylko o elektronikę. Poradził Ci kolega abyś znalazł licencjonowanego krótkofalowca i zapoznał się z tym co to za zwierzak ta licencja. Na pewno pomoże Ci poznać to.
VY 73 !
|
|
| Back to top |
|
 |
SP5ANJ Poziom 25

|
07 Mar 2009 08:29 Re: Jak rozpocząć przygodę z łącznościami radiowymi ? |
|
|
|
| Ponieważ jest to częstotliwość prawnie zabroniona najlepszym wyjściem wydaje mi się przestrojenie na 6m (ok 50MHz).Ale tu zaczyna się kwestia licencji. |
Szkoda , że tylko chęć przestrojenia Radmora na 50MHz i nie chęć do CB , popycha Ciebie do krótkofalarstwa.
No ale to już zawsze coś.
| Quote: |
| Dowiedziałem się że 5.09.2009 w miejscowości Szałe /k Kalisza odbędzie się egzamin. |
Idź i zdawaj. "Nie taki diabeł straszny jak go ... ". :D
| Rzekomo sama licencja nie wystarcza do nadawania.Jak ta sprawa w końcu wygląda? |
Egzamin Państwowy (zdany) , kończy się wydaniem Uprawnień Operatorskich, które zezwalają Ci na nadawanie np. z każdego klubu krótkofalarskiego.
Dopiero na podstawie Uprawnień Operatorskich, występujesz do UKE o wydanie Ci Pozwolenia Radiowego tzw. Licencji z własnym znakiem krótkofalarskim. I dopiero w tedy jesteś jakby Pełną Gębą krótkofalowcem Indywidualnym.
| A może znienawidzone przez pewne grono krótkofalowców pasmo CB? |
Trzeba się przyznać , że chyba tak jest jak piszesz.
No ale czego tu na paśmie CB można oczekiwać. Chyba tylko chamstwa i wulgaryzmów a i o podstawowej znajomości "techniki" prowadzenia łączności oraz etyki , nie wspomnę.
Pozdrawiam.
|
|
| Back to top |
|
 |
ElekTrick Poziom 15

|
07 Mar 2009 10:19 Re: Jak rozpocząć przygodę z łącznościami radiowymi ? |
|
|
|
| SP5ANJ wrote: |
Egzamin Państwowy (zdany) , kończy się wydaniem Uprawnień Operatorskich, które zezwalają Ci na nadawanie np. z każdego klubu krótkofalarskiego.
Dopiero na podstawie Uprawnień Operatorskich, występujesz do UKE o wydanie Ci Pozwolenia Radiowego tzw. Licencji z własnym znakiem krótkofalarskim. I dopiero w tedy jesteś jakby Pełną Gębą krótkofalowcem Indywidualnym. |
Doprecyzujmy. Po zdanym egzaminie otrzymujesz Świadectwo operatora urządzeń radiowych klasy A lub C. Uprawnia ono do otrzymania Pozwolenia radiowego, na którym otrzymasz znak. Do samodzielnego używania radiostacji uprawnia Pozwolenie radiowe. Do pracy na radiostacji klubowej pod opieką jej operatora odpowiedzialnego nie jest potrzebny żaden dokument.
Co do wrogiej propagandy w stylu "Zapamiętaj: teraz krótkofalarstwo kończy się na kupnie gotowego sprzętu. Idea umarła. Jedynie starsi krótkofalowcy mogą coś jeszcze konstruować, jednak wiedzą niechętnie się dzielą." - Popatrz ma wszelkiej maści Aquariusy, Taurusy, SP QRP - są tacy, co bawią się w to aż miło i chętnie pomogą, doradzą. Wiem, że wg. niektórych bez kW mocy, 40m masztu i 5 ha anten to nie jest krótkofalarstwo, ale to brednie sfrustrowanych deiksmenów, którym brakuje celu w życiu, bo już wszystkie kraje zrobili.
|
|
| Back to top |
|
 |
albi Poziom 13

|
07 Mar 2009 10:32 Re: Jak rozpocząć przygodę z łącznościami radiowymi ? |
|
|
|
A może znienawidzone przez pewne grono krótkofalowców pasmo CB?
Trzeba się przyznać , że chyba tak jest jak piszesz.
No ale czego tu na paśmie CB można oczekiwać. Chyba tylko chamstwa i wulgaryzmów a i o podstawowej znajomości "techniki" prowadzenia łączności oraz etyki , nie wspomnę.
Pozdrawiam. |
Chyba koledze jakiś CB-sta dał ostro popalić i teraz ma uraz do wszystkich na tym paśmie :) ,bez przesady nie jest tak źle (pomijając kanał 19 i ogólnie pogawędki mobili w trasie).
Może kolega określi jakie łączności cie interesują czy chcesz po prostu pogadać z ludźmi z sąsiednich miejscowości czy chcesz wołać na drugi koniec świata :)
|
|
| Back to top |
|
 |
Desoft Poziom 11

|
07 Mar 2009 10:35 Re: Jak rozpocząć przygodę z łącznościami radiowymi ? |
|
|
|
Tak mi się wydaje, że to radio to jest FM315. Taka szara obudowa z tyłu doczepiany akumulator. Z przodu przełącznik czterech kanałów.
Jeżeli zgadłem, to takie radio bardzo przyjemnie się przestraja. Składa się z takich kubeczków, które można dowolnie ze sobą łączyć. Dowolnie, to znaczy z innego radia np na pasmo 146MHz można wziąść obwody wejściowe, wyjściowe podmienić, załozyć kwarce, wymienić powielacze i voila.
Przyznaję łatwo się pisze, łatwo się robiło, bo miałem ZPFMa do strojenia i mnóstwo modułów.
Aaaa.... z egzaminem kategorii II to nie będzie praktycznie problemu. Tak jak radzą przedmówcy, złapać kontakt z krótkofalowcami i od tego momentu już z górki.
|
|
| Back to top |
|
 |
c2h5oh Poziom 24

|
|
| Back to top |
|
 |
sq6ade Poziom 25

Joined: 12 May 2003 Posts: 6909 Location: Południowo-zachodnia Pomroczna
|
07 Mar 2009 11:01 Re: Jak rozpocząć przygodę z łącznościami radiowymi ? |
|
|
|
| A może znienawidzone przez pewne grono krótkofalowców pasmo CB? |
Jest takie grono ale powoli szczęśliwie zanika z przyczyn fizjologicznych.
Możesz się na początku pobawić w CB żeby zobaczyć czy radio Cię wciągnie. Przecież CB nie kończy się na mięsie na CH19.
Jak stwierdzisz że radio to jednak pomyłka - sprzedasz radio i kupisz klaser albo akwarium itp. nie pozostawiając martwego znaku wywoławczego.
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
07 Mar 2009 11:01 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
Desoft Poziom 11

|
07 Mar 2009 11:14 Re: Jak rozpocząć przygodę z łącznościami radiowymi ? |
|
|
|
Faktycznie... daaaawno to było kiedy zdawałem (obecnie już nie siedzę w temacie).
Mimo wszystko byłbym dobrej myśli, jeżeli to nie jest słomiany zapał.
|
|
| Back to top |
|
 |

|
07 Mar 2009 11:17 Re: Jak rozpocząć przygodę z łącznościami radiowymi ? |
|
|
|
Dziękuję wszystkim za zainteresowanie. Do albi interesują mnie łączności lokalne nawet ze względu na ograniczenia do budowy anteny. Do desoft radio ma czarną obudowę i jest bez akumulatora. Może później dołączę fotki tego sprzętu.
Poprawiłem. /c2h5oh/
|
|
| Back to top |
|
 |
tqmeh Poziom 16

|
07 Mar 2009 15:04 Re: Jak rozpocząć przygodę z łącznościami radiowymi ? |
|
|
|
| Dziękuję wszystkim za zainteresowanie. Do albi interesują mnie łączności lokalne nawet ze względu na ograniczenia do budowy anteny.Do desoft radio ma czarną obudowę i jest bez akumulatora.Może później dołącze fotki tego sprzetu |
Witam,
zaczynałem rok temu czyli niedawno a to jednak szmat czasu wiec jeśli masz jakiekolwiek pytania antenowe czy sprzętowe to dawaj śmiało (najlepiej gg czy coś innego) można pewnych błędów uniknąć.....
73
| Moderated by c2h5oh: |
Kolego, skoro piszesz na elektrodzie, to i pomagaj poprzez elektrodę. Skorzystają też inni.
Jeżeli nie masz zamiaru pomagać innym, tylko wybranym i do tego poprzez GG czy e-mail, to zrezygnuj z konta na elektrodzie.
Poza tym, propozycje pomocy poprzez GG należy składać poprzez PW, bo nikogo innego one nie interesują.
Kolejny taki post skończy tam, gdzie jest jego miejsce, czyli w koszu. |
|
|
| Back to top |
|
 |
tqmeh Poziom 16

|
07 Mar 2009 21:18 Re: Jak rozpocząć przygodę z łącznościami radiowymi ? |
|
|
|
napisałem tak specjalnie ponieważ autor nie otrzymał praktycznie żadnej konkretnej odpowiedzi. dawno tu nie gościłem ze względu na atmosferę która tu panuje i widzę że niestety. ale cóż. a wracając do tematu żeby nie tworzyć bezwartościowych postów.
Szanowny "elektronik123456789" na początek proponuje rozeznać sie w najbliższej okolicy i poszukać dokładnie a znajdziesz na pewno krótkofalowca. i poprosić o wyjaśnienie wszystkiego, jesteśmy otwarci i dostaniesz wszystkie odpowiedzi a nawet więcej, bo praktyczną i bezinteresowną pomoc (tak było w moim przypadku, no może nie do końca ponieważ jak chciałem sie czegoś więcej dowiedzieć i poczytać na elektrodzie w dziale krótkofalowcy to otrzymałem odpowiedź ze nie mam kwalifikacji do jej części. a jak je zdobyć bez nauki ww tematu. no cóż na szczęście są inne źródła bardziej otwarte),
następnie proponuje zaopatrzyć się w poradnik antenowy taki niebieski podam wszystkim linka do niego na. poczytać i działać. pouczyć się do egzaminu, ale co to za nauka przecież jak lubisz krótkofalarstwo to będzie sama przyjemność, pomyśleć nad kartami QSL, każdy krótkofalowiec będzie chciał mieć Twoją kartę (ja też), przemyśleć temat członkostwa w PZK (polecam) i działać, największa na początek frajda jest z pasma 80m, lokalnie 2m, koniecznie żeby Twój TRX posiadał CTCSS, jak juz opanujesz temat lokalnie przyjdzie czas na DX-y
Do usłyszenia na paśmie
VY 73 !
edit: temat poprawiłem i nie ma już w nim treści niezgodnych z punktem 4 i 11.2
Regulamin, punkt 4 i 11.2. Proszę odnowić znajomość z regulaminem i przestrzegać go.
Proszę poprawić post. /c2h5oh/
|
|
| Back to top |
|
 |

|
07 Mar 2009 21:32 Re: Jak rozpocząć przygodę z łącznościami radiowymi ? |
|
|
|
Widzę że mój temat spowodował prawdziwą burzę. Ale niestety muszę się przyznać że nie dysponuję dużymi zasobami finansowymi na zakup odpowiedniego sprzętu. Jednocześnie bardzo dziękuję za wszystkie dotychczasowe odpowiedzi.
Poprawiłem. Proszę po kropce wstawiać spację. Lepiej się czyta :) /c2h5oh/
|
|
| Back to top |
|
 |
dipol Poziom 22

|
07 Mar 2009 22:17 Re: Jak rozpocząć przygodę z łącznościami radiowymi ? |
|
|
|
Zaczynałem od OR Calypso i nadajnika na 4 lampach (1968r). Nigdy nie kupiłem fabryki i do dziś nadaje na samoróbkach (120 W w antenie całkowicie tranzystorowy trx).Parę fabrycznych stało na stole i nie chciały być lepsze od od mojego hm.To po co wydawać pieniądze hi. koszt zainwestowanych pieniędzy ok 600zł.(zakupiona Wolna-250 zł poddana gruntownej reanimacji hi).
Powodzenia!!
|
|
| Back to top |
|
 |
Radiowiec 2 Poziom 22

Joined: 31 Jan 2008 Posts: 1523 Location: Strzelce Krajenskie
|
07 Mar 2009 22:49 Re: Jak rozpocząć przygodę z łącznościami radiowymi ? |
|
|
|
Po co od razu Wołna ? A Antek na początek nie wystarczy . Lub inny Aqarius . Niski koszt i frajda jak licho kiedy się to to złoży i zapracuje. Na SSB potrafi wysypać ze 17 Watów , a to już całkiem sporo biorąc pod uwagę że są tacy mistrzowie którzy na CW na 1 Wacie "obkolędowali "wszystkie kraje Europy w promieniu 1500 km. Polecam Antka super radyjko w pozytywnym tego słowa znaczeniu. Do usłyszenia pod własnym znakiem ! SP3SUZ :))
|
|
| Back to top |
|
 |
Guest Poziom 26

|
08 Mar 2009 10:42 Re: Jak rozpocząć przygodę z łącznościami radiowymi ? |
|
|
|
| Radiowiec 2 wrote: |
| Lub inny Aqarius . Niski koszt i frajda jak licho kiedy się to to złoży i zapracuje. Na SSB potrafi wysypać ze 17 Watów |
Noo to bardzo ciekawe, jak z tranzystora o mocy 6W "wysypać" 17, może kolega przybliży.
|
|
| Back to top |
|
 |
SP9 UXG Poziom 15

|
08 Mar 2009 11:12 Re: Jak rozpocząć przygodę z łącznościami radiowymi ? |
|
|
|
Dobry krótkofalowiec to jak sam potrafi sobie zrobić urządzenie z podzespołów a nie iść na gotowca za drogie pieniądze. Ale takich krórkofalowców można policzyć na palcach , dziękuje pozdrawiam .
|
|
| Back to top |
|
 |
SP5IT Poziom 25

|
08 Mar 2009 11:40 Re: Jak rozpocząć przygodę z łącznościami radiowymi ? |
|
|
|
| SP9 UXG wrote: |
| Dobry krótkofalowiec to jak sam potrafi sobie zrobić urządzenie z podzespołów a nie iść na gotowca za drogie pieniądze. |
Guzik prawda. Krótkofalarstwo to nie tylko siedzenie w wyziewach ołowiu i kalafonii. Chyba, że z twojego punktu widzenia tylko tak to wygląda. Jeśli tak, to współczuję. Ominęło cię wiele przyjemnych aspektów tego hobby.
Michał
|
|
| Back to top |
|
 |
SP9 UXG Poziom 15

|
08 Mar 2009 16:07 Re: Jak rozpocząć przygodę z łącznościami radiowymi ? |
|
|
|
Może tu kolega ma troche racje bo to pożera troche czasu to amatorstwo . Ale jak się teraz słucha na paśmie to mi wstyd za kolegów którzy przeszkadzają , zakłucają itd.. nie będe się rozpisywał szkoda czasu na dyskusje . Pozdrawiam .
|
|
| Back to top |
|
 |
Radiowiec 2 Poziom 22

|
08 Mar 2009 16:09 Re: Jak rozpocząć przygodę z łącznościami radiowymi ? |
|
|
|
Wysypć z Antka 17 W ? proszę bardzo . Podstawiamy do drivera i wzmacniacza mocy inne tranzystory . Bardzo dobrze sobie radzą starannie dobrane BD135 i podobne np. BD 127 . Wstawiamy i sztucznym obciążeniem mierzymy co i jak. Poza tym należy dokładnie przestudiować układ bo tam trzeba poekranować cewki w nadajniku a tego konstruktor nie napisał . W eterze słyszałem całe wykłady jak i co wykonać bo cholerstwo się sprzęga , ale tu wystarczy kawałek blachy wygięty w kubek ekranujący i po sprawie . Kolego mój to radio składał . Według tego co wychodzi z obliczeń na 3,5 wychodzi w szczytach 0k 16/17 W . Ale w szczytach a nie ciągłej . Miernik wskazówkowy ma taką bezwładność że nie pokaże szczytów , to trzeba liczyć . Ja moc szczytową obliczam mnożąc wyjściową moc na wychyle razy pierwiastek z dwóch . zapożyczyłem to od energetyki gdzie napięcie szczytowe zmienne sie tak oblicza . Więc na wyższych częstotliwościach moim zdaniem powinno być podobnie . Pozdrawiam ! :))
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
08 Mar 2009 16:09 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
SP5IT Poziom 25

|
08 Mar 2009 17:34 Re: Jak rozpocząć przygodę z łącznościami radiowymi ? |
|
|
|
Jeszcze tylko odpiszę koledze UXG, mam nadzieję, zę moderator nie wywali w kosz ;)
Krótkofalarstwo z mojego punktu widzenia to field day, zawody, projektowanie i budowanie anten oraz urządzeń wspomagajacych jak VNA, przedwzmacniacze, oraz wiele innych urządzeń. Na budowanie radia się nie porywam z prostej przyczyny. Nie jestem w stanie zbudować radia, które spełni wszystkie pokładane w nim oczekiwania. A zrobić byle co to szkoda mi czasu. Wolę spożytkować go w inny sposób.
Michał
|
|
| Back to top |
|
 |
Radiowiec 2 Poziom 22

|
08 Mar 2009 20:21 Re: Jak rozpocząć przygodę z łącznościami radiowymi ? |
|
|
|
No właśnie ! jest tyle sposobów na uprawianie krótkofalarstwa że wszystkich się nie da wymienić. Krótkofalowiec to styl życia , czyli odkrywanie nowych rzeczy w starym wydaniu i ich nowych zastosowań . Nowe pasma , nowe technologie , nowe dyplomy ,anteny ,wzmacniacze i nie wiem co jeszcze . Ja na przykład wiem że diabeł siedzi w szczegółach , i zawsze modernizuję swoje stare urządzenia . Ostatnio sprzęt radiofoniczny. Ale zdarzały się i radiostacje , np Drake ,Yaesu FT901 , FTDX500 itd, itp. nawet nie zdajecie sobie sprawy jak banalnie proste może być VFO na MOS- FEC'ie dwubramkowym zrobione pod względem stabilności . Ale to VFO kosztowało mnie rok bez wekendów które poświęciłem na pracę nad tym czymś. Obecnie mam na tapecie dwie sprawy - VFO w innym układzie i układ głowicy UKF na pasmo radiofoniczne , o czułości poniżej 1 uV tak aby Polacy na wschodzie mogli słuchać polskich stacji powyżej 150km od granicy . Budowa takich układów to też jest odmiana krótkofalarstwa . Pozdrawiam ! :))
|
|
| Back to top |
|
 |
albi Poziom 13

|
08 Mar 2009 22:33 Re: Jak rozpocząć przygodę z łącznościami radiowymi ? |
|
|
|
Ja powiem tak. Prowadzenie łączności na urządzeniach własnoręcznie zbudowanych to nie to samo co praca na kupionym zestawie. Ale zależy kto jak do tego podchodzi.
Koledze polecam zakup zestawu CB antena 5/8 + np alan87 (lub jakiś klon) wydatek ok 600zł
Obecnie co prawda oprócz syfu pochodzącego z kanału 19 niewiele tam usłyszysz ale za miesiąc max dwa propagacja powinna znacznie sie poprawić i na bocznych cztardziestkach w usb usłyszysz wiele stacji z całej europy sam też będziesz sie mógł do nich odezwać (znak możesz sobie nawet wymyslić lub ew przystąpić do jakiegoś klubu cb bez jakichkolwiek egzaminów itp) łączności DX w paśmie CB naprawdę mało się różnią od łączności jakie prowadzą krótkofalowcy
|
|
| Back to top |
|
 |