| Author |
Piterek187 Poziom 3

|
17 Mar 2009 12:06 Błąd podczas uruchamiania systemu |
|
|
|
Witam mam problem z prawdopodobnie dyskiem twardym, mojemu bratu nagle komputer sie wyłączył i pojawia sie ciagle napis coś że trwa ładowanie systemu operacyjnego czy błąd ładowania systemu operacyjnego nie wyraznie to jest napisane. I nie wiem co sie dzieje próbowałem wgrać nowy system ale nie chce płyty uruchomić, grzebałem w biosie ale nic nie pomogło, dysk twardy to 40gb. Segate, model: ST340810A. Zworka jest ustawiona po lewej stronie na Master or single drive. Bios jest dość stary 1985-2003. Nie wiem co sie stało proszę o szybką odp
Z góry dziękuje
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
17 Mar 2009 12:06 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
lukaszek_socho Poziom 15

|
17 Mar 2009 12:26 Re: Problem z dyskiem, nie chce się system załadować |
|
|
|
Sprawdź czy na pewno w biosie ustawione jest na pierwszym miejscu bootowanie z CD,sprawdź na innym kompie czy bootuje z tej płyty - to w kwestii braku rozruchu z CD.
Możliwe,że pomoże reset biosu - tu wystarczy wyjąć baterię z biosu na 3-4 minuty.
Jeśli komp wyłączył się bez wyraźnego powodu a teraz nie widzi już systemu to może nie łączy taśma między płytą a HDD
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
17 Mar 2009 12:26 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
mat_ed Poziom 26

|
17 Mar 2009 12:33 Re: Błąd podczas uruchamiania systemu |
|
|
|
| Quote: |
| ...coś że trwa ładowanie systemu operacyjnego czy błąd ładowania systemu operacyjnego nie wyraznie to jest napisane... |
Może masz monitor zabrudzony i nie widzisz dokładnie co tam jest napisane ?
Nie rób z nas osłów.
Chcesz uzyskać pomoc - podawaj precyzyjne informacje.
Oczekuję na podanie dokładnej treści komunikatu z błędem.
| Quote: |
| I nie wiem co sie dzieje próbowałem wgrać nowy system ale nie chce płyty uruchomić, grzebałem w biosie ale nic nie pomogło |
Może warto udać się do działu FAQ, i tam przeczytać jak instaluje się system operacyjny ?
Ponadto, gdzie w tym BIOS-Setupie "grzebałeś", jakie ustawienia zmieniałeś ?
Reasumując, proszę raz jeszcze, w sposób precyzyjny opisać problem.
W przeciwnym wypadku temat wyląduje w koszu, a kolega będzie mógł szukać pomocy na wrozka.pl.
|
|
| Back to top |
|
 |