Forum Index

Rules  | Points  | Add...  | Recent posts  | Search  | Register  | Log in

This site uses cookies. Learn more about cookies and changing the settings in your browser.

podłączenie silnika 380v na 220v


Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Electrical engineering -> Electro Machinery and Equipment -> podłączenie silnika 380v na 220v
Author
Message
siwyyy1984
Poziom 2
Poziom 2


Joined: 07 Mar 2009
Posts: 3

Post#1 Post from the author of the topic 07 Mar 2009 18:58   

podłączenie silnika 380v na 220v


Witam.chciałbym podłączyć silnik 308v na 220 v przez kondenstator a nie bardzo sie na tym znam.
Tak wygłąda podłączenie
podłączenie silnika 380v na 220v
Tak tabliczka znamionowa na silniku
podłączenie silnika 380v na 220v

A taki posiadam kondensator

podłączenie silnika 380v na 220v

Wiem ze trzeba przestawic blaszki według tabliczki znamionowej,ale nie mam pojecia gdzie podłączyc kondensator i czy kable zostaja tak samo czy cos zmienic.prosze o pomoc

Helpful message? + -

Back to top
   
Google


Google Adsense


Post# 07 Mar 2009 18:58   





Back to top
   
Jerzykowski
Poziom 24
Poziom 24


Joined: 15 Dec 2007
Posts: 4227
Location: Czadrów, Kamienna Góra

Post#2 07 Mar 2009 19:02   

Re: podłączenie silnika 380v na 220v


Podłącz według pierwszego rysunku w trójkąt.Kondensator podłącz pod U1 V1 a zasilanie pod V1 W1.A jaka jest moc silnika?

Helpful message? + -

Back to top
   
Molejnic
Poziom 16
Poziom 16


Joined: 17 Apr 2004
Posts: 319
Location: Leszno

Post#3 07 Mar 2009 19:23   

Re: podłączenie silnika 380v na 220v


A niby dlaczego w trójkąt? Jaka jest moc silnika bo kondensator się dobiera do mocy. Powinno buć około 80u an każdy kilowat mocy (nie jestem jednak pewny czy nie powinno być 0,8 coś mi świta ale nie jestem pewny). Poza tym co będzie napędzał silnik bo to też wpływa na zmianę kondensatora. Poza tym silnik straci na mocy i może się grzać.

Helpful message? + -

Back to top
   
siwyyy1984
Poziom 2
Poziom 2


Joined: 07 Mar 2009
Posts: 3

Post#4 Post from the author of the topic 07 Mar 2009 19:42   

Re: podłączenie silnika 380v na 220v


moc to 300 w ale załączam tabliczke gdzie wszystko jest
podłączenie silnika 380v na 220v

mozesz mi wyjaśnic jak dziecku co oznacza podłaczenie w trójkat a co do podłaczenia kondensatora to czy mam wyprowadzic kable czy jak zeby podłaczyc do tego u i v czy jak mam to zrobic??

Dodano po 1 [minuty]:

podłączenie silnika 380v na 220v
To ten obrazek za tamten przepraszam

Dodano po 11 [minuty]:

będzie napędzał maszyne do szycia firmy minerva

Helpful message? + -

Back to top
   
jacur
Poziom 22
Poziom 22


Joined: 06 Dec 2003
Posts: 1707
Location: Tarnów

Post#5 07 Mar 2009 20:20   

Re: podłączenie silnika 380v na 220v


Molejnic wrote:
A niby dlaczego w trójkąt?


Niby dlatego ze zasilanie 1 faz jest 230V. Jak widać na tabliczce znamionowej silnika.

Helpful message? + -

Back to top
   
Google


Google Adsense


Post# 07 Mar 2009 20:20   





Back to top
   
Micoss
Poziom 15
Poziom 15


Joined: 14 Jan 2007
Posts: 226
Location: Poznań

Post#6 07 Mar 2009 20:27   

Re: podłączenie silnika 380v na 220v


powinno wyglądać to tak dla trójkąta aby zmienić obroty "n" podłącz z drugiej strony kondensatora
podłączenie silnika 380v na 220v

Helpful message? + -

Back to top
   
Molejnic
Poziom 16
Poziom 16


Joined: 17 Apr 2004
Posts: 319
Location: Leszno

Post#7 07 Mar 2009 22:40   

Re: podłączenie silnika 380v na 220v


A gdzie jest ta tabliczka bo coś jej nie widzę. Ta kartka co tam jest to jest uniwersalna i wkładana do każdego typu silnika (dziś to nawet wytłoczone na tabliczce). Ja twierdzę, że silnik powinien być spięty w gwiazdę a myślę, że napewno jest - małe silniki najczęściej są spięte w gwiazdę (nie wszystkie oczywiście). Dlaczego to się zastanów?

Helpful message? + -

Back to top
   
siwyyy1984
Poziom 2
Poziom 2


Joined: 07 Mar 2009
Posts: 3

Post#8 Post from the author of the topic 07 Mar 2009 22:55   

Re: podłączenie silnika 380v na 220v


a czy mozesz mi narysowac kable?tzn mam 2 czarne brazowy i uziemienie które gdzie przychodza?bo te 2 czarne zapewne beda razem ale gdzie??

Helpful message? + -

Back to top
   
Google


Google Adsense


Post# 07 Mar 2009 22:55   





Back to top
   
noen
Poziom 3
Poziom 3


Joined: 14 Jan 2009
Posts: 6

Post#9 08 Mar 2009 00:57   

Re: podłączenie silnika 380v na 220v


Bez dodatkowego kondensatora rozruchowego ten silnik będzie slaby przy starcie, a i trafność doboru wartości kondensatora roboczego powinna być potwierdzona pomiarem prądu silnika, który przy połączeniu na 230V straci 1/3 mocy.

Helpful message? + -

Back to top
   
zetdeel
Poziom 22
Poziom 22


Joined: 22 Jul 2007
Posts: 2029
Location: Legionowo

Post#10 08 Mar 2009 01:20   

Re: podłączenie silnika 380v na 220v


Zobacz tematy:
Silnik trójfazowy a 1 faza?
Dobór kondensatora do silnika 3 fazowego

Helpful message? + -

Back to top
   
grzeko1
Poziom 17
Poziom 17


Joined: 13 Oct 2007
Posts: 386
Location: "-" woj. mazowieckie

Post#11 08 Mar 2009 09:24   

Re: podłączenie silnika 380v na 220v


Witam.
Poniżej poruszane już tematy.
http://www.elektroda.pl/rtvforum/viewtopic.php?t=46793&highlight=

http://www.elektroda.pl/rtvforum/viewtopic.php?t=1217311&highlight=

Pozdrawiam.

Helpful message? + -

Back to top
   
Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Electrical engineering -> Electro Machinery and Equipment -> podłączenie silnika 380v na 220v
Page 1 of 1
Similar topics
Silnik elektryczny. - Podłączenie silnika elektrycznego 3f 220V. (14)
Zasilanie 3-fazowe 220V i 380V (22)
silnik eletryczny 220V/380V (65)
Z 380V na 220V ? Jak przerobić? (1)
Jak przejsc z zasilania 220v na 380v? (9)
Zmiana instalacji 380V na 220V w domu (9)
Podłączenie silnika. ~50 Hz 220V 7,5A 1,1kW 2840 obr/min KMA 70%. (9)
Silnik 380V=>220V do krajzegi, nie ma schematu (4)
spawarki transfrmatorowe zasilane 220V i 380V samoróbki (6)
[Zlecę] Przerobienie maszyny do szycia 380v na 220v (Kraków) (3)


Administrator || Moderators || Forum Rules || General Rules || Cookies information || Contact

Page generation time: 0.071 seconds

elektroda.pl topic RSS feed