FAQ | Points | Add... | Recent posts | Search | Register | Log in

Strojenie anteny HUSTLER IC-100

Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Radio communication equipment Service -> Radio Engineering Beginners -> Strojenie anteny HUSTLER IC-100
Author
Poziom 23
Poziom 23

Post#31 10 Feb 2010 11:56   

Re: Strojenie anteny HUSTLER IC-100

Witam, źle rozumujesz. Nie chodzi o rezystancję mierników, ale o długość linii. Jeśli skróciłeś linię transmisyjną /kabel/ i w czasie strojenia między radiem a anteną była dodatkowa długość miernika z przewodem, to czy będzie dalej prawidłowe zestrojenie po wyłączeniu /skróceniu linii o miernik z przewodem??/. Pomyśl. Pozdrawiam.
Back to top

LUKI124
Poziom 12
Poziom 12

Post#32 10 Feb 2010 19:48   

Kolega nie zna znaczenia skrótu "np." czy tak tylko posty nabija :?:

Temat będę drążył dalej i jak będę miał jakieś KONKRETY to oczywiście podzielę się nimi w tym temacie. Mam nadzieję, że moje doświadczenia będą interesujące dla większej grupy forumowiczów.

Pozdrawiam
luki124
Back to top

LUKI124
Poziom 12
Poziom 12

Post#33 05 Mar 2010 08:57   

Pomierzyłem moc na sztucznym obciążeniu i wynosi ona 2.8-3.0W. Co ciekawe moje radio Alan 100+ ma już końcówkę mocy C2078 a nie C2075 natomiast wartości elementów w pobliżu pozostały jak dla C2075 i myślę, że trzeba to lekko podregulować aby osiągnąć nominalne 4W.

Wykonałem sondę aby znaleźć rezonans mojego Hustlera 1C-100 i okazało się, że rezonans jest znacznie poniżej częstotliwości kanału 1 (jak daleko nie wiem bo nie mam generatora ani CB z dodatkowymi "czterdziestkami"). Wsunąłem więc spowrotem maksymalnie promiennik i niewiele to zmieniło odczyt oprócz tego, że w tej chwili SWR na 1 kanale wynosi już ponad 2.0 a był 1.6 jak wyżej pisałem.

Tymi samymi przyrządami wykonałem w identyczny sposób pomiary anteny Sirio Mini Snake Mag o długości 69cm i tam bez problemu znalazłem rezonans w okolicach kanału 10 i udało mi się go bez problemu przesunąć na kanał 19.

Pytanie: czy wszystkie hustlery tak mają, że ich impedancja w rezonansie znacznie odbiega od 50Ohm czy tylko z moją anteną jest coś nie tak?

Pozdrawiam
luki124
Back to top

pawol
Poziom 19
Poziom 19

Post#34 05 Mar 2010 09:17   

Podróby tak mają. Oryginały bardzo ładnie reagują na zmianę długości promiennika
Back to top

Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Radio communication equipment Service -> Radio Engineering Beginners -> Strojenie anteny HUSTLER IC-100
Page 2 of 2 Go to page Previous  1, 2
Similar topics
Remont anteny Hustler + zdjęcia (3)
Podłączenie przewodu do anteny CB Hustler. (2)
Cobra Ultra III i IC-100 - strojenie anteny. (7)
Cewka + promiennik anteny Hustler ic 100 (4)
problem z zestrojeniem anteny Hustler IC 100 ... (9)
Strojenie anteny HUSTLER, czy wynik jest prawidłowy? (7)
Strojenie anteny CB Hustler bez reflektometru? (20)
Strojenie anteny Hustler (36)
strojenie anteny??? ile można skracać bat anteny??? (32)
Naprawa i usprawnienie anteny hustler ic100 (6)

Page generation time: 0.124 seconds

FAQ || Administrator || Moderators || Widgets and banners || Contact
elektroda.pl topic RSS feed