Forum elektroda.pl

Regulamin  | Punkty  | Dodaj...  | Ostatnie  | Szukaj  | Rejestracja  | Zaloguj

Ta strona używa cookie. Dowiedz się więcej o celu ich używania i zmianie ustawień cookie w przeglądarce.
Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

Halogeny w suficie podwieszanym - Jak montujecie


Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Elektryka Instalacje i Sieci -> Elektryka Światło i Oświetlenie -> Halogeny w suficie podwieszanym - Jak montujecie
Autor
Wiadomość
fantasta
Poziom 22
Poziom 22


Dołączył: 25 Lis 2003
Posty: 1650
Miasto: Gdynia

Post#1 Post autora tematu 21 Mar 2009 20:24   

Halogeny w suficie podwieszanym - Jak montujecie


Witam.

Chciałbym się dowiedzieć w jaki sposób montujecie halogeny.
Czy umawiacie się z wykonawcami sufitów, że najpierw oni wykonają stelaż, potem wy jakoś układacie kable i trafa na nim, na końcu zakrywają go płytami i wtedy wyciągacie wcześniej ułożone kabelki przez otwory na halogeny?
Czy może zostawiacie sobie jakiś dłuższy kabelek od wypustu w suficie i przeciągacie przewody i montujecie trafa dop jak sufit jest w pełni złożony.

Widziałem jedna i drugą wersje i jestem ciekawy co jest bardziej popularne i najmniej czasochłonne.
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 21 Mar 2009 20:24   





Powrót do góry
   
Krzyś33
Poziom 19
Poziom 19


Dołączył: 11 Paź 2008
Posty: 793
Miasto: konin

Post#2 21 Mar 2009 21:45   

Re: Halogeny w suficie podwieszanym - Jak montujecie


Witam.Osobiście zostawiam dłuższy przewód od wypustu i wykonuję całość gdy suit jest wykonany w całości.Chyba , że sufit jest bardzo skomplikowany geometrycznie - wtedy przewody rozkładam w trakcie montażu zabudowy.Do przeciągania przewodów używam połączonych ze sobą taśmą plastikowych pokryw od korytek kablowych odpowiednio podgiętych. Jako ciekawostka -ostatnio musiałem przeciągnąć nowe obwody gniazd i oświetlenia w pewnym zakładzie i wszyscy chcieli demontować sufity. Mi udało się przeciągnąć przewody na długości 21 m nad sufitem z regipsu.Pozdrawiam.
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 21 Mar 2009 21:45   





Powrót do góry
   
marian_em
Poziom 19
Poziom 19


Dołączył: 13 Sie 2006
Posty: 779
Miasto: Brzozów

Post#3 22 Mar 2009 02:35   

Re: Halogeny w suficie podwieszanym - Jak montujecie


Ja przewaznie ukladam sobie instalacje w trakcie/po montazu stelazu, wtedy jest najwygodniej bo przewody mozna sobie ulozyc w sposob uniemozliwiajacy uskodzenie a poza tym czesto sie zmienia koncepcja w trakcie pracy (to tu przesuniemy a tu dolozymy dwa a tu zamontujemy co innego :lol:
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 22 Mar 2009 02:35   





Powrót do góry
   
grzegorz1977
Poziom 9
Poziom 9


Dołączył: 10 Gru 2008
Posty: 32
Miasto: wrocław

Post#4 24 Mar 2009 23:13   

Re: Halogeny w suficie podwieszanym - Jak montujecie


Witam
jeśli mam możliwośc,dogaduje sie z regipsiarzami,aby zamontowali stelarze tak,zebym nie musiał ich następnie wycinać.
jeśli chodzi o przewód,to zawsze zostwiam zapas.
Jeśli dystans miedzy halogenami jest dośc duży to lepiej ułożyć przewody wcześniej,ale nie jest dla mnie problemem kłaśc przewody po zamknięciu sufitu.
Używam do tego albo drewnianej metrówki,plastikowego korytka lub rurki.
pozdrawiam
Powrót do góry
   
keszan
Poziom 18
Poziom 18


Dołączył: 23 Mar 2009
Posty: 509
Miasto: Żyrardów

Post#5 12 Kwi 2009 08:20   

Re: Halogeny w suficie podwieszanym - Jak montujecie


kol.krzysiu
Sorry,ale nie zostawiaj dłuższego przewodu żeby połączyć X
halogenów,to jest nie halo.
Zawsze przewody układałem w rurkach,każdy wypust z puszki
odgałęźnej na poszczególny halogen.
A dlaczego tak Sam Wiesz doskonale
Mokrego poniedziałku!!!
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 12 Kwi 2009 08:20   





Powrót do góry
   
DarekDarek1
Poziom 5
Poziom 5


Dołączył: 20 Lut 2009
Posty: 14
Miasto: Grójec

Post#6 22 Kwi 2009 23:16   

Re: Halogeny w suficie podwieszanym - Jak montujecie


Witam kolegów
Widze że sposobów jest kilka i chyba każdy jak najbardziej właściwy :-) Ale rozumiem , że mówicie tu cały czas o sytuacji gdy halogeny są montowane pomiędzy gipsem a stropem a co jeśli są montowane na górnym piętrze budynku i nad płyta gipsowa jest już wełna i drewno? W takim przypadku polecam puszki które posiada firma EL-BO z Grójca - zapewniaja bezpieczeństwo pożarowe w domu a poza tym maja one jescze kilka innych rozwiązań. Polecam bo znam juz dwie osoby które miały problemy z ogniem na strychu z powodu znacznej temperatury wydzielanej od halogenów.
Pozdrawiam i życzę owocnej pracy
Powrót do góry
   
palmus
Poziom 13
Poziom 13


Dołączył: 12 Cze 2006
Posty: 148
Miasto: Oława

Post#7 14 Sty 2010 12:33   

Re: Halogeny w suficie podwieszanym - Jak montujecie


Trochę odświeżę wątek:-)
A jak instalujecie trafa pod sufitem? Czy płyta GK nie lubi czasem wpadać w rezonans od 50Hz? Jakieś podkładki gumowe, czy toroidy są na tyle ciche,ze nie trzeba?
Powrót do góry
   
kasprzyk
Poziom 24
Poziom 24


Dołączył: 05 Gru 2003
Posty: 4477
Miasto: Wielkopolska

Post#8 12 Paź 2011 16:43   

Re: Halogeny w suficie podwieszanym - Jak montujecie


Witam
Panowie, a co robicie, kiedy między sufitem na GK jest wata, jaką osłonę stosujecie, jaką średnicę, wysokość, materiał, ? Max halogeny 50W.
pzdr
Powrót do góry
   
Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Elektryka Instalacje i Sieci -> Elektryka Światło i Oświetlenie -> Halogeny w suficie podwieszanym - Jak montujecie
Strona 1 z 1
Podobne tematy
Oswietlenie w suficie podwieszanym... (7)
Podłączenie oświetlenia w suficie podwieszanym (9)
Puszki instalacyjne w suficie podwieszanym (6)
Instalacja elektryczna w suficie podwieszanym (8)
Oswietlenie lazienki w suficie podwieszanym (9)
Oświetlenie halogenowe/led w przy podwieszanym suficie. (4)
Instalacja elektryczna przy suficie podwieszanym Armstrong (6)
Halogeny 12V - ułożenie kabli pod sufitem podwieszanym? (12)
Jak rozprowadzić przewody do kinkietu i lampy na suficie? (3)
Czy montujecie ograniczniki przepięć do bram (5)


Administrator || Moderatorzy || Regulamin forum || Regulamin ogólny || Informacja o cookies || Reklama || Kontakt

Page generation time: 0.072 seconds

elektroda.pl temat RSS