| Author |
sebx Poziom 6

|
21 Apr 2004 13:11 Nadajniki FM-AM jakie najleprze ?? |
|
|
|
Niewiem przez jaki nadajnik najlepiej słychać by było mini stacje radiową czy przez nadajnik UKF"FM' czy AM ktoś ma propozycje!!
|
|
| Back to top |
|
 |
RTX-Service Poziom 17

|
21 Apr 2004 13:18 Re: Nadajniki FM-AM jakie najleprze ?? |
|
|
|
jasne ze przez FM
|
|
| Back to top |
|
 |
sebx Poziom 6

|
21 Apr 2004 15:38 Re: Nadajniki FM-AM jakie najleprze ?? |
|
|
|
To jest jasne ale na zakresie AM jest więcej miejsca i mniej zakłuceń niż w Fm w którym jest nawalone innymi stacjami zarejestrowanymi ,i nie chciał bym zakłucać ich audycji bo to chiba nie legalne:D.
|
|
| Back to top |
|
 |
Kwazor Poziom 22

|
21 Apr 2004 15:47 AM na krótkich |
|
|
|
Ale zasieg na FM to kilka km ... a na krótkich to wiele tysięcy km zasiegu ....... prawie bez ograniczeń cała kula ziemska dlatego ja nadaje czasami na krótkich .
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
21 Apr 2004 15:47 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
zyraf Poziom 21

|
21 Apr 2004 16:35 Re: Nadajniki FM-AM jakie najleprze ?? |
|
|
|
no czy mniej zaklocen to raczej nie... na krotkich masz spory zasieg, ale dochodza pewne problemy z antena (do rozwiazania) i z zagluszarkami (tez czesciowo do rozwiazania). sprzecik nadajacy na AM tez moze zaklucac sporo jesli jest kiepsko zrobiony, moze byc slyszalny np w glosniczkach od kompa...
pozatym chyba w FM wlasnie latwiej jest kontrolowac zasieg, miejsce tez powinno sie znalezc
nadawanie (nie dotyczy UKF i mocy ponizej 20mW oraz paru innych pasm) jest nielegalne, za zaklucenia dodatkowo sie doczepia no i oczywiscie za "nielegalne" odtwarzanie muzyki, zreszta co tu mowic, na moim osiedlu ktos mial spore klopoty z tego tytulu (nielegalne odtwarzanie publicznie) , bo puszczal muzyke przez otwarte okna...
|
|
| Back to top |
|
 |
Dykus Poziom 20

|
21 Apr 2004 16:42 Re: Nadajniki FM-AM jakie najleprze ?? |
|
|
|
O co chodzi w zagłuszarkach na "pasmach AM"?
Przewinęło się to kilka razy na forum, czegoś się domyślam, ale jakoś w to wierzyć mi się nie chce. Czy ktoś mógłby mi nieco przybliżyć ten temat?
|
|
| Back to top |
|
 |
zyraf Poziom 21

|
21 Apr 2004 16:50 Re: Nadajniki FM-AM jakie najleprze ?? |
|
|
|
no dokladnie nie mialem z tym do czynienia, albo objawia sie to czyms co zaczyna nadawac na czestotliwosci na ktorej ty nadajesz...
pare razy slyszalem jakas stacje ktorej jakosc prezentowala sie dobrze, ale sluchac sie nie dalo (poprostu nalozone), sygnal dosyc mocny
chyba dziala to tak ze na niektorych czestotliwosciach sobie nie ponadajesz :)
|
|
| Back to top |
|
 |
Kwazor Poziom 22

|
22 Apr 2004 11:19 Re: Nadajniki FM-AM jakie najleprze ?? |
|
|
|
Co do sprawy zagluszarek to sprawa przedstawia sie tak :
Czesto jest to swiregot ptaka (cwierkanie jak cholera)
Czasami nadaja w emisji SSB i tez efekt jest "porunujacy" (z tym mialem do czynienia)
Ale jak dobrze sobie dobierzesz fRQ to raczej tego nie powinno byc problemu.
A Zyraf to co slyszysz w glosniczkach to jest to ze jednak jest to emisja amplitudy a to wzm . odbierze i slychac bo kabel sygnalowy jest prawie bez ekranu i wejscie wzm nie jest blokowane od w.cz. a nie sianie
|
|
| Back to top |
|
 |
sebx Poziom 6

|
22 Apr 2004 12:57 Re: Nadajniki FM-AM jakie najleprze ?? |
|
|
|
Wszyscy macie po trochu racje ale no cóż chyba pozostane w zakresie FM bo niemam pewności czy na AM jest stereo?! na którym mi bardzo zależy :roll:
|
|
| Back to top |
|
 |
RTX-Service Poziom 17

|
22 Apr 2004 13:49 Re: Nadajniki FM-AM jakie najleprze ?? |
|
|
|
| Kwazor wrote: |
Co do sprawy zagluszarek to sprawa przedstawia się tak :
Czasami nadaja w emisji SSB i tez efekt jest "porunujacy" (z tym mialem do czynienia) |
co do zagłuszania to mnie jak kiedys jeden z osiedla wkurzył na CB to podłączyłem pod antene stacjonarna od CB walke talke (te stare takie czarne) i obwinałem tasmą tak zeby nadawało i ten klawisz od albatetu morse'a to gościu na kzadym kanale w CB slyszal tylko pisk, takze w razie czego polecam taki sposob zagłuszania, mozna to robic na innych czestotliwosciach np podpinajac generator pod antene stacjonarna
|
|
| Back to top |
|
 |
zyraf Poziom 21

|
22 Apr 2004 13:52 Re: Nadajniki FM-AM jakie najleprze ?? |
|
|
|
wg mnie to poprostu chamskie zachowanie...
na AM nie bedziesz mial stereo, jakosc tez pewnie dla ciebie zadowalajaca nie bedzie.
|
|
| Back to top |
|
 |
Kwazor Poziom 22

|
22 Apr 2004 20:40 Modulacja cyfrowa DRM |
|
|
|
| zyraf wrote: |
wg mnie to poprostu chamskie zachowanie...
na AM nie bedziesz mial stereo, jakosc tez pewnie dla ciebie zadowalajaca nie bedzie. |
A słyszałeś żyraf o modulaji DRM (na zwykłym odbiorniku brzmi to jak wielkie rzężenie)
Np. 22 kbit na sek przy modulacji 9khz ????? stereo jeszcze nie pojdzie ale mono w CYFROWEJ jakosci tak.
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
22 Apr 2004 20:40 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
zyraf Poziom 21

|
22 Apr 2004 21:28 Re: Nadajniki FM-AM jakie najleprze ?? |
|
|
|
raczej nie, ale chodzi tu o w miare dostepne srodki, dostepne odbiorniki (niestety AM zanika). ale do experymentow (edukacyjnych) jest to bardzo fajne :)
|
|
| Back to top |
|
 |
valgav Poziom 3

|
23 Apr 2004 00:07 Re: Nadajniki FM-AM jakie najleprze ?? |
|
|
|
Jakosc dzwieku jest zdecydowanie lepsza na fm masz wieksza szerokosc pasma na jedna stacje mniejsze zaklocenia poza tym ogolnie niezgodne z prawem jest nadawanie powyzej okreslonej mocy na okreslonych pasmach jezeli planujesz nadawac powyzej powiedzmy 30MHz to powszechnie stosuje sie juz fm. na mocy pewnie ci az tak nie zalezy zasieg kilku km starczy.
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
23 Apr 2004 00:07 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
sebx Poziom 6

|
23 Apr 2004 13:06 Re: Nadajniki FM-AM jakie najleprze ?? |
|
|
|
Oki no dobra ale gdzie mogę zapoznać sie z tak zwanym rególaminem na nadawianie prywatnej amatorskiej stacji radiowej bo nie chce złamać prawa 8) , albo powieccie na ile m/km wy byście nadawali. :twisted:
|
|
| Back to top |
|
 |
zyraf Poziom 21

|
23 Apr 2004 14:39 Re: Nadajniki FM-AM jakie najleprze ?? |
|
|
|
niema czegos takiego :) chyba ze platne (oj duzo) lub nadajesz w obrebie wlasnego lokalu z moca ponizej 20mW na UKFie
jezeli juz cos chcesz robic, to upewnij sie czy niema zaklucen, pamietaj o filtrach i tym zeby gdzies nie "wjechac", moze ty nie slyszysz stacji ale km dalej na lepszym radiu z inna antena jest slyszalne
jesli chodzi o zasieg... chyba wystarczyloby mi cale (dosyc nieduze) miasto, w wiekszych moze kawalek dzielnicy, wystarczyloby mi kolo o promeniu 4km :) jak narazie ze wzgledu na kiepskie ustawienie anteny i wogole kiepska antene (dipol prosty bez symetryzatora) mam moze 2km na odbiornikach z dobra antena
|
|
| Back to top |
|
 |
valgav Poziom 3

|
23 Apr 2004 14:41 Re: Nadajniki FM-AM jakie najleprze ?? |
|
|
|
tzw Urzad regulacji telekomunikacji i poczty ustala takie rzeczy poszukaj na ich stronie albo ogolnie na necie jakies ustawy. Praktycznie nie wiem czy scigaja za nadawanie wieksza moca niz dozwolona jezeli nikogo nie zaklocasz to moze nikt sie nie przyburzy. kiedys czytalem na necie o pracy pirackich rozglosni i sposobach niewykrycia przez odpowiednie organy radze sie zapoznac
|
|
| Back to top |
|
 |
zyraf Poziom 21

|
23 Apr 2004 15:01 Re: Nadajniki FM-AM jakie najleprze ?? |
|
|
|
sposoby nie wykrycia... nie nadawac kiedy nie trzeba :)
poczytaj na forum na swr.qs.pl, tam bylo troche o rozglosniach legalnych, nie jest to prosto zalozyc.
piraci istnieja ale sa czasem niektorzy lapani, jesli bedziesz siedzial cicho i nikt cie nie wsypie to napewno troche pograsz.
|
|
| Back to top |
|
 |
Dykus Poziom 20

|
02 May 2004 20:07 Re: Nadajniki FM-AM jakie najleprze ?? |
|
|
|
| Kwazor wrote: |
Co do sprawy zagluszarek to sprawa przedstawia się tak :
Czasami nadaja w emisji SSB i tez efekt jest "porunujacy" (z tym mialem do czynienia)
Ale jak dobrze sobie dobierzesz fRQ to raczej tego nie powinno byc problemu. |
To znaczy, że te sygnały celowo są nadawane, by zakłócić czyjeś nadawanie? Tylko dlaczego zakłóca się stacje komercyjne (broadcastingowe) - chyba, że Żyraf wspominał o stacjach pirackich? I na czym polega dobór częstotliwości - tzn. jakby nie wszystkie częstotliwości były obsługiwane przez zagłuszarkę? I ostatnie pytanie - czy sądzicie, że jest to stacja automatyczna, monitorująca wybrane częstotliwości, jakaś grupa ludzi celowo tak działająca, czy jacyś piraci?
|
|
| Back to top |
|
 |
Preskaler Poziom 23

|
02 May 2004 21:27 Re: Nadajniki FM-AM jakie najleprze ?? |
|
|
|
Cześć!
Zdecydowanie w całej dyskusji pomylone są pojęcia. Rodzaj modulacji przypisany jest do długości fal (pomyłka). Można nadawać na falach krótkich z modulacją AM i FM (wąskopasmową). Podobnie na UKF FM (szerokoasmową i wąskopasmową) oraz AM (np. stosuje lotnictwo). Tak w ogóle to jest kikadziesiąt (!) rodzajów modulacji. Podobnie z zasięgiem. Ja osobiście miałem łączności (z mocą 4W) na FM dochodzące do 5 tys. kilometrów. Z pewnością miałbym jeszcze dalsze ale nie udało mi się znależć stacji pracującej tą emisją na tak duże odległości (ten rodzaj modulacji jest jeszcze mało popularny). Stacje pracujące z modulacją FM wąskopasmową, mają zasięg prawie taki sam jak AM.
Zagłuszanie (podobnie jak nadawanie z mocą powyżej 20 mW bez zezwolenia) jest nielegalne i nie powinno mieć miejsca. W przeszłości były zagłuszane komercyjne stacje (np. Radio "Wolna Europa") lecz to się już dawno skończyło. Obecnie (w warunkach pokojowych) nie ma miejsca na komercyjne zagłuszanie stacji radiowych, mogą to robić tylko piraci.
Pozdrawiam!
|
|
| Back to top |
|
 |
c2h5oh Poziom 24

|
02 May 2004 21:51 Re: Nadajniki FM-AM jakie najleprze ?? |
|
|
|
Cześć !
Też już to kiedyś wyjaśniałem :
http://www.elektroda.pl/rtvforum/viewtopic.php?t=30009&highlight=
Nie mam pojęcia dlaczego się utarło , że UKF to tylko zakres 88 do 108 MHz ?
Co ciekawe , że jak ktoś pisze "szukam schematu nadajnika na UKF" , to zaraz "FACHOWCY" prezentują schematy pirackich nadajników pracujących w zakresie 88 - 108 MHz . 8O
Nawet nikt nie zapyta o częstotliwość pracy .
Trochę to nie na temat , ale zanim zacznie się budowę najprostrzego nadajnika , warto znać podstawowe PODSTAWY :D
|
|
| Back to top |
|
 |