Forum elektroda.pl

Regulamin  | Punkty  | Dodaj...  | Ostatnie  | Szukaj  | Rejestracja  | Zaloguj

Ta strona używa cookie. Dowiedz się więcej o celu ich używania i zmianie ustawień cookie w przeglądarce.
Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

Telewizja cyfrowa TP i livebox


Napisz nowy temat  Temat zablokowany      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> SAT Serwis -> Telewizja cyfrowa TP i livebox
Autor
Wiadomość
Peterson1
Poziom 17
Poziom 17


Dołączył: 06 Wrz 2004
Posty: 382
Miasto: Prudnik

Post#1 Post autora tematu 08 Mar 2009 10:58   

Telewizja cyfrowa TP i livebox


Czy dekoder TP musi być na stałe podpięty do livebox-a.
Dekoder który dostałem to Samsung TV SHD 85.
Generalnie chodzi mi o to aby dekoder z talerzem podłączyć w innym budynku niż jest podłączony livebox.
Dzwoniłem na infolinię ale jednoznacznie nie potrafili mi odpowiedzieć czy będzie działał bez połączenia z liveboxem . Na pewno do pierwszego uruchomienia musi być podłączony.
Czy można to jakoś przeskoczyć?
Powrót do góry
   
orzelpiotr
Poziom 22
Poziom 22


Dołączył: 29 Mar 2007
Posty: 2163
Miasto: "-"

Post#2 08 Mar 2009 11:00   

Re: Telewizja cyfrowa TP i livebox


Link
Powrót do góry
   
diodi1
Poziom 17
Poziom 17


Dołączył: 15 Maj 2006
Posty: 416
Miasto: Rzeszów/Londyn

Post#3 08 Mar 2009 11:06   

Re: Telewizja cyfrowa TP i livebox


Witam. Dekoder nie musi być na stałe podłączony lecz tylko raz na jakiś czas gdyż w ten sposób pobiera aktualizacje, ja mam taki dekoder i stoi nie podłączony jedynie raz w miesiącu podłączam na kilka minut. Pozdrawiam
Powrót do góry
   
Peterson1
Poziom 17
Poziom 17


Dołączył: 06 Wrz 2004
Posty: 382
Miasto: Prudnik

Post#4 Post autora tematu 08 Mar 2009 11:36   

Re: Telewizja cyfrowa TP i livebox


No OK. Powiedzmy że pierwszy raz uruchomię go z liveboxem. Pobierze aktualizacje i jak go odłączę od prądu to przy ponownym podłączeniu znowu go trzeba połączyć z liveboxem?
Powrót do góry
   
diodi1
Poziom 17
Poziom 17


Dołączył: 15 Maj 2006
Posty: 416
Miasto: Rzeszów/Londyn

Post#5 08 Mar 2009 11:44pomocny post - solucja   

Re: Telewizja cyfrowa TP i livebox


Witam. Nie nie trzeba go po odłączeniu i ponownym podłączeniu aktualizować tylko wystarczy włączyć i ogllądać. Pozdrawiam
Powrót do góry
   
Peterson1
Poziom 17
Poziom 17


Dołączył: 06 Wrz 2004
Posty: 382
Miasto: Prudnik

Post#6 Post autora tematu 08 Mar 2009 11:58   

Re: Telewizja cyfrowa TP i livebox


No to super . Jest to jakieś rozwiązanie. Niezbyt wygodne ale zawsze to coś.
Dziękuję za informację i pomoc.
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 08 Mar 2009 11:58   





Powrót do góry
   
Peterson1
Poziom 17
Poziom 17


Dołączył: 06 Wrz 2004
Posty: 382
Miasto: Prudnik

Post#7 Post autora tematu 08 Mar 2009 23:21   

Re: Telewizja cyfrowa TP i livebox


Jednak jest jeszcze jedna mała przeszkoda.
Dekoder podłączyłem, aktualizacja zrobiona, klucze utworzone i problem bo dekoder nie wykrył instalacji satelity a co za tym idzie nie wykrył kanałów.
Nie mam możliwości aby podłączyć satelity bo już wisi gdzie indziej. Po każdym wyłączeniu i włączeniu dekoder mnie informuje że nie jest podłączony do liveboxa.
Czy można to jakoś obejść?
Powrót do góry
   
Doominus
Poziom 23
Poziom 23


Dołączył: 18 Gru 2007
Posty: 3162
Miasto: Okolice Krakowa

Post#8 08 Mar 2009 23:51   

Re: Telewizja cyfrowa TP i livebox


Talerz jest dobrze ustawiony ? Chodził już na nim inny dekoder ?
Powrót do góry
   
Peterson1
Poziom 17
Poziom 17


Dołączył: 06 Wrz 2004
Posty: 382
Miasto: Prudnik

Post#9 Post autora tematu 09 Mar 2009 00:18   

Re: Telewizja cyfrowa TP i livebox


Nie zrozumiałeś mnie Doominus. Do tego dekodera nie był nigdy podłączony talerz. Myślałem że uda mi się zrobić pierwsze podłączenie dekodera bez podłączania anteny.
Następnie wziął bym dekoder pod pachę pojechał z nim na moją nieskończoną budowę gdzie wisi talerz, podłączę dekoder i będzie śmigało. Problem jest tylko w tym że dekoder przy pierwszym uruchomieniu najwyraźniej potrzebuje talerza podłączonego oraz tego nieszczęsnego liveboxa. Nie wiem czy to obejdę w jakiś sposób. Nie uśmiecha mi się wieszać talerza w mieszkaniu gdzie aktualnie mieszkam tylko po to aby ustawić dekoder. Może macie jakieś pomysły?
Powrót do góry
   
elektryk
Moderator na urlopie...
Moderator na urlopie...


Dołączył: 25 Kwi 2002
Posty: 11072

Post#10 09 Mar 2009 00:26   

Re: Telewizja cyfrowa TP i livebox


Wczoraj uruchamiałem znajomemu liveboxa. Pierwsze uruchomienie to porażka, trwa koszmarnie długo i zawile. Po przejściu przez młotkologiczną instrukcję, w której wszystko było wymuszone i nic nie dało się zrobić na logikę tuner nie chciał się łączyć. Pomogło wyłączenie (TAK, WYŁĄCZENIE) usługi TV przez ADSL. Ogólnie opinię mam bardzo złą. Aby tuner się uruchomił po wyłączaniu pilotem trzeba mieć podłączony modem. Samo uruchamianie trwa jakieś 10-15 sekund, w tym czasie tuner się chyba 2 razy resetuje i kilka razy komunikuje z internetu. Jeśli w czasie działania telewizji odłączy się sieć, to tuner wykrywa to i po chwili (nie pamiętam dokładnie ile, ale rzędu kilkudziesięciu sekund) sam się wyłącza. Być może to minie po paru dniach, bo podobno ktoś z infolinii mówił o tym że po kilku dniach coś tam więcej mają włączyć. Tuner jest koszmarnie powolny, czas reakcji na naciśnięcie pilota rzędu 1-2sekund, a czas przełączania kanałów jakieś 5-10sekund. Większość opcji w tunerze wymaga jakiś aktywacji albo nowego softu. Pakiet programów też nie wygląda zbyt ciekawie.
Powrót do góry
   
TomPL
Poziom 12
Poziom 12


Dołączył: 30 Paź 2006
Posty: 106
Miasto: Olsztyn

Post#11 09 Mar 2009 09:29   

Re: Telewizja cyfrowa TP i livebox


W powyższych postach jest sporo błędnych informacji a przecież temat już był na forum poruszany, tyle że moderator zamknął (?).
Przeczytajcie dokładnie to:
http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1115914-0.html
a dopiero potem zadawajcie uzupełniające pytania.
Powrót do góry
   
grzesiulek5
Poziom 18
Poziom 18


Dołączył: 27 Gru 2003
Posty: 470
Miasto: Szepietowo

Post#12 09 Mar 2009 09:30   

Re: Telewizja cyfrowa TP i livebox


przykro mi Panowie ale nic nie minie:(Dekoder musi być podłączony do modemu.
Powrót do góry
   
TomPL
Poziom 12
Poziom 12


Dołączył: 30 Paź 2006
Posty: 106
Miasto: Olsztyn

Post#13 09 Mar 2009 09:39   

Re: Telewizja cyfrowa TP i livebox


grzesiulek5 napisał:
przykro mi Panowie ale nic nie minie:(Dekoder musi być podłączony do modemu.

Ale, ktoś sprawdził następujący trick:
poprzez podlaczenie na czas startu notebooka z wlaczonym na porcie ethernet serverem DHCP. Samo zasilenie interfejsu ethernet nie wystarcza gdyz dekoder wysyla zapytania DHCP i chce dostac adres IP + gateway.

i to może być rozwiązanie zastępcze na ww. budowę kolegi :)
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 09 Mar 2009 09:39   





Powrót do góry
   
dzac4
Warunkowo odblokowany
Warunkowo odblokowany


Dołączył: 24 Mar 2007
Posty: 3648
Miasto: Mazowieckie

Post#14 09 Mar 2009 09:57   

Re: Telewizja cyfrowa TP i livebox


Dekoder musi buć podpięty na stałe z internetem.Każdorazowy brak zasilania lub wyłączenie pilotem i ponowne załączenie dekoder żąda internetu.
Peterson1 instalacja musi być pełna antena konwerter internet inaczej lipa jak w twoim przypadku!
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 09 Mar 2009 09:57   





Powrót do góry
   
TomPL
Poziom 12
Poziom 12


Dołączył: 30 Paź 2006
Posty: 106
Miasto: Olsztyn

Post#15 09 Mar 2009 10:08   

Re: Telewizja cyfrowa TP i livebox


dzac4 - nie masz racji, albo może raczej jestes niedokładny.
Dekoder żąda adres IP + gateway a nie internetu a to robi różnicę ;)
I jeszcze jedno - do uruchomienia dekodera i aktualizacji oprogramowania potrzebny jest livebox, antena nie jest potrzebna.
Powrót do góry
   
dzac4
Warunkowo odblokowany
Warunkowo odblokowany


Dołączył: 24 Mar 2007
Posty: 3648
Miasto: Mazowieckie

Post#16 09 Mar 2009 10:53   

Re: Telewizja cyfrowa TP i livebox


Ale jak zaktualizujesz programy nie mając ich w dekoderze?
OK żąda adres IP + gateway ale podpięty do liveboxa na stałe.

Dodano po 1 [minuty]:

Pozatym dla mnie to jest chora telewizja!Może kiedyś się rozwinie.
Powrót do góry
   
TomPL
Poziom 12
Poziom 12


Dołączył: 30 Paź 2006
Posty: 106
Miasto: Olsztyn

Post#17 09 Mar 2009 11:15   

Re: Telewizja cyfrowa TP i livebox


dzac4 napisał:

OK żąda adres IP + gateway ale podpięty do liveboxa na stałe.

Najwyraźniej nie rozumiemy się...
Powrót do góry
   
Peterson1
Poziom 17
Poziom 17


Dołączył: 06 Wrz 2004
Posty: 382
Miasto: Prudnik

Post#18 Post autora tematu 09 Mar 2009 22:25   

Re: Telewizja cyfrowa TP i livebox


No i stoję dalej w miejscu. Aby przejść kolejny krok przy pierwszym uruchomieniu dekodera, a konkretnie aktualizacja programów to muszę mieć podłączona antenę.
Raczej nie mam możliwości aby to przeskoczyć a przynajmniej jednoznacznie to z waszych wypowiedzi nie wynika. TomPl twierdzisz że antena przy pierwszym uruchomieniu nie jest potrzebna. Napisz jak to obejśc
Powrót do góry
   
dzac4
Warunkowo odblokowany
Warunkowo odblokowany


Dołączył: 24 Mar 2007
Posty: 3648
Miasto: Mazowieckie

Post#19 10 Mar 2009 01:47   

Re: Telewizja cyfrowa TP i livebox


Musisz mieć antene ustawioną na hotbirda,dekoder podłączony do anteny(konwertera) i liveboxa inaczej nic nie wskurasz.TO PROSTE.
Powrót do góry
   
TomPL
Poziom 12
Poziom 12


Dołączył: 30 Paź 2006
Posty: 106
Miasto: Olsztyn

Post#20 10 Mar 2009 15:41   

Re: Telewizja cyfrowa TP i livebox


Peterson1 napisał:
..... TomPl twierdzisz że antena przy pierwszym uruchomieniu nie jest potrzebna. Napisz jak to obejśc

Może my też się nie zrozumieliśmy?
Taki plan dla ciebie, kompilacja własnych doświadczeń i pomysłow forumowiczów:
1. W domu podłączasz dekoder do livebox'a i ustawiasz podstawowe jego parametry (język, kraj itp.) oraz uaktualniasz jego oprogramowanie - sam sprawdzi i ściągnie poprzez liveboxa. W ściągniętym oprogramowaniu jest aktualna lista kanałów! Gdy dekoder przejdzie do funkcji skanowania sygnału z anteny - rezygnujesz i wyłączasz.
2. Teraz jedziesz na wies i musisz mieć:
- bardzo dokładnie ustawiona antenę na Hotbirda
- coś co będzie udawać internet, czyli np. wspomniany wyżej notebook z wlączonym na porcie ethernet serverem DHCP
Podłączasz wszystko razem, włączasz dekoder, który skanuje sygnał z anteny i jak Bozia pozwoli masz około 240 kanałów. Możesz już odłączyć pseudo-internet - będzie potrzebny dopiero przy ewentualnym restarcie dekodera.
Powrót do góry
   
Peterson1
Poziom 17
Poziom 17


Dołączył: 06 Wrz 2004
Posty: 382
Miasto: Prudnik

Post#21 Post autora tematu 10 Mar 2009 22:00   

Re: Telewizja cyfrowa TP i livebox


Możesz mi jaśniej wytłumaczyć - "z włączonym na porcie ethernet serwerem DHCP" ?
Powrót do góry
   
phiter
Poziom 17
Poziom 17


Dołączył: 12 Lut 2009
Posty: 441
Miasto: bielsko

Post#22 10 Mar 2009 23:00   

Re: Telewizja cyfrowa TP i livebox


Właśnie zainstalowałem to ustrojstwo, działało jak jak działało ale kanały odbierało. Pojawił się problem gdy właścicielka zarzyczyła sobie zainstalowanie tego jednak w innym pokoju na piętrze więc to uczyniłem. Tależ ustawiłem na tunerze z N-ki -sygnał 100%, jakość 97% (!) poczym podpiąłem tuner TP, Live box podpięty prawidłowo i działało wszystko prócz telewizji.. Niestety uszkodził się tuner - wyjście antenowe wogóle nie daje znaku życia wobec czego mam pytanie - czy możliwe jest uszkodzenie dekodera przez zbyt długie podpięcie satfindera??
Powrót do góry
   
TomPL
Poziom 12
Poziom 12


Dołączył: 30 Paź 2006
Posty: 106
Miasto: Olsztyn

Post#23 11 Mar 2009 09:46   

Re: Telewizja cyfrowa TP i livebox


Peterson1 napisał:
Możesz mi jaśniej wytłumaczyć - "z włączonym na porcie ethernet serwerem DHCP" ?

Niestety tu może ci pomóc tylko jakiś fachowiec.
Forumowicz bgolab napisał:
DHCP Server w Windows XP: skonfigurowac Internet Sharing Connection na jakims interfejsie (ja mam akurat interfejs logiczny z VMware) i jako siec prywatna zadeklarowac siec LAN do ktorej podlaczymy dekoder. Wtedy na tym interfejsie XP odpala server DHCP i przydziela adres IP dekoderowi.
Powrót do góry
   
kris8888
Poziom 17
Poziom 17


Dołączył: 06 Mar 2007
Posty: 445
Miasto: Trójmiasto

Post#24 12 Mar 2009 21:57   

Re: Telewizja cyfrowa TP i livebox


Witam

Podłączę się do tematu i podpytam odnośnie listy kanałów FTA odbieranych przez ten tuner cyfrowy oferowany w pakiecie przez TP. Jak to wynika z wszystkich dotychczasowych informacji nie ma mozliwości żadnej ingerencji w tunerzez w ustawienia kanałów FTA i pakietowych, ich ilość i kolejność. Czy w takim razie ktoś jest w stanie mi potwierdzić, że od pewnego czasu z HotBirda jest nadawany Eurosport i Eurosport2 jako FTA ? Wyczytałem to tu: http://www.alsat.co.uk/forum/showthread.php?p=1221592 oraz tu http://www.flysat.com/hotbird.php

Nie mogę jednak odebrać tych dwóch kanałów przez tuner TP nawet po ponownym automatycznym przeszukiwaniu kanałow. Pytanie więc czy informacja o tych konkretnych kanałach FTA jest nieprawdziwa czy po prostu tuner wymaga zdalnej aktualizacji listy kanałów. Konsultant z błękitnej linii twierdził, że jakiekolwiek nowe kanały FTA powinny pojawiać sie automatycznie i nie wymaga to aktualizacji tunera przez livebox. Gdzie więc tkwi problem? Zależy mi własnie na odbiorze Eurosportu dlatego sie zainteresowałem sprawą.
Czy ktoś może już "rozpracował" mozliwość lokalnej edycji programów w tym tunerze np. poprzez złącze USB lub ethernet ? Czy ktoś próbował tym tunerem odbierać cyfrowe kanały FTA z innego satelity niż HotBird (np. z Astry) ? Teoretycznie w menu tunera mozna wybrać satelitę Astra, ale nawet jak nakierowałem prawidłowo antenę na Astrę to nie odebrałem nic.
Powrót do góry
   
TomPL
Poziom 12
Poziom 12


Dołączył: 30 Paź 2006
Posty: 106
Miasto: Olsztyn

Post#25 13 Mar 2009 09:14   

Re: Telewizja cyfrowa TP i livebox


kris8888 napisał:
Konsultant z błękitnej linii twierdził, że jakiekolwiek nowe kanały FTA powinny pojawiać sie automatycznie i nie wymaga to aktualizacji tunera przez livebox.

Nie wierzę konsultantom z błękitnej - w sprawie tego dekodera juz tyle głupot od nich usłyszałem...
A nie powiedzieli ci, dlaczego dekoder wybiera wszystkim 240 kanałów a nie np. 340 :evil:
Powrót do góry
   
kris8888
Poziom 17
Poziom 17


Dołączył: 06 Mar 2007
Posty: 445
Miasto: Trójmiasto

Post#26 13 Mar 2009 18:37   

Re: Telewizja cyfrowa TP i livebox


Też im za bardzo nie wierżę, tym bardziej, że z reguły jest to miła pani, która tylko gdzieś coś poczytała i przeszła szybkie przeszkolenie, a tunera mogła nawet na oczy nie widziec nie wspominając o jego włączeniu lub własnoręcznym konfigurowaniu.

Fakt, że tuner mi jednak nie wyszukuje 240 kanałów tylko troche mniej, chyba 212, ale zawsze jest to stała liczba. I raczej nie mozliwe jest to, żeby bez ingerencji w ustawienia tunera on sam wyszukał i ustawił sobie dodatkowe kanały FTA. Przeciez musi byc znana częstotliwośc, polaryzacja, SID, FEC kanałów na które miałby się wstroić. Nie wiem tylko jak dobrać się do tych ustawień własnoręcznie, bo raczej szybko nie zmuszę TPSA, żeby wykonali zdalnie update listy kanałów FTA w tym tunerze. Konsultant twierdził, że oni są odpowiedzialni tylko za kanały z wykupionego pakietu, reszta (tzn. FTA) ich nie obchodzi, bo umowa tego nie dotyczy.
Liczę, że ktoś kiedyś wpadnie na to jak "wbić" się do menu konfiguracyjnego tunera przez złącze ethernet, albo na sposób jak wgrać listę kanałów w postaci pliku .bin przez złącze USB. Na razie jestem na etapie prób ustalenia jaki adres IP livebox przydziela tunerowi. Może wywołanie tego adresu w sieci wewnętrznej otworzy standardową stronę www z konfiguracją dla tego tunera.
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 13 Mar 2009 18:37   





Powrót do góry
   
Peterson1
Poziom 17
Poziom 17


Dołączył: 06 Wrz 2004
Posty: 382
Miasto: Prudnik

Post#27 Post autora tematu 14 Mar 2009 23:51   

Re: Telewizja cyfrowa TP i livebox


U mnie sytuacja wygląda następująco :
Pierwsze uruchomienie dekodera zrobiłem bez anteny.
Dekoder się zaktualizował, doszedłem do miejsca gdzie chciał pobrać listę kanałów, jednak antena wisi u mnie na budowie to listy bez anteny nie pobrał.
Zabrałem więc dekoder niestety wraz z liveboxem bo inaczej nie wystartuje. Na budowie podłączyłem wszystko do kupy, dekoder ściągnął listę programów - dokładnie 212.
Livebox potrzebny jest jednak w domu a z kolei dekoder po odłączeniu od prądu, nawet po wyłączeniu pilotem krzyczy zaraz że nie ma połączenia z liveboxem. Jest to dość uciążliwe. Może już ktoś to rozpracował czym zastąpić nieszczęsnego liveboxa.
Powrót do góry
   
dzac4
Warunkowo odblokowany
Warunkowo odblokowany


Dołączył: 24 Mar 2007
Posty: 3648
Miasto: Mazowieckie

Post#28 15 Mar 2009 00:29   

Re: Telewizja cyfrowa TP i livebox


Kol.kris8888 komu chce się zajmować tym badziewiem.Sprzętu do edukacji na rynku jest mnustwo.
Powrót do góry
   
TomPL
Poziom 12
Poziom 12


Dołączył: 30 Paź 2006
Posty: 106
Miasto: Olsztyn

Post#29 16 Mar 2009 12:14   

Re: Telewizja cyfrowa TP i livebox


kris8888 napisał:
...Na razie jestem na etapie prób ustalenia jaki adres IP livebox przydziela tunerowi. Może wywołanie tego adresu w sieci wewnętrznej otworzy standardową stronę www z konfiguracją dla tego tunera.

Naciskasz na pilocie niebieskie i żółte (albo odwrotnie, juz nie pamiętam) i wyświetli ci info także o konfiguracji sieciowej.
Powrót do góry
   
kris8888
Poziom 17
Poziom 17


Dołączył: 06 Mar 2007
Posty: 445
Miasto: Trójmiasto

Post#30 18 Mar 2009 16:38   

Re: Telewizja cyfrowa TP i livebox


dzac4 napisał:
Kol.kris8888 komu chce się zajmować tym badziewiem.Sprzętu do edukacji na rynku jest mnustwo.


Ale skoro juz się zostało uszczęśliwionym tym sprzętem to warto spróbowac z niego zrobić jakiś użytek. Wracająć do mojego pytania czy ktoś może mi potwierdzić (za pomocą np. innego tunera), że Eurosport i Eurosport2 jest nadawany z HotBirda jako FTA?
Powrót do góry
   
Napisz nowy temat  Temat zablokowany      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> SAT Serwis -> Telewizja cyfrowa TP i livebox
Strona 1 z 2 Idź do strony 12  Następny
Podobne tematy
Telewizja Cyfrowa (2)
telewizja cyfrowa na 2 TV (3)
Cyfrowa telewizja internetowa? (7)
Cyfrowa telewizja naziemna (3)
cyfrowa telewizja naziemna (2)
Cyfrowa telewizja naziema (4)
Trudna decyzja z telewizja cyfrowa (6)
satelitarna telewizja cyfrowa na komputerze (6)
Telewizja cyfrowa i napisy na telewizji (6)
Telewizja cyfrowa N czy UPC ? (6)


Administrator || Moderatorzy || Regulamin forum || Regulamin ogólny || Informacja o cookies || Reklama || Kontakt

Page generation time: 0.051 seconds

elektroda.pl temat RSS