Forum elektroda.pl

Regulamin  | Punkty  | Dodaj...  | Ostatnie  | Szukaj  | Rejestracja  | Zaloguj

Ta strona używa cookie. Dowiedz się więcej o celu ich używania i zmianie ustawień cookie w przeglądarce.
Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

Jak połączyć się z kamerą IP


Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Sieci, Internet -> Sieć Internet - Dostęp -> Jak połączyć się z kamerą IP
Autor
Wiadomość
daridark
Poziom 8
Poziom 8


Dołączył: 19 Mar 2009
Posty: 29

Post#1 Post autora tematu 19 Mar 2009 11:15   

Jak połączyć się z kamerą IP


Witam wszystkich .
Mam problem z kamerką IP firmy Avtech.
Po podłączeniu i zainstalowaniu oprogramowania na kompie wszystko jest OK.
Jednak kamerka ma chodzić jako monitoring zdalny, i tu jest problem.
Nie mogę połączyć się z kamerą z innego komputera ?!?
Od razu mówię że nie znam się za bardzo w tym temacie i będę wdzięczny za pomoc .
Posiadam Router Fritz Box 7050 może w nim coś trzeba ustawić!?!
W instrukcji jest coś o założeniu konta na www.dyndns.com.
W dynds jest miejsce na IP czy mam wpisać swoje czy przydzieli mi jakieś inne i to nowe wpisać do routera?
Gubię się co dalej?!
Powrót do góry
   
orzelpiotr
Poziom 22
Poziom 22


Dołączył: 29 Mar 2007
Posty: 2163
Miasto: "-"

Post#2 19 Mar 2009 12:08   

Re: Jak połączyć się z kamerą IP


Jeśli kamera jest wpięta do routera to z każdego komputera podłączonego do routera nie powinno być kłopotu z dostępem do niej. Wpisujesz Adres Ip jakie podałeś w jej ustawieniach. Natomiast jeśli chcesz uzyskać dostęp do tej kamery z zewnątrz np z dowolnego komputera w Internecie. Trzeba albo dodac adres IP kamery do DMZ w routerze albo przekierować porty w routerze odpowiedzialne za kamerę.

Co do DYNdns to jest to usługa dzięki której nasze zmienne IP jest każdorazowo (po zmianie) przypisywane do adresu domeny - dzięki czemu zawsze pod tym samym adresem mamy dostęp np doo kamery, pulpitu zdalnego, serwera itp - oczywiście wszystko dla połączeń z zewnątrz.
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 19 Mar 2009 12:08   





Powrót do góry
   
daridark
Poziom 8
Poziom 8


Dołączył: 19 Mar 2009
Posty: 29

Post#3 Post autora tematu 19 Mar 2009 12:26   

Re: Jak połączyć się z kamerą IP


Witam
Tak jak mówisz-z komputerów podłączonych do rouera nie mam problemów z wglądem do kamerki.
Jednak najbardziej zależy mi na dostępie do niej z zewnątrz z innych komputerów. Teraz tak: nie mogę nigdzie odnaleźć w routerze (mam Fritz boxa 7050) DMZS???
Wracając do DYNdns-a to w instrukcji do kamerki było o tym wspomniane.
Więc co będzie lepsze, ustawiać w ruterze DMZ i porty?? (kamerka domyślnie chodzi na porcie 80) czy bawić się w DYNdns.
Chcę mieć dostęp do kamerki np. z pracy, z urlopu itd.
Powrót do góry
   
szwagros
Poziom 19
Poziom 19


Dołączył: 23 Lip 2004
Posty: 716
Miasto: Kielce

Post#4 19 Mar 2009 12:28   

Re: Jak połączyć się z kamerą IP


Jakie masz łącze? DynDNS jest potrzebne jedynie w przypadku posiadania zmiennego adresu IP.
Pozdrawiam
Powrót do góry
   
daridark
Poziom 8
Poziom 8


Dołączył: 19 Mar 2009
Posty: 29

Post#5 Post autora tematu 19 Mar 2009 12:30   

Re: Jak połączyć się z kamerą IP


Łącze mam z kablówki Multimedia
192.168...... więc to jest IP chyba wewnętrzne.
Powrót do góry
   
orzelpiotr
Poziom 22
Poziom 22


Dołączył: 29 Mar 2007
Posty: 2163
Miasto: "-"

Post#6 19 Mar 2009 12:33   

Re: Jak połączyć się z kamerą IP


Wszystko zależy od tego czy posiadasz stałe IP (np DSL) czy zmienne (pochodne Neostrady). Sprawdź u dostawcy czy w ogóle oferuje zewnętrzne IP - bo jeśli nie to cała robota nie ma sensu.

Jak stałe to DYNdns nie jest potrzebny bo zawsze znajdziesz swój komputer w necie, w przeciwnym przypadku DYNDNS bardzo ułatwia to pracę z kamerą,

Najlepszym wyjściem będzie otworzyć port 80 dla nr IP kamery - port forwarding -

Jeśli router ma funkcje "DDNS" to obsługuje co najmniej jednego dostawce świadczącego takie usługi np dyndns czy no-ip. Jeśli nie ma to trzeba ściągnąć program ze strony usługodawcy który będzie to robił zamiast routera.
Powrót do góry
   
szwagros
Poziom 19
Poziom 19


Dołączył: 23 Lip 2004
Posty: 716
Miasto: Kielce

Post#7 19 Mar 2009 12:39   

Re: Jak połączyć się z kamerą IP


daridark napisał:
Łącze mam z kablówki Multimedia
192.168...... więc to jest IP chyba wewnętrzne.

Mówisz o adresie, jaki ma router na porcie WAN ? Jeśli tak, to nie jest dobrze. Spróbuj rozwiązań typu Hamachi.
Powrót do góry
   
daridark
Poziom 8
Poziom 8


Dołączył: 19 Mar 2009
Posty: 29

Post#8 Post autora tematu 19 Mar 2009 12:43   

Re: Jak połączyć się z kamerą IP


OK ale tu zaczynają się schody:( używając DynDNS założyłem konto na nim. Była opcja wpisania jakiegoś IP?? wpisałem swoje ale i tak zmieniło mi na inne. W routerze ustawiłem tak jak na fotce. Więcej ustawień tam nie ma.
Jak połączyć się z kamerą IP

Gdy wpisuję swój adres IP z innego komputera to nie mogę się połączyć jeśli wpiszę IP z DynDNS to również nie połączę się??
Gdzie tkwi problem??
Powrót do góry
   
orzelpiotr
Poziom 22
Poziom 22


Dołączył: 29 Mar 2007
Posty: 2163
Miasto: "-"

Post#9 19 Mar 2009 12:46   

Re: Jak połączyć się z kamerą IP


Problem może być taki, że nie masz zewnętrznego IP i to po prostu nie będzie działać.

Zadzwoń do dostawcy internetu i sprawdź.
Powrót do góry
   
daridark
Poziom 8
Poziom 8


Dołączył: 19 Mar 2009
Posty: 29

Post#10 Post autora tematu 19 Mar 2009 12:54   

Re: Jak połączyć się z kamerą IP


Czyli zakup kamery okazał się bezsensowny??
Nie ma żadnego rozwiązania??
Zamieściłem instrukcję dostarczoną wraz z kamerką może to podsunie wam jakiś pomysł?!

Załączniki:
Powrót do góry
   
orzelpiotr
Poziom 22
Poziom 22


Dołączył: 29 Mar 2007
Posty: 2163
Miasto: "-"

Post#11 19 Mar 2009 12:58   

Re: Jak połączyć się z kamerą IP


Najpierw musisz uzgodnić wszystko z dostawcą internetu może ma w opcji zewnętrzne IP, w ostateczności można zmienić providera i będzie ok.
Powrót do góry
   
pala22
Poziom 19
Poziom 19


Dołączył: 17 Lis 2006
Posty: 688
Miasto: PIOTRKÓW Tryb

Post#12 19 Mar 2009 13:02   

Re: Jak połączyć się z kamerą IP


Sprawdz zakładke WAN w routerze jak łączysz się z dostawcą .
Jeśli masz adres IP z puli wewnętrznej to sam nic nie zrobisz (no może Hamachi)

Zgłoś się do dostawcy internetu i zapytaj czy jest możliwość uzyskania zewnętrznego IP .
Powrót do góry
   
daridark
Poziom 8
Poziom 8


Dołączył: 19 Mar 2009
Posty: 29

Post#13 Post autora tematu 19 Mar 2009 13:11   

Re: Jak połączyć się z kamerą IP


Jestem po rozmowie z dostawcę internetu - twierdzi że mam jak najbardziej zewnętrzne IP.
W czasie rozmowy okazało się że podałem mu inne IP niż te które powinienem mieć - więc wyszło że mam router i podobno to ruter przypisuje inne ip, niż oni mi podsyłają.
Gdybym odłączył ruter i podłączył bezpośrednio kabel to miał bym IP które powinienem mieć od dostawcy.
Powrót do góry
   
orzelpiotr
Poziom 22
Poziom 22


Dołączył: 29 Mar 2007
Posty: 2163
Miasto: "-"

Post#14 19 Mar 2009 13:28   

Re: Jak połączyć się z kamerą IP


Jeśli dobrze rozumiem to wystarczy przełączyć router w tryb automatycznego pobierania adresu IP zakładka WAN i to załatwi sprawę - błędu -. Kolejnym krokiem będzie otworzenie portu 80 dla adresu IP kamery w zakładce PortForwarding. To powinno być wszystko bo z tego co wiem DDNS jest skonfigurowany poprawnie.
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 19 Mar 2009 13:28   





Powrót do góry
   
adamz74
Poziom 20
Poziom 20


Dołączył: 01 Gru 2005
Posty: 847
Miasto: -

Post#15 19 Mar 2009 13:30   

Re: Jak połączyć się z kamerą IP


Najprościej sprawdzić jaki adres dostaje router. Powinno to być w zakładce status, overview lub coś takiego, pozycja Adres WAN.

Póżniej musisz ustawić w zakładce Port Forwarding przekierowanie na adres kamerki.

Pozdr!
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 19 Mar 2009 13:30   





Powrót do góry
   
daridark
Poziom 8
Poziom 8


Dołączył: 19 Mar 2009
Posty: 29

Post#16 Post autora tematu 19 Mar 2009 15:32   

Re: Jak połączyć się z kamerą IP


Chwilę walczyłem z ustawieniami routera.... i powiem tak.
Teraz mam ustawione tak jak na obrazku. Automatyczne pobieranie. Teoretycznie wszystko chodzi ale jak w temacie mam problem z kamerą, i mam inny ip niż dostawca twierdzi?
Jak połączyć się z kamerą IP
Gdy wpisuję ręcznie w ustawieniach ip które mam od dostawcy (spisałem wszystko gdy podłączyłem się bezpośrednio kablem do kompa pomijając router razem z maską itd. i po zresetowaniu routera nie mam internetu?
Nie ma też jako takiej zakładki jak WAN jest to co widać na fotkach.
Jak połączyć się z kamerą IP

Jak połączyć się z kamerą IP

Wychodzi na to, że nim ruszę z kamerką to czeka na mnie zabawa z routerem.
Będę bardzo wdzięczny za dalszą pomoc -bo sam raczej polegnę.
Powrót do góry
   
orzelpiotr
Poziom 22
Poziom 22


Dołączył: 29 Mar 2007
Posty: 2163
Miasto: "-"

Post#17 19 Mar 2009 15:52   

Re: Jak połączyć się z kamerą IP


Masz w routerze zakładkę port frowarding wpisz tam adres IP kamery oraz port 80. Dzięki temu kamera w teorii powinna być widoczna pod zewnętrznym IP. Dobrze by było sprawdzić czy faktycznie można spoza sieci się z nią połączyć. Do tego potrzebne jest określenie zewnętrznego adresu IP - możesz to sprawdzić na http://www.ip-adress.com/ Jeśli wszystko jest ok to jak wpiszesz ten adres choćby w telefon komórkowy to powinna się zgłosić strona kamery...

Co do tych adresów IP to pewnie będziesz to musiał wyjaśnić z dostawcą internetu, chyba, że adres IP był przydzielany na podstawie MAC-a.

Musisz spisać adres mac karty sieciowej w komputerze i przepisać ją do zakładki WAN w opcji Clone MAC adres.

Może wtedy router zacznie uzyskiwać prawidłowe adresy IP
Powrót do góry
   
daridark
Poziom 8
Poziom 8


Dołączył: 19 Mar 2009
Posty: 29

Post#18 Post autora tematu 19 Mar 2009 17:00   

Re: Jak połączyć się z kamerą IP


Nie mam pojęcia co się dzieje, ale nadal nie działa:(
orzelpiotr w sumie masz rację - sprawdziłem IP i OK.
Ale z innego nadal nie działa :(
Może problem tkwi w samych ustawieniach port forwarding
Ja ustawiłem na HTTP server może powinienem coś innego wybrać?

Jak połączyć się z kamerą IP

Nie mam pomysłów :(
Powrót do góry
   
orzelpiotr
Poziom 22
Poziom 22


Dołączył: 29 Mar 2007
Posty: 2163
Miasto: "-"

Post#19 19 Mar 2009 17:27   

Re: Jak połączyć się z kamerą IP


Lepiej jako Other Apllications pewnie będzie można wybrać port. wtedy wpiszujesz port 80 i IP adres kamery internetowej.

Następnie zrestartuj router.

Właśnie sobie uświadomiłem, że to nie może działać na 80, router też działa na tym porcie musisz przesunąć albo jedno albo drugie - ale chyba lepiej kamerę na inny port

Sposób łączenia z kamerą po zmianie portu (192.168.X.X:XX)
Powrót do góry
   
daridark
Poziom 8
Poziom 8


Dołączył: 19 Mar 2009
Posty: 29

Post#20 Post autora tematu 19 Mar 2009 18:48   

Re: Jak połączyć się z kamerą IP


Kwacz :(
orzelpiotr - dzięki za rady.
Troszkę się zakręciłem.
Aa pro po IP wszedłem na tą stronkę http://www.ip-adress.com i pokazało mi IP takie jakie przydzielił mi dostawca?!?!?!
Więc gdzie tkwi problem jeśli jestem widoczny z IP publicznym, kamerka ma swój IP. I nie mogę się połączyć?
Powrót do góry
   
orzelpiotr
Poziom 22
Poziom 22


Dołączył: 29 Mar 2007
Posty: 2163
Miasto: "-"

Post#21 19 Mar 2009 20:05   

Re: Jak połączyć się z kamerą IP


Problemem może być to, że port 80 domyślnie jest przydzielony dla routera, więc musisz sprawdzić czy przypadkiem nie jest włączona administracja routerem z internetu bo to wiązało by się z niemożnością korzystania z podglądu kamery przez Internet.

Jeśli wpiszesz w przeglądarkę swój adres http://twojeip/ to co się zgłasza? czy w ogóle coś się zgłasza ?
Powrót do góry
   
daridark
Poziom 8
Poziom 8


Dołączył: 19 Mar 2009
Posty: 29

Post#22 Post autora tematu 19 Mar 2009 21:32   

Re: Jak połączyć się z kamerą IP


Pokazuje mi IP przydzielone przez dostawcę internetu.
Ale odkryłem coś jeszcze w ustawieniach w oprogramowaniu kamery przełączyłem na DHCP i bawiąc się dalej ustawiłem detekcję ruchu.
I zacząłem dostawać meile z filmikiem (bo tak ustawiłem)
To się okazało małym sukcesem gdyż wcześniej żadne powiadomienia nie działały?!?
Więc coś drgnęło - tylko nadal nie widzę podglądu z innego kompa z poza sieci??

Dodano po 23 [minuty]:

A może w tym coś zmienić
Static IP, PPPOE and DHCP zaznaczyć którąś z tych opcji?!
Są to opcje w oprogramowaniu kamery w zakładce Network.
Powrót do góry
   
orzelpiotr
Poziom 22
Poziom 22


Dołączył: 29 Mar 2007
Posty: 2163
Miasto: "-"

Post#23 19 Mar 2009 22:54   

Re: Jak połączyć się z kamerą IP


DHCP w kamerze to wyłącz bo przekierowanie routera nie będzie działać, ma być static IP.
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 19 Mar 2009 22:54   





Powrót do góry
   
daridark
Poziom 8
Poziom 8


Dołączył: 19 Mar 2009
Posty: 29

Post#24 Post autora tematu 20 Mar 2009 10:53   

Re: Jak połączyć się z kamerą IP


Walczę i walczę i nic :(
Mam inne pytanie, rozmawiałem z dostawcą internetu i za 9.90 zł miesięcznie mogę wykupić stałe adres IP. Czy wykupienie go pomoże mi w jakikolwiek sposób z kamerką??
Powrót do góry
   
orzelpiotr
Poziom 22
Poziom 22


Dołączył: 29 Mar 2007
Posty: 2163
Miasto: "-"

Post#25 20 Mar 2009 10:55   

Re: Jak połączyć się z kamerą IP


Pomoże ale nie na te problemy co teraz. Nie trzeba będzie stotsować DynDns który to jest darmowy i działa dobrze. Ale to już kwestia gustu.
Powrót do góry
   
daridark
Poziom 8
Poziom 8


Dołączył: 19 Mar 2009
Posty: 29

Post#26 Post autora tematu 20 Mar 2009 11:02   

Re: Jak połączyć się z kamerą IP


W moim przypadku to już teraz chodzi o łatwość połączenia i szybkość (czyt czas) kamerki.
Gdyż naprawdę nie wiem już gdzie leży problem. DynDnsv teoretycznie też mam ustawiony i nie chodzi?!?!
Chyba że ktoś jest mi w stanie we sposób łopatologiczny wytłumaczyć krok po kroku jak to zrobić?!?
Powrót do góry
   
orzelpiotr
Poziom 22
Poziom 22


Dołączył: 29 Mar 2007
Posty: 2163
Miasto: "-"

Post#27 20 Mar 2009 11:52   

Re: Jak połączyć się z kamerą IP


Adres IP kamery uznaje za prawidłowy jako, że po sieci wewnętrznej jest możliwość dostępu. Musi on być statyczny ponieważ na dynamicznym (DHCP) nie będą prawidłowo działały przekierowania portów.

Przestawił bym ewentualnie port kamery na np 2180 bo żadna z usług nie będzie z nim kolidować.

Wykonujemy test połączenia z kamerą, najpierw dla sieci wewnętrznej http://adresIPkamery:2180

W routerze w zakładce port forwarding wpisujemy adres IP kamery oraz port 2180

Powtarzamy czynność dla zewnętrznego adresu IP
http://zewnętrznyadresIPkamery:2180

Następnie sprawdzamy to na innym połączeniu sieciowym np przez modem, lub telefon.
Jeśli kamera jest widoczna, możemy przetestować dostęp przez DynDNS

http://domenaDynDNS:2180
Jeśli i to się zgadza, znaczy, że wszystko jest prawidłowe.
Powrót do góry
   
daridark
Poziom 8
Poziom 8


Dołączył: 19 Mar 2009
Posty: 29

Post#28 Post autora tematu 20 Mar 2009 12:34   

Re: Jak połączyć się z kamerą IP


Nawet nie wiesz jak się cieszę orzelpiotr, z każdą twoją odpowiedzią jestem coraz bliżej :)

Więc tak:porty przestawiłem w oprogramowaniu kamerki i w ruterze
Próba połączenia przez samo IP kamery nic nie dała wwwipkamery2180 pomogło ale to wewnętrzna sieć.
Co miałeś na myśli:
Powtarzamy czynność dla zewnętrznego adresu IP
http://zewnętrznyadresIPkamery:2180

zewnętrzny adres ip kamery??
Bo, jeśli mój zewnętrzny adres Ip + 2180 to nic nie dało.
Powrót do góry
   
orzelpiotr
Poziom 22
Poziom 22


Dołączył: 29 Mar 2007
Posty: 2163
Miasto: "-"

Post#29 20 Mar 2009 12:55   

Re: Jak połączyć się z kamerą IP


Twój adres zewnętrzny możesz sprawdzić w http://www.ip-adress.com

Jeśli nie działa to albo port forwarding jest zły - załącz zdjęcie - albo nie masz zewnętrznego IP,

Na wszelki wypadek wyłącz na razie Firewall w routerze...
Powrót do góry
   
daridark
Poziom 8
Poziom 8


Dołączył: 19 Mar 2009
Posty: 29

Post#30 Post autora tematu 20 Mar 2009 13:42   

Re: Jak połączyć się z kamerą IP


Jak połączyć się z kamerą IP
tak to wygląda
Jak pisałem wcześniej - jeśli wpiszę moje ip i 2180 to nic z tego:(
Powrót do góry
   
Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Sieci, Internet -> Sieć Internet - Dostęp -> Jak połączyć się z kamerą IP
Strona 1 z 2 Idź do strony 12  Następny
Podobne tematy
Kamera po wifi, dlaczego nie mogę się połączyć z kamerą? (1)
Jak polączyć się z lokalna kamerą IP przez internet. (7)
jak połączyć się z hostem ktory znajduje się w sieci wewn (5)
Jak się połączyć z internetem (8)
Jak połączyć się z siecią ? (5)
Jak połączyć się z serwerem? (1)
Jak połączyć się z hotspotem (4)
Połączyć dwa DNS w jeden. Czy da się tak połączyć? (20)
Jak bezprzewodowo połączyć się z internetem (2)
Jak połączyć się z internetem w Mandrakelinux 10.1 (2)


Administrator || Moderatorzy || Regulamin forum || Regulamin ogólny || Informacja o cookies || Reklama || Kontakt

Page generation time: 0.075 seconds

elektroda.pl temat RSS