Forum elektroda.pl

Regulamin  | Punkty  | Dodaj...  | Ostatnie  | Szukaj  | Rejestracja  | Zaloguj

Ta strona używa cookie. Dowiedz się więcej o celu ich używania i zmianie ustawień cookie w przeglądarce.
Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

Po włączeniu komputera czarny ekran


Napisz nowy temat  Temat zablokowany      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Komputery Serwis -> Komputery Hardware -> Po włączeniu komputera czarny ekran
Autor
Wiadomość
gnoll660
Poziom 7
Poziom 7


Dołączył: 22 Lut 2009
Posty: 20
Miasto: Rochester

Post#1 Post autora tematu 08 Mar 2009 13:05   

Po włączeniu komputera czarny ekran


Witam

Podpinam sie do tematu poniewaz mam podobny problem. Wczoraj po wlaczeniu kompa mam podobne objawy jak autor tego postu:
- startuja wiatraki i kreca sie caly czas
- niema pikniecia
- na monitorze czarno, niema sygnalu (sprawdzalem monitor na lapku i dziala normalnie)
- na obudowie swieci sie tylko czerwona diodka
Jeszcze wczoraj komp dzialal bez zarzutu, niebylo zadnych bluescreenow ani samoistnych restartow. wylaczylem go normalnie, a po ok 2 godzinach odpalam i ciemność. Rozkrecilem zasilacz ale kondensator chyba jest normalny. Niewidze zednych wybrzuszeń. Odlaczylem Dyski i wyjalem karte graficzna a monitor podlaczylem do grafiki na plycie glownej - tez nic nie dziala oprocz wiatrakow.
Czy brak tego pikniecia i zielonej diodki oznacza ze plyta padla ??? a co z procesorem?? Dodam ze niebawilem sie w kręcenie procesora. prosze o jakies sugestie

opis kompa:
plyta glowna: winfast 6100k8ma (foxconn)
procesor AMD 64 3000+
grafika: radeon XT2400HD PCI-E
2 x 1gb ram
2 x 80GB 7200 HDD IDE
1 x 80GB SATA
CDrom
DVDrom
Zasilacz 300W

Moderowano przez mat_ed:
Post wydzieliłem jako osobny temat. Na przyszłość proszę zakładać nowe tematy, nie "podpinać się" pod inne.

Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 08 Mar 2009 13:05   





Powrót do góry
   
iron64
Poziom 24
Poziom 24


Dołączył: 23 Gru 2006
Posty: 5480

Post#2 08 Mar 2009 13:22   

Re: Padanie płyt głónych


A ten zasilacz nazywa się jakoś?
1. Sprawdź na innym.
2. Bez pamięci coś piszczy?
Powrót do góry
   
gnoll660
Poziom 7
Poziom 7


Dołączył: 22 Lut 2009
Posty: 20
Miasto: Rochester

Post#3 Post autora tematu 08 Mar 2009 14:17   

Re: Po włączeniu komputera czarny ekran


Zasilacz nazywa sie: Switching Power supply
Po włączeniu komputera czarny ekran

Bez kości RAM tez nie piszczy, Wiatraki sie kręcą i czerwona diodka swieci na obudowie. A co do innego zasilacza, to postaram sie go zdobyc.
Powrót do góry
   
mat_ed
Poziom 26
Poziom 26


Dołączył: 11 Lis 2005
Posty: 10380
Miasto: Leszno

Post#4 08 Mar 2009 14:21   

Re: Po włączeniu komputera czarny ekran


Uruchom tylko płytę główną z samym procesorem i głośniczkiem systemowym, czy teraz wydaje jakieś dźwięki ?
Postaraj się podmienić zasilacz.
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 08 Mar 2009 14:21   





Powrót do góry
   
gnoll660
Poziom 7
Poziom 7


Dołączył: 22 Lut 2009
Posty: 20
Miasto: Rochester

Post#5 Post autora tematu 08 Mar 2009 19:14   

Re: Po włączeniu komputera czarny ekran


Odpalilem Sama płyte (wyjeta grafika i kosci ramu, odlaczone cd, dvd i dyski) i dalej to samo.

Odpalilem zasilacz na sucho 14 i 15 pin zwarty wg opisu ponizej
Po włączeniu komputera czarny ekran
a nastepnie pomierzylem napiecia. To ze nie sa idealne wartosci (np: 5.13V, 3.37V, -10.8V) to pewnie kwestia dokladnosci miernika albo zasilacza. Na pinie 8 PWR-OK mam 5.13V - pewnie dlatego ze zasilacz pracowal. A reszta napięć w porządku.
Na płycie głównej mam 24 pinowe zlącze.
Po włączeniu komputera czarny ekran
W manualu napisali ze jak juz podlaczac 20pinowy zasilacz to wg obrazka:
Po włączeniu komputera czarny ekran
Patrzac na to , widze ze powinno byc podlaczone od strony złacza na dysk. Ale niema innego sposobu podlaczenia jak zostawienie 4 pinow od strony dyskow wolnych bo ksztalty pinow niepozwalaja, a pozatym ja tego nie zmienialem od zakupu i jakos chodzilo.
Co do podmiany zasilacza to pewnie bede musial kupic nowy, bo niemam od kogo porzyczyc. chyba ze jakis stary 250W albo mniej ale niewiem czy nie padnie odrazu taki slaby.

Co o tym myslicie? Napiecia sa w porzadku na moim. Czy mimo to moze byc uszkodzony? Czy raczej to plyta. Jest jakis domowy sposob na sprawdzenie?
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 08 Mar 2009 19:14   





Powrót do góry
   
mat_ed
Poziom 26
Poziom 26


Dołączył: 11 Lis 2005
Posty: 10380
Miasto: Leszno

Post#6 08 Mar 2009 19:33   

Re: Po włączeniu komputera czarny ekran


Cytat:
Odpalilem Sama płyte (wyjeta grafika i kosci ramu, odlaczone cd, dvd i dyski) i dalej to samo.

Procesor sprawdź na innej płycie głównej w takim układzie.
Ew. zrób jeszcze taki trik. Wyciągnij procesor, uruchom płytę bez procesora, wyłącz, zamontuj procesor i uruchom - czy teraz są sygnały ?
Powrót do góry
   
pszalans
Poziom 8
Poziom 8


Dołączył: 04 Mar 2009
Posty: 28
Miasto: Rzeszów

Post#7 09 Mar 2009 11:32   

Re: Po włączeniu komputera czarny ekran


Jeśli okaże się, że procesor i zasilacz są OK prawdopodobnie padłeś ofiarą wirusa "Czernobyl" lub podobnego kasującego całą zawartość BIOS'u.
Więc po stwierdzeniu, że zasilacz i procesor są OK podmień jeśli możesz BIOS i sprawdź (BIOS musi pochodzić z takiej samej płyty - ta sama wersja - nie tylko ten sam producent).
Powodzenia
Powrót do góry
   
kaspij
Poziom 6
Poziom 6


Dołączył: 26 Paź 2007
Posty: 17
Miasto: warszawa

Post#8 09 Mar 2009 15:18   

Re: Po włączeniu komputera czarny ekran


Miałem podobny problem. :cry:
Rozwiązaniem okazało sie wymontowanie płyty ( z procesorem ) i wizyta w serwisie. Sprawdzili procesor - zakładając na 100% sprawną płytę, sprawdzili płytę - zakładając 100% sprawny procesor.
Wynik - płyta padła.
Z rozmowy w serwisie wyszło że to jedyny 100% sposób na sprawdzenie - płyta czy procesor.
Usługa kosztowała 20zł.
Powrót do góry
   
pszalans
Poziom 8
Poziom 8


Dołączył: 04 Mar 2009
Posty: 28
Miasto: Rzeszów

Post#9 10 Mar 2009 13:18   

Re: Po włączeniu komputera czarny ekran


Jeśli chodzi o metodę z zamontowaniem procesora do innej płyty to nawet serwis nie jest potrzebny tylko komputer w płytą obsługującą tego typu procesory.
Jeżeli procesor na drugim kompie odpali to są tylko dwie ewentualności płyta albo BIOS.
W BIOS'ie jest zapisany program rozruchowy tzw. POST i on steruje pracą komputera do czasu przejęcia sterowania przez system. On też wskazuje procesorowi skąd ma pobrać system operacyjny.
Jeśli BIOS jest wyczyszczony to nic nie wystartuje - nawet grafika czyli jest dokładnie to co opisałeś.
Powrót do góry
   
gnoll660
Poziom 7
Poziom 7


Dołączył: 22 Lut 2009
Posty: 20
Miasto: Rochester

Post#10 Post autora tematu 10 Mar 2009 21:04   

Re: Po włączeniu komputera czarny ekran


Hmm gdybym byl w Polsce to nawet bym sie nie zastanawial tylko uderzyl do jakiegos dobrego serwisu, a tutaj w UK skasują mnie jak za zboze i powiedza ze cos sie zepsulo. Mam juz z nimi przejscia z laptopem i wole na tym poprzestac
Rozkracilem kompa na czesci pierwsze, przedmuchalem ale nic nie pomoglo. Chyba kupie nowy zasilacz bo i tak zaczynal hałasować wiatraczek od niego. Ale poki co to mozna by sprobowac zabawy z Biosem. Tylko Jak juz sobie go sciagne to jak go moge na płyte glówną załadować ??? Skoro komp sie nie odpala.
Niestety musze założyc ze procek jest dobry bo niemam jak go sprawdzic.
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 10 Mar 2009 21:04   





Powrót do góry
   
pszalans
Poziom 8
Poziom 8


Dołączył: 04 Mar 2009
Posty: 28
Miasto: Rzeszów

Post#11 11 Mar 2009 13:06   

Re: Po włączeniu komputera czarny ekran


Jeśli jest to BIOS Award to "ponoć" - nie sprawdzałem (mam dostęp do programatora) można spreparować dyskietkę w ten sposób, że ładujesz na nią czysty system DOS (polecenie dosowe sys a:, format /s, lub pod windowsami najlepiej win98 format z kopiowaniem plików systemowych).
Jak juz masz tą dyskietkę to musisz na nią skopiować plik bin BIOS'u oraz program do fleszowania (np. awdflash) pobrane ze strony producenta płyty głównej - dokładnie do tej serii płyty.
Jak już to wszystko masz, musisz przeedytować autoexec.bat na dyskietce i umieścić w nim wpis (odpowiednio do tego co pobrałeś) nazwę programu do aktualizacji i po spacji nazwę pliku bin.
Uruchamiasz komputer w następującej konfiguracji;
zasilacz, płyta główna, napęd dysków elastycznych, głośniczek systemowy (oczywiście procesor na płycie musi być) - bez HDD, grafiki i innych kart, oraz bez napędów optycznych ale z podłączonym głośniczkiem systemowym do płyty.
Po włożeniu dyskietki do FDD odpalasz kompa i słuchasz powinna wystartować dyskietka i zacząć się upgrade BIOS'u - będziesz słyszał pracę FDD oraz widział mrugającą kontrolkę FDD, powinny też pojawić się piski z głośniczka. Jak już wszystko się zakończy zrestartuj kompa (najpierw usuń dyskietkę z FDD).
Powodzenia
Powrót do góry
   
gnoll660
Poziom 7
Poziom 7


Dołączył: 22 Lut 2009
Posty: 20
Miasto: Rochester

Post#12 Post autora tematu 24 Kwi 2009 15:51   

Re: Po włączeniu komputera czarny ekran


No i jest rozwiązanie. W serwisie sprawdzili i ... padła płyta i grafika tylko procek się jakoś dalej kręci. Na pytanie dlaczego się tak stało usłyszałem odpowiedz: Komputery się czasami tak psują :/
Powrót do góry
   
Napisz nowy temat  Temat zablokowany      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Komputery Serwis -> Komputery Hardware -> Po włączeniu komputera czarny ekran
Strona 1 z 1
Podobne tematy
Czarny ekran po włączeniu komputera (13)
Po włączeniu komputera czarny ekran (4)
Czarny ekran po włączeniu komputera. (4)
Czarny ekran po włączeniu komputera. (6)
Czarny ekran po włączeniu komputera (8)
Czarny ekran po włączeniu komputera ;( (12)
Czarny ekran po włączeniu komputera (24)
Czarny ekran po włączeniu komputera (7)
Czarny ekran po włączeniu komputera (14)
Czarny ekran po włączeniu komputera. (25)


Administrator || Moderatorzy || Regulamin forum || Regulamin ogólny || Informacja o cookies || Reklama || Kontakt

Page generation time: 0.106 seconds

elektroda.pl temat RSS