Forum elektroda.pl

Regulamin  | Punkty  | Dodaj...  | Ostatnie  | Szukaj  | Rejestracja  | Zaloguj

Ta strona używa cookie. Dowiedz się więcej o celu ich używania i zmianie ustawień cookie w przeglądarce.
Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

Przyłącze elektryczne


Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> ElektroTechnika -> Elektro Maszyny i Urządzenia -> Przyłącze elektryczne
Autor
Wiadomość
bigszef
Poziom 5
Poziom 5


Dołączył: 13 Cze 2005
Posty: 12
Miasto: wołomin

Post#1 Post autora tematu 16 Mar 2009 02:44   

Przyłącze elektryczne


Witam mam stary dom ok 80 lat
Do budynku idzie linia napowietrzna
Bezpośrednio ze słupa do sztycy na dachu i pod licznik (bez żadnych zabezpieczeń przedlicznikowych i tp.

Jest to linia 1 fazowa czyli dwa przewody

Chcę zmienić deskę pod licznikową (stara drewniana i wkładki topikowe brak możliwości rozbudowy i konserwacji instalacji) i przewód od słupa do licznika (porcelanki popękane , no i stan przewodu od sztycy do licznika budzi zastrzeżenia)

Co mam zrobić a nie ukrywam zależy mi na minimalnych kosztach

Do kogo należ przewód od słupa do licznika do ZE czy do mnie skoro nie ma
zabezpieczeń przedlicznikowych

pozdrawiam
Sylwester M.
P.S. Nie wiem czy piszę w dobrym dziale ale znalazłem podobny post właśnie tutaj (proszę o wyrozumiałość)
Powrót do góry
   
retrofood
Moderator- Elektryka Instalacje i Sieci
Moderator- Elektryka Instalacje i Sieci


Dołączył: 26 Paź 2006
Posty: 14876
Miasto: Stalowa Wola

Post#2 16 Mar 2009 07:31   

Re: Przyłącze elektryczne


Najlepiej będzie jak skontaktujesz się z najbliższym posterunkiem energetycznym, lub ZE.
Bo w róznych regionach kraju jest to różnie rozwiązywane i trudno przewidzieć jak bedzie u ciebie. Niektóre ZE domagają się od razu przebudowy wlz i wyniesienia licznika na zewnątrz, inne dopuszczają nawet tylko drobne roboty remontowe.
Powrót do góry
   
stomat
Poziom 22
Poziom 22


Dołączył: 20 Gru 2005
Posty: 1911
Miasto: Chojnice

Post#3 16 Mar 2009 10:06   

Re: Przyłącze elektryczne


Jeśli to takie stare przyłącze to na 100% granicą własności są izolatory na stojaku dachowym. Czyli od słupa do izolatorów wraz z zaciskami - własność dostawcy, reszta (stojak, i przewody w nim) - własność twoja.
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 16 Mar 2009 10:06   





Powrót do góry
   
retrofood
Moderator- Elektryka Instalacje i Sieci
Moderator- Elektryka Instalacje i Sieci


Dołączył: 26 Paź 2006
Posty: 14876
Miasto: Stalowa Wola

Post#4 16 Mar 2009 10:28   

Re: Przyłącze elektryczne


stomat napisał:
Jeśli to takie stare przyłącze to na 100% granicą własności są izolatory na stojaku dachowym. Czyli od słupa do izolatorów wraz z zaciskami - własność dostawcy, reszta (stojak, i przewody w nim) - własność twoja.

zgadza się, ale to nie zmienia istoty sprawy. Wymiana deski podlicznikowej wymaga naruszenia plomb montazowych licznika (nie mylic z plombami legalizacyjnymi, tych nie wolno ruszać w żadnym wypadku). I niektóre ZE akceptują nawet telefoniczne zgłoszenie zamiaru zerwania plomby i dokonania czynności remontowych, żądając przy tym tylko informacji o zakończeniu robót. Inne nie pozwalają na naprawy, wykorzystując sytuację do żądania przebudowy wlz, a nawet przyłącza, celem zainstalowania licznika na zewnątrz budynku.
Nie wiem, od czego to zależy, prawdopodobnie od planów remontowych ZE. Bo jak oni decydują o remoncie, to muszą za niego płacić, a jak użytkownik coś chce przerabiać, to sam płaci.
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 16 Mar 2009 10:28   





Powrót do góry
   
bigszef
Poziom 5
Poziom 5


Dołączył: 13 Cze 2005
Posty: 12
Miasto: wołomin

Post#5 Post autora tematu 16 Mar 2009 22:28   

Re: Przyłącze elektryczne


Dziękuję za pomoc
Spróbuje zatrzymać na drodze chłopaków z pogotowia energetycznego
może oni coś pomogą (np.przewód się upalił pod licznikiem itp.)
Jak nie poradzą nic to pozostaje kontakt z BOK zakładu energetycznego
W-wa Teren

pozdrawiam
Sylwester M.
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 16 Mar 2009 22:28   





Powrót do góry
   
jarekpe2
Poziom 3
Poziom 3


Dołączył: 09 Maj 2008
Posty: 5
Miasto: takie sobie

Post#6 17 Mar 2009 00:06   

Re: Przyłącze elektryczne


Po prostu zgłoś się do chłopaków z pogotowia , dogadaj się jako fuchę i oni ci wszystko załatwią , po prostu wiedzą co i jak się załatwia.
Powrót do góry
   
stomat
Poziom 22
Poziom 22


Dołączył: 20 Gru 2005
Posty: 1911
Miasto: Chojnice

Post#7 17 Mar 2009 10:28   

Re: Przyłącze elektryczne


Dostawca nie może ci zabronić wymiany tablicy licznikowej. Nie może cię też zmusić do przebudowy instalacji jeżeli nie zmieniasz warunków (zwiększenia mocy, rozdziału instalacji, zmiany taryfy itp). Natomiast możesz mieć problem z przewodami w stojaku. Może dobrze byłoby je wymienić przy okazji. Zadzwoń niezobowiązująco na 991 i dowiedz się jak podchodzą do takich spraw.
Powrót do góry
   
marcino2000
Poziom 19
Poziom 19


Dołączył: 12 Cze 2006
Posty: 741
Miasto: Kraków

Post#8 22 Mar 2009 02:03   

Re: Przyłącze elektryczne


Przyłącze do sztycy wymienia na swój koszt zakład energetyczny, wystarczy im tylko zgłosić.
Pozdrawiam
Marcin
Powrót do góry
   
stomat
Poziom 22
Poziom 22


Dołączył: 20 Gru 2005
Posty: 1911
Miasto: Chojnice

Post#9 22 Mar 2009 09:47   

Re: Przyłącze elektryczne


Kolego Marcino bez urazy ale co to ma do rzeczy ?
Przyłącze jest dobre, problemem jest tablica licznikowa i przewody w stojaku.
Powrót do góry
   
marcino2000
Poziom 19
Poziom 19


Dołączył: 12 Cze 2006
Posty: 741
Miasto: Kraków

Post#10 22 Mar 2009 15:46   

Re: Przyłącze elektryczne


To ma do rzeczy że resztę robi się na swój koszt!! Poza tym przyłącze napowietrzne- dwie osobne linki wymienia się na kabel podwójnie izolowany, taki standard jest teraz, tak że przy okazji zmiany tablicy licznikowej można machnąć przyłącz
Powrót do góry
   
dodge
Poziom 2
Poziom 2


Dołączył: 14 Wrz 2008
Posty: 4

Post#11 25 Mar 2009 15:59   

Re: Przyłącze elektryczne


Kolego Sylwester, opisałeś stan instalacji jako zły (również WLZ), więc należy wymienić wszystko. Jeżeli chodzi o przyłącze, to zależy czy będziesz robił coś z dachem i w jakim stanie jest stojak (jego mocowanie) - przypuszczam że tak jak pozostała część, więc proponowałbym ci wymienić wszystko, bo za niedługi czas będziesz musiał to zrobić (80-letni DOM!). Możesz wystąpić do ZE o zwiększenie mocy na 3-f przyłącze np. zabezpieczenie 20A, przyłącze z szafką licznikową wymieni ZE, a ty WLZ, skrzynkę bezpiecznikową i uziemienie pkt. rozdz. PEN na PE i N.
Powrót do góry
   
Usunięty






Post#12 25 Mar 2009 19:47   

Re: Przyłącze elektryczne


marcino tak na życzenie to ZE za darmo nic nie robi. Nie wymienią ci przyłącza tylko dla tego że tak chcesz. Pewnie ie wiesz ale przewód ASXsn jaki przeważnie sie teraz zakłada i o którym pisałeś w swoim ostatnim poście jest to przewód w pojedynczej izolacji a nie w podwójnej.
Natomiast to że przyłącz wymienia ZE ma się ni jak do postu kolegi Stomat, przecież on pisał o przewodach w stojaku.
Bigszef napisałeś że nie masz zabezpieczeń przedlicznikowych, jakoś nie mogę w to uwierzyć. Naprawdę nic nie masz na strychu?
Jeżeli faktycznie nie masz to w takim przypadku lepiej jest wydać te kilka stów i przerobić wszystko tak jak powinno być (najtaniej to zrobią chłopaki z pogotowia na fuchę). Zawsze to będzie mimo wszystko taniej niż remont domu po pożarze. Nie piszę tego aby straszyć.
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 25 Mar 2009 19:47   





Powrót do góry
   
jurekN
Poziom 18
Poziom 18


Dołączył: 29 Lis 2006
Posty: 570
Miasto: Zamość

Post#13 25 Mar 2009 21:13   

Re: Przyłącze elektryczne


Nie tak dawno robiłem zaplecze budowlane w budynku przy wschodniej granicy i też szukałem zabezpieczenia pionowego i niestety nie było i co gorsze na słupie też nie było.
Powrót do góry
   
marcino2000
Poziom 19
Poziom 19


Dołączył: 12 Cze 2006
Posty: 741
Miasto: Kraków

Post#14 26 Mar 2009 00:34   

Re: Przyłącze elektryczne


Jesteś w błędzie, przyłącz jest wymieniany za darmo jeśli jest starego typu. U mnie został wymieniony przy okazji zgłoszenia innej usterki, co ciekawe panowie z ZE sami mi to zaproponowali, bo nic bym nie wiedział na ten temat. Moi sąsiedzi również z tego skorzystali. Poza tym jak robić z instalacją to wszystko, bo instalacja wytrzyma tyle ile jej najsłabszy element. Przewód rzeczywiście może być pojedyńczo izolowany, choć do tąd wydawało mi się że jest podwójnie. Nie wiem nie macałem go, po prostu strzeliłem. I tak to jest mało istotne w tej dyskusji.
Pozdro!!
Powrót do góry
   
Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> ElektroTechnika -> Elektro Maszyny i Urządzenia -> Przyłącze elektryczne
Strona 1 z 1
Podobne tematy
Przyłącze elektryczne (11)
przyłącze elektryczne do domu (17)
Przyłącze elektryczne w Norwegii (6)
Przyłącze elektryczne - pytanie (3)
Przyłącze elektryczne w garażu (17)
Przyłącze elektryczne do domku jednorodzinnego (32)
Przyłącze elektryczne do domu jednorodzinnego (1)
Samochód elektryczny a przyłącze elektryczne (12)
Przyłącze elektryczne w domku letniskowym - modernizacja (29)
Przyłącze elektryczne w nowo wyremontowanym mieszkaniu. (8)


Administrator || Moderatorzy || Regulamin forum || Regulamin ogólny || Informacja o cookies || Reklama || Kontakt

Page generation time: 0.06 seconds

elektroda.pl temat RSS