| Author |
Artur Sowinski Poziom 2

|
05 Dec 2002 16:38 Magnetofon Diora MDS-4421 |
|
|
|
Witam.
Poszukuję instrukcji serwisowej lub przynajmniej schematu do magnetofonu Diora MDS-4421. Gdzie można zdobyć takie rzeczy?
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
05 Dec 2002 16:38 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
Robi Poziom 20

|
05 Dec 2002 16:49 |
|
|
|
Witam
Jak chcesz to powiedz co z nim nie tak???
Mam do mds 442 jak coś się przyda to daj znać.
Pozdrawiam
|
|
| Back to top |
|
 |
Artur Sowinski Poziom 2

|
12 Dec 2002 11:05 |
|
|
|
Dzięki za podjecie tematu i odpowiedź
Ogólnie to wszystko jest OK.
Po prostu ma już parę lat (data produkcji 1990).
Chciałbym zrobić mu pełny przegląd (pomiar napięć, parametrów, sprawdzenie części mechanicznej).
W instrukcji obsługi do magnetofony jest dołączony schemat, ale magnetofonu MDS-442.
Porównując dokładnie to co jest w środku ze schematem, stwierdziłem że są pewne różnice.
Zmodyfikowany jest wzmacniacz zapisu, wzmacniacz odczytu wygląda tak jak w schemacie. Nie przyglądałem się jeszcze logice.
Jest też jedna rzecz, która stała się drażniąca w momencie, kiedy podłączyłem magnetofon do lepszego wzmacniacza. Jest to słyszalny lekki przydźwięk w przerwach między nagraniami.
Wydaje mi się, że powodów jest kilka:
1. Źle wykonane połączenie masy pomiędzy płytą elektroniki a obudową i elementami mechanicznymi wysuwanej kieszeni do której przymocowane są głowice,
2. Prowadzenie przewodu zasilającego od wyłącznika sieciowego wzdłuż całej obudowy do transformatora sieciowego. Te elementy znajdują się po przeciwnych stronach obudowy. Przewód zasilający przebiega w jednej wiązce z przewodami ekranowanymi od głowic, w pobliżu płytki wzmacniaczy zapisu i odczytu oraz płytek układu redukcji szumów,
3. Myślę, że również podstarzałe elektrolity mogą mieć wpływ na jakość tłumienia pulsacji.
--------
Jeżeli chodzi o sprawy dokumentacji do sprzętu produkowanego kiedyś przez Diorę Dzierżonów, to jestem ciekaw czy w ogóle wydawane były instrukcje serwisowe i w jaki sposób były rozprowadzane.
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
12 Dec 2002 11:05 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
Guest Poziom 10

|
12 Dec 2002 19:08 magnetofon |
|
|
|
na początku wymień wszystkie elektrolity w zasilaczu oraz odsprzegające zasilanie w gałeziach wzmacniaczy!!!!! bo zapewne potrochu wyschły i zapewne róznice odrazu zobaczysz i słychac tesz bedzie!! zrób to
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
12 Dec 2002 19:08 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
krzysiek Poziom 21

|
12 Dec 2002 20:17 |
|
|
|
kilka slow o wyrobach diory przydzwiek :arrow: trafo i silniki to standard w przypadku diory pomaga ekranownie kabel sieciowy ktory przebiega cala dlugoscia obudowy niema tu najmniejszego znaczenia na przydzwiek a i same elki tez maja niewielki wplyw na przydzwiek dziwne? a jednak :D
|
|
| Back to top |
|
 |
oldboy Poziom 25

|
12 Dec 2002 21:00 |
|
|
|
Przypominam Kolegom, że jest to dział SZUKAM SCHEMATU i rozwijanie tematu w kierunku poszukiwania usterki jest sprzeczne z założeniem tego działu. Nic nie stoi na przeszkodzie wejść z tym tematem do działu AUDIO.
|
|
| Back to top |
|
 |
Robi Poziom 20

|
12 Dec 2002 22:21 |
|
|
|
Witam
Przepraszam - to ja zawiniłem pytając o usterkę, jedynie chciałem kolege Artura Sowinskiego wciągnąć w to forum aby podzielił się usterką. :oops:
Pozdrawiam
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
12 Dec 2002 22:21 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
oldboy Poziom 25

|
13 Dec 2002 10:58 |
|
|
|
:arrow: Artur Sowinski
Czy są jakieś postępy w usuwaniu usterek?
|
|
| Back to top |
|
 |
Artur Sowinski Poziom 2

|
16 Dec 2002 09:40 Magnetofon MDS-4421 |
|
|
|
Witam,
Dzięki za wszystkie odpowiedzi :D
Mam pytanie do kolegi krzyśka :arrow:
w MDS-4421 wszystkie 3 silniki są silnikami prądu stałego. W trakcie odtwarzania pracuje tylko silnik napędu przesuwu taśmy, który jest zasilany z prostownika (mostek + elektrolit 2200µF).
Transformator sieciowy umieszczony jest w aluminiowej kształtce typu „U”, wysokość kształtki jest równa wysokości transformatora. Mówiąc inaczej transformator osłonięty jest od dołu i od strony jego dłuższych boków. Kształtka aluminiowa nie jest połączona z masą.
W jaki sposób dodatkowo zaekranować transformator?
Jak podejść do sprawy silnika ?
|
| Back to top |
|
 |
krzysiek Poziom 21

|
17 Dec 2002 03:03 |
|
|
|
trafo jest umieszczone w dosc znacznej odleglosci od przedwzmacniacza wytwarza jednak dosc znaczne pole magnetyczne na tyle silne aby objawic sie zakloceniami w postaci tzw brumu dalatego nie pomoze zadna filtracja napiecia :) podobnie rzecz sie ma w przypadku silnika napedu jak zapobiegac? w przypadku przedwzmacniacza pomaga przeniesienie go troszke dalej co do silnika napedu ekranowaanie co do trafa rowniez mozna tym sposobem uzyskac naprawde wiele tak wiele ze przydzwiek bedzie praktycznie nieslyszalny robilem to magnetofon ma do dzis moja siostra od 1996 roku niezepsul sie nigdy od tego czasu dziwne prawda? a nalepka nie SONY! tylko DIORA bardzo dobra firma!oczywiscie czekam na pytania dotyczace DIORY :P
|
|
| Back to top |
|
 |