Forum Index

Rules  | Points  | Add...  | Recent posts  | Search  | Register  | Log in

This site uses cookies. Learn more about cookies and changing the settings in your browser.

Telewizja cyfrowa TP i livebox


Post new topic  This topic is locked      Main Page -> Forum Index -> SAT Service -> Telewizja cyfrowa TP i livebox
Author
Message
Peterson1
Poziom 17
Poziom 17


Joined: 06 Sep 2004
Posts: 387
Location: Prudnik

Post#1 Post from the author of the topic 08 Mar 2009 09:58   

Telewizja cyfrowa TP i livebox


Czy dekoder TP musi być na stałe podpięty do livebox-a.
Dekoder który dostałem to Samsung TV SHD 85.
Generalnie chodzi mi o to aby dekoder z talerzem podłączyć w innym budynku niż jest podłączony livebox.
Dzwoniłem na infolinię ale jednoznacznie nie potrafili mi odpowiedzieć czy będzie działał bez połączenia z liveboxem . Na pewno do pierwszego uruchomienia musi być podłączony.
Czy można to jakoś przeskoczyć?

Helpful message? + -

Back to top
   
Google


Google Adsense


Post# 08 Mar 2009 09:58   





Back to top
   
orzelpiotr
Poziom 22
Poziom 22


Joined: 29 Mar 2007
Posts: 2156
Location: "-"

Post#2 08 Mar 2009 10:00   

Re: Telewizja cyfrowa TP i livebox


Link

Helpful message? + -

Back to top
   
diodi1
Poziom 17
Poziom 17


Joined: 15 May 2006
Posts: 408

Post#3 08 Mar 2009 10:06   

Re: Telewizja cyfrowa TP i livebox


Witam. Dekoder nie musi być na stałe podłączony lecz tylko raz na jakiś czas gdyż w ten sposób pobiera aktualizacje, ja mam taki dekoder i stoi nie podłączony jedynie raz w miesiącu podłączam na kilka minut. Pozdrawiam

Helpful message? + -

Back to top
   
Peterson1
Poziom 17
Poziom 17


Joined: 06 Sep 2004
Posts: 387
Location: Prudnik

Post#4 Post from the author of the topic 08 Mar 2009 10:36   

Re: Telewizja cyfrowa TP i livebox


No OK. Powiedzmy że pierwszy raz uruchomię go z liveboxem. Pobierze aktualizacje i jak go odłączę od prądu to przy ponownym podłączeniu znowu go trzeba połączyć z liveboxem?

Helpful message? + -

Back to top
   
diodi1
Poziom 17
Poziom 17


Joined: 15 May 2006
Posts: 408

Post#5 08 Mar 2009 10:44helpful post - solution   

Re: Telewizja cyfrowa TP i livebox


Witam. Nie nie trzeba go po odłączeniu i ponownym podłączeniu aktualizować tylko wystarczy włączyć i ogllądać. Pozdrawiam

Helpful message? + -

Back to top
   
Peterson1
Poziom 17
Poziom 17


Joined: 06 Sep 2004
Posts: 387
Location: Prudnik

Post#6 Post from the author of the topic 08 Mar 2009 10:58   

Re: Telewizja cyfrowa TP i livebox


No to super . Jest to jakieś rozwiązanie. Niezbyt wygodne ale zawsze to coś.
Dziękuję za informację i pomoc.

Helpful message? + -

Back to top
   
Peterson1
Poziom 17
Poziom 17


Joined: 06 Sep 2004
Posts: 387
Location: Prudnik

Post#7 Post from the author of the topic 08 Mar 2009 22:21   

Re: Telewizja cyfrowa TP i livebox


Jednak jest jeszcze jedna mała przeszkoda.
Dekoder podłączyłem, aktualizacja zrobiona, klucze utworzone i problem bo dekoder nie wykrył instalacji satelity a co za tym idzie nie wykrył kanałów.
Nie mam możliwości aby podłączyć satelity bo już wisi gdzie indziej. Po każdym wyłączeniu i włączeniu dekoder mnie informuje że nie jest podłączony do liveboxa.
Czy można to jakoś obejść?

Helpful message? + -

Back to top
   
Doominus
Poziom 23
Poziom 23


Joined: 18 Dec 2007
Posts: 3114
Location: Okolice Krakowa

Post#8 08 Mar 2009 22:51   

Re: Telewizja cyfrowa TP i livebox


Talerz jest dobrze ustawiony ? Chodził już na nim inny dekoder ?

Helpful message? + -

Back to top
   
Peterson1
Poziom 17
Poziom 17


Joined: 06 Sep 2004
Posts: 387
Location: Prudnik

Post#9 Post from the author of the topic 08 Mar 2009 23:18   

Re: Telewizja cyfrowa TP i livebox


Nie zrozumiałeś mnie Doominus. Do tego dekodera nie był nigdy podłączony talerz. Myślałem że uda mi się zrobić pierwsze podłączenie dekodera bez podłączania anteny.
Następnie wziął bym dekoder pod pachę pojechał z nim na moją nieskończoną budowę gdzie wisi talerz, podłączę dekoder i będzie śmigało. Problem jest tylko w tym że dekoder przy pierwszym uruchomieniu najwyraźniej potrzebuje talerza podłączonego oraz tego nieszczęsnego liveboxa. Nie wiem czy to obejdę w jakiś sposób. Nie uśmiecha mi się wieszać talerza w mieszkaniu gdzie aktualnie mieszkam tylko po to aby ustawić dekoder. Może macie jakieś pomysły?

Helpful message? + -

Back to top
   
elektryk
Poziom 26
Poziom 26


Joined: 25 Apr 2002
Posts: 11061

Post#10 08 Mar 2009 23:26   

Re: Telewizja cyfrowa TP i livebox


Wczoraj uruchamiałem znajomemu liveboxa. Pierwsze uruchomienie to porażka, trwa koszmarnie długo i zawile. Po przejściu przez młotkologiczną instrukcję, w której wszystko było wymuszone i nic nie dało się zrobić na logikę tuner nie chciał się łączyć. Pomogło wyłączenie (TAK, WYŁĄCZENIE) usługi TV przez ADSL. Ogólnie opinię mam bardzo złą. Aby tuner się uruchomił po wyłączaniu pilotem trzeba mieć podłączony modem. Samo uruchamianie trwa jakieś 10-15 sekund, w tym czasie tuner się chyba 2 razy resetuje i kilka razy komunikuje z internetu. Jeśli w czasie działania telewizji odłączy się sieć, to tuner wykrywa to i po chwili (nie pamiętam dokładnie ile, ale rzędu kilkudziesięciu sekund) sam się wyłącza. Być może to minie po paru dniach, bo podobno ktoś z infolinii mówił o tym że po kilku dniach coś tam więcej mają włączyć. Tuner jest koszmarnie powolny, czas reakcji na naciśnięcie pilota rzędu 1-2sekund, a czas przełączania kanałów jakieś 5-10sekund. Większość opcji w tunerze wymaga jakiś aktywacji albo nowego softu. Pakiet programów też nie wygląda zbyt ciekawie.

Helpful message? + -

Back to top
   
TomPL
Poziom 12
Poziom 12


Joined: 30 Oct 2006
Posts: 106
Location: Olsztyn

Post#11 09 Mar 2009 08:29   

Re: Telewizja cyfrowa TP i livebox


W powyższych postach jest sporo błędnych informacji a przecież temat już był na forum poruszany, tyle że moderator zamknął (?).
Przeczytajcie dokładnie to:
http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1115914-0.html
a dopiero potem zadawajcie uzupełniające pytania.

Helpful message? + -

Back to top
   
grzesiulek5
Poziom 18
Poziom 18


Joined: 27 Dec 2003
Posts: 465
Location: Szepietowo

Post#12 09 Mar 2009 08:30   

Re: Telewizja cyfrowa TP i livebox


przykro mi Panowie ale nic nie minie:(Dekoder musi być podłączony do modemu.

Helpful message? + -

Back to top
   
TomPL
Poziom 12
Poziom 12


Joined: 30 Oct 2006
Posts: 106
Location: Olsztyn

Post#13 09 Mar 2009 08:39   

Re: Telewizja cyfrowa TP i livebox


grzesiulek5 wrote:
przykro mi Panowie ale nic nie minie:(Dekoder musi być podłączony do modemu.

Ale, ktoś sprawdził następujący trick:
poprzez podlaczenie na czas startu notebooka z wlaczonym na porcie ethernet serverem DHCP. Samo zasilenie interfejsu ethernet nie wystarcza gdyz dekoder wysyla zapytania DHCP i chce dostac adres IP + gateway.

i to może być rozwiązanie zastępcze na ww. budowę kolegi Smile

Helpful message? + -

Back to top
   
dzac4
Warunkowo odblokowany
Warunkowo odblokowany


Joined: 24 Mar 2007
Posts: 3520
Location: Mazowieckie

Post#14 09 Mar 2009 08:57   

Re: Telewizja cyfrowa TP i livebox


Dekoder musi buć podpięty na stałe z internetem.Każdorazowy brak zasilania lub wyłączenie pilotem i ponowne załączenie dekoder żąda internetu.
Peterson1 instalacja musi być pełna antena konwerter internet inaczej lipa jak w twoim przypadku!

Helpful message? + -

Back to top
   
Google


Google Adsense


Post# 09 Mar 2009 08:57   





Back to top
   
TomPL
Poziom 12
Poziom 12


Joined: 30 Oct 2006
Posts: 106
Location: Olsztyn

Post#15 09 Mar 2009 09:08   

Re: Telewizja cyfrowa TP i livebox


dzac4 - nie masz racji, albo może raczej jestes niedokładny.
Dekoder żąda adres IP + gateway a nie internetu a to robi różnicę Wink
I jeszcze jedno - do uruchomienia dekodera i aktualizacji oprogramowania potrzebny jest livebox, antena nie jest potrzebna.

Helpful message? + -

Back to top
   
Google


Google Adsense


Post# 09 Mar 2009 09:08   





Back to top
   
dzac4
Warunkowo odblokowany
Warunkowo odblokowany


Joined: 24 Mar 2007
Posts: 3520
Location: Mazowieckie

Post#16 09 Mar 2009 09:53   

Re: Telewizja cyfrowa TP i livebox


Ale jak zaktualizujesz programy nie mając ich w dekoderze?
OK żąda adres IP + gateway ale podpięty do liveboxa na stałe.

Dodano po 1 [minuty]:

Pozatym dla mnie to jest chora telewizja!Może kiedyś się rozwinie.

Helpful message? + -

Back to top
   
TomPL
Poziom 12
Poziom 12


Joined: 30 Oct 2006
Posts: 106
Location: Olsztyn

Post#17 09 Mar 2009 10:15   

Re: Telewizja cyfrowa TP i livebox


dzac4 wrote:

OK żąda adres IP + gateway ale podpięty do liveboxa na stałe.

Najwyraźniej nie rozumiemy się...

Helpful message? + -

Back to top
   
Peterson1
Poziom 17
Poziom 17


Joined: 06 Sep 2004
Posts: 387
Location: Prudnik

Post#18 Post from the author of the topic 09 Mar 2009 21:25   

Re: Telewizja cyfrowa TP i livebox


No i stoję dalej w miejscu. Aby przejść kolejny krok przy pierwszym uruchomieniu dekodera, a konkretnie aktualizacja programów to muszę mieć podłączona antenę.
Raczej nie mam możliwości aby to przeskoczyć a przynajmniej jednoznacznie to z waszych wypowiedzi nie wynika. TomPl twierdzisz że antena przy pierwszym uruchomieniu nie jest potrzebna. Napisz jak to obejśc

Helpful message? + -

Back to top
   
dzac4
Warunkowo odblokowany
Warunkowo odblokowany


Joined: 24 Mar 2007
Posts: 3520
Location: Mazowieckie

Post#19 10 Mar 2009 00:47   

Re: Telewizja cyfrowa TP i livebox


Musisz mieć antene ustawioną na hotbirda,dekoder podłączony do anteny(konwertera) i liveboxa inaczej nic nie wskurasz.TO PROSTE.

Helpful message? + -

Back to top
   
TomPL
Poziom 12
Poziom 12


Joined: 30 Oct 2006
Posts: 106
Location: Olsztyn

Post#20 10 Mar 2009 14:41   

Re: Telewizja cyfrowa TP i livebox


Peterson1 wrote:
..... TomPl twierdzisz że antena przy pierwszym uruchomieniu nie jest potrzebna. Napisz jak to obejśc

Może my też się nie zrozumieliśmy?
Taki plan dla ciebie, kompilacja własnych doświadczeń i pomysłow forumowiczów:
1. W domu podłączasz dekoder do livebox'a i ustawiasz podstawowe jego parametry (język, kraj itp.) oraz uaktualniasz jego oprogramowanie - sam sprawdzi i ściągnie poprzez liveboxa. W ściągniętym oprogramowaniu jest aktualna lista kanałów! Gdy dekoder przejdzie do funkcji skanowania sygnału z anteny - rezygnujesz i wyłączasz.
2. Teraz jedziesz na wies i musisz mieć:
- bardzo dokładnie ustawiona antenę na Hotbirda
- coś co będzie udawać internet, czyli np. wspomniany wyżej notebook z wlączonym na porcie ethernet serverem DHCP
Podłączasz wszystko razem, włączasz dekoder, który skanuje sygnał z anteny i jak Bozia pozwoli masz około 240 kanałów. Możesz już odłączyć pseudo-internet - będzie potrzebny dopiero przy ewentualnym restarcie dekodera.

Helpful message? + -

Back to top
   
Peterson1
Poziom 17
Poziom 17


Joined: 06 Sep 2004
Posts: 387
Location: Prudnik

Post#21 Post from the author of the topic 10 Mar 2009 21:00   

Re: Telewizja cyfrowa TP i livebox


Możesz mi jaśniej wytłumaczyć - "z włączonym na porcie ethernet serwerem DHCP" ?

Helpful message? + -

Back to top
   
phiter
Poziom 17
Poziom 17


Joined: 11 Feb 2009
Posts: 436
Location: bielsko

Post#22 10 Mar 2009 22:00   

Re: Telewizja cyfrowa TP i livebox


Właśnie zainstalowałem to ustrojstwo, działało jak jak działało ale kanały odbierało. Pojawił się problem gdy właścicielka zarzyczyła sobie zainstalowanie tego jednak w innym pokoju na piętrze więc to uczyniłem. Tależ ustawiłem na tunerze z N-ki -sygnał 100%, jakość 97% (!) poczym podpiąłem tuner TP, Live box podpięty prawidłowo i działało wszystko prócz telewizji.. Niestety uszkodził się tuner - wyjście antenowe wogóle nie daje znaku życia wobec czego mam pytanie - czy możliwe jest uszkodzenie dekodera przez zbyt długie podpięcie satfindera??

Helpful message? + -

Back to top
   
TomPL
Poziom 12
Poziom 12


Joined: 30 Oct 2006
Posts: 106
Location: Olsztyn

Post#23 11 Mar 2009 08:46   

Re: Telewizja cyfrowa TP i livebox


Peterson1 wrote:
Możesz mi jaśniej wytłumaczyć - "z włączonym na porcie ethernet serwerem DHCP" ?

Niestety tu może ci pomóc tylko jakiś fachowiec.
Forumowicz bgolab napisał:
DHCP Server w Windows XP: skonfigurowac Internet Sharing Connection na jakims interfejsie (ja mam akurat interfejs logiczny z VMware) i jako siec prywatna zadeklarowac siec LAN do ktorej podlaczymy dekoder. Wtedy na tym interfejsie XP odpala server DHCP i przydziela adres IP dekoderowi.

Helpful message? + -

Back to top
   
kris8888
Poziom 18
Poziom 18


Joined: 05 Mar 2007
Posts: 450
Location: Trójmiasto

Post#24 12 Mar 2009 20:57   

Re: Telewizja cyfrowa TP i livebox


Witam

Podłączę się do tematu i podpytam odnośnie listy kanałów FTA odbieranych przez ten tuner cyfrowy oferowany w pakiecie przez TP. Jak to wynika z wszystkich dotychczasowych informacji nie ma mozliwości żadnej ingerencji w tunerzez w ustawienia kanałów FTA i pakietowych, ich ilość i kolejność. Czy w takim razie ktoś jest w stanie mi potwierdzić, że od pewnego czasu z HotBirda jest nadawany Eurosport i Eurosport2 jako FTA ? Wyczytałem to tu: http://www.alsat.co.uk/forum/showthread.php?p=1221592 oraz tu http://www.flysat.com/hotbird.php

Nie mogę jednak odebrać tych dwóch kanałów przez tuner TP nawet po ponownym automatycznym przeszukiwaniu kanałow. Pytanie więc czy informacja o tych konkretnych kanałach FTA jest nieprawdziwa czy po prostu tuner wymaga zdalnej aktualizacji listy kanałów. Konsultant z błękitnej linii twierdził, że jakiekolwiek nowe kanały FTA powinny pojawiać sie automatycznie i nie wymaga to aktualizacji tunera przez livebox. Gdzie więc tkwi problem? Zależy mi własnie na odbiorze Eurosportu dlatego sie zainteresowałem sprawą.
Czy ktoś może już "rozpracował" mozliwość lokalnej edycji programów w tym tunerze np. poprzez złącze USB lub ethernet ? Czy ktoś próbował tym tunerem odbierać cyfrowe kanały FTA z innego satelity niż HotBird (np. z Astry) ? Teoretycznie w menu tunera mozna wybrać satelitę Astra, ale nawet jak nakierowałem prawidłowo antenę na Astrę to nie odebrałem nic.

Helpful message? + -

Back to top
   
TomPL
Poziom 12
Poziom 12


Joined: 30 Oct 2006
Posts: 106
Location: Olsztyn

Post#25 13 Mar 2009 08:14   

Re: Telewizja cyfrowa TP i livebox


kris8888 wrote:
Konsultant z błękitnej linii twierdził, że jakiekolwiek nowe kanały FTA powinny pojawiać sie automatycznie i nie wymaga to aktualizacji tunera przez livebox.

Nie wierzę konsultantom z błękitnej - w sprawie tego dekodera juz tyle głupot od nich usłyszałem...
A nie powiedzieli ci, dlaczego dekoder wybiera wszystkim 240 kanałów a nie np. 340 Evil or Very Mad

Helpful message? + -

Back to top
   
kris8888
Poziom 18
Poziom 18


Joined: 05 Mar 2007
Posts: 450
Location: Trójmiasto

Post#26 13 Mar 2009 17:37   

Re: Telewizja cyfrowa TP i livebox


Też im za bardzo nie wierżę, tym bardziej, że z reguły jest to miła pani, która tylko gdzieś coś poczytała i przeszła szybkie przeszkolenie, a tunera mogła nawet na oczy nie widziec nie wspominając o jego włączeniu lub własnoręcznym konfigurowaniu.

Fakt, że tuner mi jednak nie wyszukuje 240 kanałów tylko troche mniej, chyba 212, ale zawsze jest to stała liczba. I raczej nie mozliwe jest to, żeby bez ingerencji w ustawienia tunera on sam wyszukał i ustawił sobie dodatkowe kanały FTA. Przeciez musi byc znana częstotliwośc, polaryzacja, SID, FEC kanałów na które miałby się wstroić. Nie wiem tylko jak dobrać się do tych ustawień własnoręcznie, bo raczej szybko nie zmuszę TPSA, żeby wykonali zdalnie update listy kanałów FTA w tym tunerze. Konsultant twierdził, że oni są odpowiedzialni tylko za kanały z wykupionego pakietu, reszta (tzn. FTA) ich nie obchodzi, bo umowa tego nie dotyczy.
Liczę, że ktoś kiedyś wpadnie na to jak "wbić" się do menu konfiguracyjnego tunera przez złącze ethernet, albo na sposób jak wgrać listę kanałów w postaci pliku .bin przez złącze USB. Na razie jestem na etapie prób ustalenia jaki adres IP livebox przydziela tunerowi. Może wywołanie tego adresu w sieci wewnętrznej otworzy standardową stronę www z konfiguracją dla tego tunera.

Helpful message? + -

Back to top
   
Peterson1
Poziom 17
Poziom 17


Joined: 06 Sep 2004
Posts: 387
Location: Prudnik

Post#27 Post from the author of the topic 14 Mar 2009 22:51   

Re: Telewizja cyfrowa TP i livebox


U mnie sytuacja wygląda następująco :
Pierwsze uruchomienie dekodera zrobiłem bez anteny.
Dekoder się zaktualizował, doszedłem do miejsca gdzie chciał pobrać listę kanałów, jednak antena wisi u mnie na budowie to listy bez anteny nie pobrał.
Zabrałem więc dekoder niestety wraz z liveboxem bo inaczej nie wystartuje. Na budowie podłączyłem wszystko do kupy, dekoder ściągnął listę programów - dokładnie 212.
Livebox potrzebny jest jednak w domu a z kolei dekoder po odłączeniu od prądu, nawet po wyłączeniu pilotem krzyczy zaraz że nie ma połączenia z liveboxem. Jest to dość uciążliwe. Może już ktoś to rozpracował czym zastąpić nieszczęsnego liveboxa.

Helpful message? + -

Back to top
   
Google


Google Adsense


Post# 14 Mar 2009 22:51   





Back to top
   
dzac4
Warunkowo odblokowany
Warunkowo odblokowany


Joined: 24 Mar 2007
Posts: 3520
Location: Mazowieckie

Post#28 14 Mar 2009 23:29   

Re: Telewizja cyfrowa TP i livebox


Kol.kris8888 komu chce się zajmować tym badziewiem.Sprzętu do edukacji na rynku jest mnustwo.

Helpful message? + -

Back to top
   
TomPL
Poziom 12
Poziom 12


Joined: 30 Oct 2006
Posts: 106
Location: Olsztyn

Post#29 16 Mar 2009 11:14   

Re: Telewizja cyfrowa TP i livebox


kris8888 wrote:
...Na razie jestem na etapie prób ustalenia jaki adres IP livebox przydziela tunerowi. Może wywołanie tego adresu w sieci wewnętrznej otworzy standardową stronę www z konfiguracją dla tego tunera.

Naciskasz na pilocie niebieskie i żółte (albo odwrotnie, juz nie pamiętam) i wyświetli ci info także o konfiguracji sieciowej.

Helpful message? + -

Back to top
   
kris8888
Poziom 18
Poziom 18


Joined: 05 Mar 2007
Posts: 450
Location: Trójmiasto

Post#30 18 Mar 2009 15:38   

Re: Telewizja cyfrowa TP i livebox


dzac4 wrote:
Kol.kris8888 komu chce się zajmować tym badziewiem.Sprzętu do edukacji na rynku jest mnustwo.


Ale skoro juz się zostało uszczęśliwionym tym sprzętem to warto spróbowac z niego zrobić jakiś użytek. Wracająć do mojego pytania czy ktoś może mi potwierdzić (za pomocą np. innego tunera), że Eurosport i Eurosport2 jest nadawany z HotBirda jako FTA?

Helpful message? + -

Back to top
   
Post new topic  This topic is locked      Main Page -> Forum Index -> SAT Service -> Telewizja cyfrowa TP i livebox
Page 1 of 2 Go to page 12  Next
Similar topics
Telewizja Cyfrowa (2)
telewizja cyfrowa na 2 TV (3)
Cyfrowa telewizja internetowa? (7)
Cyfrowa telewizja naziemna (3)
cyfrowa telewizja naziemna (2)
Cyfrowa telewizja naziema (4)
Trudna decyzja z telewizja cyfrowa (6)
satelitarna telewizja cyfrowa na komputerze (6)
Telewizja cyfrowa i napisy na telewizji (6)
Telewizja cyfrowa N czy UPC ? (6)


Administrator || Moderators || Forum Rules || General Rules || Cookies information || Contact

Page generation time: 0.069 seconds

elektroda.pl topic RSS feed