FAQ | Points | Add... | Recent posts | Search | Register | Log in

Protel 99 - Solder Maska i takie tam..

Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> PCB Designing -> Protel 99 - Solder Maska i takie tam..
Author
Poziom 11
Poziom 11

Post#1 Post from the author of the topic 21 Apr 2004 19:39   

Potrzebuje zrobic projekt PCB i wyslac do firmy zajmujacej sie wykonywaniem profesjonalnie plytek.
W zwiazku z tym mam dwa problemy:
- Jak zrobić, aby niektore sciezki byly pocynowane ? Na logikę to trzeba by bylo jakoś tak ustawic zeby w danych miejscach nie bylo soldermaski.. tak jak przy padach/ otworach pod elementy, to wtedy sciezka pocynuje sie razem z tym co ma sie pocynowac ;)
- Druga sprawa : Czy jak sie oddaje taki projekt, to czy potrzebna jest netlista? Glownie chodzi mi o to, ze musze zrobic projek z istniejacej plytki, to netlisty nie bedzie bo nie mam schematu... :? Czy z rysunku sciezek bez netlisty (poprowadzonych recznie) mozna wyeksportowac wszystkie pliki do profesjonalnego wykonywania plytek? Chodzi mi o dane dla automatow wiercacych... i inne takie tam.
Pozdrawiam.
Przepraszam.. jesli cos namieszalem :( niestety nie wiem jak to sie dokladnie wykonuje.. a nie chcial bym odwalic roboty na marne, bo pozniej okaze sie ze nic sie z tego nie da zrobic... Dzieki :)
Back to top

elektryk
Poziom 26
Poziom 26

Post#2 21 Apr 2004 21:22   

Re: Protel 99 - Solder Maska i takie tam..

Sirius wrote:
- Druga sprawa : Czy jak się oddaje taki projekt, to czy potrzebna jest netlista? Glownie chodzi mi o to, ze musze zrobic projek z istniejacej plytki, to netlisty nie bedzie bo nie mam schematu... :? Czy z rysunku sciezek bez netlisty (poprowadzonych recznie) mozna wyeksportowac wszystkie pliki do profesjonalnego wykonywania plytek? Chodzi mi o dane dla automatow wiercacych... i inne takie tam.
Pozdrawiam.
Netlista nie jest potrzeba, w zależności od firmy albo sami sobie generują plik wierceń albo każą go przygotować samemu.
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 21 Apr 2004 21:22   

Back to top

Sirius
Poziom 11
Poziom 11

Post#3 Post from the author of the topic 21 Apr 2004 21:43   

Jakby trzeba bylo samemu to wystarczy : nowy dokument CAM output i tam wybrac PCB i NC Drill ?... Tak mi sie wydaje Watpliwosci mialem tylko czy bez netlisty bedzie jednoznacznie wiadomo co jest z czym polaczone? Ja rozumiem ze widac ze jest polaczone.. na wydruku tez..ale w protelu chyba nie jest to okreslone?

A jak sie nanosi wzor plytki w produkcji seryjnej ? Sitem ? Czy jakos inaczej?

Dzieki, Pozdrawiam.
Back to top

jacur
Poziom 21
Poziom 21

Post#4 21 Apr 2004 22:20   

jezeli chcesz aby scierzki byly odmaskowane to rysujesz wzdluz nich sciezki na warstwie bottom solder albo top solder i tyle
z tego co czytalem w ofertach firm to z nanoszeniem wzoru jest roznie uzaleznione to jest od minimalnych odleglosci pomiedzy padem a scierzka i scierzka scierzka i chyba powyzej 20 mils odleglosci w niektorych firmach nanosza wzor za pomoca sitodruku
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 21 Apr 2004 22:20   

Back to top

Sirius
Poziom 11
Poziom 11

Post#5 Post from the author of the topic 23 Apr 2004 19:00   

Serdecznie dziekuje za dotychczasowe porady... i mam jeszcze pytanko : :)

Czy da sie jakos zrobic tak, by podczas edycji warstwy bottom byla ona odbita lustrzanie.. generalnie zeby wygladala tak jak bedzie wygladac na plytce. No bo standardowo to widac te warstwe tak jak bym patrzyl od strony top przez przezroczysta plytke....
Pozdrawiam.
Back to top

Google

Google Adsense

Post# Post from the author of the topic 23 Apr 2004 19:00   

Back to top

elektryk
Poziom 26
Poziom 26

Post#6 23 Apr 2004 21:04   

Sirius wrote:
Czy da się jakos zrobic tak, by podczas edycji warstwy bottom byla ona odbita lustrzanie.. generalnie zeby wygladala tak jak bedzie wygladac na plytce. No bo standardowo to widac te warstwe tak jak bym patrzyl od strony top przez przezroczysta plytke....
A można wiedzieć do czego Ci jest to potrzebne?
Back to top

Sirius
Poziom 11
Poziom 11

Post#7 Post from the author of the topic 23 Apr 2004 21:16   

Jak pisalem wczesniej mam juz taka plytke wykonana, wiec widze jak wyglada po stronie bottom. W protelu widze ta warstwe w lustrzanym odbiciu, co bardzo mi utrudnia prace.
Back to top

jacur
Poziom 21
Poziom 21

Post#8 23 Apr 2004 21:42   

odwracasz tylko warstew top podczas wydruku
poniewaz strona nadruku na kliszy foli papierze czy czym tam innym ma byc zawsze od strony miedzi
tylko napisy na bottom maja byc lustranie odbite jak patrzysz w protelu na rysunek plytki
jak przylarzysz do laminatu to wtedy bedzie wszystko ok
Back to top

Sirius
Poziom 11
Poziom 11

Post#9 Post from the author of the topic 23 Apr 2004 21:50   

Nie zupelnie o to mi chodzilo... z wydrukiem sobie poradze.. to jest proste.. chodzi o to by podczas edycji widziec bottom odbite lustrzanie
Back to top

jacur
Poziom 21
Poziom 21

Post#10 23 Apr 2004 23:01   

to jak potrzebujesz takie cudo to zaznaczasz cala plytke tak zeby sie podswietlila i dajesz polecenie move i klawiszem x lub y obracasz to jak ci pasuje
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 23 Apr 2004 23:01   

Back to top

Sirius
Poziom 11
Poziom 11

Post#11 Post from the author of the topic 24 Apr 2004 08:41   

Dzieki wielkie Panowie za podpowiedzi.
Poradzilem sobie wreszczie zwyklym flip. Wczesniej tez probowalem flip, ale jakos dziwnie dzialalo. Nie ktore elementy odbilo a nie ktore nie... ale jak sie zanaczy ALL to dzala dobrze. a wczesniej zaznaczalem recznie i nie dzialalo.
Pozdrawiam
Back to top

Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> PCB Designing -> Protel 99 - Solder Maska i takie tam..
Page 1 of 1
Similar topics
Solder ... (1)
Nakladanie solder maski (2)
[Eagle, Protel]subcircuit, czy jest takie cos ? (6)
AtTiny2313 - Dokładność wewn. oscylatora, i takie tam :D (2)
maska w protel-u (3)
KiCAD - wyłączenie drukowania krawędzi, solder maska, więcej plików. (2)
Solder maska w Eaglu. Jak to zrobić? (2)
solder maska jak w Protelu? (25)
[Altium Designer] Solder maska na przelotkach. (1)
Protel 99SE i Protel DXP - czy mogą być zainstalowane razem? (3)

Page generation time: 0.117 seconds

FAQ || Administrator || Moderators || Widgets and banners || Contact
elektroda.pl topic RSS feed