Forum elektroda.pl

Regulamin  | Punkty  | Dodaj...  | Ostatnie  | Szukaj  | Rejestracja  | Zaloguj

Ta strona używa cookie. Dowiedz się więcej o celu ich używania i zmianie ustawień cookie w przeglądarce.
Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

2 podwójne wyłączniki schodowe - sposób połączenia


Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Elektryka Instalacje i Sieci -> 2 podwójne wyłączniki schodowe - sposób połączenia
Autor
Wiadomość
var_mix
Poziom 7
Poziom 7


Dołączył: 03 Cze 2008
Posty: 20
Miasto: B-stok

Post#1 Post autora tematu 12 Mar 2009 02:34   

Połaczenie schodowe ?


Witam

Mam problem z połaczeniem schodowym dokladnie z dwoma wlacznikami dwu klawiszowymi. Moze kto mi pomuc i wyjasnic jak nalezy polaczyc puszki zeby jak w zalaczonym obrazku oswietlenie dzialalo prawidlowo ? dodam ze wszystkie kable sa 3 zylowe.

http://obrazki.elektroda.net/32_1236817953.jpg

Załączniki:
Powrót do góry
   
Duduś74
Poziom 24
Poziom 24


Dołączył: 03 Lut 2009
Posty: 4386
Miasto: ? nie, Wieś.

Post#2 12 Mar 2009 02:42pomocny post - solucja   

Re: Połaczenie schodowe ?


O jakich wyłącznikach piszesz ? tu potrzebujesz wyłączników krzyżowych .
Powrót do góry
   
var_mix
Poziom 7
Poziom 7


Dołączył: 03 Cze 2008
Posty: 20
Miasto: B-stok

Post#3 Post autora tematu 12 Mar 2009 02:45   

Re: Połaczenie schodowe ?


przepraszam zapomnialem dodac chodzi oczywiscie o wlaczniki krzyzowe. Mogłby ktos wytlumaczyc lub rozrysowac jak powinno wygladac połaczenie przewodow w puszkach ?
Powrót do góry
   
elkard
Poziom 22
Poziom 22


Dołączył: 25 Kwi 2007
Posty: 1910

Post#4 12 Mar 2009 02:50pomocny post - solucja   

Re: Połaczenie schodowe ?


Chyba się zrobiło zamieszanie. Czemu nagle krzyżowe ?

Popatrz czy ten temat Ci coś pomoże. Tak na początek.
http://www.elektroda.pl/rtvforum/viewtopic.php?t=1185778&highlight=podw%F3jny&sid=3b6067cdeff28d380dfd80626c6bfa89
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 12 Mar 2009 02:50pomocny post - solucja   





Powrót do góry
   
zubel
Poziom 19
Poziom 19


Dołączył: 05 Maj 2007
Posty: 694
Miasto: lublin

Post#5 12 Mar 2009 02:52pomocny post - solucja   

Re: Połaczenie schodowe ?


Duduś74 napisał:
O jakich wyłącznikach piszesz ? tu potrzebujesz wyłączników krzyżowych .
Nie krzyżowe tylko podwójne schodowe
Powrót do góry
   
Duduś74
Poziom 24
Poziom 24


Dołączył: 03 Lut 2009
Posty: 4386
Miasto: ? nie, Wieś.

Post#6 12 Mar 2009 02:56pomocny post - solucja   

Re: Połaczenie schodowe ?


Krzyżowe też mogą być
2 podwójne wyłączniki schodowe - sposób połączenia
Powrót do góry
   
var_mix
Poziom 7
Poziom 7


Dołączył: 03 Cze 2008
Posty: 20
Miasto: B-stok

Post#7 Post autora tematu 12 Mar 2009 03:00   

Re: Połaczenie schodowe ?


czyli tym schematem moge spokojnie polaczyc dwoma podwojnymi wlacznikami schodowymi ?

Załączniki:
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 12 Mar 2009 03:00   





Powrót do góry
   
elkard
Poziom 22
Poziom 22


Dołączył: 25 Kwi 2007
Posty: 1910

Post#8 12 Mar 2009 03:05pomocny post - solucja   

Re: Połaczenie schodowe ?


Owszem. Przy czym został on tak narysowany, aby jedna lampa była podłączona do jednej puszki a druga do drugiej.
Gdybyś chciał aby obydwie lampy były podłączone do jednej z puszek należało by go nieco zmienić.
Ale ogólna zasada jest prawidłowa.
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 12 Mar 2009 03:05pomocny post - solucja   





Powrót do góry
   
var_mix
Poziom 7
Poziom 7


Dołączył: 03 Cze 2008
Posty: 20
Miasto: B-stok

Post#9 Post autora tematu 12 Mar 2009 03:09   

Re: Połaczenie schodowe ?


Wlasnie prubuje narysowac i wkleje do sprawdzenia czy dobrze mysle :)
Powrót do góry
   
zubel
Poziom 19
Poziom 19


Dołączył: 05 Maj 2007
Posty: 694
Miasto: lublin

Post#10 12 Mar 2009 03:36pomocny post - solucja   

Re: Połaczenie schodowe ?


Duduś74 napisał:
Krzyżowe też mogą być
2 podwójne wyłączniki schodowe - sposób połączenia
Kolego w tamtym układzie są potrzebne dwa wyłączniki podwójne schodowe! Osobiście nie spotkałem się z krzyżowymi podwójnymi
Powrót do góry
   
elkard
Poziom 22
Poziom 22


Dołączył: 25 Kwi 2007
Posty: 1910

Post#11 12 Mar 2009 03:39pomocny post - solucja   

Re: Połaczenie schodowe ?


Dobrze.
Mój podobny. Tyle że ja doprowadziłem przewód fazowy do wyłączników po lewej stronie. Logiczniej będzie podłączyć przewód fazowy od tej strony od której przychodzi on z rozdzielni. Na moim rysunku przychodzi do lewej strony.

2 podwójne wyłączniki schodowe - sposób połączenia

O jejku, a Twój rysunek już zniknął. ?
Powrót do góry
   
var_mix
Poziom 7
Poziom 7


Dołączył: 03 Cze 2008
Posty: 20
Miasto: B-stok

Post#12 Post autora tematu 12 Mar 2009 03:43   

Re: Połaczenie schodowe ?


zniknął bo wydawalo mi sie ze jest z bledem zrobiony. teraz cos takiego wydumalem. w pierwszej puszcze jest zasilanie i wyjscie na oswietlenie wiec wydaje mi sie ze musi byc powrot. chyba ze sie myle jak cos mnie poprawcie :)

Załączniki:
Powrót do góry
   
zubel
Poziom 19
Poziom 19


Dołączył: 05 Maj 2007
Posty: 694
Miasto: lublin

Post#13 12 Mar 2009 03:46pomocny post - solucja   

Re: Połaczenie schodowe ?


miałeś dobry schemat!

Dodano po 2 [minuty]:

dobry
Powrót do góry
   
var_mix
Poziom 7
Poziom 7


Dołączył: 03 Cze 2008
Posty: 20
Miasto: B-stok

Post#14 Post autora tematu 12 Mar 2009 03:48   

Re: Połaczenie schodowe ?


dzieki chlopaki za pomoc
Powrót do góry
   
elkard
Poziom 22
Poziom 22


Dołączył: 25 Kwi 2007
Posty: 1910

Post#15 12 Mar 2009 03:50pomocny post - solucja   

Re: Połaczenie schodowe ?


Ogólnie jest dobrze. Oczywiście te dwa przewody od lamp w puszkach mają być połączone.
A praktycznie jak to ma wyglądać, to zależy czy jest to instalacja z puszkami górnymi czy bez, z której strony idzie zasilanie, z której lampy, można tu sobie to dopasować.
Powrót do góry
   
var_mix
Poziom 7
Poziom 7


Dołączył: 03 Cze 2008
Posty: 20
Miasto: B-stok

Post#16 Post autora tematu 12 Mar 2009 04:02   

Re: Połaczenie schodowe ?


instalacja jest bez puszek gornych, wszystko jest łączone w puszkach od włączników. Z tym schemacikiem moze sie obejdzie bez pożaru :)

Dodano po 8 [minuty]:

Powiedzcie jeszcze w jakim programie robicie takie ładne rysunki ?
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 12 Mar 2009 04:02   





Powrót do góry
   
elkard
Poziom 22
Poziom 22


Dołączył: 25 Kwi 2007
Posty: 1910

Post#17 12 Mar 2009 08:43   

Re: Połaczenie schodowe ?


Te rysunki to nie są robione żadnym CAD-em elektrycznym, tylko zwykłym PhotoFiltre. :wink:
A jakim robił kolega Duduś74 ... nie wiem ? :wink:
Powrót do góry
   
Duduś74
Poziom 24
Poziom 24


Dołączył: 03 Lut 2009
Posty: 4386
Miasto: ? nie, Wieś.

Post#18 12 Mar 2009 11:17   

Re: Połaczenie schodowe ?


zubel napisał:
Duduś74 napisał:
Krzyżowe też mogą być
2 podwójne wyłączniki schodowe - sposób połączenia
Kolego w tamtym układzie są potrzebne dwa wyłączniki podwójne schodowe! Osobiście nie spotkałem się z krzyżowymi podwójnymi

W tamtym układzie tak , ale w tym potrzebne są pojedyńcze . Ja narysowałem zasadę działania pojedyńczego układu, a podwójny różni się tym, że są to dwa układy pojedyńcze .pzdr

p.s . Schemat rysowałem programem " Ręka-skaner". :D
Powrót do góry
   
Krzyś33
Poziom 19
Poziom 19


Dołączył: 11 Paź 2008
Posty: 793
Miasto: konin

Post#19 15 Mar 2009 12:29   

Re: Połaczenie schodowe ?


Witam proszę Panowie istnieje opcja "SZUKAJ" temat wyłączników schodowych i krzyżowych na forum był już wielokrotnie na forum.Proszę o litość!!!! Pozdrawiam.
Powrót do góry
   
Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Elektryka Instalacje i Sieci -> 2 podwójne wyłączniki schodowe - sposób połączenia
Strona 1 z 1
Podobne tematy
Wyłączniki schodowe podwójne? (11)
2 wyłączniki schodowe podwójne z 3 odbiornikami (15)
Jak podłączyć dwa wyłączniki podwójne schodowe oraz podwójny krzyżowy (26)
4 włączniki/wyłączniki schodowe (6)
Żarówka, a wyłączniki schodowe (14)
wyłączniki schodowe pociągowe (1)
Wyłączniki schodowe w domu (1)
2 łaczniki schodowe podwójne (11)
Wyłaczniki podwójne schodowe (7)
Wyłączniki schodowe na wiele lamp (4)


Administrator || Moderatorzy || Regulamin forum || Regulamin ogólny || Informacja o cookies || Reklama || Kontakt

Page generation time: 0.07 seconds

elektroda.pl temat RSS