Forum Index

Rules  | Points  | Add...  | Recent posts  | Search | Register | Log in



podłączenie silnika 380v na 220v


  Main Page -> Forum Index -> Electrical engineering -> Electro Machinery and Equipment ->podłączenie silnika 380v na 220v Post new topic  Reply to topic 
Author
Hide the left column
Show left column Message
siwyyy1984
Level 2
Joined: 07 Mar 2009
Posts: 3
Post rating: 4
siwyyy1984
Level 2
Post#1 07 Mar 2009 18:58  Topic author   

podłączenie silnika 380v na 220v


Witam.chciałbym podłączyć silnik 308v na 220 v przez kondenstator a nie bardzo sie na tym znam.
Tak wygłąda podłączenie
podłączenie silnika 380v na 220v
Tak tabliczka znamionowa na silniku
podłączenie silnika 380v na 220v

A taki posiadam kondensator

podłączenie silnika 380v na 220v

Wiem ze trzeba przestawic blaszki według tabliczki znamionowej,ale nie mam pojecia gdzie podłączyc kondensator i czy kable zostaja tak samo czy cos zmienic.prosze o pomoc

Helpful post? + +2
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
630176
Removed
630176
Removed
Post#2 07 Mar 2009 19:02    

Re: podłączenie silnika 380v na 220v


Podłącz według pierwszego rysunku w trójkąt.Kondensator podłącz pod U1 V1 a zasilanie pod V1 W1.A jaka jest moc silnika?

Helpful post? + -1
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
Molejnic
Company Account
Level 20
Location: Leszno
Joined: 17 Apr 2004
Posts: 326
Helped: 34
Post rating: 16
Molejnic
Company Account
Level 20
Post#3 07 Mar 2009 19:23    

Re: podłączenie silnika 380v na 220v


A niby dlaczego w trójkąt? Jaka jest moc silnika bo kondensator się dobiera do mocy. Powinno buć około 80u an każdy kilowat mocy (nie jestem jednak pewny czy nie powinno być 0,8 coś mi świta ale nie jestem pewny). Poza tym co będzie napędzał silnik bo to też wpływa na zmianę kondensatora. Poza tym silnik straci na mocy i może się grzać.

Helpful post? + +3
Back to top
siwyyy1984
Level 2
Joined: 07 Mar 2009
Posts: 3
Post rating: 4
siwyyy1984
Level 2
Post#4 07 Mar 2009 19:42  Topic author   

Re: podłączenie silnika 380v na 220v


moc to 300 w ale załączam tabliczke gdzie wszystko jest
podłączenie silnika 380v na 220v

mozesz mi wyjaśnic jak dziecku co oznacza podłaczenie w trójkat a co do podłaczenia kondensatora to czy mam wyprowadzic kable czy jak zeby podłaczyc do tego u i v czy jak mam to zrobic??

Dodano po 1 [minuty]:

podłączenie silnika 380v na 220v
To ten obrazek za tamten przepraszam

Dodano po 11 [minuty]:

będzie napędzał maszyne do szycia firmy minerva

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
jacur
Level 32
Location: Tarnów
Joined: 06 Dec 2003
Posts: 1747
Helped: 159
Post rating: 11
jacur
Level 32
Post#5 07 Mar 2009 20:20    

Re: podłączenie silnika 380v na 220v


Molejnic wrote:
A niby dlaczego w trójkąt?


Niby dlatego ze zasilanie 1 faz jest 230V. Jak widać na tabliczce znamionowej silnika.

Helpful post? + -1
Back to top
Micoss
Level 17
Location: Poznań
Joined: 14 Jan 2007
Posts: 225
Helped: 21
Post rating: 8
Micoss
Level 17
Post#6 07 Mar 2009 20:27    

Re: podłączenie silnika 380v na 220v


powinno wyglądać to tak dla trójkąta aby zmienić obroty "n" podłącz z drugiej strony kondensatora
podłączenie silnika 380v na 220v

Helpful post? + -1
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
Molejnic
Company Account
Level 20
Location: Leszno
Joined: 17 Apr 2004
Posts: 326
Helped: 34
Post rating: 16
Molejnic
Company Account
Level 20
Post#7 07 Mar 2009 22:40    

Re: podłączenie silnika 380v na 220v


A gdzie jest ta tabliczka bo coś jej nie widzę. Ta kartka co tam jest to jest uniwersalna i wkładana do każdego typu silnika (dziś to nawet wytłoczone na tabliczce). Ja twierdzę, że silnik powinien być spięty w gwiazdę a myślę, że napewno jest - małe silniki najczęściej są spięte w gwiazdę (nie wszystkie oczywiście). Dlaczego to się zastanów?

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
siwyyy1984
Level 2
Joined: 07 Mar 2009
Posts: 3
Post rating: 4
siwyyy1984
Level 2
Post#8 07 Mar 2009 22:55  Topic author   

Re: podłączenie silnika 380v na 220v


a czy mozesz mi narysowac kable?tzn mam 2 czarne brazowy i uziemienie które gdzie przychodza?bo te 2 czarne zapewne beda razem ale gdzie??

Helpful post? + +2
Back to top
noen
Level 8
Joined: 14 Jan 2009
Posts: 6
noen
Level 8
Post#9 08 Mar 2009 00:57    

Re: podłączenie silnika 380v na 220v


Bez dodatkowego kondensatora rozruchowego ten silnik będzie slaby przy starcie, a i trafność doboru wartości kondensatora roboczego powinna być potwierdzona pomiarem prądu silnika, który przy połączeniu na 230V straci 1/3 mocy.

Helpful post? + 0
Back to top
zetdeel
Level 36
Location: Legionowo
Joined: 22 Jul 2007
Posts: 2319
Helped: 435
Post rating: 165
zetdeel
Level 36
Post#10 08 Mar 2009 01:20    

Re: podłączenie silnika 380v na 220v


Zobacz tematy:
Silnik trójfazowy a 1 faza?
Dobór kondensatora do silnika 3 fazowego

Helpful post? + +4
Back to top
grzeko1
Level 21
Location: "-" woj. mazowieckie
Joined: 13 Oct 2007
Posts: 399
Helped: 29
Post rating: 5
grzeko1
Level 21
Post#11 08 Mar 2009 09:24    

Re: podłączenie silnika 380v na 220v


Witam.
Poniżej poruszane już tematy.
http://www.elektroda.pl/rtvforum/viewtopic.php?t=46793&highlight=

http://www.elektroda.pl/rtvforum/viewtopic.php?t=1217311&highlight=

Pozdrawiam.

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
Post new topic  Reply to topic     Main Page -> Forum Index -> Electrical engineering -> Electro Machinery and Equipment -> podłączenie silnika 380v na 220v
Page 1 of 1

Similar topics to podłączenie silnika 380v na 220v

Silnik elektryczny. - Podłączenie silnika elektrycznego 3f 220V. (14)
Zasilanie 3-fazowe 220V i 380V (22)
silnik eletryczny 220V/380V (65)
Z 380V na 220V ? Jak przerobić? (1)
Jak przejsc z zasilania 220v na 380v? (9)
Zmiana instalacji 380V na 220V w domu (9)
Podłączenie silnika. ~50 Hz 220V 7,5A 1,1kW 2840 obr/min KMA 70%. (9)
Silnik 380V=>220V do krajzegi, nie ma schematu (4)
spawarki transfrmatorowe zasilane 220V i 380V samoróbki (6)
[Zlecę] Przerobienie maszyny do szycia 380v na 220v (Kraków) (3)


Switch to mobile version Switch to version for desktops