| Author |
piotrek power Poziom 20

|
10 Mar 2009 14:59 Jaka karta muzyczna, różnica w jakości. |
|
|
|
Witam wszystkich.
Chciałbym zakupić sobie jakąś kartę muzyczną i mam w związku z tym kilka pytań.
Mianowicie.
Teraz posiadam kartę zintergrowaną z płytą główną MSI K8T800.
Obenie nie dokońca jestem zadowolony z jakości muzyki, wydaje mi się że lepszą jakość dźwięku miały karty na płytach starszych z 2002 roku.
Głośniki posiadam: Logitech 2.1 Retail X-210
Słuchawki: EP-630.
Wracając do mojego niezadowolenia, otóż: w EP-630 w ogóle nie ma basu jak słucham z komputera, starsznie podwyższone są wysokie tony, a basu nie ma w ogóle.
Aha, EP-630 mam oryginalne oczywiście, i na odtwarzczu MP3 bas jest dobry, choć bez rewelacji, kiepski odtwarzacz :/ Ale np. podłanczając te słuchaweczki do Sony Ericssona W200i i po ustwieniu equalizera na Mega Bass, słychać potężny wręcz bass, więc słychawki są ok.
Więc nie wiem dlaczego po podłączeniu EPków do kompa basu nie ma prawie w ogóle. (a wysokie tony są takie piskliwe, że nie da się słuchać, można całkowicie zniczyć w equalizerach ale dźwięk bardzo kiepski, już lepiej się słucha w tanich słuchawkach za 10zł).
Lubię słuchać różnej muzyki, czasem Techno, zazwyczaj Rock, i inne.
Equalizer ustawiam na FULL bass i FULL Treble.
Mogę ustawiać w winampie oraz w opcjach Sound Effect.
Jest tam kilka opcji ciekawych, ale działają fatalnie, np. odbicia, karaoke itp. tyle że jest, ale działa bardzo źle.
Ale te wysokie tony w moich nowych głośnikach jakoś tak strasznie "piskliwe" i ogólnie ten dźwięk mnie nie satysfakcjonuje, trochę lepiej głośniki grają z MP3-ki ale odtawrzacz kiepskiej jakosci więc trudno o dobre porównanie.
Precyzując pytanie.
Chciałbym kupić kartę mzuyczną tak za 100zł.
W tej cenie znalazłem:
CREATIVE SB AUDIGY SE - u mnie w sklepie 109zł.
Na allegro: http://www.allegro.pl/item575902351_salon_...eax_jakosc.html
Czy różnica w jakości będzie znaczna w porównaniu ze zintegrowaną ?
I ogólnie to dobra będzie ta karta ??
Czy założę i okaże się że gra tak samo jak na zintegrowanej ?
Pozdrawiam
Z góry dziekują za pomoc.
|
|
| Back to top |
|
 |
Mery84 Poziom 25

|
|
| Back to top |
|
 |
Angelo17 Poziom 18

|
10 Mar 2009 16:50 Re: Jaka karta muzyczna, różnica w jakości. |
|
|
|
Kup CREATIVE SB AUDIGY SE a napewno będziesz zadowolony! Creative ma swoją markę a karty dzwiękowe robi bardzo dobre! to nie jakiś zintegrowany syf!
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
10 Mar 2009 16:50 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
zanzibar Poziom 14

|
10 Mar 2009 16:59 Re: Jaka karta muzyczna, różnica w jakości. |
|
|
|
Pytanie tylko czy warto w tej chwili w ogóle kupować jakikolwiek sprzęt komputerowy jeśli nie ma się noża na gardle przy takiej cenie Euro.
Bo jak inaczej rozumować wydatek ok. 110 zł na kartę, za którą sam dałem 1,5 roku temu 70 zł... Tylko nikt nie powiedział, że może być lepiej :D
Ja sam przyłączam się do przedmówcy - żadna integra nie da Ci tego co SB a do tego odciąży procesor i mostek na płycie...
|
|
| Back to top |
|
 |
Mery84 Poziom 25

|
10 Mar 2009 17:02 Re: Jaka karta muzyczna, różnica w jakości. |
|
|
|
Angelo17 po raz kolejny marnie doradzasz.
Unika się jak ognia Audigy w wersji SE i innych okrojonych wariantach. Poczytaj na google o różnicach jakie niesie karta SE, a pełna wersja.
|
|
| Back to top |
|
 |
Damnian Poziom 22

|
10 Mar 2009 17:16 Re: Jaka karta muzyczna, różnica w jakości. |
|
|
|
Mery dobrze prawi :)
tak czy siak teraz nic nie kupuj bo sporo przepłacisz
|
|
| Back to top |
|
 |
zanzibar Poziom 14

|
10 Mar 2009 17:21 Re: Jaka karta muzyczna, różnica w jakości. |
|
|
|
| Mery84 wrote: |
| Unika się jak ognia Audigy w wersji SE i innych okrojonych wariantach. Poczytaj na google o różnicach jakie niesie karta SE, a pełna wersja. |
Jest jeszcze kwestia ograniczeń finansowych, wiadomo że to co tanie nie jest do końca dobre, ale zawsze lepsze niż zintegrowana. Przesiadłem się z Realteka AC'97 onboard na właśnie tę okrojoną SE i jakoś nie żałuję ani jednej wydanej na nią złotówki... Wkurza mnie tylko brak oddzielnych wejść na Mic/LineIn...
piotrek power, tutaj możesz sobie poczytać opinie nt. karty, dużo jest porównań co do zintegrowanego dźwięku. Oczywiście okiem zwykłych end-user'ów, do których też nie wstyd mi się zaliczyć.
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
10 Mar 2009 17:21 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
Mery84 Poziom 25

|
10 Mar 2009 18:17 Re: Jaka karta muzyczna, różnica w jakości. |
|
|
|
Jeśli oszczędzać i kupować tańszą to zamiast Audigy SE lepiej wziąć pełną wersję SB Live!.
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
10 Mar 2009 18:17 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
Guest Poziom 10

|
10 Mar 2009 21:27 Re: Jaka karta muzyczna, różnica w jakości. |
|
|
|
Przy takich głośnikach to nie ma co szaleć, bo to nie ma sensu. Mam porządny wzmacniacz i kolumny, a kart muzycznych, które do niego podłączałam było mnóstwo. Powiem szczerze, że te produkty od Creative są mocno przereklamowane i brzmią fatalnie.
|
|
| Back to top |
|
 |
Mery84 Poziom 25

|
10 Mar 2009 22:23 Re: Jaka karta muzyczna, różnica w jakości. |
|
|
|
Yonnie tylko kluczem jest też cena.
Wiadomo, że do dobrej klasy sprzętu Audigy ma się nijak.
Sam osobiście dla Logitech Z-5500 celuję w Asus Xonar lub przy dobrych wiatrach dostanę zza granicy okazyjnie Prodigy Audiotraka.
Do popularnych zastosowań popularne karty Creative się sprawdzają. Dalej są reklamowane jako tanie i względnej jakości choć wcale nie są rewelacyjne to jednak nadal nieco lepsze od zintegrowanej. Na mój marny słuch to leciwy Aureal Vortex zagra ładniej niż SB Live.
Co z tego jak nie kupię sobie Aureala mając zestaw 5.1.
Często kluczem do decyzji jest stosunek cena/jakość i dlatego wybór najczęściej to karty Creative.
|
|
| Back to top |
|
 |
Guest Poziom 10

|
10 Mar 2009 22:38 Re: Jaka karta muzyczna, różnica w jakości. |
|
|
|
| Mery84 wrote: |
Yonnie tylko kluczem jest też cena.
Wiadomo, że do dobrej klasy sprzętu Audigy ma się nijak. |
Zgodzę się, ale w kwocie do 100zł można kupić kartę Santa Cruz Turtle Beach 5.1 (ma DSP), która brzmi świetnie i o niebo lepiej od Audigy lub tańsze Aureal Vortex 2. Mam na myśli miłośników muzyki, bo jak ktoś chce grać to niech jednak zdecyduje się na Creative. Dopiero na dobrym sprzęcie słychać dudnienie Audigy. Do zwykłych komputerowych głośników wystarczy jakakolwiek niezintegrowana, może być SBLIVE/Audigy, choć ja ich nawet za darmo nie chcę.
|
|
| Back to top |
|
 |
Mery84 Poziom 25

|
10 Mar 2009 23:14 Re: Jaka karta muzyczna, różnica w jakości. |
|
|
|
Dane mi było słyszeć Wharfedale Valdus podłączone pod Harmana i Audigy 2ZS, a po nim Asus Xonar. Różnica jest kolosalna na rzecz Asusa.
Niestety dla głośniczków za 200-300zł taka różnica jest nijaka. Wątpię czy tej diametralnej różnicy uświadczę na Z-5500, których używam ale mimo wszystko wolę kartę lepszą kartę z perspektywą na przyszłość.
W stosunku cena/jakość i zastosowanie karty to popularne Creativy spełniają swoje zadanie na wystarczającym poziomie.
|
|
| Back to top |
|
 |
zanzibar Poziom 14

|
10 Mar 2009 23:39 Re: Jaka karta muzyczna, różnica w jakości. |
|
|
|
Jak już pisałem w innym topicu (a teraz przeniosłem się tutaj) etap SB Audigy SE chyba mam już praktycznie za sobą ponieważ nie mam jak podłączyć karty TV i mikrofonu jednocześnie, cierpliwość do przełączania kabelków już mi się kończy a rozwiązanie przez splitter jack'a jakoś mnie w ogóle nie przekonuje...
Sprawowała się dobrze, ale jej czas już w mojej puszce minął... Chyba, że znajdę jakiegoś innego Compro niż mam, z 4-pinowym wyjściem Aux, ale to znowu półśrodki...
Pytanie bardziej aktualne co w tej chwili najlepiej wybrać i jaką cenę warto za to zapłacić... Nie mówię o sklepach, bo w tej chwili to rozbój w biały dzień, ale o rynku wtórnym typu Allegro...
Mam już na oku Creative Sound Blaster Audigy 2 - model SB0350, SB0310, SB0240 i SB0090... Audigy 2... Audigy ZS... Audigy LS... Właściwie jest ich mnóstwo... Który z nich najlepiej wybrać?
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
10 Mar 2009 23:39 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
Guest Poziom 10

|
10 Mar 2009 23:49 Re: Jaka karta muzyczna, różnica w jakości. |
|
|
|
Wybierz najtańszy model, ale wersję LS omijaj.
|
|
| Back to top |
|
 |
piotrek power Poziom 20

|
12 Mar 2009 01:07 Re: Jaka karta muzyczna, różnica w jakości. |
|
|
|
Witam.
Dziękuję za odpowiedzi.
Faktycznie, teraz jest wszystko droższe..
Jeśli chodzi o wersję SE to kosztuje 100zł, zaś SE Audigy 2 - 200zł.
Ale wybierając Audigy 2, może warto by się zastanowić nad ASUS XONAR DX 7.1 PCI- E za 300zł.
Kiedyś tam planuję wieżę kupić za ok 1000zł.
Ale to napewno nie w najbliższych 2 latach :)
Wracając do jakości dźwięku.
To 3 razy zmieniałem płyty, w 2002 roku, 2005 roku oraz 2008 roku.
I jakie różnice, miałem niegdyś takie głośniki co w 2001 roku kosztowały bodajrze 70zł. Na płycie ECS K7VTA3 grały bardzo dobrze, jak na swoje możliwości oczywiście, potem zmiana płyty i dźwięk nieco gorszy, i na nowej płycie też ECS tylko KT600A znacznie pogorszyła się czułość mikrofonu, na ECS K7VTA3 jak ustwiłem w ustwieniach MAX czułość i Microphone Booster to mikrofon leżał przy komputerze a z 3 pokoju porafiło być rozmowę słychać, na KT600A, po roku jednak uszkodziła mi się ta zintegrowana karta, coś kombinowałem w wyjściem LineIn i chyba się spaliła :) więc kupiłem kartę 4 kanałową za całe 30zł w sklepie.
Dźwięk jednak zbytnio nie uległ zmianie, zaś mikrofon zrobił się minimalnie bardziej czuły, oczywiście bez porównania do ECS K7VTA3.
I rok temu kolejna modernizacja komputera, tym razem płyta MSI K8T800 i totalna porażka jeśli chodzi o dźwięk w tych zwykłych głośnikach, praktycznie nie dało się słuchać, bas zniknął, w słuchawkach też dźwięk fatalny i kupiłem wówczas Logitech X-210 dałem za te głośniki 109zł a teraz kosztują 169zł :) i tutaj jest bas ale dźwięk z satelitek jest bardzo piskliwy, zdecydowanie najlepiej głośniki te grają z zwykłęgo CD-ROMu, którego przerobiłem tak aby pracował na z akumulatora bądź innego źródła 12V
CD-ROM kupiłęm na Allegro za 1zł, nasuwa mi się ciekawe prównanie, porówanie dźwięku z CD-ROMu za 1zł i karty SB Audigy SE za 100zł.
Aha, aktualnie mikrofon i też bardzo źle działa, nie mam opcji teraz Microfone Booster, i jak się odsunie mikrofon o 40cm to już nic nie słychać.
Kiedyś nagrywałem filmiki kamerką i byłem bardzo zadowolny z tej doskonałej czułości mikrofonu, niegdyś pytałem co by tu zrobić aby to polepszyć, to zmiana mikrofonu, gdyż ten mój był wraz ze słuchawkami za 30zł bodajrze kupiony w 2001 roku, ale to nic nie pomogło może trochę, bo początkowo to prawie nic nie było słychać na tym moim, i płycie ECS KT 600-A, niby drugie wydanie ECSK7VTA3 - tylko co oni zrobili z kartą dźwiękową...
Musze się jeszcze zastanowić, tylko pytanie ile trzeba czekać aby ceny wróciły przynajmniej do tego co było, to raczej szybko nie nastąpi a czekac mi się tyle nie będzie chciało.
|
|
| Back to top |
|
 |
Guest Poziom 10

|
12 Mar 2009 06:54 Re: Jaka karta muzyczna, różnica w jakości. |
|
|
|
| piotrek power wrote: |
Głośniki posiadam: Logitech 2.1 Retail X-210
Słuchawki: EP-630. |
Do tego wystarczy najtańsza SBLIVE lub Audigy.
|
|
| Back to top |
|
 |
piotrek power Poziom 20

|
15 Mar 2009 20:13 Re: Jaka karta muzyczna, różnica w jakości. |
|
|
|
Dziękuję za pomoc, zdecyduję chyba na Audigy, w sklepie staniały do 99zł.
Jednak chciałbym jeszcze kupić słuchawki, założyłem więc temat, gdyby ktoś zechciał udzielić porady to z góry dziękuję za pomoc.
Link:
http://www.elektroda.pl/rtvforum/viewtopic.php?p=6286082#6286082
Słuchawki chyba jednak będę musiał kupić na Allegro, gdyż w sklepie są potrafią kosztować więcej o nawet 50% z RTV, HiFi same drogie sklepy w Krośnie, muszę po sosprawdzać jeszcze w innych sklepach.
|
|
| Back to top |
|
 |