X

Sharp AR-206 - zabrudzona szybka nad bębnem

dyzma_k 23 Apr 2004 13:24
  • #1 23 Apr 2004 13:24
    dyzma_k
    Level 11  
    Helpful post? (0)
    Co kilkaset kopii powtarza mi się problem - kserówki są jasne (niewyraźne) w dolnej części. Wiem że to problem z zabrudzeniem tej szybki nad bębnem (to coś w rodzaju czytnika ale nie wiem jak się to nazywa). Jak wyeliminować te zabrudzenia albo je ograniczyć ? W którym miejscu może byc jakaś nieszczelność lub coś co powoduje te zabrudzenia ?
  • #2 23 Apr 2004 13:35
    malutki
    Level 1  
    Helpful post? (0)
    Wiem, że są specjalne środki do czyszczenia "tych szybek" próbowałeś w serwisie? :idea:
    Ewentualnie napisz coś więcej choćby model. :)
  • #3 23 Apr 2004 13:46
    dyzma_k
    Level 11  
    Topic author Helpful post? (0)
    Model jest w temacie - AR-206 - czyściłem to delikatnym papierem do czysta ale ciągle co jakiś czas osadza się toner na tej szybce.
  • #4 23 Apr 2004 16:31
    zygigs
    Level 14  
    Helpful post? (0)
    Z tego co piszesz to wygląda mi to na szybkę zespołu lasera i jeśli ona jest zabrudzona z zewnątrz to znaczy że pyli się tam toner ( ale dlaczego????) Może ona jest brudna od środka i trzeba rozebrać i wyczyścić laser.
  • #5 23 Apr 2004 16:54
    dyzma_k
    Level 11  
    Topic author Helpful post? (0)
    Od środka nie jest brudna bo co jakiś czas ją wycieram i na szmatce mam toner i jakiś czas jest dobrze a potem się znowu wszystko brudzi i tak w kółko. Są tam jakies uszczelki?
  • #6 23 Apr 2004 16:58
    mosquito
    Level 15  
    Helpful post? (0)
    Jedyne uszczelki które mogą mieć jakiś wpływ to wlot toneru do zespołu wywoływaczki ( mało prawdopodobne) lub uszczelka pod listwą czyszczącą. A może uszczelka nad wałkiem mag.? warto sprawdzić.
  • #7 23 Apr 2004 17:37
    Watażka
    Level 21  
    Helpful post? (0)
    Od środka, jak pisał zygigs to znaczy wewnątrz obudowy lasera. Prawdopodobnie pyli się toner z powodu uszkodzenia lub braku folii uszczelniającej powyżej wałka magnetycznego. Może być również tak, że masz szybkę brudną z jednej jak i z drugiej strony gdyż drobiny tonera mogły dostać się do obudowy lasera i są od jego wewnętrznej strony.
  • #8 23 Apr 2004 19:20
    paweldrozdz
    Level 12  
    Helpful post? (0)
    Witam!
    Moim zdaniem jest to ta cienka uszczelka nad wałkiem magnetycznym. Albo jej całkowity brak albo jest uszkodzona w jednym miejscu. Jeden z moich kolegów swego czasu zapomniał jej przykleić i był podobny efekt.
    Prawdopodobnie masz też zabrudzoną w tonerze elektrode ładująca (tą nad bębnem). Proponuje rozebrać i umyć dokładnie.
    Jeśli te objawy są juz któryś raz z kolei to raczej napewno masz też zabrudzony laser. Wg mnie też nadaje sie do wyjęcia, rozebrania i porządnego czyszczenia. Ale jeśli nie masz z tym doswiadczenia to radze sie za laser nie zabierać samodzielnie,gdyż jeden błąd i maszyna i tak trafi na serwis :wink:.
    Napisz jeszcze jaki maszyna ma przebieg
    Napisz też czy zabrudzenie tej szybki jest na całej długości czy tylko część
    Pozdrawiam i powodzenia
  • #9 26 Apr 2004 11:00
    mcciuciek
    Level 19  
    Helpful post? (0)
    jest to urządzenie cyfrowe i moim zdaniem zabrudzenia tej szybki wynikają z dużej eksploatacji tego urządzenia trzeba regularnie przeprowadzać konserwacja najlepiej co trzy miesiące - pozdrawia serwisant
  • #10 06 May 2004 11:58
    dyzma_k
    Level 11  
    Topic author Helpful post? (0)
    Witam po przerwie :o problem sie powtórzył. Uszczelka nad wałkiem magnetycznym w module dewelopera jest i nie jest uszkodzona. Po gruntownym czyszczeniu jest znów wszystko dobrze ale za jakieś 2-3 tyś kopii problem się powtórzy pewnie tak jak juz 3 razy wcześniej było. Ksero ma w tej chwili przebieg 98000 kopii i był deweloper i bęben niedawno zmieniany przy 90000.
    Co do zabrudzenia to występuje ono na dolnej części kopii - mniej więcej od połowy w dół. Na bębenie osadza się proszek i zostaje na nim - przez to kopie są na tej zabrudzonej części bardziej jasne. Po przebiegu około 2000 kopii ok czyszczenia zaczyna sypać się proszek na bęben, elektrodę transferową i nawet do podajnika papieru - totalna masakra :? Nie wiem może tu chodzi o ustawienie zespołu bębna względem zespołu dewelopera ? Reguluje sie to gdzieś i czy to może być przyczyną ? Pomocy :cry:
  • #11 06 May 2004 13:27
    Watażka
    Level 21  
    Helpful post? (0)
    Nie widząc tego trudno powiedzieć. Z tego, co wiem to nie ma regulacji pozycji zespołu wywołującego względem bębna. Z tym osadzaniem się toneru to myślę, że chodzi o osadzanie się na szybce, przez co kopie są jaśniejsze...
    Wracając do rzeczy. Napisz dokładnie symbol developera, który wsypałeś, napisz również symbol toneru i czy jest to toner oryginalny czy dosypywany. Zwróć uwagę czy podczas wsuwania zespołu wywołującego do kopiarki nie wygina się ta listwa. Wiem, że czepiam się tej listwy, ale to najprostsza przyczyna. Zobacz czy dobrze poskładałeś moduł wywołujący, jeżeli dobrze to bardzo lekko wsunie się do kopiarki.
    Podsumowując. Jeżeli okaże się, że wszystko jest dobrze to pozostaje ci laser lub wałek magnetyczny. Ponieważ gdyby były to napięcia to występowałoby to na całej kopii równomiernie. Wałek magnetyczny jest mało prawdopodobny, ale możliwy. Najlepszym rozwiązaniem byłoby abyś zabrał zespół wywołujący i moduł bębna i zamontował do innej sprawdzonej kopiarki, może być podobna (np. SHARP AR5015,5120,201,163).
  • #12 14 May 2004 00:02
    Przemek26
    Level 15  
    Helpful post? (0)
    Sprawdź dokładnie uszczelke nad wałkiem magnetycznym, to że jest cała nie rozerwana nie oznacza że nie nadaje się ona do wymiany ... w zasadzie wskazane jest ją wymieniać co każde kolejne 30 tys. kopii... bo uszcelka ma tendencje do odkaształcania się lekko do góry (powoduje wówczas pylenie na szybke lasera), koszt uszczelki -kilkanaście złotych (niektóre serwisy wogóle jej nie wymieniają - wówczas objaw taki jak u Ciebie). Symbol uszczelki CSEL-0001YS01
  • #13 21 May 2004 09:11
    dyzma_k
    Level 11  
    Topic author Helpful post? (0)
    A gdzie mogę kupić takową uszczelkę? Szukałem na arbiko i meskato i ogólnie googlowałem ale żadnego konkretnego śladu nie znalazłem. Proszę pomóżcie :cry: dzięki za podpowiedź
  • #14 21 May 2004 12:21
    irf
    Level 15  
    Helpful post? (0)
    Najprościej w firmie która zajmuje sie Sharpem. Myśle że skoro Przemek napisał ci part number tej cześci to może i ma do niej dostep Jezeli nie to odpisz coś pomożemy.
  • #15 24 May 2004 12:49
    dyzma_k
    Level 11  
    Topic author Helpful post? (0)
    Przemku26 daj znać co z tą uszczelką? Odpisałem ci na priva.
  • #16 24 May 2004 17:24
    Watażka
    Level 21  
    Helpful post? (0)
    Ta listwa to: PSEL-0001YSZ1 DV blade
  • #17 25 May 2004 12:54
    dyzma_k
    Level 11  
    Topic author Helpful post? (0)
    Ta listwa znajduje się na tonerze. Jej odkształcenie powoduje pylenie tonera? Oglądałem ją dokładnie i nie jest odkształcona. Teoretycznie zatem wymiana tonera na nowy powinna rozwiązac problem. I jeszcze jedno - dlaczego deweloper mi sie wysypuje - na pewno wsypałem dobry.
  • #18 25 May 2004 17:51
    Watażka
    Level 21  
    Helpful post? (0)
    Ta listwa nie jest na tonerze ale na zespole wywołującym. Może ona powodować wysypywanie się developera przez odkształcenie się jej w kierunku wałka magnetycznego. Wałek magnetyczny obraca się " do góry", czyli w kierunku krawędzi listwy uszczelniającej.
  • #19 25 May 2004 19:46
    Przemek26
    Level 15  
    Helpful post? (0)
    Listwę wyśle w tym tygodniu ... chwilowo mam baaaaardzo mało czasu na cokolwiek .... poczekaj troche cierpliwie :D pozdr...

    P.S. Sypanie developerem w tych maszynkach spowodowane może być tylko i wyłącznie poprzez zbyt mała odległość słynnej jush uszczelki od wałka magnetycznego ... sporadycznie się zdarza konieczność dołożenia dodatkowej podkładki pomiędzy listwę DV a korpus DV (kod. PSHEP0262QSZZ) .. najlepiej wymienić uszczelkę uprzednio (po zerwaniu starej) podklejając w/w dodatkową podkładkę (powoduje odsunięcie uszczelki od wałka o ok. 0,5 mm).

    Ewentualna uwaga - czy podczas wymiany nie odkręcałeś niechcacy listwy mentalowej pod wałkiem magnetycznym (3 zalakowane na niebiesko wkręty) ?? Jeśli tak to możesz mieć również zbyt dużą szczeliną pod wałkiem - developer zbyt grubo jest nakładany - teoretycznie wydaje się że listwa ta nie ma żadnej regulacji - ale to mała zmyłka - mozna ją trochę podciągnąć do góry)... to tak na marginesie do sprawdzenia.

    Pozdr.
    Przemek
  • #20 25 May 2004 23:31
    dyzma_k
    Level 11  
    Topic author Helpful post? (0)
    Dzięki za łopatologiczne wytłumaczenie zagadnienia. Poczekam, oczywiście - dzięki z góry jeszcze raz. Co do tej metalowej listwy to była ustawiana też według manuala czyli odległość od wałka magnetycznego 1.5mm w trzech miejscach - to jest dobrze na pewno.
  • #21 26 May 2004 09:27
    Przemek26
    Level 15  
    Helpful post? (0)
    Heh .. najlepiej było tej listwy nie ruszać ... a odległości powinny być 1,5 mm po bokach i 1,55 po środku. Najlepiej odkręć listwe i przykręć podciągając ją maksymalnie do góry :D
  Search 4 million + Products
Browse Products