| Author |
gruniu Poziom 15

|
17 Apr 2004 18:56 vectra A i sonda lambda |
|
|
|
zapalala mi sie kontrolka tzw check, zczytalem kod (45 - sonda lambda za bogata mieszanka), sprawdzilem sonde miernikiem - zdechnieta, kupilem nowa sonde wkrecilem, wyresetowalem komputer i auto owiele lepiej pracuje ale kontrolka sie dalej zapala i bywa ze auto szarpie (tak jak na uszkodzonej sondzie), zczytalem kod i okazalo sie ze to samo, zgupialem.
czyzby cos jeszcze oprocz sondy? ale kod wykazuje znowu na sonde.
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
17 Apr 2004 18:56 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
marck1 Poziom 24

|
17 Apr 2004 21:12 Re: vectra A i sonda lambda |
|
|
|
Nie piszesz jaki to silnik w tej VA,ale prwdopodobnie masz coś z dolotem powietrza. Zobacz tutaj:
www.vectra-unlimited.7net.pl
|
|
| Back to top |
|
 |
kajetanCES Poziom 15

|
17 Apr 2004 21:34 Re: vectra A i sonda lambda |
|
|
|
Nie pamietam czy tam jest czujnik spalania stukowego. Jęśli jest i jest np. lużny to takię będą objawy.
|
|
| Back to top |
|
 |
jacek1 27 Poziom 7

|
17 Apr 2004 21:35 Re: vectra A i sonda lambda |
|
|
|
nie wiem co to za silnik ale jeśli to wielopunkt to możesz mieć problemy z przepływomierzem powietrza który podaje błędny sygnał do sterownika.
|
|
| Back to top |
|
 |
teges Poziom 18

|
18 Apr 2004 09:57 vectra A i sonda lambda |
|
|
|
Nie napisałeś czy po zainstalowaniu drugiej nowej sondy lambda sprawdziłeś miernikiem sygnał.W sprzedaży są sondy bardzo tanie i bardzo fatalnie podrobione szczególnie jednoprzewodowe po zainstalowaniu której można sobie pięknie uszkodzić komputer /cena takiej sondy wacha się od 80 do 100 zł./Artykuł na ten temat czytałem w którymś z miesięczników Auto Elektro gdzie przestrzegano wręcz przed instalowaniem takich sond.
|
|
| Back to top |
|
 |
gruniu Poziom 15

|
19 Apr 2004 12:12 Re: vectra A i sonda lambda |
|
|
|
sonde zarowno stara jak i nowa sprawdzilem miernikiem (stara zdechnieta, nowa dziala), silnik w mojej vectrze to 1.6 z jednopunktowym wtryskiem, posiadam takze instalacje gazowa z zamontowany emulatorem
|
|
| Back to top |
|
 |
gruniu Poziom 15

|
19 Apr 2004 21:10 Re: vectra A i sonda lambda |
|
|
|
| krisgru wrote: |
| sonde zarowno stara jak i nowa sprawdzilem miernikiem (stara zdechnieta, nowa dziala), silnik w mojej vectrze to 1.6 z jednopunktowym wtryskiem, posiadam takze instalacje gazowa z zamontowanym emulatorem, moze to ten emulator cos psuje? |
|
|
| Back to top |
|
 |
gruniu Poziom 15

|
19 Apr 2004 21:13 Re: vectra A i sonda lambda |
|
|
|
| teges wrote: |
| Nie napisałeś czy po zainstalowaniu drugiej nowej sondy lambda sprawdziłeś miernikiem sygnał.W sprzedaży są sondy bardzo tanie i bardzo fatalnie podrobione szczególnie jednoprzewodowe po zainstalowaniu której można sobie pięknie uszkodzić komputer /cena takiej sondy wacha się od 80 do 100 zł./Artykuł na ten temat czytałem w którymś z miesięczników Auto Elektro gdzie przestrzegano wręcz przed instalowaniem takich sond. |
- mozna w jakis sposbo sprawdzic ferelna sonde?
|
|
| Back to top |
|
 |
teges Poziom 18

|
19 Apr 2004 21:22 vectra A i sonda lambda |
|
|
|
Rozgrzej silnik do normalnej temperatury pracy silnik niech chodzi na benzynie i wtedy sprawdż sondę lambda miernikiem powinno być 0,2 do 0,8V.Teraz przerzuć na gaz i znowu sprawdż miernikiem sondę na biegu jałowym, jężeli masz instalację gazową z zamontowaną elektroniką to przkręcając lub odkręcając śrubę regulacyjna reduktora doprowadż do stanu takiego aby sygnał sondy pokazywał raz ubogą a raz bobatą mieszankę gazową na biegu jałowym.Jeżeli nie masz elektroniki czyli instalacja gazowa to tzw króciak to po odkręcaniu zaworu gazu znajdującego się na gumowej rurze łączącej reduktor z mikserem sonda powinna zareagować pokazując sygnał bogatej mieszanki a jeżeli będziesz wkręcał te śrubę to sonda powinna pokazywać sygnał mieszanki ubogiej.Tak ustaw pokrętłem reduktora aby sygnał emitowany przez sondę był ok. 0,45V
|
|
| Back to top |
|
 |
Guest Poziom 10

|
19 Apr 2004 22:13 Re: vectra A i sonda lambda |
|
|
|
Masz problem w emulatorze,nie przełacza sondy do wpółpracy z ECU podczas jazdy na benzynie,jak tez może jej nie emulować podczas jazdy na gazie .Jedź do gazowników,niech go usuną.Robi wiecej szkody niż pozytku.
|
|
| Back to top |
|
 |
gruniu Poziom 15

|
20 Apr 2004 14:39 Re: vectra A i sonda lambda |
|
|
|
| teges wrote: |
| Rozgrzej silnik do normalnej temperatury pracy silnik niech chodzi na benzynie i wtedy sprawdż sondę lambda miernikiem powinno być 0,2 do 0,8V. |
- jest 1,2 do 1,3 V - co o tym myslec?
- bylem u gazownikow ale pech, nikogo nie bylo od gazu i nie wiadomo kiedy beda, czy moge sam jakos ten emulator sprawdzic? znajomy powiedzial ze emulator moze byc wpiety na mase a w tych silnikach powinien byc wpiety na emulacje sondy fala prostakotna (tzw. przebieg), czy to tez moge jakos sprawdzic?
|
|
| Back to top |
|
 |
teges Poziom 18

|
21 Apr 2004 07:45 vectra A i sonda lambda |
|
|
|
Czy to jest sonda czteroprzewodowa czy jednoprzewodowa ?Zakres pracy tej sondy którą masz zamontowaną / prawdopodobnie 4 przewodowa/ powinien wynosić od 0,8 do 1,65V a u ciebie jest 1,3V czyli bogata mieszanka i stąd ten błąd w komputerze.
|
|
| Back to top |
|
 |
genewa Poziom 10

|
21 Apr 2004 08:21 Re: vectra A i sonda lambda |
|
|
|
Witam,
też mam taki silnik w swojej Vectrze. Szarpanie może być również spowodowane uszkodzonym wtryskiwaczem.
Najlepiej odłącz sonde (będzie lekko mulić) i przejedź się z 5 km. Jak silnik będzie dalej szarpał to przyczyną jest coś innego. Pamiętaj w tym modelu silnika (C16NZ) sonda działa dopiero po nagrzaniu go.
Pozdrawiam
Marek
PS. Szarpie na zimnym czy ciepłym silniku?
|
|
| Back to top |
|
 |
gruniu Poziom 15

|
21 Apr 2004 10:47 Re: vectra A i sonda lambda |
|
|
|
sonda jest jednoprzewodowa,
wyresetowalem komputer (cala noc),
odpalilem auto, pojezdzilem na gazie, i przelaczylem na benzyne: na wolnych obrotach ladnie nie szarpie ale na wyzszych jak by muli
znajomy doradzil zebym sprawdzil czujnik temp - jest ok
sonda lambda pokazuje 1,2 do 1,3 V - zgodnie z ksiazka do serwisowania Vectry
wszelkie testy wykonuje miernikiem cyfrowym
|
|
| Back to top |
|
 |
gruniu Poziom 15

|
21 Apr 2004 18:31 vectra A i sonda lambda |
|
|
|
dodam jeszcze ze szarpania na beznynie wystepowaly tez przed zalozeniem emulatora
nawet po wyresetowniu komputera zapala sie CHECK z kodem 45
czy moge jakos ograniczyc mieszanke
bo nie wiem czego mam sie czepic
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
21 Apr 2004 18:31 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
docent Poziom 12

|
22 Apr 2004 17:35 Re: vectra A i sonda lambda |
|
|
|
1,2v 1,3v to wynik do bani , powiedz jeszcze czy ten odczyt był na gazie czy na benzynie , a szarpanie możesz mieć np. od walniętej instalacji zapłonowej (przebicia na swiecach , przewodach) . nieprawidłowe spalanie mieszanki może odbić się wynikiem na sondzie
|
|
| Back to top |
|
 |
gruniu Poziom 15

|
22 Apr 2004 21:02 Re: vectra A i sonda lambda |
|
|
|
ale szarpanie to wystepuje tylko na benzynie, a pomiar dokonywany byl na benzynie
kolega ktory przejechal sie moja vectra powiedzial ze owiele lepiej jezdzi na gazie i to prawda wiem po sobie
|
|
| Back to top |
|
 |
genewa Poziom 10

|
23 Apr 2004 08:01 Re: vectra A i sonda lambda |
|
|
|
Witam,
podejrzewam, że to wtryskiwacz jest uszkodzony. Jeśli możesz to dorwij kogoś z takim samym silnikiem i podmień górę gaźnika TBI (z wtryskiwaczem) i zobacz jak jeździ autko. Sama podmiana to 15 minut roboty, tylko pamiętaj że gdy uruchamiałeś wcześniej silnik to w instalacji paliwowej jest wysokie ciśnienie.
Pozdrawiam
Marek
|
|
| Back to top |
|
 |
gruniu Poziom 15

|
23 Apr 2004 08:12 Re: vectra A i sonda lambda |
|
|
|
moze jakis opis albo schemat jak go wyjac?
|
|
| Back to top |
|
 |
genewa Poziom 10

|
23 Apr 2004 10:34 Re: vectra A i sonda lambda |
|
|
|
Robiłem to dawno więc mogę coś pominąć, ale postaram się jak najwięcej Ci przekazać.
1. odpiąć aku;
2. odkręcić dwie śruby krzyżowym śrubokrętem w plastiku nad wtryskiwaczem;
3. zdjąć pokrywę z filtra powietrza i pozbyć się całego dolotu;
4. odpiąć przewody paliwowe - może się trochę wylać benzyny - zaznacz który gdzie idzie wężyk;
5. odkręcić imbusami (nie pamiętam rozmiaru) dwie śruby.
6. Tu nie pamiętam czy trzeba dodatkowo odkręcać dwie nakrętki (bodajże 13), które mocują TBI do kolektora.
7. wtryskiwacz z regulatorem ciśnienia jest Twój
8. Składanie w odwrotnej kolejności.
Mając podstawowe narzędzia i dwie lewe ręce w godzinkę można się uporać z tym.
Ja miałem podobne efekty jak u Ciebie tyle, że mi auto gasło na wolnych obrotach i strasznie mulił (na LPG chodził prawidłowo). Potrafił wyrwać do przodu jak "strzała" by po chwili szarpać. Kupiłem we Wrocku na giełdzie cały gaźnik TBI za 100 PLN (jak nówka) i po wymianie autko zaczęło funkcjonować prawidłowo. Od dwóch lat nie mam problemów. Ja mam instalację BRC Just (z kompem). Dodatkowo zrobiłem sobie przekaźniczek na pompe paliwa, żeby nie pracowała gdy jadę na gazie.
To żeby zawsze mieć wache w baku chyba Ci nie muszę przypominać.
Pozdrawiam
marek
|
|
| Back to top |
|
 |
gruniu Poziom 15

|
23 Apr 2004 17:33 Re: vectra A i sonda lambda |
|
|
|
dzieki za wszelka pomoc
znalazlem przyczyne - wtrysk
znajomy mechanik mowi ze wymiana wtryskiwacza i tak nic nie pomoze bo jazda na gazie go dobija
co prawda wtrysk nie pracuje ale suchy i cieply gaz go nagrzewa (czy jakos tak)
| genewa wrote: |
zrobiłem sobie przekaźniczek na pompe paliwa, żeby nie pracowała gdy jadę na gazie.
|
czy pompa nie musi caly czas pracowac?
a moze wymienie wtrysk i ten przekaznik mi zalawi sprawe
|
|
| Back to top |
|
 |
gruniu Poziom 15

|
24 Apr 2004 13:09 vectra A i sonda lambda |
|
|
|
ponoc pomaga instalacja z bezposrednim wtryskiem gazu, ale jest za droga
|
|
| Back to top |
|
 |
genewa Poziom 10

|
26 Apr 2004 08:16 Re: vectra A i sonda lambda |
|
|
|
Witam,
Nie wiem jak u Ciebie, ale w mojej instalacji mikser znajduje się pod wtryskiwaczem więc nie ma możliwości żeby gaz miał permanentny kontakt z wtryskiwaczem. Powietrze leci w strone cylindrów a nie na odwrót (zawsze jest podciśnienie).
Ja już jeżdżę po wymianie wtrysku dwa lata i jak na razie zero problemów. Przekaźnik na pompe założyłem po to, aby po pierwsze nie uszkodzić pompy gdy braknie benzyny, a po drugi po co ma pracować jak jadę na LPG.
Uszkodzenie wtryskiwacza następuje wskutek pracy na sucho lub gdy benzyna jest zanieczyszczona.
Pozdrawiam
Marek
|
|
| Back to top |
|
 |
gruniu Poziom 15

|
26 Apr 2004 18:33 Re: vectra A i sonda lambda |
|
|
|
jak wizualnie sprawdzic gdzie mam zamontowany mikser (jak to wyglada), wydaje mi sie ze tez pod wtryskiwaczem ale pewnosci nie mam
moze jakis link gdzie wyjasnione sa poszczegolne elementy instalacji
|
|
| Back to top |
|
 |
genewa Poziom 10

|
28 Apr 2004 08:30 Re: vectra A i sonda lambda |
|
|
|
mikser to jest taki płaski aluminiowy klocek do którego dochodzi gumowa rurka z parownika. Parownik to taka duża pastylka do, której dochodzą cztery gumowe rury i dwa przewody.
Pozdrawiam
marek
|
|
| Back to top |
|
 |
bajabongo Poziom 4

|
03 Aug 2005 18:17 Re: vectra A i sonda lambda |
|
|
|
Uważam że nie ma potrzeby odcinania pompy paliwa. Co w przypakdu gdy nagle zabraknie ci gazu a pompa nie pracuje i nie możesz przełączyć na PB. A tak w ogóle to co za oszczędność gdy nie pracuje?
|
|
| Back to top |
|
 |
Michał87 Poziom 6

|
30 Dec 2006 00:09 Re: vectra A i sonda lambda |
|
|
|
Sorki ze sie wbijam tutaj al emam problem ze swoja vwctra 90 rok 1.6.i posiada lpg szarpie nia strasznie jeszcze niedawno tak lajtownie ja zaczynało szarpac przy jednostajnej jezdzie a teraz to porazka szarpie tak ze nie da sie ukryc ze cos nie tak .Momentem gdzie tak zaczeło nia na maxa szarpać to jak skonczył mio sie gaz w zbiorniku i wrzuciłem na benzyne ale pare dni wczesniej okey chodziła na benzynie gdzie szukac przyczyny ?
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
30 Dec 2006 00:09 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
genewa Poziom 10

|
30 Dec 2006 21:54 Re: vectra A i sonda lambda |
|
|
|
Witam,
napisz wiecej:
- czy szarpie na zimnym, ciepłym silniku;
- na lpg i Pb;
- jakie kody wyrzuca komp;
- czy nie ma dyskoteki na kablach;
- oraz inne objawy.
Pozdrawiam
Marek
|
|
| Back to top |
|
 |
goldwinger Poziom 25

|
30 Dec 2006 22:11 Re: vectra A i sonda lambda |
|
|
|
kiedy zmieniane świece były? bo przy gazie trzeba o to dbać
|
|
| Back to top |
|
 |
Michał87 Poziom 6

|
30 Dec 2006 22:34 Re: vectra A i sonda lambda |
|
|
|
czy silnik jest ciepły czy zimny to szarpie tylko z ta róznica ze na benzynie okropnie szarpie a na lpg tak że nie sprawia to jakos kłopotu bo na benzynie jak szarpnie to czuje sie jak neispodzianka w jajku swiece orginalne oplowskie z niebieskimi paskami czyszczone z jakis miesiać temu kable wysokiego napiecia te od swiec leża na grzejniku zrobiłem tak bo może jakas wilgos tam weszła . kontrolka sie pali ale kodów nei sprawdzałem bo nie wiem gdzie suzkać tego komputera i styków a i b . a i na przykład jak szarpie dodam gazu to objawy nagle znikaja i od jakiegos czasu zaczeła wiecej lpg porzerać ale została troche przykrecona instalacja lpg i pali normalnie .
|
|
| Back to top |
|
 |