FAQ | Points | Add... | Recent posts | Search | Register | Log in

Dzielnik czestotliwosci w przedziale 3-4

Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Beginner Science -> Dzielnik czestotliwosci w przedziale 3-4
Author
Poziom 13
Poziom 13

Post#1 Post from the author of the topic 15 Mar 2009 08:52   

Dzielnik czestotliwosci w przedziale 3-4

Witam. Poszukuje jakiejs najprostszej aplikacji dzielnika czestotliwosci ktora by pozwolila podzielic czestotliwosc wejsciowa w kilku stopniach pomiedzy 5x a 6x (czyli powiedzmy: x5.0, x5.25, x5.5, x5.75, x6). Moze ktos pomoc ?
Back to top

hefid
Poziom 26
Poziom 26

Post#2 15 Mar 2009 09:11   

Re: Dzielnik czestotliwosci w przedziale 3-4

Przeniosłem z: Elementy Elektroniczne
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 15 Mar 2009 09:11   

Back to top

Quarz
Poziom 26
Poziom 26

Post#3 15 Mar 2009 11:23   

Witam,
dinthalion wrote:
Witam. Poszukuje jakieś najprostszej aplikacji dzielnika częstotliwości która by pozwoliła podzielić częstotliwość wejściową w kilku stopniach pomiędzy 5x a 6x (czyli powiedzmy: x5.0, x5.25, x5.5, x5.75, x6). Może ktoś pomóc?
nic nie napisałeś o wartości częstotliwości do w/w podziału - ma stałą wartość, czy jest zmienna, a jeśli tak to w jakim przedziale wartości?
Generalnie to do tego celu stosuje się cyfrowe syntetyzatory częstotliwości z generatorem VCO (przestrajanymi napięciem), ale konkretne rozwiązania zależą od warunków o których napisałem wyżej.

Pozdrawiam

P.S. Cytowany Twój tekst poprawiłem - polskie znaki diakrytyczne - ale jak napiszesz następny tekst podobnie, to mnie tu już nie zobaczysz.
Back to top

dinthalion
Poziom 13
Poziom 13

Post#4 Post from the author of the topic 15 Mar 2009 13:04   

Quote:
nic nie napisałeś o wartości częstotliwości do w/w podziału - ma stałą wartość, czy jest zmienna, a jeśli tak to w jakim przedziale wartości?

Zmienna, choć nie zmienia się bardzo szybko. Przedział około 500-1000Hz - nie mam oscyloskopu, ale to będzie najprawdopodobniej TTL, ewentualnie lekko sinusoidalne szpilki. Układzik nie musi być całkiem dokładny, ani pod względem kształtu sygnału, ani dokładnej częstotliwości (choć fajnie by było jakby te niedokładności częstotliwości były w miarę liniowe). Regulacja nie musi być łatwa, wystarczy dla mnie jak się będzie dało np. jakaś zworkę przelutować. Super by było, gdyby dało się go na 7490 złozyć, bo mam ich pełno niepotrzebnych, a do sklepu elektronicznego paredziesiat kilometrow. Aha, jeszcze jedno układ ma pracować w samochodzie.

Quote:
P.S. Cytowany Twój tekst poprawiłem - polskie znaki diakrytyczne - ale jak napiszesz następny tekst podobnie, to mnie tu już nie zobaczysz.

Przepraszam, jestem człowiekiem starej daty, przyzwyczajonym do przestrzegania netykiety, jeszcze w czasach gdy uzywanie w internetowych rozmowach polskich liter było największym grzechem. A poza tym pisze z palmtopa, gdzie polskich liter po prostu nie mam. Ale postaram się w tym poście jakoś metoda "kopiuj-wklej" uzupełnić polskie krzaczki.
Back to top

dinthalion
Poziom 13
Poziom 13

Post#5 Post from the author of the topic 17 Mar 2009 11:30   

Witam jeszcze raz i dziekuję Quartzowi za dotychczasowa pomoc.
Dorwałem wczoraj oscyloskop, pomierzyłem dokładnie wszystko i chyba niestety muszę zmienić plany. Sygnał z jakiegoś przetwornika (??, dwa wzm.op. w jakims dużym układzie) ktoremu chciałem zmniejszyć czestotliwość jest strasznie nieregularny i ma mnostwo zakłocen, także nie wiem w ogole czy dzieleniem go coś wskoram.
Za to dużo ładniej na oscyloskopie prezentuje sie sygnał prosto z czujnika. Idealna sinusoida, napiecie 0,7-1.5V (rośnie wraz ze wzrostem czestotliwości), czestotliwość ok. 2-40 Hz, czyli bardzo niska i ten sygnał trzeba by było podzielić przez okolo 5.8-6.0. W sumie mam już w miarę dokładnie to poobliczne, więc z regulacji mogę zrezygnowac
Back to top

Quarz
Poziom 26
Poziom 26

Post#6 17 Mar 2009 11:52   

Witam,
dinthalion wrote:
Witam jeszcze raz i dziękuję Quartzowi za dotychczasowa pomoc.
Proszę bardzo, cała przyjemność po mojej stronie ... :D

dinthalion wrote:
Dorwałem wczoraj oscyloskop, pomierzyłem dokładnie wszystko i chyba niestety muszę zmienić plany. Sygnał z jakiegoś przetwornika (??, dwa wzm.op. w jakimś dużym układzie) któremu chciałem zmniejszyć częstotliwość jest strasznie nieregularny i ma mnóstwo zakłóceń, także nie wiem w ogóle czy dzieleniem go coś wskóram.
A możesz tu napisać po co to wszystko?

dinthalion wrote:
Za to dużo ładniej na oscyloskopie prezentuje sie sygnał prosto z czujnika. Idealna sinusoida, napięcie 0,7-1.5V (rośnie wraz ze wzrostem częstotliwości), częstotliwość ok. 2-40Hz, czyli bardzo niska i ten sygnał trzeba by było podzielić przez około 5.8-6.0. W sumie mam już w miarę dokładnie to poobliczane, więc z regulacji mogę zrezygnować
Rzeczony sygnał z czujnika można unormować do postaci cyfrowej, np. za pomocą komparatora z histerezą.
Dzielenie sposobem o którym byłem Tobie napisałem - via PW - jest dla tej wartości częstotliwości również możliwe.
Należy tylko określić - w przedziale wartości podzielnika - krok zmian jego wartości.

Pozdrawiam

P.S. Okazuje się, iż coś co kiedyś widziało się w internecie nie zawsze jest możliwe do zobaczenia jeszcze raz ... :idea: :cry:
Pozostanie mi zainstalować ponownie OrCADa Capture by poprawić (zmiana wartości mnożnika w VCO) mój stary i zarchiwizowany projekt a schemat jego tu go zamieścić.
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 17 Mar 2009 11:52   

Back to top

dinthalion
Poziom 13
Poziom 13

Post#7 Post from the author of the topic 19 Mar 2009 19:40   

[quote]A możesz tu napisać po co to wszystko?[/quote]
To taki mój mały DIY - tablica wskaźników do Renault Clio, w dużej mierze elektroniczna. Robiłem ją na podstawie pomiarów z czujników prędkości w innej Cliówce, ale okazało się że w mojej (mocno tuningowana, np. silnik z Megane) mam zupełnie inne czujniki i po podpięciu tego co zbudowałem zawyża prędkość kilkukrotnie.
Nie pytajcie po co to robie :) Długie zimowe wieczory ostatnio, a za młodu lubiłem sobie podłubać i mi zostało.
Back to top

Quarz
Poziom 26
Poziom 26

Post#8 19 Mar 2009 22:52   

Witam,
okazuje się, iż zainstalowanie starej wersji OrCADa pod Windows XP to nie takie proste... :!: :cry: ...jednak nie ma tego złego, co by na dobre nie wyszło.
Tamten, wspomniany przeze mnie, generator VCO był zrealizowany na elementach dyskretnych, ale pracował w zakresie ponad trzech dekad częstotliwości.
Wnioskuję, iż Tobie taki zakres przestrajania nie jest potrzebny, a więc wystarczy scalony układ PLL + VCO jak np. LM565.
W notach katalogowych TAM i TAM na stronie 7 jest podany schemat: Frequency Multiplier i choć tam jest razy 10, to bardzo łatwo jest go przerobić na razy 100 - poprzez dodanie drugiej dekady licznika asynchronicznego 7490 (tam, na schemacie, jest układ typu CMOS 74C90, ale układ TTL 7490 też będzie pracować poprawnie po zastosowaniu bramki buforowej CMOS dołączonej do pin-4).
Istotne jednak jest, aby druga dekada dzielnika - z której przebieg wraca do komparatora fazowego (pin-5) - pracowała jako licznik 5•2, a to dlatego by przebieg ten był o wypełnieniu 1:1 (po 50%).
Należy też - korzystając ze wzorów podanych na stronie 8 w/w PDF - obliczyć wartości elementów generatora VCO dla przewidzianej wartości częstotliwości przestrajania.

Układ dzielnika częstotliwości w pożądanym zakresie musisz zaprojektować sobie samodzielnie.
Tu możliwości jest kilka; albo na licznikach asynchronicznych - da się wtedy wykorzystać liczniki 7490 i odpowiednio "skracać" ich cykl zliczania - albo zastosować rewersyjne liczniki synchroniczne i zliczające wstecz z wpisem równoległym wartości początkowej - wartości podziału licznika.

Pozdrawiam
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 19 Mar 2009 22:52   

Back to top

dinthalion
Poziom 13
Poziom 13

Post#9 Post from the author of the topic 20 Mar 2009 21:28   

Nie bardzo rozumiem z noty, ten układ LM585 poradzi sobie z takim niskim napięciem sygnału jak 0,7-1,5V (pisze tam coś o 1V) ?
Back to top

Quarz
Poziom 26
Poziom 26

Post#10 20 Mar 2009 23:12   

dinthalion wrote:
Nie bardzo rozumiem z noty, ten układ LM585 poradzi sobie z takim niskim napięciem sygnału jak 0,7-1,5V (pisze tam coś o 1V) ?
Nie, nie poradzi sobie, potrzebny jest komparator z niewielką histerezą, ale o tym już byłem tu napisałem tam => Wysłany: 17 Mar 2009 11:52 Temat postu: Re: Dzielnik czestotliwosci w przedziale 3-4
Quarz wrote:
dinthalion wrote:
Za to dużo ładniej na oscyloskopie prezentuje sie sygnał prosto z czujnika. Idealna sinusoida, napięcie 0,7-1.5V (rośnie wraz ze wzrostem częstotliwości), częstotliwość ok. 2-40Hz, czyli bardzo niska i ten sygnał trzeba by było podzielić przez około 5.8-6.0. W sumie mam już w miarę dokładnie to poobliczane, więc z regulacji mogę zrezygnować
Rzeczony sygnał z czujnika można unormować do postaci cyfrowej, np. za pomocą komparatora z histerezą.
Komparator można zrealizować np. na układzie LM393.
W w/w 'kości' są dwa komparatory w jednej obudowie i drugi można wykorzystać jako wspomnianą przeze mnie bramkę buforową (może pracować z otwartą pętlę sprzężenia zwrotnego) podłączony jednym z swych wejść do pin-4 układu LM565, a do drugiego wejścia należy dołączyć dzielnik rezystancyjny 1:1 - by ustawić wartość napięcia odniesienia będącą połową wartości napięcia zasilania.
Back to top

Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Beginner Science -> Dzielnik czestotliwosci w przedziale 3-4
Page 1 of 1
Similar topics
Potrzebny dzielnik czestotliwosci przez 4 (4)
dzielnik czestotliwosci 3/2 (2)
dzielnik czestotliwosci (1)
zadanie-koszmar.. dzielnik czestotliwosci na przerzutniku. (5)

Page generation time: 0.072 seconds

FAQ || Administrator || Moderators || Widgets and banners || Contact
elektroda.pl topic RSS feed