Forum elektroda.pl

Regulamin  | Punkty  | Dodaj...  | Ostatnie  | Szukaj | Rejestracja | Zaloguj



Windows 7 - Nie można "zbootować"


  Strona Główna -> Forum elektroda.pl-> Komputery Serwis -> Komputery Software ->Windows 7 - Nie można "zbootować" Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu 
AutorSchowaj lewą kolumnę Wiadomość
kryhoo
Poziom 12
Poziom 12


Dołączył: 04 Mar 2009
Posty: 87

kryhoo
Poziom 12
Post#1 Post autora tematu 15 Mar 2009 21:57   

Windows 7 - Nie można "zbootować"


Witam.

Powiedzcie mi, dlaczego nie moge zainstalować Win 7 na moim kompie ?? Gdy wybieram F11 i wybieram napęd w którym jest płytka oczywiście bootowalna z systemem Win 7, to pisze "boot failure, loader can't start" czy coś takiego.

Ściągałem po kilka razy obraz z systemem (z M$ i torrenty), nagrywałem na przeróżne płyty w przeróżnych programach... i lipa.

pozdrawiam, licze na pomoc.

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry



Google Adsense



Post# 15 Mar 2009 21:57   



Powrót do góry
tronic1
Spec od komputerów
Spec od komputerów


Dołączył: 06 Lut 2005
Posty: 21544
Miasto: Police, Alesund-Norwegia

tronic1
Spec od komputerów
Post#2 15 Mar 2009 22:05   

Re: Windows 7 - Nie można "zbootować"


Poradnik. Sprzęt spełnia wymagania Win 7 ?

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
kryhoo
Poziom 12
Poziom 12


Dołączył: 04 Mar 2009
Posty: 87

kryhoo
Poziom 12
Post#3 Post autora tematu 16 Mar 2009 14:02   

Re: Windows 7 - Nie można "zbootować"


Wszystko jak najbardziej okej, oprócz RAMów bo mam 768 MB... ale dodam, że jakiś czas temu jechałem sobie płynnie na viście SP1 Ultimate (zbędne usługi miałem powyłączane)... lecz wróciłem na XP bo gry o jakieś 10 FPS mniej miały.

Teraz chciałbym 7 potestować, niektórzy testują na naprawde słabych kompach, ja nie mam aż takiego słabego.

Ps. chciałbym go zainstalować formatując partycje C: (czyli tą, gdzie mam Win XP) i na niej zainstalować Win 7.

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
Matuzalem
Poziom 26
Poziom 26


Dołączył: 04 Lut 2009
Posty: 14271
Miasto: Olsztyn

Matuzalem
Poziom 26
Post#4 16 Mar 2009 14:11   

Re: Windows 7 - Nie można "zbootować"


A sprawdzałeś, np. w innym komputerze, czy ta płyta bootuje?

PS.
Nie śmiem pytać czyś tego coś ściągnął nie nagrał as is (nauka radziecka zna takie przypadki).

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
Piotrek6984
Poziom 13
Poziom 13


Dołączył: 16 Gru 2007
Posty: 133
Miasto: Kraków

Piotrek6984
Poziom 13
Post#5 16 Mar 2009 14:34   

Re: Windows 7 - Nie można "zbootować"


Ja pobrałem obraz iso WINDOWSA 7 ze strony
i system chodzi idealnie. Z instalacją nie było żadnych problemów. Uruchamiam go na PC z Celeronem ok 3 GHz, 512 MB Ramu oraz na słabej, zintegrowanej karcie graficznej. Przy uruchomieniu zużycie pamięci jest na poziomie 50 %, system "chodzi" stabilnie.Spróbuj nagrać programem Ashampo Burning Studio , przy czym ustaw tryb zapisu na Track at once (bo domyślnie jest - Disk at once - niektóre nagrywarki [w tym moja] nie obsługują tego trybu i pojawiają się błędy w zapisie).

Moderowano przez mat_ed:
Link do torrentu usunąłem. Windows 7 można było pobierać ze strony Microsoftu, ten jednak zakończył udostępnianie wersji beta jakiś czasu temu. Tym samym pobieranie Windows 7 z innych źródeł jest nielegalne. Tym razem otrzymuje kolega tylko upomnienie słowne. Następnym razem będzie ostrzeżenie.


Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
kryhoo
Poziom 12
Poziom 12


Dołączył: 04 Mar 2009
Posty: 87

kryhoo
Poziom 12
Post#6 Post autora tematu 16 Mar 2009 17:03   

Re: Windows 7 - Nie można "zbootować"


Hmm... ściągam teraz najnowszy build, sprawdzony przez z najomych, pozytywnie komentowany (TPB).

Wypalałem oczywiście nie "as is" tylko jako bootowalna płytka poprzez "wypal obraz na płycie" w Nero i Clone CD. Spróbuje tym razem Alcohol'em bo słyszałem, że nim najlepiej wypala się bootowalne ISO.

Ps. nagrywarke mam praktycznie nowiutką Asusa DVD +\- RW, pewny jestem że obsługuje wszystkie standardy prócz oczywiście BluRay i HDDVD.

Z wypalaniem nie ma problemów, bo viste wypalałem w Nero w max prędkości i normalnie sie bootowała.

Ważne pytanie: słyszałem, że są problemy z kartami dźwiękowymi Creative na Win7, ja mam Creative SB Audigy SE... będzie okej ??

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
mat_ed
Poziom 26
Poziom 26


Dołączył: 11 Lis 2005
Posty: 10270
Miasto: Leszno

mat_ed
Poziom 26
Post#7 16 Mar 2009 17:14   

Re: Windows 7 - Nie można "zbootować"


Cytat:
Ważne pytanie: słyszałem, że są problemy z kartami dźwiękowymi Creative na Win7, ja mam Creative SB Audigy SE... będzie okej ??

Przecież 7-ka to wersja beta, więc co się tak dziwisz ?
Instalacja tylko samego Windows 7 jest trochę bez sensu.
Najlepiej instalować system na wirtualnej maszynie, opis tutaj:
http://www.centrumxp.pl/Windows7/1847,1,Testuj_bez_ryzyka_czyli_Windows.aspx

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
kryhoo
Poziom 12
Poziom 12


Dołączył: 04 Mar 2009
Posty: 87

kryhoo
Poziom 12
Post#8 Post autora tematu 16 Mar 2009 18:54   

Re: Windows 7 - Nie można "zbootować"


Dlaczego bez sensu ? jest wiele ludzi, którzy rezygnują choćby tymczasowo z Win XP czy Vista i przesiadają się na 7

Dla mnie to nie problem walnąć format c: i instalnąć 7 i nawet po 1 dniu powrócić spowrotem na XP... tylko z tym cholernym bootowaniem mam problem :/

Czy wiadomość jest pomocna? + -1 -
Powrót do góry
mat_ed
Poziom 26
Poziom 26


Dołączył: 11 Lis 2005
Posty: 10270
Miasto: Leszno

mat_ed
Poziom 26
Post#9 16 Mar 2009 19:04   

Re: Windows 7 - Nie można "zbootować"


Cytat:
Dlaczego bez sensu ? [...]

To jest tylko i wyłącznie moje zdanie.
Osobiście wolę poczekać na finalną wersję aniżeli instalować wersję beta, tym bardziej jeśli chodzi o system operacyjny.
Owszem 7-kę testowałem ale nie pozbywając się stabilnego systemu operacyjnego.

Cytat:
bo viste wypalałem w Nero w max prędkości i normalnie sie bootowała.

Jeśli 7-kę "wypalałeś" na podobnej prędkości, proponuję ponownie nagrać, tym razem najmniejszą możliwą prędkością.
Czasami taki rzekłbym "banalny zabieg" rozwiązuje problem.

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry



Google Adsense



Post# 16 Mar 2009 19:04   



Powrót do góry
kryhoo
Poziom 12
Poziom 12


Dołączył: 04 Mar 2009
Posty: 87

kryhoo
Poziom 12
Post#10 Post autora tematu 16 Mar 2009 20:41   

Re: Windows 7 - Nie można "zbootować"


Oczywiście, że 7 nagrywałem tracąc na tym chyba 5 czystych płyt - raz 24x a raz 4x, jeszcze 8x itd.

Próbowałem wszystkiego prócz Alcohola

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
Piotrek6984
Poziom 13
Poziom 13


Dołączył: 16 Gru 2007
Posty: 133
Miasto: Kraków

Piotrek6984
Poziom 13
Post#11 17 Mar 2009 15:48   

Re: Windows 7 - Nie można "zbootować"


Może porostu płyty, które używasz nie są kompatybilne z nagrywarką. Spróbuj nagrać na innej płycie - innego producenta.

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry



Google Adsense



Post# 17 Mar 2009 15:48   



Powrót do góry
akhkharu
Poziom 4
Poziom 4


Dołączył: 27 Paź 2008
Posty: 8
Miasto: warszawa

akhkharu
Poziom 4
Post#12 19 Mar 2009 08:34   

Re: Windows 7 - Nie można "zbootować"


Jeżeli masz płytę główną z SATA to wejdź do ustawień biosu i w kontrolerze kanału SATA wyłącz AHCI i ustaw kanał SATA na LEGACY (czy jak to się tam nazywa...). U mnie po takiej operacji płyta W7 zaczęła się normalnie bootować...

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
kryhoo
Poziom 12
Poziom 12


Dołączył: 04 Mar 2009
Posty: 87

kryhoo
Poziom 12
Post#13 Post autora tematu 29 Mar 2009 23:45   

Re: Windows 7 - Nie można "zbootować"


Nie mam SATA, mam ATA

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
slvestr
Poziom 22
Poziom 22


Dołączył: 16 Maj 2007
Posty: 1639

slvestr
Poziom 22
Post#14 30 Mar 2009 09:19   

Re: Windows 7 - Nie można "zbootować"


Spróbuj jeszcze tak zamontuj obraz w Daemon tools i zrób kopie płyty. W programie do nagrywania jakim używasz (np NERO) wybierz kopia DVD i podaj napęd źródłowy Daemon tools (gdzie jest zamontowany obraz iso Win7).

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
odi_profanum_vulgus
Poziom 5
Poziom 5


Dołączył: 30 Mar 2009
Posty: 11
Miasto: Stary Sącz

odi_profanum_vulgus
Poziom 5
Post#15 30 Mar 2009 11:19   

Re: Windows 7 - Nie można "zbootować"


to może ja się wtrące... chciałem zainstalować win 7 u siebie i właśnie podczas bootowania wyskoczył mi błąd code 5.
mógłby mi ktoś podpowiedzieć co z tym zrobić?.
sry ale jestem w tym zielony.
z góry dzięki za pomoc.
pozdrawiam.

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry



Google Adsense



Post# 30 Mar 2009 11:19   



Powrót do góry
Slo1k
Poziom 12
Poziom 12


Dołączył: 04 Sty 2009
Posty: 98

Slo1k
Poziom 12
Post#16 30 Mar 2009 13:36   

Re: Windows 7 - Nie można "zbootować"


Nie musisz nagrywać na nowo płytki DVD.
Po prostu jak będziesz miał włączoną Vistę, włóż płytkę do DVD, wybierz Install now, a potem rób update custom.
I zainstaluje się normalnie.

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
odi_profanum_vulgus
Poziom 5
Poziom 5


Dołączył: 30 Mar 2009
Posty: 11
Miasto: Stary Sącz

odi_profanum_vulgus
Poziom 5
Post#17 30 Mar 2009 15:02   

Re: Windows 7 - Nie można "zbootować"


Przy win xp zrobić tak samo? bo mam aktualnie xp gdyż do visty nie mam przkonania.

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
Slo1k
Poziom 12
Poziom 12


Dołączył: 04 Sty 2009
Posty: 98

Slo1k
Poziom 12
Post#18 30 Mar 2009 15:24   

Re: Windows 7 - Nie można "zbootować"


Spróbuj ja próbowałem na viscie i jakoś mi poszło nie orientuje się czy na XP tez da rade

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
kryhoo
Poziom 12
Poziom 12


Dołączył: 04 Mar 2009
Posty: 87

kryhoo
Poziom 12
Post#19 Post autora tematu 30 Mar 2009 17:44   

Re: Windows 7 - Nie można "zbootować"


Ja mam ten sam błąd CODE 5 właśnie, a chciałbym zrobić tak: mam 2 partycje: C: - na której jest system i D: - na której są ważne dane. multimedia itp.

Chciałbym sformatować partycje C: i na niej instalnąć Win 7 - a tak nie da rady bo płyta nie bootuje, czy da sie zrobić inaczej ??

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry



Google Adsense



Post# 30 Mar 2009 17:44   



Powrót do góry
odi_profanum_vulgus
Poziom 5
Poziom 5


Dołączył: 30 Mar 2009
Posty: 11
Miasto: Stary Sącz

odi_profanum_vulgus
Poziom 5
Post#20 30 Mar 2009 18:35   

Re: Windows 7 - Nie można "zbootować"


dysk c formatujesz z poziomu instalatora win. czyli trzeba odpalić instalatora, sformatować nim dysk i zainstalować nowy system. można też go sformatować instalatorem win xp ale wtedy jak Ci nie bootuje płyty z win 7 to zostaniesz bez żadnego systemu. mam ten sam problem. zasięgałem porady u informatyka i doradził żeby podłączyć inny napęd dvd albo przegrać instalkę na inną płytę, kompatybilną z napędem. jeszcze nie miałem okazji sprawdzenia tego.

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu     Strona Główna -> Forum elektroda.pl-> Komputery Serwis -> Komputery Software -> Windows 7 - Nie można "zbootować"
Strona 1 z 1
Podobne tematy
Windows Vista - nie można nic zainstalować ""server" nie isteniej (8)
Windows XP, nie można "pokazać" ukrytych plików. (4)
Windows 8.1 "nie można otworzyć tego elementu" (2)
Windows XP Pro SP2 - nie można znaleźć aparatu skryptów "VBScript" (1)
Nie można napisać "ą" "ł" "ó" (7)
windows 7 x32 - kółeczko nie kręci się przy "zapraszamy!" i "zamk (6)
System Windows nie może odnaleźć pliku"C:\\Windows\\eksplorasi.exe" (8)
Windows 7 - "System windows nie może odnaleźć (żadnego) pliku" (6)
Polecenie "strumień" lub "stream" w WMP 12 w windows 7 (2)
ADATA CH11 2.5" "512GB" - Komputer "nie widzi" dysku i (7)



Administrator || Moderatorzy || Regulamin forum || Regulamin ogólny || Informacja o cookies || Kontakt

Page generation time: 0.052 seconds

elektroda.pl temat RSS