Forum elektroda.pl

Regulamin  | Punkty  | Dodaj...  | Ostatnie  | Szukaj | Rejestracja | Zaloguj



Stycznikowy układ rozruchu gwiazda/trójkąt


  Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Elektryka Instalacje i Sieci -> Elektryka Początkujący ->Stycznikowy układ rozruchu gwiazda/trójkąt Napisz nowy temat  Temat zablokowany. 
Autor
Schowaj lewą kolumnę
Pokaż lewą kolumnę Wiadomość
Lysunevada518218168
Poziom 13
Miasto: Nevada
Dołączył: 26 Lis 2008
Posty: 119
Pomógł: 1
Ocena postów: 4
Lysunevada518218168
Poziom 13
Post#1 07 Mar 2009 18:37  Autor tematu   

Stycznikowy układ rozruchu gwiazda/trójkąt


Witam tak jak w temacie wszystko mam już podpięte tylko mi zostało sterowanie i tu mam problem bo przekaźniki to dla mnie czarna magia http://obrazki.elektroda.net/26 1236447102.jpg i chce to wykonać na dość znanym przekaźniku RTx-32 http://obrazki.elektroda.net/62 1236447437.jpg prosze o pomoc jakiegoś specjaliste...

Pomocny post? + 0
Powrót do góry

Google Adsense
Google


Powrót do góry
jiwaniuk
Poziom 30
Miasto: Gdynia
Dołączył: 14 Gru 2002
Posty: 1397
Pomógł: 141
Ocena postów: 18
jiwaniuk
Poziom 30
Post#2 07 Mar 2009 19:20    

Re: Stycznikowy układ rozruchu gwiazda/trójkąt


Może spróbuj sprecyzować dokładnie swój problem, bo z twojego opisu nie wynika czego nie rozumiesz. Na rysunku przekaźnika masz narysowane jego styki pomocnicze jak również gdzie ma być podpięta cewka, więc o co jeszcze chodzi?

Pozdrawiam wszystkich

jjanek

Pomocny post? + 0
Powrót do góry

Google Adsense
Google


Powrót do góry
Lysunevada518218168
Poziom 13
Miasto: Nevada
Dołączył: 26 Lis 2008
Posty: 119
Pomógł: 1
Ocena postów: 4
Lysunevada518218168
Poziom 13
Post#3 07 Mar 2009 19:23  Autor tematu   

Re: Stycznikowy układ rozruchu gwiazda/trójkąt


Może kolega wytłumaczy mi to łopatologicznie bo ja mówię przekaźniki = czarna magia

Pomocny post? + +1
Powrót do góry
jacur
Poziom 32
Miasto: Tarnów
Dołączył: 06 Gru 2003
Posty: 1748
Pomógł: 159
Ocena postów: 10
jacur
Poziom 32
Post#4 07 Mar 2009 20:26    

Re: Stycznikowy układ rozruchu gwiazda/trójkąt


Twój RTX-32 to na schemacie K4.
Zasilanie cewki przekaźnika czasowego to (2) i (10)
Styki przekaźnika K4 podpinasz zgodnie ze schematem.

Pomocny post? + 0
Powrót do góry

Google Adsense
Google


Powrót do góry
Lysunevada518218168
Poziom 13
Miasto: Nevada
Dołączył: 26 Lis 2008
Posty: 119
Pomógł: 1
Ocena postów: 4
Lysunevada518218168
Poziom 13
Post#5 07 Mar 2009 20:42  Autor tematu   

Re: Stycznikowy układ rozruchu gwiazda/trójkąt


Czyli może kolega wyłoży mi kawe na ławe bo sam do tego nie dojde.. Jeśli kolega by mógł to prosił bym o podanie tych numerków do jakich mam podpiąć

Pomocny post? + +1
Powrót do góry

Google Adsense
Google


Powrót do góry
A-Mail
Poziom 22
Miasto: Grudziadz
Dołączył: 30 Sie 2006
Posty: 707
Pomógł: 22
Ocena postów: 4
A-Mail
Poziom 22
Post#6 07 Mar 2009 20:53    

Re: Stycznikowy układ rozruchu gwiazda/trójkąt


Czyli trzeba zacząć od podstaw elektrotechniki, poprzez maszyny i aparaty elektryczne, znam wiele osób które w 3 klasie ZSZ elektrycznej niewiedzieli jak wygląda stycznik. ( byli na praktykach we firmie) I teraz myśłisz że pomoga tobie, w gruncie rzeczy zrobic prosty układ Y/A .
Kup Przekażnik Y/A do kupienia w hurtownich eletrycznych na wyjściu łaczysz cewki styczników i po kłopocie
np taki przekaźnikRGT

Pomocny post? + 0
Powrót do góry
Lysunevada518218168
Poziom 13
Miasto: Nevada
Dołączył: 26 Lis 2008
Posty: 119
Pomógł: 1
Ocena postów: 4
Lysunevada518218168
Poziom 13
Post#7 07 Mar 2009 20:59  Autor tematu   

Re: Stycznikowy układ rozruchu gwiazda/trójkąt


Witam tylko wiesz że kupiłem już styczniki i wszystko mam podpięte pod silnik tylko zostało mi sterowanie do podpięcia

Pomocny post? + 0
Powrót do góry

Google Adsense
Google


Powrót do góry
A-Mail
Poziom 22
Miasto: Grudziadz
Dołączył: 30 Sie 2006
Posty: 707
Pomógł: 22
Ocena postów: 4
A-Mail
Poziom 22
Post#8 07 Mar 2009 21:01    

Re: Stycznikowy układ rozruchu gwiazda/trójkąt


Do tego własnie styczniki sa potrzebne sastępuje tylko cały układ sterowania

Pomocny post? + 0
Powrót do góry

Google Adsense
Google


Powrót do góry
Lysunevada518218168
Poziom 13
Miasto: Nevada
Dołączył: 26 Lis 2008
Posty: 119
Pomógł: 1
Ocena postów: 4
Lysunevada518218168
Poziom 13
Post#9 07 Mar 2009 21:08  Autor tematu   

Re: Stycznikowy układ rozruchu gwiazda/trójkąt


Wiesz ale mam tego RTX i chciałbym go wykorzystać ..

Pomocny post? + 0
Powrót do góry
A-Mail
Poziom 22
Miasto: Grudziadz
Dołączył: 30 Sie 2006
Posty: 707
Pomógł: 22
Ocena postów: 4
A-Mail
Poziom 22
Post#10 07 Mar 2009 23:13    

Re: Stycznikowy układ rozruchu gwiazda/trójkąt


Tu masz numery styków tego RTXa
Stycznikowy układ rozruchu gwiazda/trójkąt

Pomocny post? + 0
Powrót do góry
niutat
Poziom 36
Miasto: Biłgoraj
Dołączył: 02 Wrz 2007
Posty: 3447
Pomógł: 285
Ocena postów: 58
niutat
Poziom 36
Post#11 07 Mar 2009 23:26    

Re: Stycznikowy układ rozruchu gwiazda/trójkąt


Witam, tutaj zajrzyj;
http://www.areva-td.pl/PL HOME...ays/Time Relays/RTx-426 io.pdf

Pomocny post? + 0
Powrót do góry
Lysunevada518218168
Poziom 13
Miasto: Nevada
Dołączył: 26 Lis 2008
Posty: 119
Pomógł: 1
Ocena postów: 4
Lysunevada518218168
Poziom 13
Post#12 08 Mar 2009 13:49  Autor tematu   

Re: Stycznikowy układ rozruchu gwiazda/trójkąt


Tylko co tam mam widzieć na tym zdjęciu kolego A-Mail... JUż widze dzięki za pomoc kliknął bm pomógł tylko nie ma

Pomocny post? + 0
Powrót do góry
Napisz nowy temat  Temat zablokowany.     Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Elektryka Instalacje i Sieci -> Elektryka Początkujący -> Stycznikowy układ rozruchu gwiazda/trójkąt
Strona 1 z 1
Podobne tematy
Układ automatycznego rozruchu gwiazda-trójkąt (4)
Układ rozruchowy gwiazda-trójkąt (2)
Układ gwiazda - trójkąt ze sterowaniem automatycznym (4)
Przezwojenie silnika gwiazda/trójkąt na gwiazda/podwójna gwiazda (14)
Czy na układzie przekaźnik PCR-515-DUO można zrealizować układ gwiazda trójkąt (11)
trójkąt gwiazda (5)
Gwiazda Trójkąt (14)
Krzywki gwiazda-trójkąt (3)
Silnik 4.5 kW trójkąt - gwiazda (7)
silnik,gwiazda czy trójkąt (44)


Przełącz wygląd na komórki Przełącz wygląd na komputery desktop

Administrator || Moderatorzy || Regulamin forum || Regulamin ogólny || Informacja o cookies || Redaktorzy || Reklama || Kontakt

Page generation time: 0.081 seconds

elektroda.pl temat RSS