Forum elektroda.pl

Regulamin  | Punkty  | Dodaj...  | Ostatnie  | Szukaj  | Rejestracja  | Zaloguj

Ta strona używa cookie. Dowiedz się więcej o celu ich używania i zmianie ustawień cookie w przeglądarce.
Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

Jak dostać się do BIOS-Setupu ?


Napisz nowy temat  Temat zablokowany      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Komputery Serwis -> Komputery Laptopy Software -> Jak dostać się do BIOS-Setupu ?
Autor
Wiadomość
naebody
Poziom 11
Poziom 11


Dołączył: 03 Sty 2009
Posty: 62
Miasto: Końskie

Post#1 Post autora tematu 15 Mar 2009 17:44   

Jak dostać się do BIOS-Setupu ?


Po kilku zwiechach windy próbowałem wejść na neta po linuxem live CD jednak nie mogłem go uruchomić a wcześniej nie miałem z tym problemu .Zacząłem kombinować w biosie ale nic to nie dawało ,więc postanowiłem nie grzebać i wybałem bodajrze coś tam defaul user rozumiejżc to jako powrót do standardowych ustawień biosu ...I zaczęło się od paru godzin próbuję wejść do biosu i niczym nie mogę tego zrobić ...Wolałbym nie rozkręcać kompa (kadłubka) bo jeszcze jest na gwarancji a nie chcę go dawać do serwisu bo jutro wyjeżdżam i chciałem mieć laptopa ze sobą ...Czy ktoś wie jak to naprawić :cry:
Wychodzi coś takiego
Entering Setup
Press F12 if you want to boot from the network
Press ESC for BBS POPUP
DDRII -667/CL5 in Dual-chanel L SHaped Mode
Initializing USB Controllers
ale ani F12 ,ani ESC nic nie daje co mam zrobić
versja biosu to chyba bios revision 0701 ale nie wiem czy w dorym miejscu przeczytałem
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 15 Mar 2009 17:44   





Powrót do góry
   
mat_ed
Poziom 26
Poziom 26


Dołączył: 11 Lis 2005
Posty: 10380
Miasto: Leszno

Post#2 15 Mar 2009 17:57   

Re: Zablokowany bios ...


Cytat:
...Zacząłem kombinować w biosie ale nic to nie dawało ,więc postanowiłem nie grzebać i wybałem bodajrze coś tam defaul user rozumiejżc to jako powrót do standardowych ustawień biosu ...


Dalej piszesz:

Cytat:
...I zaczęło się od paru godzin próbuję wejść do biosu i niczym nie mogę tego zrobić ...

Jak to nie możesz ? Wejdź tak samo jak wszedłeś za pierwszym razem.
Przywrócenie domyślnych ustawień, nie zmienia sposobu wejścia do BIOS-Setupu.

Z łaski swojej może podałbyś model laptopa ? Chyba, że to jakaś tajemnica.
Powrót do góry
   
naebody
Poziom 11
Poziom 11


Dołączył: 03 Sty 2009
Posty: 62
Miasto: Końskie

Post#3 Post autora tematu 15 Mar 2009 18:23   

Re: Zablokowany bios ...


Kadłubek Asus s96SP
Procesor INTEL M CORE 2 Duo T8300
no właśnie jest tak ,że jak wciskam F2 to pokazuje się to pisałem i później nie mogę wejść dalej do biosu i zmienić opcji ,gdybym mógł to już by było po sprawie ...

Dodano po 12 [minuty]:

Cytat:

Przywrócenie domyślnych ustawień, nie zmienia sposobu wejścia do BIOS-Setupu.

Tylko ,że ja nie jestem pewien czy to ja przywróciłem strandardowe opcje czy ustawiłem nowe bo PRZEZ F2 NIE MOGĘ WEJŚĆ ....I ŻADEN INNY F Del ESC :cry:
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 15 Mar 2009 18:23   





Powrót do góry
   
rmyjak
Poziom 13
Poziom 13


Dołączył: 30 Paź 2005
Posty: 128

Post#4 15 Mar 2009 23:21   

Re: Jak dostać się do BIOS-Setupu ?


Najnowsza wersja BIOS-u to 0803.
Aby wejść do jego ustawień naciskasz F2 i nic więcej.
Co się dzieje po naciśnięciu F2?
To wiemy:
Cytat:
Entering Setup
Press F12 if you want to boot from the network
Press ESC for BBS POPUP
DDRII -667/CL5 in Dual-chanel L SHaped Mode
Initializing USB Controllers

Co jest dalej?
Powrót do góry
   
naebody
Poziom 11
Poziom 11


Dołączył: 03 Sty 2009
Posty: 62
Miasto: Końskie

Post#5 Post autora tematu 16 Mar 2009 19:07   

Re: Jak dostać się do BIOS-Setupu ?


Dalej pokazuje się czarny zupełnie ekran i tylko pionowa migająca kreseczka ale na ekranie nic się nie da napisać .
Powrót do góry
   
tronic1
Spec od komputerów
Spec od komputerów


Dołączył: 06 Lut 2005
Posty: 21561
Miasto: Police, Alesund-Norwegia

Post#6 16 Mar 2009 19:10   

Re: Jak dostać się do BIOS-Setupu ?


Odłącz dysk i DVD i sprawdź. Jak nie chcesz rozbierać to został serwis.
Powrót do góry
   
naebody
Poziom 11
Poziom 11


Dołączył: 03 Sty 2009
Posty: 62
Miasto: Końskie

Post#7 Post autora tematu 16 Mar 2009 19:27   

Re: Jak dostać się do BIOS-Setupu ?


Może jakiś pomysł jeszcze ??A da się wgrać ten bios w tym stanie z pen driva np?
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 16 Mar 2009 19:27   





Powrót do góry
   
rmyjak
Poziom 13
Poziom 13


Dołączył: 30 Paź 2005
Posty: 128

Post#8 16 Mar 2009 22:06   

Re: Jak dostać się do BIOS-Setupu ?


Cytat:
Dalej pokazuje się czarny zupełnie ekran i tylko pionowa migająca kreseczka ale na ekranie nic się nie da napisać .

Dalej powinna pojawić się informacja o wykrytej pamięci i zostać wykryte dyski i napędy. Coś w stylu:
Cytat:
4096MB OK
Auto-Detecting Pri Master .. IDE Hard Disk
Auto-Detecting Pri Slave .. ATAPI CD-ROM
Primary Master: tutaj model dysku i tryb w jakim pracuje
Primary Slave: tutaj model CD/DVD i tryb w jakim pracuje

Aha i dalej jeszcze wykrywane są napędy USB.
Czy kolega na pewno tylko zmienił ustawienia w BIOS-ie na domyślne czy też coś majstrował wewnątrz notebooka?
Proszę zastosować się do rady kolegi tronic1, a i jeszcze proszę wyjąć i włożyć ponownie starannie pamięci.
Powrót do góry
   
Napisz nowy temat  Temat zablokowany      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Komputery Serwis -> Komputery Laptopy Software -> Jak dostać się do BIOS-Setupu ?
Strona 1 z 1



Administrator || Moderatorzy || Regulamin forum || Regulamin ogólny || Informacja o cookies || Reklama || Kontakt

Page generation time: 0.068 seconds

elektroda.pl temat RSS