Forum elektroda.pl

Regulamin  | Punkty  | Dodaj...  | Ostatnie  | Szukaj  | Rejestracja  | Zaloguj

Ta strona używa cookie. Dowiedz się więcej o celu ich używania i zmianie ustawień cookie w przeglądarce.
Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

Zwrotnica w PACE MSS 200 + antena analogowa ?


Napisz nowy temat  Temat zablokowany      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> SAT Serwis -> Zwrotnica w PACE MSS 200 + antena analogowa ?
Autor
Wiadomość
Mario[PL]
Poziom 14
Poziom 14


Dołączył: 03 Sie 2006
Posty: 162
Miasto: Kalisz

Post#1 Post autora tematu 23 Mar 2009 22:09   

Zwrotnica w PACE MSS 200 + antena analogowa ?


Witam,

Jedną antenę szerokopasmową z wzmacniaczem mam podpietą pod pod dwa niezależne telewizory. Do anteny dochodzi tylko jeden kabel i jest on rozdzielony na dwa telewizory za pomoca trójnika. Przy telewizorze numer 1 kabel antenowy jest podłaczony dodatkowo do zasilacza antenowego.
W telewizorze numer 2 mam podpietą antenę naziemną pod przelotkę w tunerze satelitarnym analogowym Pace MSS 200 Series.

Teraz problem:
Uszkodzeniu uległ staruszek Pace MSS 200 i jak podłacze kabel antenowy bezposrednio pod telewizor 2 mam brak sygnału, telewizor 1 działa O.K.

Czy to oznacza ze w tunerze była zwrornica, jeżeli tak to jaką zwrotnice zastosować ?
Mogę tez kupic taki sam tuner na allegro za 20PLN ale to chyba bez sensu proszę o porady jak rozwiazac ten problem.
Powrót do góry
   
telesat1
Moderator - SAT
Moderator - SAT


Dołączył: 29 Sie 2006
Posty: 4165

Post#2 23 Mar 2009 22:16   

Re: Zwrotnica w PACE MSS 200 + antena analogowa ?


Określ się ile masz tych anten. Pace nie kupuj. Reszta potem.
Powrót do góry
   
dzac4
Warunkowo odblokowany
Warunkowo odblokowany


Dołączył: 24 Mar 2007
Posty: 3648
Miasto: Mazowieckie

Post#3 23 Mar 2009 22:23   

Re: Zwrotnica w PACE MSS 200 + antena analogowa ?


Na 2 TV nie ma i nie będzie NIC zasilacz do anteny musisz umieścić przed trójnikiem!
Żadnego pace nie kupuj!
Powrót do góry
   
Mario[PL]
Poziom 14
Poziom 14


Dołączył: 03 Sie 2006
Posty: 162
Miasto: Kalisz

Post#4 Post autora tematu 24 Mar 2009 09:07   

Re: Zwrotnica w PACE MSS 200 + antena analogowa ?


Jedną antenę szerokopasmową z wzmacniaczem mam podpietą pod pod dwa niezależne telewizory

Antena jest jedna, telewizory dwa, trójnik jest wmontowany w ścianę na balkonie podpięcie zasilacza za trójnikiem nie jest mozliwe. Naprawdę przez Pace MSS 200 wszystko ładnie śmigało teraz nic nie odbiera.

Zalezy mi na Polsacie i TV4 z naziemnej.
Co ma takiego Pace w sobie czy to jest zwrotnica czy cos innego ?
Powrót do góry
   
grzesiulek5
Poziom 18
Poziom 18


Dołączył: 27 Gru 2003
Posty: 470
Miasto: Szepietowo

Post#5 24 Mar 2009 09:28   

Re: Zwrotnica w PACE MSS 200 + antena analogowa ?


ale chodzi o to że na telewizor bez zasilacza podajesz napięcie 12v,które musisz odseparować.I do tego właśnie służy urządzenie zwane separatorem a pop polsku to np.wtyczka od zasilacza antenowego
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 24 Mar 2009 09:28   





Powrót do góry
   
ansat
Poziom 19
Poziom 19


Dołączył: 20 Sie 2004
Posty: 734
Miasto: "-"

Post#6 24 Mar 2009 09:59   

Re: Zwrotnica w PACE MSS 200 + antena analogowa ?


To jest MODULATOR i nic innego.Modulator był we wszystkich odbiornikach SAT analogowych i nic nie wzmacniał.Tu nie chodzi o podpięcie zasilacza za trójnikiem tylko przed trójnikiem ( zasilacz z seperatorem)
aby podać zasilanie do wzmacniacza w antenie.
Powrót do góry
   
dzac4
Warunkowo odblokowany
Warunkowo odblokowany


Dołączył: 24 Mar 2007
Posty: 3648
Miasto: Mazowieckie

Post#7 24 Mar 2009 10:15   

Re: Zwrotnica w PACE MSS 200 + antena analogowa ?


Jeszcze jedna jest możliwość:wymotować przedwzmacniacz z anteny zastępując go symetryzatorem a do każdego z tv zastosować osobne wzmacniacze(jeżeli odbiór będzie niezadowalający).
Powrót do góry
   
grzesiulek5
Poziom 18
Poziom 18


Dołączył: 27 Gru 2003
Posty: 470
Miasto: Szepietowo

Post#8 24 Mar 2009 14:32   

Re: Zwrotnica w PACE MSS 200 + antena analogowa ?


Modulator Panowie to jest w tunerze.I to jest jasne .Natomiast ja mu piszę jak to wykonać posiadając istniejącą "instalację"
Powrót do góry
   
dzac4
Warunkowo odblokowany
Warunkowo odblokowany


Dołączył: 24 Mar 2007
Posty: 3648
Miasto: Mazowieckie

Post#9 24 Mar 2009 14:56   

Re: Zwrotnica w PACE MSS 200 + antena analogowa ?


Kol.grzesiulek a o czym my piszemy twój opis nic nie mówi a że modulator jest w między innymi i w tunerze to chyba wszyscy co piszą tutaj wiedzą o tym.
A z twojego opisu nic nie wynika a laik napewno nic nie zrozumie.
Powrót do góry
   
Mario[PL]
Poziom 14
Poziom 14


Dołączył: 03 Sie 2006
Posty: 162
Miasto: Kalisz

Post#10 Post autora tematu 24 Mar 2009 16:16   

Re: Zwrotnica w PACE MSS 200 + antena analogowa ?


Czy jeżeli posiadam zasilacz od starej anteny razem z wtyczką (separatorem ??) to mogę podłączyć pod telewozor razem z zasilaczem czy tylko samą wtyczke czyli przejściówke ponieważ już jeden zasilacz jest podłączony ?
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 24 Mar 2009 16:16   





Powrót do góry
   
pajo21
Poziom 22
Poziom 22


Dołączył: 19 Lis 2005
Posty: 2299
Miasto: Częstochowa

Post#11 24 Mar 2009 17:57   

Re: Zwrotnica w PACE MSS 200 + antena analogowa ?


Nie ma potrzeby podłączania drugiego zasilacza czy też samej wtyczki.Przyczyna tkwi gdzie indziej.
Powrót do góry
   
dzac4
Warunkowo odblokowany
Warunkowo odblokowany


Dołączył: 24 Mar 2007
Posty: 3648
Miasto: Mazowieckie

Post#12 24 Mar 2009 18:52   

Re: Zwrotnica w PACE MSS 200 + antena analogowa ?


Już napisałem co trzeba zrobić
Powrót do góry
   
Mario[PL]
Poziom 14
Poziom 14


Dołączył: 03 Sie 2006
Posty: 162
Miasto: Kalisz

Post#13 Post autora tematu 24 Mar 2009 19:02   

Re: Zwrotnica w PACE MSS 200 + antena analogowa ?


Jeszcze jedna jest możliwość:wymotować przedwzmacniacz z anteny zastępując go symetryzatorem a do każdego z tv zastosować osobne wzmacniacze(jeżeli odbiór będzie niezadowalający).

Wolę kupić tuner za 20PLN i będzie również działeć.
Powrót do góry
   
dzac4
Warunkowo odblokowany
Warunkowo odblokowany


Dołączył: 24 Mar 2007
Posty: 3648
Miasto: Mazowieckie

Post#14 24 Mar 2009 19:12   

Re: Zwrotnica w PACE MSS 200 + antena analogowa ?


Nie jestem taki pewien czy następny tuner będzie działać tak samo jak pierwszy!
A to co chcesz zrobić to anomalia raz działa a raz nie.

Dodano po 1 [minuty]:

Mam też takowe tunery pamiętaj że przesyłka też kosztuje.
Jest sens?
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 24 Mar 2009 19:12   





Powrót do góry
   
Mario[PL]
Poziom 14
Poziom 14


Dołączył: 03 Sie 2006
Posty: 162
Miasto: Kalisz

Post#15 Post autora tematu 24 Mar 2009 19:18   

Re: Zwrotnica w PACE MSS 200 + antena analogowa ?


Nie posiadam wiedzy na temat syntezatorów, przedwzmaczniaczy itp.

Modernizacja instalacji nie wchodzi w grę ponieważ jest to dom jednorodzinny i jest ocieplony a kable idą pod tynkiem.

Jezeli kupię ten sam model to powinno działać w 99%

Ma ktos sugestie co mozna jeszcze wymyslić ?
Powrót do góry
   
dzac4
Warunkowo odblokowany
Warunkowo odblokowany


Dołączył: 24 Mar 2007
Posty: 3648
Miasto: Mazowieckie

Post#16 24 Mar 2009 19:23   

Re: Zwrotnica w PACE MSS 200 + antena analogowa ?


Jeżeli kupisz to powinno działać w 50%
Powrót do góry
   
grzesiulek5
Poziom 18
Poziom 18


Dołączył: 27 Gru 2003
Posty: 470
Miasto: Szepietowo

Post#17 25 Mar 2009 09:44   

Re: Zwrotnica w PACE MSS 200 + antena analogowa ?


A co tutaj nie rozumieć ??Już chyba prościej nie można.Zamiast zwykłej wtyczki przy drugim telewizorze wstawić wtyk np.od zasilacza.Tzw separator.Jak mam to prościej wyjaśnić?
Powrót do góry
   
ansat
Poziom 19
Poziom 19


Dołączył: 20 Sie 2004
Posty: 734
Miasto: "-"

Post#18 25 Mar 2009 10:52   

Re: Zwrotnica w PACE MSS 200 + antena analogowa ?


Dwa zasilacze do jednej anteny?Kol.Mario pisze że ma podłączony zasilacz przy TV 1.Kupno dekodera i puszczenie sygnału przez modulator nie rozwiązuje problemu ale jeżeli kol.Mario uważa ze to pomoże to niech
tak będzie.
Powrót do góry
   
Mario[PL]
Poziom 14
Poziom 14


Dołączył: 03 Sie 2006
Posty: 162
Miasto: Kalisz

Post#19 Post autora tematu 25 Mar 2009 14:33   

Re: Zwrotnica w PACE MSS 200 + antena analogowa ?


Nie ma potrzeby podłączania drugiego zasilacza czy też samej wtyczki.Przyczyna tkwi gdzie indziej.

Zdania "uczonych" są podzielone więc dlatego nic nie rozumiem ?

Mam wolną wtyczke od anteny szerokopasmowej z separatorem więc podłącze i zobacze jaki będzie rezultat.
Powrót do góry
   
telesat1
Moderator - SAT
Moderator - SAT


Dołączył: 29 Sie 2006
Posty: 4165

Post#20 26 Mar 2009 20:29   

Re: Zwrotnica w PACE MSS 200 + antena analogowa ?


Nie masz pojęcia o rozwiązaniu tak drobnego problemu i nie obrażaj kolegów w stylu :uczonych: jak dobrze ci podpowiadają. Do mieszkania wchodzi ci kabel, po nim montujesz zasilacz, następnie na rozgałęznik a z niego na twoje TV. I po problemie a ty przez dwa dni bijesz piane jak to zrobić nie naruszając elewacji.
Powrót do góry
   
ansat
Poziom 19
Poziom 19


Dołączył: 20 Sie 2004
Posty: 734
Miasto: "-"

Post#21 26 Mar 2009 22:08   

Re: Zwrotnica w PACE MSS 200 + antena analogowa ?


Skoro " UCZONY " uważa że puszczenie sygnału przez modulator rozwiązuje jego problem to niech tak zrobi i uważam że z " UCZONYM " należy skończyć dyskusję na ten temat.
Powrót do góry
   
wpat
Poziom 18
Poziom 18


Dołączył: 16 Sty 2007
Posty: 471
Miasto: suwalszczyzna

Post#22 26 Mar 2009 22:28   

Re: Zwrotnica w PACE MSS 200 + antena analogowa ?


Po jaką ch... chcesz podłączyć naziemną przez tuner, podłącz wprost do telewizora, a skoro masz przedwzmacniacz to chyba masz zasilacz z separatorem. Tuner jeśli jest jeszcze sens używania go podłącz przez AV. Rozgałęźniki należy stosować z przejściem zasilania na jednym z torów i separacją na inne tory (wyjście rozgałęźnika na drugi TV) takie produkuje Delta z Poznania. Jśli nie masz takiego a zasilanie trafia również na TV 2 to daj tam separator bez zasilacza. Kończmy ten temat.
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 26 Mar 2009 22:28   





Powrót do góry
   
Mario[PL]
Poziom 14
Poziom 14


Dołączył: 03 Sie 2006
Posty: 162
Miasto: Kalisz

Post#23 Post autora tematu 26 Mar 2009 23:28   

Re: Zwrotnica w PACE MSS 200 + antena analogowa ?


Po pierwsze nie zamierzałem nikogo obrażać jeżeli poczytacie dokładnie temat to zauważycie nieścisłość wypowiedzi forumowiczów.

Po drugie jeżeli mówię że nie mam mozliwości zastosowania zasilacza przed trójnikiem to proszę nie powtarzajcie ciągle tej samej porady.

Rozwiązanie z dodatkowym separatorem jest proste i własciwe więc tak zrobie, niestety nie znalazłem drugiego separatora więc musze dokupić a sam separator ciężko dostać.

Dziękuję za porady temat uważam za wyczerpany.
Powrót do góry
   
pajo21
Poziom 22
Poziom 22


Dołączył: 19 Lis 2005
Posty: 2299
Miasto: Częstochowa

Post#24 26 Mar 2009 23:40   

Re: Zwrotnica w PACE MSS 200 + antena analogowa ?


Prosty separator można zrobić samemu jeżeli twierdzisz że ciężko kupić.Wstawiamy w żyłę kondensator 1 piko i mamy separacje.Jeżeli posiadamy trochę zdolności manualnych to bez problemu da się przerobić zwykłą wtyczkę.Ewentualnie można dokupić blocker zasilania np taki http://allegro.pl/item581696256_separator_zasilania_dc_block_db_1.html
Powrót do góry
   
dzac4
Warunkowo odblokowany
Warunkowo odblokowany


Dołączył: 24 Mar 2007
Posty: 3648
Miasto: Mazowieckie

Post#25 26 Mar 2009 23:54   

Re: Zwrotnica w PACE MSS 200 + antena analogowa ?


Zwykły zasilacz do kratówki.Odciąć kabelek i jest wtyczka.
Czy te 10zeta to dużo"UCZONY".
Powrót do góry
   
Mario[PL]
Poziom 14
Poziom 14


Dołączył: 03 Sie 2006
Posty: 162
Miasto: Kalisz

Post#26 Post autora tematu 27 Mar 2009 09:28   

Re: Zwrotnica w PACE MSS 200 + antena analogowa ?


pajo21 dziękuję za informacje, tego szukałem.

Zwykły zasilacz do kratówki.Odciąć kabelek i jest wtyczka.
Czy te 10zeta to dużo"UCZONY".

dzac4 Nie lubię marnotrawstwa, zasilacz juz jeden mam, co do twojej zgryżliwości 10zeta to dużo za separator.
Powrót do góry
   
SaraniS
Poziom 19
Poziom 19


Dołączył: 24 Paź 2004
Posty: 756
Miasto: Olesno Śląskie

Post#27 27 Mar 2009 11:02   

Re: Zwrotnica w PACE MSS 200 + antena analogowa ?


Witam
Zupełnie nie na temat podłączenia, ale na temat marnotrawstwa:
Odcięty od wtyczki zasilacz (12V 100mA, chyba, że ostatnio się im parametry zmieniły) można też do czegoś wykorzystać :idea:
U mnie np. taki zasilacz zasila 3 segmenty "taśmy LED" (jaką można kupić na popularnym serwisie aukcyjnym od 2zł za segment) - mam w ten sposób lampkę biurkową pobierającą (z uwzględnieniem strat na zasilaczu) ~1,5VA, dającą wystarczająco światła nawet do czytania. :)
Powrót do góry
   
dzac4
Warunkowo odblokowany
Warunkowo odblokowany


Dołączył: 24 Mar 2007
Posty: 3648
Miasto: Mazowieckie

Post#28 27 Mar 2009 14:45   

Re: Zwrotnica w PACE MSS 200 + antena analogowa ?


Mari"UCZONY"nikt ci nie dogryza a jak jesteś skrobiniosz to nie zakładaj tematów i nie obrażaj innych.
Powrót do góry
   
Mario[PL]
Poziom 14
Poziom 14


Dołączył: 03 Sie 2006
Posty: 162
Miasto: Kalisz

Post#29 Post autora tematu 29 Kwi 2009 14:05   

Re: Zwrotnica w PACE MSS 200 + antena analogowa ?


Dalsze wypowiedzi nic nie wnoszą i nie mają sensu temat do zamknięcia.
Powrót do góry
   
Napisz nowy temat  Temat zablokowany      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> SAT Serwis -> Zwrotnica w PACE MSS 200 + antena analogowa ?
Strona 1 z 1
Podobne tematy
PACE MSS-200 (6)
Pace mss 200 - brak fonii (5)
PACE MSS 200 - brak wizji (7)
Pace MSS 200-problem przetwornica (7)
Pace mss 200 piszczy trafo (6)
Pace MSS 200 wiesza się (16)
pace mss-100 + antena cyfrowego polsatu (9)
Obraz miga - tuner PACE MSS 200 (6)
Pace MSS 200 dziwna usterka zasilacza (6)
Pace MSS-200 - zanik fonii i obrazu (1)


Administrator || Moderatorzy || Regulamin forum || Regulamin ogólny || Informacja o cookies || Reklama || Kontakt

Page generation time: 0.081 seconds

elektroda.pl temat RSS