Forum elektroda.pl

Regulamin  | Punkty  | Dodaj...  | Ostatnie  | Szukaj  | Rejestracja  | Zaloguj

Ta strona używa cookie. Dowiedz się więcej o celu ich używania i zmianie ustawień cookie w przeglądarce.
Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

zbiornik wyrównawczy ?


Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Systemy Grzewcze Serwis -> Systemy Grzewcze Użytkowy -> zbiornik wyrównawczy ?
Autor
Wiadomość
valdi221
Poziom 6
Poziom 6


Dołączył: 29 Lut 2004
Posty: 16
Miasto: Świebodzice

Post#1 Post autora tematu 13 Mar 2009 00:06   

zbiornik wyrównawczy ?


Witam
Czy przemieszczenie zbiornika wyrównawczego w miejsce narysowana czerwona linia zagrozi bezpieczeństwu kotła ?

kocioł na ekogroszek z podajnikiem ślimakowym 25KW, średnica rury jaka idzie do zbiornika 22mm.

zbiornik wyrównawczy ?
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 13 Mar 2009 00:06   





Powrót do góry
   
sylwek9999
Poziom 16
Poziom 16


Dołączył: 30 Lis 2006
Posty: 287
Miasto: błota

Post#2 13 Mar 2009 00:17   

Re: zbiornik wyrównawczy


zbiornik wyrównawczy w otwartej instalacji ma być w najwyższym punkcie,jak może zagrozić kotłowi?masz przecież sterowniki do kotła
Powrót do góry
   
valdi221
Poziom 6
Poziom 6


Dołączył: 29 Lut 2004
Posty: 16
Miasto: Świebodzice

Post#3 Post autora tematu 13 Mar 2009 00:26   

Re: zbiornik wyrównawczy


jest w najwyższym punkcie, obawy mam co do tego ze droga do zbiornika przechodzi przez zawór zwrotny, różnicowy no i częściowo przez zawór mieszający czterodrożny

oczywiście sterownik mam ale rożne rzeczy się zdarzają może zabraknąć prądu i zagotuje się woda czy w takim układzie to podłączenie będzie skuteczne ?
Powrót do góry
   
Usunięty






Post#4 13 Mar 2009 09:45   

Re: zbiornik wyrównawczy ?


bardzo dobrze że masz obawy.
przecież masz na schemacie naczynie "wpięte prawidłowo" - po co chcesz je przenosić ?
wystarczy je podnieść wyżej względem grzejnika (na tym schemacie 0,3m nad najwyższy punkt).
jeżeli je przeniesiesz (mimo nieprawidłowości) to będziesz musiał dać je jeszcze wyżej (bo chcesz je "wpiąć" na zasilenie pompy) a to daje nie 0,3m tylko 0,7 x wysokość podnoszenia pompy.
co przy podnoszeniu 4m da Ci wysokość 2,8 m nad grzejnik (najwyżej położony).
naczynie wzbiorcze nie może być oddzielone od kotła zwłaszcza zaworami nad którymi nie masz kontroli a których praca może "odcinać" naczynie.
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 13 Mar 2009 09:45   





Powrót do góry
   
valdi221
Poziom 6
Poziom 6


Dołączył: 29 Lut 2004
Posty: 16
Miasto: Świebodzice

Post#5 Post autora tematu 13 Mar 2009 11:57   

Re: zbiornik wyrównawczy ?


wcześniej była to instalacja grawitacyjna i naczynie mam właśnie tak jak dorysowałem, po drodze nie ma żadnych zaworów, dom jest 2 piętrowy z podpiwniczeniem, naczynie jest na wysokości ok.7m, ostatni grzejnik jest gdzieś na wysokości 6m względem kotła.

Parę lat temu dołożyłem tylko pompę na powrocie przy kotle.
Teraz bede zmienial kocioł na ekogroszek z podajnikiem ślimakowym i chciałem przyłączyć go do istniejącej instalacji z jak najmniejsza inwazja, sterownik który mam ma sterowanie zaworem czterodroznym i wymusze mi taki system zasilania jak na schemacie, przerobienie polorzenia pompy i inych zaworow nie komplikuje mi prac jedynie naczynie wyrównawcze wymaga pociągniecia dość długiej rury ok 13m gdzie będę musiał rozwalać kilka stropów.


Rozumiem ze bezwarunkowo muszę przeciągnąć osobna rurę do naczynia wyrównawczego ? czy może być to rura o średnicy 22mm o długości 13m (od kotła idzie w piwnicy 6m poziomo i dopiero 7m w pionie do naczynia) ?
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 13 Mar 2009 11:57   





Powrót do góry
   
Usunięty






Post#6 13 Mar 2009 12:43   

Re: zbiornik wyrównawczy ?


średnica o której wspomniałeś powinna wystarczyć.
żeby nie było niedomówień - na załączonym obrazku podaję wzór na obliczenie średnicy rury bezpieczeństwa.

zbiornik wyrównawczy ?

wynik należy zaokrąglić w górę i wybrać najbliższą średnicę z typoszeregu oferowanych rur.
chodzi o duże kotły - dla małych , wybór należy do Was (po prostu nie przesadzajcie w jedną jak i drugą stronę).
A Ty kolego - zrób według schematu , będziesz miał O.K. (oczywiście bez tego naczynia w kolorze czerwonym) :-)
Powrót do góry
   
Franc_ms
Poziom 10
Poziom 10


Dołączył: 19 Paź 2003
Posty: 53

Post#7 13 Mar 2009 15:49   

Re: zbiornik wyrównawczy ?


oj widze że koledzy zapomnieli co to polska norma
Powrót do góry
   
Usunięty






Post#8 13 Mar 2009 17:38   

Re: zbiornik wyrównawczy ?


może i zapomniałem :-) sorry
proszę potraktować wzór jako sprwadzenie czy nie za mała średnica.(do naprawdę dużych kotłów)
dla kotłów do 40 kW daje się średnicę 25 mm. i taka sama przelewowa.
dla kotłów do 85 kW średnica 32 mm. i taka sama przelewowa.
tym razem poparte PN-91/B-02413
Powrót do góry
   
valdi221
Poziom 6
Poziom 6


Dołączył: 29 Lut 2004
Posty: 16
Miasto: Świebodzice

Post#9 Post autora tematu 13 Mar 2009 18:40   

Re: zbiornik wyrównawczy ?


dokupiłem rurę 28mm, jak tylko się ociepli połączę jak na pierwotnym schemacie, nie chcę mieć bomby w piwnicy.

Serdeczne dziki za zainteresowanie i podpowiedz
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 13 Mar 2009 18:40   





Powrót do góry
   
mirrzo
Moderator - Systemy Grzewcze
Moderator - Systemy Grzewcze


Dołączył: 24 Lip 2006
Posty: 7008
Miasto: MOJE Miasto

Post#10 13 Mar 2009 20:24   

Re: zbiornik wyrównawczy ?


Bardzo prawidłowo. BRAWO!!!
Powrót do góry
   
gracus7
Poziom 20
Poziom 20


Dołączył: 15 Cze 2004
Posty: 1058
Miasto: ŻARY - lubuskie

Post#11 13 Sty 2010 17:22   

Re: zbiornik wyrównawczy ?


Witam.
Skorzystam z okazji i podłączę się do tematu ze swoim problemem. W domku istnieje stara instalacja grawitacyjna do której zamontowałem zawór zwrotny i pompę. I teraz mam problem ze zbiornikiem wyrównawczym (wzbiorczym) który jest podłączony w miejscu zasilania najwyżej położonego grzejnika. Gdy włączę pompę to wywala mi wodę przez zbiornik a podłączony troszkę niżej grzejnik na cienkich miedzianych rurkach jest ciepły tylko w połowie a jego powrót jest zimny czyli nie ma przez niego obiegu.
Moje pytanie dotyczy podłączenia zbiornika. Czy mogę podłączyć zbiornik wyrównawczy do powrotu przy tym samym najwyższym grzejniku?? Wtedy gdy włączę pompę to nie podniesie mi ciśnienia i nie wywali wody przez zbiornik a wydaje mi się, że wtedy mocniej poda na najdalszy grzejnik który obecnie jest bez pełnego obiegu.
widziałem gdzieś w necie schemat instalacji C.O. tylko tam zbiornik zamontowany najwyżej miał bezpośrednie podłączenie w pionie do pieca ale do jego powrotu. W mojej sytuacji nie ma możliwości podłączenia pionu od zbiornika do pieca gdyż sa po dwóch stronach budynku. Dlatego myślę o przełączeniu zbiornika z zasilania na powrót.
Powrót do góry
   
Usunięty






Post#12 13 Sty 2010 18:18   

Re: zbiornik wyrównawczy ?


gracus7 przeczytaj uważnie ten temat
http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1536800.html

Tam masz odpowiedzi na swoje pytania.
Powrót do góry
   
Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Systemy Grzewcze Serwis -> Systemy Grzewcze Użytkowy -> zbiornik wyrównawczy ?
Strona 1 z 1
Podobne tematy
Zbiornik wyrównawczy - montaż (16)
Gdzie zamontować zbiornik wyrównawczy (7)
Zbiornik wyrównawczy jak wysoko c.o. (8)
pomoc z co - informacja o zbiornik wyrównawczy (15)
czym mozna zastapic zbiornik wyrównawczy C.O (1)
jak wysoko powinien być zamontowany zbiornik wyrównawczy (5)
Ferroli Domiprojekt f24d - Jak odpowietrzyć zbiornik wyrównawczy co ? (4)
System otwarty - Jak podłączyc zbiornik wyrównawczy wraz z boilerem (5)
Pęknięty zbiornik wyrównawczy pieca gaz.- jak go skleić, tymczasowo naprawić? (5)
zbiornik refles 140l - zbiornik przeponowy (4)


Administrator || Moderatorzy || Regulamin forum || Regulamin ogólny || Informacja o cookies || Reklama || Kontakt

Page generation time: 0.094 seconds

elektroda.pl temat RSS