| Author |
megabit Poziom 17

|
31 Mar 2009 19:16 Zegar Nixie |
|
|
|
Stworzony z ciekawości i potrzeby posiadania unikatowego zegara. Oparty na licznikach cmos. Trzeba troche przysiedzieć nad lutownicą, bo nóżek do przylutowania jest na oko ok. 700 i to w strasznie małych odstępach. Zamiast dawać dodatkowe neonówki, wykorzystałem kropki dziesiętne w lampkach, które migają co sekundę.
W każdym razie efekt jak dla mnie jest super :)
Poniżej schemat i fotki.
http://www.elektroda.pl/rtvforum/viewtopic.php?p=3607380#3607380
|
|
| Back to top |
|
 |
Michal_b1 Poziom 16

Joined: 22 Feb 2006 Posts: 290 Location: Leszno / Zielona Góra
|
31 Mar 2009 19:49 Re: Zegar Nixie |
|
|
|
Witamy w klubie posiadaczy zegarów nixie. :D
W końcu pojawiła się konstrukcja nieoparta o mikrokontroler.
Jedyny minus minus to wg mnie zbyt przysadzista obudowa.
Jak wygląda sprawa z dokładnością tego zegara?
|
|
| Back to top |
|
 |
megabit Poziom 17

|
31 Mar 2009 20:05 Re: Zegar Nixie |
|
|
|
Dokładność jak dla mnie dość kiepska, spieszy sie jakieś 10s/dobę. Mam w planach dorobienie mu układu na rezonatorze kwarcowym dla poprawienia dokładności.
|
|
| Back to top |
|
 |
Mark II Poziom 15

|
31 Mar 2009 21:53 Re: Zegar Nixie |
|
|
|
Jednym słowem "stara dobra szkoła", także pod względem montażu.
Może warto zegar sterować częstotliwością sieci? Od włączenia Polski do europejskiego systemu elektroenergetycznego jest bardzo stabilna.
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
31 Mar 2009 21:53 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
megabit Poziom 17

|
31 Mar 2009 22:25 Re: Zegar Nixie |
|
|
|
| Mark II wrote: |
Jednym słowem "stara dobra szkoła", także pod względem montażu.
Może warto zegar sterować częstotliwością sieci? Od włączenia Polski do europejskiego systemu elektroenergetycznego jest bardzo stabilna. |
Zegar jest sterowany z częstotliwości sieci.
|
|
| Back to top |
|
 |
markovip Poziom 22

Joined: 27 Mar 2007 Posts: 1717 Location: Valencia, Hiszpania
|
31 Mar 2009 23:09 Re: Zegar Nixie |
|
|
|
Zegarek super, obudowa trochę za duża ale widzę że gotowa. Jako referencja 1Hz proponuje użyć PCF8583. Układ sprawdzony, działa, i potrzebuje zaledwie jednego kwarcu i kondensator -polecam.
|
|
| Back to top |
|
 |
Mark II Poziom 15

|
01 Apr 2009 01:30 Re: Zegar Nixie |
|
|
|
| megabit wrote: |
Zegar jest sterowany z częstotliwości sieci. |
Mam zegar mechaniczny wprawdzie, ale chodzi dokładnie. Napędza go miniaturowy silniczek synchroniczny. Zastanawia mnie to stałe przyspieszenie. Częstotliwość sieci raczej się waha, niż wykazuje stałą odchyłkę. Czy jest mozliwe z uwagi na konstrukcję układu sterującego zegarem, by za przyspieszenie odpowiadały jakoś przenikające harmoniczne? Duży poziom mają zwłaszcza trzecia i piąta. Poziomy te również zmieniają się w ciągu doby.
|
|
| Back to top |
|
 |
markovip Poziom 22

|
01 Apr 2009 01:36 Re: Zegar Nixie |
|
|
|
Z tego co mi wiadomo, jedną z najdokładniejszy częstotliwości na ziemi (przynajmniej tutaj w europie) jest właśnie częstotliwość 50Hz w sieci energetycznej, więc nie wiem jaki macie problemy z niedokładnością godziny. Grunt to dobrze napisany program ;)
|
|
| Back to top |
|
 |
DjExit Poziom 19

|
01 Apr 2009 07:03 Re: Zegar Nixie |
|
|
|
| markovip wrote: |
| Z tego co mi wiadomo, jedną z najdokładniejszy częstotliwości na ziemi (przynajmniej tutaj w europie) jest właśnie częstotliwość 50Hz w sieci energetycznej, więc nie wiem jaki macie problemy z niedokładnością godziny. Grunt to dobrze napisany program ;) |
A gdzie kolega ma tutaj program ? Już w pierwszym poście jest napisane że zegar jest na CMOSach, za co chwała koledze Megabit. Dość już mam zegarków na atmegach, mimo, że sam lepiej nie robię to chociaż tego nie publikuje :P Co do dokładności sieciowych 50Hz, są różne opinie i to chyba zależy od regionu w jakim się mieszka.
Dodano po 1 [minuty]:
PS: Co to za znaczki pod loginem? :D To ma chyba związek z dzisiejszym dniem (1 kwietnia) ;)
|
|
| Back to top |
|
 |
Freddie Chopin Poziom 25

|
01 Apr 2009 07:44 Re: Zegar Nixie |
|
|
|
| DjExit wrote: |
| zegar jest na CMOSach, za co chwała koledze Megabit. Dość już mam zegarków na atmegach |
Słusznie - w takiej Atmedze wystarczyłaby 1 linijka kodu z poprawką i już zegarek byłby dokładny, a tak - kaplica. Faktycznie - CMOSy lepsze od uC. Dodatkowo jeszcze te 700 nózek zamiast 100... Fajnie, luz - da się to zrobić, nawet sam zrobiłem zegarek na licznikach - niemniej jednak po co? Jeden błąd w płytce i cała może być do wyrzucenia, a błąd w programie wymaga conajwyżej ponownego programowania (3 minuty włącznie z szukaniem kabli).
4\/3!!
|
|
| Back to top |
|
 |
maxi128 Poziom 15

|
01 Apr 2009 20:42 Re: Zegar Nixie |
|
|
|
co od tych 50Hz... zdaje mi sie ze moja kuchenka z plyta ceramiczna mastercook ma taki zegarek timerek na vfd, i tam synchro jest z sieci (zasililem go ze stalego napiecia i nie chodzil, tylko zera sie swiecily, podobnie przytrzymanie klawiszy ustawiajacych zegarek zmienialo wartosci tylko za kazdym nacisnieciem).
jest dokladny, ale to moze byc faktycznie kwestia lokalizacji.. pozdrawiam
|
|
| Back to top |
|
 |
inkognito09 Poziom 22

|
01 Apr 2009 21:20 Re: Zegar Nixie |
|
|
|
| Freddie Chopin wrote: |
Słusznie - w takiej Atmedze wystarczyłaby 1 linijka kodu z poprawką i już zegarek byłby dokładny, a tak - kaplica.
4\/3!! |
Zegar ten z tego co widzę jest taktowany z sieciowych 50Hz, a te z tego co kojarzę biorą się z cyfrowo sterowanych falowników i wystarczająco blisko im do rzeczywistych 50Hz żeby zegarek mógł chodzić. Nie sprawdzałem tego, ale z wiarygodnego źródła słyszałem że tak taktowane zegarki mają przekłamanie parę sekund na rok.
A co do konstrukcji. Fajny i wszystko OK, chociaż zdecydowanie nie trafia w moje gusta estetyczne ;)
|
|
| Back to top |
|
 |
markovip Poziom 22

|
01 Apr 2009 21:24 Re: Zegar Nixie |
|
|
|
Z tym programowaniem nie chodziło mi tym projekcie, tylko ogólnie. Co do częstotliwości w Polsce nie wiem, nie sprawdzałem. Jednak tutaj na moim UPS wyświetlana jest częstotliwość, i w ciągu dnia nie zmieni się nawet o 0,1Hz
|
|
| Back to top |
|
 |
Mark II Poziom 15

|
01 Apr 2009 21:45 Re: Zegar Nixie |
|
|
|
| inkognito09 wrote: |
Zegar ten z tego co widzę jest taktowany z sieciowych 50Hz, a te z tego co kojarzę biorą się z cyfrowo sterowanych falowników i wystarczająco blisko im do rzeczywistych 50Hz żeby zegarek mógł chodzić. Nie sprawdzałem tego, ale z wiarygodnego źródła słyszałem że tak taktowane zegarki mają przekłamanie parę sekund na rok.
|
50Hz w sieci energetycznej bierze się z generatorów w elektrowniach :)
Elektrownie pracują na system elektroenergetyczny, który obecnie wiąże wszystkie kraje "starej" Europy i znakomitą część "nowej". W tym i Polskę.
W praktyce oznacza to, iż w każdym gniazdku mamy prąd o tej samej częstotliwości, niezależnie od tego czy jesteśmy w Polsce czy Hiszpanii. Jakiekolwiek rozbieżności między częstotliwościami prądu produkowanego przez poszczególne elektrownie skutkowałyby poważnymi zakłóceniami w pracy sieci. Równocześnie im więcej elektrowni podłączonych do systemu elektroenergetycznego, tym bardziej stabilna jest częstotliwość sieci.
|
|
| Back to top |
|
 |
modde Poziom 9

|
01 Apr 2009 23:43 Re: Zegar Nixie |
|
|
|
zegar ci odpalił odrazu czy miałeś jakiś problem ,bo ja jestem w trakcie uruchamiania zegara na tym samym schemacie tylko ze jeszcze mam inne lampy i musze pozmieniac rozkład nóżek
==========================
jak poprzednio ktos robił taki zegar to napisał na elektrodzie że moze sie spieszyc nawet o kilka sekund na dobe. wsumie mozna zawsze pokombinować jeszcze z wstawieniem kwarcu za scalakem 4013 jakby to komus przeszkadzało
Istnieje funkcja "Zmień" i proszę z niej korzystać. Posty scaliłem [c_p]
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
01 Apr 2009 23:43 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
kris1966 Poziom 14

|
02 Apr 2009 08:49 Re: Zegar Nixie |
|
|
|
A może łapie jakieś dodatkowe impulsy z zakłóceń (typu wyłączenia i załączenia obciążeń indukcyjnych).Spróbuj zastosować jakiś filtr na zasilaniu np z zasilacza komputerowego.
|
|
| Back to top |
|
 |
Atreyu Poziom 17

|
02 Apr 2009 09:34 Re: Zegar Nixie |
|
|
|
Ja sam mam kilka zegarów synchronizowanych siecią i chodzą bardzo dokładnie. Elementy R1 +R2 oraz C2 tworzą filtr dolnoprzepustowy wycinający z przebiegu szpilki wysokoczęstotliwościowe które mogą wpływać na przekłamania zliczanych impulsów. Rezystory R1 i R2 mają też inną funkcję więc należy pokombinować raczej z kondensatorem C2. Ja w każdym razie zwiększył bym go do co najmniej 10nF. Warto tez na przewód zasilający gdzieś przy samej płytce wcisnąć pierścień ferrytowy, najlepiej nawinąć na rdzeniu kilka zwoi przewodu zasilającego. Można też dodać jakiś mały ceramiczny kondensator (właśnie około 10nF) równolegle z C1 bo i tędy szpilki mogą się przesiewać na zasilanie dekad liczących i powodować przekłamania. Na nóżkę R4 łączącą się z "+" C1 założył bym też mały pierścień ferrytowy (często stosowany w TV CRT).
Tyle moich uwag w temacie ;)
|
|
| Back to top |
|
 |
Gigantor Poziom 15

|
02 Apr 2009 13:18 Re: Zegar Nixie |
|
|
|
| Mark II wrote: |
| inkognito09 wrote: |
|
50Hz w sieci energetycznej bierze się z generatorów w elektrowniach :)
Elektrownie pracują na system elektroenergetyczny, który obecnie wiąże wszystkie kraje "starej" Europy i znakomitą część "nowej". W tym i Polskę.
W praktyce oznacza to, iż w każdym gniazdku mamy prąd o tej samej częstotliwości, niezależnie od tego czy jesteśmy w Polsce czy Hiszpanii. Jakiekolwiek rozbieżności między częstotliwościami prądu produkowanego przez poszczególne elektrownie skutkowałyby poważnymi zakłóceniami w pracy sieci. Równocześnie im więcej elektrowni podłączonych do systemu elektroenergetycznego, tym bardziej stabilna jest częstotliwość sieci. |
Stabilność zegarów taktowanych z sieci EL-EN wynika z długookresowej stabilności częstotliwości, a dokładniej z minimalizacją rozbieżności pomiędzy czasem UTC a synchronicznym.
"Wartość średnia częstotliwości.
Wartością średnią (jako wyniku współdziałania REGULACJI PIERWOTNEJ, REGULACJI WTÓRNEJ oraz REGULACJI CZASU) CZĘSTOTLIWOŚCI SYSTEMOWEJ powinna być częstotliwość znamionowa 50 Hz tak, aby średnie ODCHYLENIE CZASU było równe zeru."
Zainteresowanych odsyłam do:
"Instrukcja pracy systemów połączonych UCTE – Temat 1: Regulacja mocy i częstotliwości - Rodział D - Regulacja czasu"
Kontaktowałem się w tej sprawie z paroma dostawcami i potwierdzili, że taka regulacja jest stosowana.
|
|
| Back to top |
|
 |
Krzysiek16 Poziom 19

Joined: 25 Jan 2006 Posts: 690 Location: Tarnowiec k.Tarnowa
|
03 Apr 2009 20:15 Re: Zegar Nixie |
|
|
|
Co to za plastik pod lampami?
Bardzo dobrze, że nie na procesorze, bo to ma być elektronika a nie informatyka. Teraz czekamy na zegar TTL :D
|
|
| Back to top |
|
 |
megabit Poziom 17

|
03 Apr 2009 20:52 Re: Zegar Nixie |
|
|
|
| Krzysiek16 wrote: |
Co to za plastik pod lampami?
Bardzo dobrze, że nie na procesorze, bo to ma być elektronika a nie informatyka. Teraz czekamy na zegar TTL :D |
To tulejka dystansowa aby wszystkie były na jednakowej wysokości nad laminatem.
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
03 Apr 2009 20:52 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
modde Poziom 9

|
05 Apr 2009 10:53 Re: Zegar Nixie |
|
|
|
a miałeś jakies problemy z uruchomieniem
|
|
| Back to top |
|
 |
PiotrRDiablo Poziom 15

|
05 Apr 2009 21:04 Re: Zegar Nixie |
|
|
|
Witam. Konstrukcja bardzo ciekawa, czysta elektronika na starych dobrych CMOS-ach. Rozumiem, że lutowanie 100 nóżek zamiast 700 to duża oszczędność czasu, ale nie o to chyba chodzi. Obudowa - cóż rzecz gustu, mnie w zestawieniu z lampami się podoba.
Też chylę czoło przed autorem - chciało mu się opracować układ, polutować zamiast układu z mikroprocesorem.
Generator kwarcowy poprawiłby stabilność, ale dziwne, że synchronizacja siecią daje tak duży błąd. Tak jak piszą inni minęły czasy, gdzie częstotliwość sieci "pływała". Może w układzie wzorca częstotliwości zastosować właśnie dolnoprzepustowy filtr RC plus przerzutnik "Schmitta", który ukształtuje poprawny przebieg prostokątny i wyeliminuje problem ?
|
|
| Back to top |
|
 |
megabit Poziom 17

|
06 Apr 2009 09:21 Re: Zegar Nixie |
|
|
|
:arrow: modde
Nie nie było problemów, ruszył od kopa :D
Co do problemów z dokładnością, okazało się, że w czasie weekendu różnica między zegarem a wzorcem zmniejszyła się z 15 do 2 sekund, więc myśle że 50Hz owszem nie jest za dokładne w sieci, ale w dłuższym przedziale czasu utrzymuje średnią 50 hercy
|
|
| Back to top |
|
 |
kupspejn Poziom 7

|
06 Apr 2009 14:35 Re: Zegar Nixie |
|
|
|
A ile cię ta konstrukcja kosztowała??
Czy przy pierwszym podłączaniu dałeś od razu do gniazdka 230V, czy przez jakiś trafo mniejsze napięcie??
|
|
| Back to top |
|
 |
megabit Poziom 17

|
06 Apr 2009 16:40 Re: Zegar Nixie |
|
|
|
| kupspejn wrote: |
A ile cię ta konstrukcja kosztowała??
Czy przy pierwszym podłączaniu dałeś od razu do gniazdka 230V, czy przez jakiś trafo mniejsze napięcie?? |
Obudowa z tubetown.de ~50zł (nie liczę przesyłki bo kupowałem jeszcze inne rzeczy i to na spółkę z forumowiczem)
Lampy 6*5zł = 30zł
Płytki robiłem sam = 0zł
Cmos'y, tranzystorki, rezystory, kondensatory ~30zł
= koło 110zł
Pierwszy raz odpalałem przez żarówkę + bezpiecznik w układzie 80mA.
|
|
| Back to top |
|
 |