Forum elektroda.pl

Regulamin  | Punkty  | Dodaj...  | Ostatnie  | Szukaj | Rejestracja | Zaloguj



podłączenie silnika 380v na 220v


  Strona Główna -> Forum elektroda.pl-> ElektroTechnika -> Elektro Maszyny i Urządzenia ->podłączenie silnika 380v na 220v Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu 
AutorSchowaj lewą kolumnę Wiadomość
siwyyy1984
Poziom 2
Poziom 2


Dołączył: 07 Mar 2009
Posty: 3

siwyyy1984
Poziom 2
Post#1 Post autora tematu 07 Mar 2009 18:58   

podłączenie silnika 380v na 220v


Witam.chciałbym podłączyć silnik 308v na 220 v przez kondenstator a nie bardzo sie na tym znam.
Tak wygłąda podłączenie
podłączenie silnika 380v na 220v
Tak tabliczka znamionowa na silniku
podłączenie silnika 380v na 220v

A taki posiadam kondensator

podłączenie silnika 380v na 220v

Wiem ze trzeba przestawic blaszki według tabliczki znamionowej,ale nie mam pojecia gdzie podłączyc kondensator i czy kable zostaja tak samo czy cos zmienic.prosze o pomoc

Czy wiadomość jest pomocna? + +1 -
Powrót do góry



Google Adsense



Post# 07 Mar 2009 18:58   



Powrót do góry
Jerzykowski
Poziom 24
Poziom 24


Dołączył: 15 Gru 2007
Posty: 4226
Miasto: Czadrów, Kamienna Góra

Jerzykowski
Poziom 24
Post#2 07 Mar 2009 19:02   

Re: podłączenie silnika 380v na 220v


Podłącz według pierwszego rysunku w trójkąt.Kondensator podłącz pod U1 V1 a zasilanie pod V1 W1.A jaka jest moc silnika?

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
Molejnic
Poziom 16
Poziom 16


Dołączył: 17 Kwi 2004
Posty: 319
Miasto: Leszno

Molejnic
Poziom 16
Post#3 07 Mar 2009 19:23   

Re: podłączenie silnika 380v na 220v


A niby dlaczego w trójkąt? Jaka jest moc silnika bo kondensator się dobiera do mocy. Powinno buć około 80u an każdy kilowat mocy (nie jestem jednak pewny czy nie powinno być 0,8 coś mi świta ale nie jestem pewny). Poza tym co będzie napędzał silnik bo to też wpływa na zmianę kondensatora. Poza tym silnik straci na mocy i może się grzać.

Czy wiadomość jest pomocna? + +2 -
Powrót do góry
siwyyy1984
Poziom 2
Poziom 2


Dołączył: 07 Mar 2009
Posty: 3

siwyyy1984
Poziom 2
Post#4 Post autora tematu 07 Mar 2009 19:42   

Re: podłączenie silnika 380v na 220v


moc to 300 w ale załączam tabliczke gdzie wszystko jest
podłączenie silnika 380v na 220v

mozesz mi wyjaśnic jak dziecku co oznacza podłaczenie w trójkat a co do podłaczenia kondensatora to czy mam wyprowadzic kable czy jak zeby podłaczyc do tego u i v czy jak mam to zrobic??

Dodano po 1 [minuty]:

podłączenie silnika 380v na 220v
To ten obrazek za tamten przepraszam

Dodano po 11 [minuty]:

będzie napędzał maszyne do szycia firmy minerva

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
jacur
Poziom 22
Poziom 22


Dołączył: 06 Gru 2003
Posty: 1719
Miasto: Tarnów

jacur
Poziom 22
Post#5 07 Mar 2009 20:20   

Re: podłączenie silnika 380v na 220v


Molejnic napisał:
A niby dlaczego w trójkąt?


Niby dlatego ze zasilanie 1 faz jest 230V. Jak widać na tabliczce znamionowej silnika.

Czy wiadomość jest pomocna? + -1 -
Powrót do góry
Micoss
Poziom 15
Poziom 15


Dołączył: 14 Sty 2007
Posty: 225
Miasto: Poznań

Micoss
Poziom 15
Post#6 07 Mar 2009 20:27   

Re: podłączenie silnika 380v na 220v


powinno wyglądać to tak dla trójkąta aby zmienić obroty "n" podłącz z drugiej strony kondensatora
podłączenie silnika 380v na 220v

Czy wiadomość jest pomocna? + -1 -
Powrót do góry



Google Adsense



Post# 07 Mar 2009 20:27   



Powrót do góry
Molejnic
Poziom 16
Poziom 16


Dołączył: 17 Kwi 2004
Posty: 319
Miasto: Leszno

Molejnic
Poziom 16
Post#7 07 Mar 2009 22:40   

Re: podłączenie silnika 380v na 220v


A gdzie jest ta tabliczka bo coś jej nie widzę. Ta kartka co tam jest to jest uniwersalna i wkładana do każdego typu silnika (dziś to nawet wytłoczone na tabliczce). Ja twierdzę, że silnik powinien być spięty w gwiazdę a myślę, że napewno jest - małe silniki najczęściej są spięte w gwiazdę (nie wszystkie oczywiście). Dlaczego to się zastanów?

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
siwyyy1984
Poziom 2
Poziom 2


Dołączył: 07 Mar 2009
Posty: 3

siwyyy1984
Poziom 2
Post#8 Post autora tematu 07 Mar 2009 22:55   

Re: podłączenie silnika 380v na 220v


a czy mozesz mi narysowac kable?tzn mam 2 czarne brazowy i uziemienie które gdzie przychodza?bo te 2 czarne zapewne beda razem ale gdzie??

Czy wiadomość jest pomocna? + +2 -
Powrót do góry



Google Adsense



Post# 07 Mar 2009 22:55   



Powrót do góry
noen
Poziom 3
Poziom 3


Dołączył: 14 Sty 2009
Posty: 6

noen
Poziom 3
Post#9 08 Mar 2009 00:57   

Re: podłączenie silnika 380v na 220v


Bez dodatkowego kondensatora rozruchowego ten silnik będzie slaby przy starcie, a i trafność doboru wartości kondensatora roboczego powinna być potwierdzona pomiarem prądu silnika, który przy połączeniu na 230V straci 1/3 mocy.

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry



Google Adsense



Post# 08 Mar 2009 00:57   



Powrót do góry
zetdeel
Poziom 22
Poziom 22


Dołączył: 22 Lip 2007
Posty: 2075
Miasto: Legionowo

zetdeel
Poziom 22
Post#10 08 Mar 2009 01:20   

Re: podłączenie silnika 380v na 220v


Zobacz tematy:
Silnik trójfazowy a 1 faza?
Dobór kondensatora do silnika 3 fazowego

Czy wiadomość jest pomocna? + +3 -
Powrót do góry



Google Adsense



Post# 08 Mar 2009 01:20   



Powrót do góry
grzeko1
Poziom 17
Poziom 17


Dołączył: 13 Paź 2007
Posty: 386
Miasto: "-" woj. mazowieckie

grzeko1
Poziom 17
Post#11 08 Mar 2009 09:24   

Re: podłączenie silnika 380v na 220v


Witam.
Poniżej poruszane już tematy.
http://www.elektroda.pl/rtvforum/viewtopic.php?t=46793&highlight=

http://www.elektroda.pl/rtvforum/viewtopic.php?t=1217311&highlight=

Pozdrawiam.

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu     Strona Główna -> Forum elektroda.pl-> ElektroTechnika -> Elektro Maszyny i Urządzenia -> podłączenie silnika 380v na 220v
Strona 1 z 1
Podobne tematy
Silnik elektryczny. - Podłączenie silnika elektrycznego 3f 220V. (14)
Zasilanie 3-fazowe 220V i 380V (22)
silnik eletryczny 220V/380V (65)
Z 380V na 220V ? Jak przerobić? (1)
Jak przejsc z zasilania 220v na 380v? (9)
Zmiana instalacji 380V na 220V w domu (9)
Podłączenie silnika. ~50 Hz 220V 7,5A 1,1kW 2840 obr/min KMA 70%. (9)
Silnik 380V=>220V do krajzegi, nie ma schematu (4)
spawarki transfrmatorowe zasilane 220V i 380V samoróbki (6)
[Zlecę] Przerobienie maszyny do szycia 380v na 220v (Kraków) (3)



Administrator || Moderatorzy || Regulamin forum || Regulamin ogólny || Informacja o cookies || Kontakt

Page generation time: 0.05 seconds

elektroda.pl temat RSS