Forum elektroda.pl

Regulamin  | Punkty  | Dodaj...  | Ostatnie  | Szukaj  | Rejestracja  | Zaloguj

Ta strona używa cookie. Dowiedz się więcej o celu ich używania i zmianie ustawień cookie w przeglądarce.
Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

silnik bramy przesuwnej


Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Automatyka- Automatyka Ogólna -> Automatyka- Automatyka Bram i napędów. -> silnik bramy przesuwnej
Autor
Wiadomość
royalpompon
Poziom 4
Poziom 4


Dołączył: 29 Paź 2008
Posty: 8

Post#1 Post autora tematu 17 Mar 2009 18:51   

silnik bramy przesuwnej


Witam. Po raz kolejny poruszę ten nieszczęsny temat. Mam dylemat. Konstruuje napęd do profesjonalnej kutej bramy przesuwnej (troche poniżej 400 kg). Jestem przezorny i chce ją zrobic porządnie z pewnym zapasem siły by w zimie nie było niespodzianek i żaden element nie był zbytnio przeciążany. Warunek: zmieścić się w 500 zł. Układ sterujący bramster 140zł, kolo zebate 50 zł, listwy mam, czujniki kontaktorowe/indukcyjne 30zł, styczniki 30zł (chce oddzielic zasilanie silnika od bramstera). Nie licze ramy, obudowy, spawania bo mam mozliwosc wykonac je samodzielnie.Zabezpieczenia, Bariera, antena, lampy na drugi plan narazie.Moj problem dotyczy samego silnika.Studiowałem juz temat.Wzoruje sie na napędzie Nice Robus, http://www.nice.pl/_new/files/pdf/robus.pdf. Predkosc liniowa okolo 15-30 m/min, Moment minimum 5 Nm ( tu tez mam problem czy wystarczy, czy moze nawet za duzo). Naped wycieraczek 12V malucha odpada, z stara na 24V tez głównie z powodu plastikowej przekładni.Bedzie to raczej ostatecznosc. Inne możliwosci:

- 200zł - kupic wyciagarke np http://www.allegro.pl/item583328404_wyciagarka_dragon_winch_230v_250kg_gwar_24_m_ce.html .O siłe sie nie martwie, zastanawia mnie szybkosc by nie była za mała. Plusy to elektromagnes chamujący, zasilanie 230V (zadnych dodatkowych transformatorów). Drogo ale kwestie zasilania mam z głowy

- 169zł przekładnia samosmarowna http://www.allegro.pl/item581745463_przekladnia_slimakowa_cm030_zamiennik_nmrv.html . Silnik 3f, 180W 1400obr/min, który posiadam. Z katalogu http://www.napedyelektryczne.com.pl/pdf/katalog/przekladnie_slim_walcowe.pdf można dobrac odpowiednie moce na wale i prędkosc(pewien zakres manewru). Przekładnia slimakowa wiec samochamowna.Potrzebne styczniki.Wszystko fajnie ale napęd bramy na 3f to raczej nie pasuje chociazby ze wzgladów bezpieczeństwa. Chyba ze silnik 1f ale znowu klopoty z zmiana kierunku obrotów (chyba ze sie myle)

- Silnik prądu stałego z przekładnią (motoreduktor) - pewna dowolnosc przy regulacji prędkości, łatwosc zastosowania zasilania awaryjnego. Ale dochodzi kwestia transformatora odpowiedniego mocnego, silnik tez swoje bedzie kosztował, mostek prostowniczy. No i jaki silnik zastosowac. CZy te 5Nm wystarczy? pare typów:
http://www.allegro.pl/item578511675_motoreduktor_silnik_dc_z_przekladnia_24v_55rpm.html
http://www.allegro.pl/item582860181_motoreduktor_silnik_dc_encoder_24v_38rpm_90w_fv.html
http://www.allegro.pl/item577826623_silnik_pradu_stalego_motoreduktor_95w_130v_26obr.html
Na korzyśc ceny moznaby zrezygnowac z predkosci czy siły myśle

juz mnie to troche przerasta, prosze o wypowiedz, jakies propozycje. Z góry dzięki
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 17 Mar 2009 18:51   





Powrót do góry
   
mieciop
Poziom 15
Poziom 15


Dołączył: 28 Kwi 2006
Posty: 246
Miasto: Brzesko

Post#2 17 Mar 2009 20:21   

Re: silnik bramy przesuwnej


Witam,
masz dużo możliwości ale propomuje slilnik +przekładnię slimakową. Zmiana obrotów nie ma problemów, hamulec za darmo i zaspa śniegu nie przeszkodzi w otwarciu bramy.
Powrót do góry
   
*paweł*
Specjalista Automatyk
Specjalista Automatyk


Dołączył: 11 Gru 2004
Posty: 899

Post#3 18 Mar 2009 16:08   

Re: silnik bramy przesuwnej


Witam. Osobiście jak kilka razy robiłem bramy dobrałem motoreduktor 0,37kW 1400rpm i przekładnie ślimakową do 30. Efekt zadowalający. Co do układu trójfazowego to niekoniecznie. Jeśli masz możliwość spięcia silnika w trójkąt i zastosowania kondensatora to nie potrzeba Ci trzech faz i zewnętrznych elementów. Jest jeszcze jeden problem z Bramsterem. Nie programuj go na pracę jedno przyciskową bo jak zabraknie prądu a bramę będziesz miał zamkniętą to nie ruszy.
Powodzenia
Powrót do góry
   
royalpompon
Poziom 4
Poziom 4


Dołączył: 29 Paź 2008
Posty: 8

Post#4 Post autora tematu 18 Mar 2009 19:40   

Re: silnik bramy przesuwnej


zmieniając polaryzacje kondesatora zmienie kierunek obrotów? czy tak?

zastanawiam sie nadal nad tą wyciągarka. Nigdzie nie potrafią mi powiedziec z jaka szybkoscią kreci sie wał.Ale pracuje nad tym. O siłe sie nie martwie. Maksymalny udzwig to 125 kg, czyli siła wynosi 125 * 9,81=1226 N. Kolo żebate z zebatki do bramy ma 68mm, siła razy ramie (1226*0,034). Moment obrotowy wynosi 42Nm. Nawet zadużo porównując do profesionalnych napędów.
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 18 Mar 2009 19:40   





Powrót do góry
   
*paweł*
Specjalista Automatyk
Specjalista Automatyk


Dołączył: 11 Gru 2004
Posty: 899

Post#5 18 Mar 2009 21:40   

Re: silnik bramy przesuwnej


Niewolono zakładać kondensatorów na prąd stały gdyż tylko takie mają polaryzację. Musisz mieć kondensator o pojemności dobranej do mocy silnika i na prąd przemienny. A obroty zmieniasz zamieniając fazy(uzwojenia silnika). Co do siły do masz zapas, ale ta prędkość mnie niepokoi. Może okazać się, że brama będzie się otwierać 5 minut;-)
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 18 Mar 2009 21:40   





Powrót do góry
   
royalpompon
Poziom 4
Poziom 4


Dołączył: 29 Paź 2008
Posty: 8

Post#6 Post autora tematu 19 Mar 2009 19:43   

Re: silnik bramy przesuwnej


źle sie wyraziłem z tą polaryzacja. Mniejsza z tym

tak tak wiem. W silniku 3f zmiana kolejnosci dowolnej fazy zmienia kierunek obrotu

hmm a czy w silniku 1f (230V) zmiana faz zmieni kierunek obrotu? Bo kondensator wpinamy miedzy faze L1 a przewód N ,czy moze w takich silnikach są osobno wyprowadzone przewody na kondensator? jesli przepniemy kondensator odwrotnie zmieni to cos?
Powrót do góry
   
*paweł*
Specjalista Automatyk
Specjalista Automatyk


Dołączył: 11 Gru 2004
Posty: 899

Post#7 20 Mar 2009 07:43   

Re: silnik bramy przesuwnej


Silniki jednofazowe to inna bajka,czasem można, a czasem niemożna zamieniać dowolnie obrotów. Jeśli np. masz kondensator rozruchu wpięty na stałe to można zamienić obroty zamieniając fazy(tak jak w 3-fazowym), Jeśli jest dołączany chwilowo kondensator to konieczna jest ingerencja w uzwojenia rozruchu aby zamienić kierunek, jeśli masz z tzw.zworą na rdzeniu nie zamienisz obrotów, jeśli masz silnik szczotkowy(szeregowy) zamieniasz miejscami uzwojenia na wirniku.
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 20 Mar 2009 07:43   





Powrót do góry
   
ADRIAN949
Poziom 1
Poziom 1


Dołączył: 13 Lut 2009
Posty: 1
Miasto: RADOM

Post#8 04 Paź 2009 14:37   

Re: silnik bramy przesuwnej


Witam czy któryś z tych silników będzie odpowiedni do przesuwania bramy, lekko się ją odsuwa. silnik bramy przesuwnejsilnik bramy przesuwnejsilnik bramy przesuwnej
Powrót do góry
   
shunkx
Poziom 9
Poziom 9


Dołączył: 05 Paź 2007
Posty: 41
Miasto: Kraków

Post#9 05 Paź 2009 23:27   

Re: silnik bramy przesuwnej


Można zastosować silnik prądu stałego i wysterować kierunki przesuwu bramy mostkiem typu H. Jest taki co wytrzymuje 50V i 2A lub 3A. Takie informacje znajdziesz TUTAJ rys.9.

Pozdrawiam!
Powrót do góry
   
przedsiebiorca1
Poziom 5
Poziom 5


Dołączył: 29 Lip 2009
Posty: 13
Miasto: Warszawa

Post#10 21 Paź 2009 16:01   

Re: silnik bramy przesuwnej


Bardzo fajna brama :). Ja jednak wole kupić coś sprawdzonego i serwisem. Ostatnio zakupiłem bardzo fajne bramy garażowe firmy Wiśniowki. Jak na razie mam je 2 miesiące :) Może to za krótko, żeby oceniać ją ale działa bez żadnych zarzutów :). pozdrowienia
Powrót do góry
   
Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Automatyka- Automatyka Ogólna -> Automatyka- Automatyka Bram i napędów. -> silnik bramy przesuwnej
Strona 1 z 1
Podobne tematy
Silnik bramy przesuwnej - Podłączenie. (11)
Napęd bramy przesuwnej KEY- silnik słabnie. (10)
Uszkodzony sterownik bramy przesuwnej Q60S do napedu bramy euromatic laser 500 (34)
Sterownik bramy przesuwnej (3)
Fotokomórka z bramy przesuwnej (9)
Sterownik bramy przesuwnej. (5)
Napęd do bramy przesuwnej.... (6)
bezpieczeństwo bramy przesuwnej (12)
fotokomórka do bramy przesuwnej - wawa (7)
Jaki napęd do bramy przesuwnej? (7)


Administrator || Moderatorzy || Regulamin forum || Regulamin ogólny || Informacja o cookies || Reklama || Kontakt

Page generation time: 0.09 seconds

elektroda.pl temat RSS