FAQ | Points | Add... | Recent posts | Search | Register | Log in

Zegar Nixie - zdjęcia, opis, źródło, schemat.

Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> DIY Structures -> Zegar Nixie - zdjęcia, opis, źródło, schemat.
Author
Poziom 17
Poziom 17

Post#1 Post from the author of the topic 31 Mar 2009 19:16   

Zegar Nixie

Zegar Nixie - zdjęcia, opis, źródło, schemat.

Stworzony z ciekawości i potrzeby posiadania unikatowego zegara. Oparty na licznikach cmos. Trzeba troche przysiedzieć nad lutownicą, bo nóżek do przylutowania jest na oko ok. 700 i to w strasznie małych odstępach. Zamiast dawać dodatkowe neonówki, wykorzystałem kropki dziesiętne w lampkach, które migają co sekundę.
W każdym razie efekt jak dla mnie jest super :)

Poniżej schemat i fotki.

http://www.elektroda.pl/rtvforum/viewtopic.php?p=3607380#3607380

Zegar Nixie - zdjęcia, opis, źródło, schemat. Zegar Nixie - zdjęcia, opis, źródło, schemat. Zegar Nixie - zdjęcia, opis, źródło, schemat. Zegar Nixie - zdjęcia, opis, źródło, schemat. Zegar Nixie - zdjęcia, opis, źródło, schemat. Zegar Nixie - zdjęcia, opis, źródło, schemat. Zegar Nixie - zdjęcia, opis, źródło, schemat. Zegar Nixie - zdjęcia, opis, źródło, schemat.
Back to top

Michal_b1
Poziom 16
Poziom 16

Post#2 31 Mar 2009 19:49   

Re: Zegar Nixie

Witamy w klubie posiadaczy zegarów nixie. :D

W końcu pojawiła się konstrukcja nieoparta o mikrokontroler.

Jedyny minus minus to wg mnie zbyt przysadzista obudowa.
Jak wygląda sprawa z dokładnością tego zegara?
Back to top

megabit
Poziom 17
Poziom 17

Post#3 Post from the author of the topic 31 Mar 2009 20:05   

Dokładność jak dla mnie dość kiepska, spieszy sie jakieś 10s/dobę. Mam w planach dorobienie mu układu na rezonatorze kwarcowym dla poprawienia dokładności.
Back to top

Mark II
Poziom 15
Poziom 15

Post#4 31 Mar 2009 21:53   

Jednym słowem "stara dobra szkoła", także pod względem montażu.
Może warto zegar sterować częstotliwością sieci? Od włączenia Polski do europejskiego systemu elektroenergetycznego jest bardzo stabilna.
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 31 Mar 2009 21:53   

Back to top

megabit
Poziom 17
Poziom 17

Post#5 Post from the author of the topic 31 Mar 2009 22:25   

Mark II wrote:
Jednym słowem "stara dobra szkoła", także pod względem montażu.
Może warto zegar sterować częstotliwością sieci? Od włączenia Polski do europejskiego systemu elektroenergetycznego jest bardzo stabilna.

Zegar jest sterowany z częstotliwości sieci.
Back to top

markovip
Poziom 22
Poziom 22

Post#6 31 Mar 2009 23:09   

Zegarek super, obudowa trochę za duża ale widzę że gotowa. Jako referencja 1Hz proponuje użyć PCF8583. Układ sprawdzony, działa, i potrzebuje zaledwie jednego kwarcu i kondensator -polecam.
Back to top

Mark II
Poziom 15
Poziom 15

Post#7 01 Apr 2009 01:30   

megabit wrote:

Zegar jest sterowany z częstotliwości sieci.

Mam zegar mechaniczny wprawdzie, ale chodzi dokładnie. Napędza go miniaturowy silniczek synchroniczny. Zastanawia mnie to stałe przyspieszenie. Częstotliwość sieci raczej się waha, niż wykazuje stałą odchyłkę. Czy jest mozliwe z uwagi na konstrukcję układu sterującego zegarem, by za przyspieszenie odpowiadały jakoś przenikające harmoniczne? Duży poziom mają zwłaszcza trzecia i piąta. Poziomy te również zmieniają się w ciągu doby.
Back to top

markovip
Poziom 22
Poziom 22

Post#8 01 Apr 2009 01:36   

Z tego co mi wiadomo, jedną z najdokładniejszy częstotliwości na ziemi (przynajmniej tutaj w europie) jest właśnie częstotliwość 50Hz w sieci energetycznej, więc nie wiem jaki macie problemy z niedokładnością godziny. Grunt to dobrze napisany program ;)
Back to top

DjExit
Poziom 19
Poziom 19

Post#9 01 Apr 2009 07:03   

markovip wrote:
Z tego co mi wiadomo, jedną z najdokładniejszy częstotliwości na ziemi (przynajmniej tutaj w europie) jest właśnie częstotliwość 50Hz w sieci energetycznej, więc nie wiem jaki macie problemy z niedokładnością godziny. Grunt to dobrze napisany program ;)

A gdzie kolega ma tutaj program ? Już w pierwszym poście jest napisane że zegar jest na CMOSach, za co chwała koledze Megabit. Dość już mam zegarków na atmegach, mimo, że sam lepiej nie robię to chociaż tego nie publikuje :P Co do dokładności sieciowych 50Hz, są różne opinie i to chyba zależy od regionu w jakim się mieszka.

Dodano po 1 [minuty]:

PS: Co to za znaczki pod loginem? :D To ma chyba związek z dzisiejszym dniem (1 kwietnia) ;)
Back to top

Freddie Chopin
Poziom 25
Poziom 25

Post#10 01 Apr 2009 07:44   

DjExit wrote:
zegar jest na CMOSach, za co chwała koledze Megabit. Dość już mam zegarków na atmegach

Słusznie - w takiej Atmedze wystarczyłaby 1 linijka kodu z poprawką i już zegarek byłby dokładny, a tak - kaplica. Faktycznie - CMOSy lepsze od uC. Dodatkowo jeszcze te 700 nózek zamiast 100... Fajnie, luz - da się to zrobić, nawet sam zrobiłem zegarek na licznikach - niemniej jednak po co? Jeden błąd w płytce i cała może być do wyrzucenia, a błąd w programie wymaga conajwyżej ponownego programowania (3 minuty włącznie z szukaniem kabli).

4\/3!!
Back to top

maxi128
Poziom 15
Poziom 15

Post#11 01 Apr 2009 20:42   

co od tych 50Hz... zdaje mi sie ze moja kuchenka z plyta ceramiczna mastercook ma taki zegarek timerek na vfd, i tam synchro jest z sieci (zasililem go ze stalego napiecia i nie chodzil, tylko zera sie swiecily, podobnie przytrzymanie klawiszy ustawiajacych zegarek zmienialo wartosci tylko za kazdym nacisnieciem).

jest dokladny, ale to moze byc faktycznie kwestia lokalizacji.. pozdrawiam
Back to top

inkognito09
Poziom 22
Poziom 22

Post#12 01 Apr 2009 21:20   

Freddie Chopin wrote:
Słusznie - w takiej Atmedze wystarczyłaby 1 linijka kodu z poprawką i już zegarek byłby dokładny, a tak - kaplica.
4\/3!!

Zegar ten z tego co widzę jest taktowany z sieciowych 50Hz, a te z tego co kojarzę biorą się z cyfrowo sterowanych falowników i wystarczająco blisko im do rzeczywistych 50Hz żeby zegarek mógł chodzić. Nie sprawdzałem tego, ale z wiarygodnego źródła słyszałem że tak taktowane zegarki mają przekłamanie parę sekund na rok.

A co do konstrukcji. Fajny i wszystko OK, chociaż zdecydowanie nie trafia w moje gusta estetyczne ;)
Back to top

markovip
Poziom 22
Poziom 22

Post#13 01 Apr 2009 21:24   

Z tym programowaniem nie chodziło mi tym projekcie, tylko ogólnie. Co do częstotliwości w Polsce nie wiem, nie sprawdzałem. Jednak tutaj na moim UPS wyświetlana jest częstotliwość, i w ciągu dnia nie zmieni się nawet o 0,1Hz
Back to top

Mark II
Poziom 15
Poziom 15

Post#14 01 Apr 2009 21:45   

inkognito09 wrote:

Zegar ten z tego co widzę jest taktowany z sieciowych 50Hz, a te z tego co kojarzę biorą się z cyfrowo sterowanych falowników i wystarczająco blisko im do rzeczywistych 50Hz żeby zegarek mógł chodzić. Nie sprawdzałem tego, ale z wiarygodnego źródła słyszałem że tak taktowane zegarki mają przekłamanie parę sekund na rok.

50Hz w sieci energetycznej bierze się z generatorów w elektrowniach :)
Elektrownie pracują na system elektroenergetyczny, który obecnie wiąże wszystkie kraje "starej" Europy i znakomitą część "nowej". W tym i Polskę.
W praktyce oznacza to, iż w każdym gniazdku mamy prąd o tej samej częstotliwości, niezależnie od tego czy jesteśmy w Polsce czy Hiszpanii. Jakiekolwiek rozbieżności między częstotliwościami prądu produkowanego przez poszczególne elektrownie skutkowałyby poważnymi zakłóceniami w pracy sieci. Równocześnie im więcej elektrowni podłączonych do systemu elektroenergetycznego, tym bardziej stabilna jest częstotliwość sieci.
Back to top

modde
Poziom 9
Poziom 9

Post#15 01 Apr 2009 23:43   

zegar ci odpalił odrazu czy miałeś jakiś problem ,bo ja jestem w trakcie uruchamiania zegara na tym samym schemacie tylko ze jeszcze mam inne lampy i musze pozmieniac rozkład nóżek

==========================

jak poprzednio ktos robił taki zegar to napisał na elektrodzie że moze sie spieszyc nawet o kilka sekund na dobe. wsumie mozna zawsze pokombinować jeszcze z wstawieniem kwarcu za scalakem 4013 jakby to komus przeszkadzało

Istnieje funkcja "Zmień" i proszę z niej korzystać. Posty scaliłem [c_p]
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 01 Apr 2009 23:43   

Back to top

kris1966
Poziom 14
Poziom 14

Post#16 02 Apr 2009 08:49   

A może łapie jakieś dodatkowe impulsy z zakłóceń (typu wyłączenia i załączenia obciążeń indukcyjnych).Spróbuj zastosować jakiś filtr na zasilaniu np z zasilacza komputerowego.
Back to top

Atreyu
Poziom 17
Poziom 17

Post#17 02 Apr 2009 09:34   

Ja sam mam kilka zegarów synchronizowanych siecią i chodzą bardzo dokładnie. Elementy R1 +R2 oraz C2 tworzą filtr dolnoprzepustowy wycinający z przebiegu szpilki wysokoczęstotliwościowe które mogą wpływać na przekłamania zliczanych impulsów. Rezystory R1 i R2 mają też inną funkcję więc należy pokombinować raczej z kondensatorem C2. Ja w każdym razie zwiększył bym go do co najmniej 10nF. Warto tez na przewód zasilający gdzieś przy samej płytce wcisnąć pierścień ferrytowy, najlepiej nawinąć na rdzeniu kilka zwoi przewodu zasilającego. Można też dodać jakiś mały ceramiczny kondensator (właśnie około 10nF) równolegle z C1 bo i tędy szpilki mogą się przesiewać na zasilanie dekad liczących i powodować przekłamania. Na nóżkę R4 łączącą się z "+" C1 założył bym też mały pierścień ferrytowy (często stosowany w TV CRT).
Tyle moich uwag w temacie ;)
Back to top

Gigantor
Poziom 15
Poziom 15

Post#18 02 Apr 2009 13:18   

Mark II wrote:
inkognito09 wrote:

50Hz w sieci energetycznej bierze się z generatorów w elektrowniach :)
Elektrownie pracują na system elektroenergetyczny, który obecnie wiąże wszystkie kraje "starej" Europy i znakomitą część "nowej". W tym i Polskę.
W praktyce oznacza to, iż w każdym gniazdku mamy prąd o tej samej częstotliwości, niezależnie od tego czy jesteśmy w Polsce czy Hiszpanii. Jakiekolwiek rozbieżności między częstotliwościami prądu produkowanego przez poszczególne elektrownie skutkowałyby poważnymi zakłóceniami w pracy sieci. Równocześnie im więcej elektrowni podłączonych do systemu elektroenergetycznego, tym bardziej stabilna jest częstotliwość sieci.

Stabilność zegarów taktowanych z sieci EL-EN wynika z długookresowej stabilności częstotliwości, a dokładniej z minimalizacją rozbieżności pomiędzy czasem UTC a synchronicznym.

"Wartość średnia częstotliwości.
Wartością średnią (jako wyniku współdziałania REGULACJI PIERWOTNEJ, REGULACJI WTÓRNEJ oraz REGULACJI CZASU) CZĘSTOTLIWOŚCI SYSTEMOWEJ powinna być częstotliwość znamionowa 50 Hz tak, aby średnie ODCHYLENIE CZASU było równe zeru."

Zainteresowanych odsyłam do:

"Instrukcja pracy systemów połączonych UCTE – Temat 1: Regulacja mocy i częstotliwości - Rodział D - Regulacja czasu"

Kontaktowałem się w tej sprawie z paroma dostawcami i potwierdzili, że taka regulacja jest stosowana.
Back to top

Krzysiek16
Poziom 19
Poziom 19

Post#19 03 Apr 2009 20:15   

Co to za plastik pod lampami?

Bardzo dobrze, że nie na procesorze, bo to ma być elektronika a nie informatyka. Teraz czekamy na zegar TTL :D
Back to top

megabit
Poziom 17
Poziom 17

Post#20 Post from the author of the topic 03 Apr 2009 20:52   

Krzysiek16 wrote:
Co to za plastik pod lampami?

Bardzo dobrze, że nie na procesorze, bo to ma być elektronika a nie informatyka. Teraz czekamy na zegar TTL :D

To tulejka dystansowa aby wszystkie były na jednakowej wysokości nad laminatem.
Back to top

Google

Google Adsense

Post# Post from the author of the topic 03 Apr 2009 20:52   

Back to top

modde
Poziom 9
Poziom 9

Post#21 05 Apr 2009 10:53   

a miałeś jakies problemy z uruchomieniem
Back to top

PiotrRDiablo
Poziom 15
Poziom 15

Post#22 05 Apr 2009 21:04   

Witam. Konstrukcja bardzo ciekawa, czysta elektronika na starych dobrych CMOS-ach. Rozumiem, że lutowanie 100 nóżek zamiast 700 to duża oszczędność czasu, ale nie o to chyba chodzi. Obudowa - cóż rzecz gustu, mnie w zestawieniu z lampami się podoba.
Też chylę czoło przed autorem - chciało mu się opracować układ, polutować zamiast układu z mikroprocesorem.
Generator kwarcowy poprawiłby stabilność, ale dziwne, że synchronizacja siecią daje tak duży błąd. Tak jak piszą inni minęły czasy, gdzie częstotliwość sieci "pływała". Może w układzie wzorca częstotliwości zastosować właśnie dolnoprzepustowy filtr RC plus przerzutnik "Schmitta", który ukształtuje poprawny przebieg prostokątny i wyeliminuje problem ?
Back to top

megabit
Poziom 17
Poziom 17

Post#23 Post from the author of the topic 06 Apr 2009 09:21   

:arrow: modde

Nie nie było problemów, ruszył od kopa :D

Co do problemów z dokładnością, okazało się, że w czasie weekendu różnica między zegarem a wzorcem zmniejszyła się z 15 do 2 sekund, więc myśle że 50Hz owszem nie jest za dokładne w sieci, ale w dłuższym przedziale czasu utrzymuje średnią 50 hercy
Back to top

kupspejn
Poziom 7
Poziom 7

Post#24 06 Apr 2009 14:35   

A ile cię ta konstrukcja kosztowała??
Czy przy pierwszym podłączaniu dałeś od razu do gniazdka 230V, czy przez jakiś trafo mniejsze napięcie??
Back to top

megabit
Poziom 17
Poziom 17

Post#25 Post from the author of the topic 06 Apr 2009 16:40   

kupspejn wrote:
A ile cię ta konstrukcja kosztowała??
Czy przy pierwszym podłączaniu dałeś od razu do gniazdka 230V, czy przez jakiś trafo mniejsze napięcie??

Obudowa z tubetown.de ~50zł (nie liczę przesyłki bo kupowałem jeszcze inne rzeczy i to na spółkę z forumowiczem)
Lampy 6*5zł = 30zł
Płytki robiłem sam = 0zł
Cmos'y, tranzystorki, rezystory, kondensatory ~30zł

= koło 110zł

Pierwszy raz odpalałem przez żarówkę + bezpiecznik w układzie 80mA.
Back to top

Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> DIY Structures -> Zegar Nixie - zdjęcia, opis, źródło, schemat.
Statement for Wykop Statement for Facebook Statement for Delicious Statement for Digg Statement for Google Statement for Twitter Statement for Blip
Page 1 of 1
Similar topics
Pomocnik parkowania- zjęcie, opis, schemat, źródło (15)
ParKontroller - zdjęcie, opis, schemat, źródło (7)
Zegar NIXIE na jednej lampie - SINGLE NIXIE CLOCK (16)
Analizator IR - opis, schemat, źródło (4)
Roboty krokowe - zdjęcia. schemat, źródło (3)
Gotowanie na porcie USB - zdjęcia, opis, źródło (10)
Tani rój robotów - opis, zdjęcia, źródło (14)
CESAR - robot zwiadowczy - opis, zdjęcia, źródło (6)
Sześcionożny robocik - opis, zdjęcie, schemat, źródło (1)
Licznik rowerowy (PIC) - zdjęcie, opis, schemat, źródło (1)

Page generation time: 0.104 seconds

FAQ || Administrator || Moderators || Widgets and banners || Contact
elektroda.pl topic RSS feed