| Author |
PiotrGrzech Poziom 10

|
28 Mar 2009 14:02 HP OfficeJet D135 + błąd skanera |
|
|
|
Witam
Mam problem z drukarką jak w tytule. Dostałem do naprawy taką drukarkę przywiezioną z Niemiec. Klient miał na niej błąd i nie wiedział nawet co to znaczy. Przestawiłem w menu na język angielski i jest trochę łatwiej.
Drukarka ma jakąś awarię skanera po włączeniu zaświecają się obie świetlówki skaner przesunie się na pozycję prawą pod ten biały pasek i tak świeci sobie przez jakieś 2 min. Potem wyłącza lampy i na wyświetlaczu pisze "Skanner failure" i pisze też by wyłączyć drukarkę i włączyć ją od nowa. Niestety sytuacja się powtarza. Mając coś niecoś praktyki z kserami i innymi drukarkami zrobiłem przegląd (czyszczenie) całej optyki skanera i enkodera. Wyczyściłem wszystko ale nadal to nie pomogło.
Drukarka także ma przeterminowany czarny tusz ale to nie taki wielki problem bo zawsze w najgorszym przypadku można go kupić nowego. Najgorszy jest ten skaner bo niestety zatrzymuje całą drukarkę i nie można nic z nią zrobić oprócz wyłączenia. Może ma któryś z kolegów jakąś instrukcję serwisową do tego modelu albo jakieś kody serwisowe. Jedyne co znalazłem w internecie po angielsku to jak wyłączyć sprawdzanie poziomu tuszy przy włączaniu drukarki (co zresztą uczyniłem).
Przeszukałem całą elektrodę. Temat był poruszany kilka razy ale za żadnym razem nie było rozwiązania problemu tego skanera.
Czy to wina modułu skanera czy można coś innego za to obwiniać. Nie mam niestety części do tej drukarki żeby mieć na podkładkę.
Może przy okazji ktoś ma jakąś metodę żeby ten tusz jakoś wyresetować.
|
|
| Back to top |
|
 |
konmaj Poziom 22

|
28 Mar 2009 17:37 Re: HP OfficeJet D135 + błąd skanera |
|
|
|
Ja kiedyś miałem identyczny problem ze skanerem, tylko że w Epsonie (CX3200, również skaner z lampą katodową) - powodem tego okazała się nadłamana taśma łącząca lampę skanera z płytą główną.
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
28 Mar 2009 17:37 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
wladek83 Poziom 22

|
28 Mar 2009 21:38 Re: HP OfficeJet D135 + błąd skanera |
|
|
|
Metoda na reset jest taka: musisz dokopać się do baterii litowej ( takiej jak w komputerach na płycie głównej ) znajdującej się na płycie elektroniki po lewej stronie drukarki ( patrząc na nią od przodu ). Wtedy włóż twardą przekładkę izolacyjną pomiędzy baterię a sprężysty styk ( ja używam karty bankomatowej lub pozostałości po wyłamaniu karty GSM ). Po minucie wyjmij i drukarka ma zresetowane nastawy, w tym własny zegar. I akceptuje głowice i tusze.
A sprawny skaner mogę sprzedać na 60,- zł. I wszystko do niej co potrzebujesz.
Pzdr.
|
|
| Back to top |
|
 |
PiotrGrzech Poziom 10

|
31 Mar 2009 10:31 Re: HP OfficeJet D135 + błąd skanera |
|
|
|
Witam po przerwie.
Kolega wladek83 miał rację z tymi tuszami. Po odłączeniu baterii nastawy w tym tusze się zresetowały. To znaczy- narazie widzi że jest 10 % czarnego bo nawet nie był napełniany ale nie pluje sie że są przeterminowane. Jest poprawa. Przynajmniej jedno. Po resecie nie wiem jakim cudem nawet skaner zadziałał normalnie tzn. dało się skanować, kserować drukować ale tylko do momentu wyłączenia urządzenia. Po ponownym włącznie znów pisze "scanner failure". Zastanawia mnie tylko jakim cudem działał dobrze przez ten czas. Myślałem, że może to wina tasiemki ale skoro skanował bez problemu i taśma się ruszała a błędu nie było to znaczy że coś z elektroniką ale nie wiem jeszcze czy skanera czy drukarki. Wygląda jakby był błąd nagrzewania się lamp. Bo dopóki odpowiednio nie nagrzeją sie to on będzie świecił aż w końcu zwróci błąd uszkodzenia skanera. Nie wiem co za to odpowiada. Czy jest to tylko kwestia tak jak w kserach odczytywania bieli z tego białego paska czy jest dodatkowy czujnik za to odpowiedzialny. Jeśli tylko odczyt bieli to wygląda że winny będzie skaner bo wszystko było dokładnie wyczyszczone Czy macie koledzy jakieś porady prócz podmiany podzespołów.
Z góry dziękuję i pozdrawiam
|
|
| Back to top |
|
 |
wladek83 Poziom 22

|
31 Mar 2009 12:38 Re: HP OfficeJet D135 + błąd skanera |
|
|
|
Biel i jej intensywność. A skaner ci się uruchomił, bo skasowany został bufor z błędami. Błąd wystąpił, został zapisany i tak już będzie do czasy wymiany skanera na sprawny. Nic nie wymyslisz, wszystko ma swój okres używalności, nawet człowiek ( a szkoda :cry: ).
Pzdr.
|
|
| Back to top |
|
 |
Grzegorz_bt Poziom 15

|
01 Apr 2009 14:39 Re: HP OfficeJet D135 + błąd skanera |
|
|
|
Witam kolegów,
właśnie trafił mi się taki model Epsona CX3200 i problem polega na tym, że drukuje ale nie skanuje. Jeśli chcę skanować na wyświetlaczu widnieje przez kilkanaście sekund "Warming up" drukarka robi standardowe przygotawania do wydruku i po tym czasie wywala błąd "Scanner error". Zobacz w instrukcji uzytkownika lub skontaktuj się z serwisem :)
jeszcze jedno.....nie zapala się lampa skanera choć się lekko porusza i wraca do pozycji startowej jak go wypchnę ręcznie. Czy to normalne z ta lampą? Przeważnie skanery choć na chwilę się zapalają dla testu.
Zrobiłem ten myk z baterią (miałem lutowaną więc wylutowałem) ale dalej to samo.
Może ktoś się przyłączy do tematu. Taśma wygląda dobrze.
Pozdrawiam.
Grzegorz
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
01 Apr 2009 14:39 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
konmaj Poziom 22

|
01 Apr 2009 16:09 Re: HP OfficeJet D135 + błąd skanera |
|
|
|
W Epsonie CX3200 lampa powinna się zapalać i kalibrować już po włączeniu - u mnie było wtedy tak, że po włączeniu skaner świecił i kalibrował się niby normalnie, ale po odczekaniu jakiejś minuty lampa gasła a na wyświetlaczu pojawiał się "Scanner Error". Jeśli chciałem od razu skanować, było to "Warming Up", a po dłuższej chwili lampa gasła i pojawiał się komunikat o błędzie skanera. Tutaj, jeżeli taśma jest na pewno w porządku, to wygląda to na całkowicie padniętą lampę. Rozumiem, że lampa w ogóle się nie zapala?
|
|
| Back to top |
|
 |
martinkrys Poziom 20

|
01 Apr 2009 18:37 Re: HP OfficeJet D135 + błąd skanera |
|
|
|
lampa już kiepska i się nie kalibruje, norma w HP, czasami dobre czyszczenie pomaga, ale zazwyczaj nie
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
01 Apr 2009 18:37 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
pawelgietke Poziom 2

|
16 Apr 2009 12:08 Re: HP OfficeJet D135 + błąd skanera |
|
|
|
Do PiotrGrzech
"wyłączyć sprawdzanie poziomu tuszy przy włączaniu drukarki (co zresztą uczyniłem). "
Możesz mi podpowiedzieć jak to zrobiłeś? Bo mam ploter T610 i musze zrobić to samo.
|
|
| Back to top |
|
 |
Grzegorz_bt Poziom 15

|
16 Apr 2009 14:00 Re: HP OfficeJet D135 + błąd skanera |
|
|
|
Witam,
dziwna sprawa bo lampa się nie zapala na początku ale udało mi się na 100 włączeń 2 razy zeskanować. Oczywiście lampa włączyła się tylko na czas skanowania.
Sprawdziłem wszystko i nic mi nie przychodzi do głowy.
Pozdrawiam.
Grzegorz
|
|
| Back to top |
|
 |
PiotrGrzech Poziom 10

|
16 Apr 2009 20:38 Re: HP OfficeJet D135 + błąd skanera |
|
|
|
| pawelgietke wrote: |
Do PiotrGrzech
Możesz mi podpowiedzieć jak to zrobiłeś? Bo mam ploter T610 i musze zrobić to samo. |
Wyłączenie sprawdzania tuszu u mnie wyglądało tak:
Włączasz urządzenie przyciskiem. Gdy podstawowa inicjalizacja się odbędzie naciskam równocześnie strzałki w lewo i w prawo a następnie wciskam kod 456. Wtedy zapyta się czy wyłączyć 1 = tak 2 = nie. Wciskam oczywiście 1.
następnie operację tą trzeba powtórzyć ale wpisując kod 789 a odpowiedzi tak samo jak poprzednio.
U mnie zadziałało. Znalazłem to gdzieś w necie ale nie pamiętam gdzie. Mam nadzieję, że pomogłem.
|
|
| Back to top |
|
 |