Forum Index

Rules  | Points  | Add...  | Recent posts  | Search  | Register  | Log in

This site uses cookies. Learn more about cookies and changing the settings in your browser.

Windows 7 - Nie można "zbootować"


Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Computer Service -> Computer Software -> Windows 7 - Nie można "zbootować"
Author
Message
kryhoo
Poziom 12
Poziom 12


Joined: 04 Mar 2009
Posts: 87

Post#1 Post from the author of the topic 15 Mar 2009 21:57   

Windows 7 - Nie można "zbootować"


Witam.

Powiedzcie mi, dlaczego nie moge zainstalować Win 7 na moim kompie ?? Gdy wybieram F11 i wybieram napęd w którym jest płytka oczywiście bootowalna z systemem Win 7, to pisze "boot failure, loader can't start" czy coś takiego.

Ściągałem po kilka razy obraz z systemem (z M$ i torrenty), nagrywałem na przeróżne płyty w przeróżnych programach... i lipa.

pozdrawiam, licze na pomoc.

Helpful message? + -

Back to top
   
Google


Google Adsense


Post# 15 Mar 2009 21:57   





Back to top
   
tronic1
Spec od komputerów
Spec od komputerów


Joined: 06 Feb 2005
Posts: 21498
Location: Police, Alesund-Norwegia

Post#2 15 Mar 2009 22:05   

Re: Windows 7 - Nie można "zbootować"


Poradnik. Sprzęt spełnia wymagania Win 7 ?

Helpful message? + -

Back to top
   
kryhoo
Poziom 12
Poziom 12


Joined: 04 Mar 2009
Posts: 87

Post#3 Post from the author of the topic 16 Mar 2009 14:02   

Re: Windows 7 - Nie można "zbootować"


Wszystko jak najbardziej okej, oprócz RAMów bo mam 768 MB... ale dodam, że jakiś czas temu jechałem sobie płynnie na viście SP1 Ultimate (zbędne usługi miałem powyłączane)... lecz wróciłem na XP bo gry o jakieś 10 FPS mniej miały.

Teraz chciałbym 7 potestować, niektórzy testują na naprawde słabych kompach, ja nie mam aż takiego słabego.

Ps. chciałbym go zainstalować formatując partycje C: (czyli tą, gdzie mam Win XP) i na niej zainstalować Win 7.

Helpful message? + -

Back to top
   
Matuzalem
Poziom 26
Poziom 26


Joined: 04 Feb 2009
Posts: 14329
Location: Olsztyn

Post#4 16 Mar 2009 14:11   

Re: Windows 7 - Nie można "zbootować"


A sprawdzałeś, np. w innym komputerze, czy ta płyta bootuje?

PS.
Nie śmiem pytać czyś tego coś ściągnął nie nagrał as is (nauka radziecka zna takie przypadki).

Helpful message? + -

Back to top
   
Piotrek6984
Poziom 13
Poziom 13


Joined: 16 Dec 2007
Posts: 133
Location: Kraków

Post#5 16 Mar 2009 14:34   

Re: Windows 7 - Nie można "zbootować"


Ja pobrałem obraz iso WINDOWSA 7 ze strony
i system chodzi idealnie. Z instalacją nie było żadnych problemów. Uruchamiam go na PC z Celeronem ok 3 GHz, 512 MB Ramu oraz na słabej, zintegrowanej karcie graficznej. Przy uruchomieniu zużycie pamięci jest na poziomie 50 %, system "chodzi" stabilnie.Spróbuj nagrać programem Ashampo Burning Studio , przy czym ustaw tryb zapisu na Track at once (bo domyślnie jest - Disk at once - niektóre nagrywarki [w tym moja] nie obsługują tego trybu i pojawiają się błędy w zapisie).

Moderated by mat_ed:
Link do torrentu usunąłem. Windows 7 można było pobierać ze strony Microsoftu, ten jednak zakończył udostępnianie wersji beta jakiś czasu temu. Tym samym pobieranie Windows 7 z innych źródeł jest nielegalne. Tym razem otrzymuje kolega tylko upomnienie słowne. Następnym razem będzie ostrzeżenie.

Helpful message? + -

Back to top
   
kryhoo
Poziom 12
Poziom 12


Joined: 04 Mar 2009
Posts: 87

Post#6 Post from the author of the topic 16 Mar 2009 17:03   

Re: Windows 7 - Nie można "zbootować"


Hmm... ściągam teraz najnowszy build, sprawdzony przez z najomych, pozytywnie komentowany (TPB).

Wypalałem oczywiście nie "as is" tylko jako bootowalna płytka poprzez "wypal obraz na płycie" w Nero i Clone CD. Spróbuje tym razem Alcohol'em bo słyszałem, że nim najlepiej wypala się bootowalne ISO.

Ps. nagrywarke mam praktycznie nowiutką Asusa DVD +\- RW, pewny jestem że obsługuje wszystkie standardy prócz oczywiście BluRay i HDDVD.

Z wypalaniem nie ma problemów, bo viste wypalałem w Nero w max prędkości i normalnie sie bootowała.

Ważne pytanie: słyszałem, że są problemy z kartami dźwiękowymi Creative na Win7, ja mam Creative SB Audigy SE... będzie okej ??

Helpful message? + -

Back to top
   
mat_ed
Poziom 26
Poziom 26


Joined: 11 Nov 2005
Posts: 10270
Location: Leszno

Post#7 16 Mar 2009 17:14   

Re: Windows 7 - Nie można "zbootować"


Quote:
Ważne pytanie: słyszałem, że są problemy z kartami dźwiękowymi Creative na Win7, ja mam Creative SB Audigy SE... będzie okej ??

Przecież 7-ka to wersja beta, więc co się tak dziwisz ?
Instalacja tylko samego Windows 7 jest trochę bez sensu.
Najlepiej instalować system na wirtualnej maszynie, opis tutaj:
http://www.centrumxp.pl/Windows7/1847,1,Testuj_bez_ryzyka_czyli_Windows.aspx

Helpful message? + -

Back to top
   
kryhoo
Poziom 12
Poziom 12


Joined: 04 Mar 2009
Posts: 87

Post#8 Post from the author of the topic 16 Mar 2009 18:54   

Re: Windows 7 - Nie można "zbootować"


Dlaczego bez sensu ? jest wiele ludzi, którzy rezygnują choćby tymczasowo z Win XP czy Vista i przesiadają się na 7

Dla mnie to nie problem walnąć format c: i instalnąć 7 i nawet po 1 dniu powrócić spowrotem na XP... tylko z tym cholernym bootowaniem mam problem :/

Helpful message? + -

Back to top
   
mat_ed
Poziom 26
Poziom 26


Joined: 11 Nov 2005
Posts: 10270
Location: Leszno

Post#9 16 Mar 2009 19:04   

Re: Windows 7 - Nie można "zbootować"


Quote:
Dlaczego bez sensu ? [...]

To jest tylko i wyłącznie moje zdanie.
Osobiście wolę poczekać na finalną wersję aniżeli instalować wersję beta, tym bardziej jeśli chodzi o system operacyjny.
Owszem 7-kę testowałem ale nie pozbywając się stabilnego systemu operacyjnego.

Quote:
bo viste wypalałem w Nero w max prędkości i normalnie sie bootowała.

Jeśli 7-kę "wypalałeś" na podobnej prędkości, proponuję ponownie nagrać, tym razem najmniejszą możliwą prędkością.
Czasami taki rzekłbym "banalny zabieg" rozwiązuje problem.

Helpful message? + -

Back to top
   
Google


Google Adsense


Post# 16 Mar 2009 19:04   





Back to top
   
kryhoo
Poziom 12
Poziom 12


Joined: 04 Mar 2009
Posts: 87

Post#10 Post from the author of the topic 16 Mar 2009 20:41   

Re: Windows 7 - Nie można "zbootować"


Oczywiście, że 7 nagrywałem tracąc na tym chyba 5 czystych płyt - raz 24x a raz 4x, jeszcze 8x itd.

Próbowałem wszystkiego prócz Alcohola

Helpful message? + -

Back to top
   
Google


Google Adsense


Post# 16 Mar 2009 20:41   





Back to top
   
Piotrek6984
Poziom 13
Poziom 13


Joined: 16 Dec 2007
Posts: 133
Location: Kraków

Post#11 17 Mar 2009 15:48   

Re: Windows 7 - Nie można "zbootować"


Może porostu płyty, które używasz nie są kompatybilne z nagrywarką. Spróbuj nagrać na innej płycie - innego producenta.

Helpful message? + -

Back to top
   
akhkharu
Poziom 4
Poziom 4


Joined: 27 Oct 2008
Posts: 8
Location: warszawa

Post#12 19 Mar 2009 08:34   

Re: Windows 7 - Nie można "zbootować"


Jeżeli masz płytę główną z SATA to wejdź do ustawień biosu i w kontrolerze kanału SATA wyłącz AHCI i ustaw kanał SATA na LEGACY (czy jak to się tam nazywa...). U mnie po takiej operacji płyta W7 zaczęła się normalnie bootować...

Helpful message? + -

Back to top
   
kryhoo
Poziom 12
Poziom 12


Joined: 04 Mar 2009
Posts: 87

Post#13 Post from the author of the topic 29 Mar 2009 23:45   

Re: Windows 7 - Nie można "zbootować"


Nie mam SATA, mam ATA

Helpful message? + -

Back to top
   
slvestr
Poziom 22
Poziom 22


Joined: 16 May 2007
Posts: 1639

Post#14 30 Mar 2009 09:19   

Re: Windows 7 - Nie można "zbootować"


Spróbuj jeszcze tak zamontuj obraz w Daemon tools i zrób kopie płyty. W programie do nagrywania jakim używasz (np NERO) wybierz kopia DVD i podaj napęd źródłowy Daemon tools (gdzie jest zamontowany obraz iso Win7).

Helpful message? + -

Back to top
   
odi_profanum_vulgus
Poziom 5
Poziom 5


Joined: 30 Mar 2009
Posts: 11
Location: Stary Sącz

Post#15 30 Mar 2009 11:19   

Re: Windows 7 - Nie można "zbootować"


to może ja się wtrące... chciałem zainstalować win 7 u siebie i właśnie podczas bootowania wyskoczył mi błąd code 5.
mógłby mi ktoś podpowiedzieć co z tym zrobić?.
sry ale jestem w tym zielony.
z góry dzięki za pomoc.
pozdrawiam.

Helpful message? + -

Back to top
   
Slo1k
Poziom 12
Poziom 12


Joined: 04 Jan 2009
Posts: 98

Post#16 30 Mar 2009 13:36   

Re: Windows 7 - Nie można "zbootować"


Nie musisz nagrywać na nowo płytki DVD.
Po prostu jak będziesz miał włączoną Vistę, włóż płytkę do DVD, wybierz Install now, a potem rób update custom.
I zainstaluje się normalnie.

Helpful message? + -

Back to top
   
odi_profanum_vulgus
Poziom 5
Poziom 5


Joined: 30 Mar 2009
Posts: 11
Location: Stary Sącz

Post#17 30 Mar 2009 15:02   

Re: Windows 7 - Nie można "zbootować"


Przy win xp zrobić tak samo? bo mam aktualnie xp gdyż do visty nie mam przkonania.

Helpful message? + -

Back to top
   
Google


Google Adsense


Post# 30 Mar 2009 15:02   





Back to top
   
Slo1k
Poziom 12
Poziom 12


Joined: 04 Jan 2009
Posts: 98

Post#18 30 Mar 2009 15:24   

Re: Windows 7 - Nie można "zbootować"


Spróbuj ja próbowałem na viscie i jakoś mi poszło nie orientuje się czy na XP tez da rade

Helpful message? + -

Back to top
   
kryhoo
Poziom 12
Poziom 12


Joined: 04 Mar 2009
Posts: 87

Post#19 Post from the author of the topic 30 Mar 2009 17:44   

Re: Windows 7 - Nie można "zbootować"


Ja mam ten sam błąd CODE 5 właśnie, a chciałbym zrobić tak: mam 2 partycje: C: - na której jest system i D: - na której są ważne dane. multimedia itp.

Chciałbym sformatować partycje C: i na niej instalnąć Win 7 - a tak nie da rady bo płyta nie bootuje, czy da sie zrobić inaczej ??

Helpful message? + -

Back to top
   
odi_profanum_vulgus
Poziom 5
Poziom 5


Joined: 30 Mar 2009
Posts: 11
Location: Stary Sącz

Post#20 30 Mar 2009 18:35   

Re: Windows 7 - Nie można "zbootować"


dysk c formatujesz z poziomu instalatora win. czyli trzeba odpalić instalatora, sformatować nim dysk i zainstalować nowy system. można też go sformatować instalatorem win xp ale wtedy jak Ci nie bootuje płyty z win 7 to zostaniesz bez żadnego systemu. mam ten sam problem. zasięgałem porady u informatyka i doradził żeby podłączyć inny napęd dvd albo przegrać instalkę na inną płytę, kompatybilną z napędem. jeszcze nie miałem okazji sprawdzenia tego.

Helpful message? + -

Back to top
   
Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Computer Service -> Computer Software -> Windows 7 - Nie można "zbootować"
Page 1 of 1
Similar topics
Windows Vista - nie można nic zainstalować ""server" nie isteniej (8)
Windows XP, nie można "pokazać" ukrytych plików. (4)
Windows 8.1 "nie można otworzyć tego elementu" (2)
Windows XP Pro SP2 - nie można znaleźć aparatu skryptów "VBScript" (1)
Nie można napisać "ą" "ł" "ó" (7)
windows 7 x32 - kółeczko nie kręci się przy "zapraszamy!" i "zamk (6)
System Windows nie może odnaleźć pliku"C:\\Windows\\eksplorasi.exe" (8)
Windows 7 - "System windows nie może odnaleźć (żadnego) pliku" (6)
Polecenie "strumień" lub "stream" w WMP 12 w windows 7 (2)
ADATA CH11 2.5" "512GB" - Komputer "nie widzi" dysku i (7)


Administrator || Moderators || Forum Rules || General Rules || Cookies information || Contact

Page generation time: 0.06 seconds

elektroda.pl topic RSS feed