Forum elektroda.pl

Regulamin  | Punkty  | Dodaj...  | Ostatnie  | Szukaj | Rejestracja | Zaloguj



Generator funkcyjny


  Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Warsztat elektronika ->Generator funkcyjny Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu 
Autor
Schowaj lewą kolumnę
Pokaż lewą kolumnę Wiadomość
vacek
Poziom 10
Miasto: DG
Dołączył: 12 Mar 2003
Posty: 55
vacek
Poziom 10
Post#1 18 Kwi 2004 12:27  Autor tematu   

Generator funkcyjny


Witam!
Planuję budowę generatora funkcyjnego (prostokąt, trójkąt i sinus). Wiem, że dwa pierwsze przebiegi jest stosunkowo łatwo uzyskać. Problem jest natomiast z sinusem. Jakie są jeszcze metody (oprócz aproksymacji odcinkami przy użyciu diod oraz metody kwadraturowej) aproksymacji przebiegu sinusoidalnego? Która z nich daje najlepsze efekty?
Pozdro!
~vacu

Pomocny post? + 0
Powrót do góry

Google Adsense
Google


Powrót do góry
Czesiek
Poziom 28
Miasto: CW
Dołączył: 24 Sie 2001
Posty: 1121
Pomógł: 99
Ocena postów: 15
Czesiek
Poziom 28
Post#2 18 Kwi 2004 12:37    

Re: Generator funkcyjny


A nie lepiej użyć ICL8038 :?:

Pomocny post? + 0
Powrót do góry

Google Adsense
Google


Powrót do góry
vacek
Poziom 10
Miasto: DG
Dołączył: 12 Mar 2003
Posty: 55
vacek
Poziom 10
Post#3 18 Kwi 2004 12:48  Autor tematu   

Re: Generator funkcyjny


Czesiek napisał:
A nie lepiej użyć ICL8038 :?:

Problem w tym, że "wyważając otwarte drzwi" wybrałem sobie taki projekt na "projektowanie układów analogowych" co niestety oznacza, że scalaki są niemile widziane (no może poza WO) :?
Tak więc dalej proszę o pomoc, bo planowałem zrobić to właśnie na zestawie diod ale podobno wtedy zniekształcenia są spore i lepiej wykorzystać inną metodę aproksymacji (niestety znam tylko dwie ww.).

Pomocny post? + 0
Powrót do góry

Google Adsense
Google


Powrót do góry
Tremolo
Poziom 43
Miasto: Gloucester
Dołączył: 24 Sie 2002
Posty: 12195
Pomógł: 861
Ocena postów: 37
Tremolo
Poziom 43
Post#4 18 Kwi 2004 13:53    

Generator funkcyjny


zależy CI na dobrym sinusie?? Generator hartleja z 3xT RC, Otwarta baza ze sprzężeniem. Jakie to mają być częstotliwości? Hz, kHz, MHz...

Z trójnikiem by sie nadawał na Herce, na wyższe częstotliwości z generatorem piezoceramicznym.

generator sinusa spełnia warunek częstotliwości i fazy. Więc chodzi o sprzężęnie wzwrotne, którego wypadkowa faza wyniesie 0.

Pomocny post? + 0
Powrót do góry
vacek
Poziom 10
Miasto: DG
Dołączył: 12 Mar 2003
Posty: 55
vacek
Poziom 10
Post#5 18 Kwi 2004 18:38  Autor tematu   

Re: Generator funkcyjny


To ma być taki generator "laboratoryjny" np. do testowania jakichś układów (zakres 10Hz-100kHz). Mnie osobiście jakość sinusa tego układu na diodach by wystarczyła (bo niby po co lepsza do takich zastosowań) ale prowadzący się uparł, że ma być lepiej. Najlepiej, żeby stosunek jakości do nakładu pracy/kosztów był niezły :? .
Pozdr!

Pomocny post? + 0
Powrót do góry

Google Adsense
Google


Powrót do góry
ACULA
Poziom 34
Miasto: Bydgoszcz
Dołączył: 11 Kwi 2003
Posty: 3018
Pomógł: 104
Ocena postów: 8
ACULA
Poziom 34
Post#6 18 Kwi 2004 18:46    

Generator funkcyjny


edw , chyba 4/97 generator funkcyjny,
płytka 6x15cm

Pomocny post? + 0
Powrót do góry
vacek
Poziom 10
Miasto: DG
Dołączył: 12 Mar 2003
Posty: 55
vacek
Poziom 10
Post#7 18 Kwi 2004 19:04  Autor tematu   

Re: Generator funkcyjny


Acula napisał:
edw , chyba 4/97 generator funkcyjny,
płytka 6x15cm

On jest bardzo fajny ale sinusa "robi" właśnie poprzez aproksymację "diodami" a tego nie mogę zrobić :(

Pomocny post? + 0
Powrót do góry
ACULA
Poziom 34
Miasto: Bydgoszcz
Dołączył: 11 Kwi 2003
Posty: 3018
Pomógł: 104
Ocena postów: 8
ACULA
Poziom 34
Post#8 18 Kwi 2004 19:35    

Generator funkcyjny


zależy od ilości diod, nie wiem, ale wydaje mi się że w icl itp też jest na diodach (tylko większa ilość)

Pomocny post? + 0
Powrót do góry
Czesiek
Poziom 28
Miasto: CW
Dołączył: 24 Sie 2001
Posty: 1121
Pomógł: 99
Ocena postów: 15
Czesiek
Poziom 28
Post#9 18 Kwi 2004 22:31    

Re: Generator funkcyjny


Generator z mostkiem Wiena daje sinus

Pomocny post? + 0
Powrót do góry

Google Adsense
Google


Powrót do góry
Artur G.
Poziom 17
Miasto: Olsztyn
Dołączył: 30 Lis 2002
Posty: 242
Pomógł: 12
Ocena postów: 1
Artur G.
Poziom 17
Post#10 18 Kwi 2004 23:14    

Re: Generator funkcyjny


Poczytałem nieco książkę pana M. Niedźwieckiego i M. Rasiukiewicza - goście od "drutów" na PG - i są tam trzy metody przekształcenia trójkąta w sinus:
- z układami mnożącymi - h<0,4%
- z diodami - h < 0,5 - 1%
- z parami różnicowymi - h <0,16 - 0,2%

Wybór nalezy do Ciebie.

Pozdrawiam

Artur G.

Ps. tytuł książki "Nieliniowe elektroniczne układy analogowe"

Pomocny post? + 0
Powrót do góry

Google Adsense
Google


Powrót do góry
h-doc
Poziom 27
Dołączył: 02 Lut 2003
Posty: 1216
Pomógł: 57
h-doc
Poziom 27
Post#11 19 Kwi 2004 11:27    

Generator funkcyjny


prostokąt można zrobić łatwo na mikrokontrolerze - stabilna praca (generator kwarcowy), łatwa regulacja wypełnienia etc.
Gorzej z trójąktem i piłą. Piłę też można zrobić prosto na uC - wyjscie prostokąta dajesz na licznik a za tym przetwornik C/A.
Najgorzej z sinusem - uC da radę, ale w małym zakresie częstotliwości. Żeby uzyskać w miarę przyzwoite pasmo, to by trzeba zrobić na jakimś DSP.

Pomocny post? + 0
Powrót do góry
vacek
Poziom 10
Miasto: DG
Dołączył: 12 Mar 2003
Posty: 55
vacek
Poziom 10
Post#12 19 Kwi 2004 13:49  Autor tematu   

Re: Generator funkcyjny


Dzięki Artur G.- o to mi chodziło. Teraz sobie poczytam i coś wybiorę :? .
Dzięki wszystkim za zainteresowanie!
Pozdro!
~vacu

Pomocny post? + 0
Powrót do góry
boomerang
Poziom 19
Miasto: Białystok
Dołączył: 17 Gru 2003
Posty: 264
Pomógł: 26
Ocena postów: 1
boomerang
Poziom 19
Post#13 19 Kwi 2004 14:06    

Re: Generator funkcyjny


A moze zrob gen sinusa. Jak dasz detektor przejscia przez '0' bedziesz mial na drugim wyjsciu prostokat o wypelnieniu 1:1. A jesli podasz to na integrator, powstanie Ci trojkat.

Pomocny post? + 0
Powrót do góry
Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu     Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Warsztat elektronika -> Generator funkcyjny
Strona 1 z 1
Podobne tematy
Generator funkcyjny (6)
Komputerowy Generator Funkcyjny (2)
AD5932 generator funkcyjny (1)
GENERATOR FUNKCYJNY WAVETEK 95 (18)
Generator funkcyjny na mikrokontrolerze (2)
Generator funkcyjny na NE555 (5)
Generator funkcyjny od podstaw (2)
Jak zrobić generator funkcyjny? (1)
Arbitralny generator funkcyjny-co to takiego?? (1)
Generator funkcyjny po raz kolejny. (1)


Przełącz wygląd na komórki Przełącz wygląd na komputery desktop

Administrator || Moderatorzy || Regulamin forum || Regulamin ogólny || Informacja o cookies || Redaktorzy || Reklama || Kontakt

Page generation time: 0.307 seconds

elektroda.pl temat RSS