X

Ekspres do kawy Royal Professional Saeco

Zenon407 01 Apr 2009 10:22
  • #1 01 Apr 2009 10:22
    Zenon407
    Level 14  
    Helpful post? (0)
    Po wybraniu kawy ca造 proces przebiega prawid這wo do momentu gdy powinno pisac na wyswietlaczu PREBREWING .
    Ta funkcja sie nie wyswietla i sucha zmielona kawa l康uje w pojemniku na fusy.

    Poza tym -wszystko dzia豉 normalnie tzn.pompka chodzi,czysci ekspres,pare wytwarza,m造nek mieli kawe.

    Czasami zaskoczy i poda kawe ale nie dzia豉 tak jak powinien.

    Royal Professional Saeco

    Poprosze o pomoc.


    Pozdro
  • #2 01 Apr 2009 12:39
    arekb81
    Level 23  
    Helpful post? (0)
    Czy PREBREWING pojawia si chocia na moment? Czy zanim wysypie such kaw, s造cha, 瞠 uruchamia si pompka, chocia na chwil? Co pokazuje wy鈍ietlacz po wysypaniu fus闚/suchej kawy do pojemnika? Czy podczas prasowania kawy w bloku s造cha, jakby co przeskakiwa這/puka這?
  • #3 01 Apr 2009 13:15
    Zenon407
    Level 14  
    Topic author Helpful post? (0)
    Quote:
    Czy PREBREWING pojawia si chocia na moment?


    Jak sie pojawi to wszystko zadzia豉 normalnie.

    Napis nie pojawia sie nawet na moment.

    Quote:
    Czy zanim wysypie such kaw, s造cha, 瞠 uruchamia si pompka, chocia na chwil?


    Chyba nie.Tak na 99% nie.

    Quote:
    Co pokazuje wy鈍ietlacz po wysypaniu fus闚/suchej kawy do pojemnika?


    Ze przygotowuje np
    1 ma豉 kawe -co zadasz taki napis jest ca造 czas do skonczenia zadania.

    Quote:
    Czy podczas prasowania kawy w bloku s造cha, jakby co przeskakiwa這/puka這?


    Sa takie odg這sy -troche g這sniejsze -tak mi sie wydaje-jak przesuwa blok zaparzajacy-po sprasowaniu i podaniu pod cisnienie pary.Ale przemy貫m ca造 blok ,sitka,kulke z zaworze ze sprezynka.Blok jest czysty i nie ma jakis luz闚.

    Para jest bo podwazy貫m lekko zaw鏎 na palcu co wchodzi do bloku zaparzaj帷ego-wylatuje para.

    Moze to po odkamienianiu?
    Descaling sie wyswietli這 i zrobi貫m ca造 cykl.
    Moze jakas nie鈑czelnosc w systemie-ale widzia豚ym jakies wycieki a nic takiego nie ma miejsca.

    Pozdro

    Ps.Przed chwil zrobi貫m kawe -wszystko odby這 sie normalnie-czyli w豉czy貫m ekspres po nagrzaniu bojlera RINSING pompa podaje wode i czysci.
    Zauwazy貫m 瞠 przed funkcj PREBREWING -jakby sykn窸o para ,powietrzem gdzies z 1 sekunde to trawa這 -moze mniej.Pompka sie w陰cza i podaje kawe.
    Zrobienie kawy to wyjatek-cz瘰ciej przechodzi do wyrzucania zmielonej suchej kawy.
  • #4 01 Apr 2009 14:10
    arekb81
    Level 23  
    Helpful post? (0)
    Quote:
    Para jest bo podwazy貫m lekko zaw鏎 na palcu co wchodzi do bloku zaparzaj帷ego-wylatuje para.


    Okr耩 od bloku zaparzaj帷ego ten kapturek/kubek czy jak to tam nazwa, co wchodzi w niego zaw鏎 (jest na jedn 鈔ubk tylko, odkr璚a si j przez otw鏎 w bloku), i zobacz, czy przy jego pomocy uda si otworzy ten zaw鏎 na palcu. Uwaga na gor帷 wod! Mo瞠 by tak, 瞠 ta ma豉 cz窷, kt鏎 podnosi blok zaparzaj帷y przy zaworze jest wyrobiona i nie zawsze otwiera si dop造w wody.
  • #5 01 Apr 2009 14:39
    Zenon407
    Level 14  
    Topic author Helpful post? (0)
    Ekspres do kawy Royal Professional Saeco



    Jak odkr璚i ten palec?
    Od g鏎y to masakra-platanina kabli.

    Gdzie mozna kupic taki zaworek?
    Bo sam palec mam -kiedys kupi貫m na allegro tylko zdje貫m dolny oring:

    Ekspres do kawy Royal Professional Saeco

    Ok.Zaraz odkr璚e i zobacze

    Ciezko ale otworzy -resztke z poprzedniego nastawu.
    Prysne這 wod-na oko widac ,ze jest wyrobione na osi i to co podnosi(plastik) jest wytarte.
    Nie pr鏏owa貫m nowej nastawy kawy bo te trzy warunki aby m造nek odpali(kubek na fusy,obecnosc w gniezdzie bloku zaparzajacegi i zamkniete dzwi)mia貫m na srubokr皻y i pospada造 jak w豉czy貫m m造nek.Podejrzewam ze woda by lecia豉(woda czy para?).Wyrobiony ten metalowy zaworek(strza趾a).
  • #6 01 Apr 2009 16:51
    arekb81
    Level 23  
    Helpful post? (0)
    Przy zaworze, kt鏎y pokazujesz na zdj璚iach, chodzi o ten ma造 element w poprzek tego zaworu, pod metalow iglic, kt鏎 podnosi. Tu pod strza趾.

    Blok zaparzaj帷y - to ten plastykowy, mechaniczny element, kt鏎y wyci庵asz z ekspresu do umycia. Troch niepotrzebnie rozbiera貫 prawie ca造 ekspres. A ten zaw鏎/palec jest zamontowany w bloku grzejnym/grzewczym/bojlerze. :)

    Jak wk豉dasz blok zaparzaj帷y do ekspresu, to w t wn瘯, gdzie znajduje si ten palec wchodzi taki nazwijmy to kapturek. Gdy blok zaczyna prasowa kaw, ten kapturek wchodzi na "palec" i podnosi do g鏎y ten element w poprzek tego zaworu/palca i jednocze郾ie iglic zaworu otwieraj帷 tym samym dop造w wody do bloku zaparzaj帷ego. Je郵i b璠zie wyrobiony, woda nie poleci. Dlatego pisa貫m, 瞠by ten kapturek odkr璚i od bloku, r璚znie za這篡 na palec i zobaczy, czy wtedy poleci woda.

    Cz窷ci, my郵 瞠 mo積a kupi tam, gdzie naprawiaj ekspresy.
  • #7 01 Apr 2009 16:58
    Zenon407
    Level 14  
    Topic author Helpful post? (0)
    Tak juz to zrobi貫m.Pisze u gory.

    Quote:
    chodzi o ten ma造 element w poprzek tego zaworu, pod metalow iglic, kt鏎 podnosi. Tu pod strza趾.


    Dzia豉 ale s豉bo.

    Quote:
    Cz窷ci, my郵 瞠 mo積a kupi tam, gdzie naprawiaj ekspresy.

    A w necie nie dostane?
    W S逝psku naprawiaja takie ekspresy?


    Dzieki za info
  • #8 01 Apr 2009 20:01
    crazy_phisic
    VIP Zas逝穎ny dla elektroda
    Helpful post? (0)
    Tak z innej beczki ;), bo suwak zaworu wygl康a na sprawny. Skoro wysypuje zmielon kaw to znaczy 瞠 blok nie ustawi si w pozycje pracy - sprawd w bloku zaparzaj帷ym czy w prowadnicach po kt鏎ych poruszaj si elementy nie ma kawy (zdj璚ie pokazuje 瞠 nie za cz瘰to go czy軼isz) i zmniejsz ilo嗆 mielonej kawy ;)
  • #9 02 Apr 2009 06:32
    Zenon407
    Level 14  
    Topic author Helpful post? (0)
    Quote:
    (zdj璚ie pokazuje 瞠 nie za cz瘰to go czy軼isz)


    Faktycznie fleja ze mnie.:idea:

    A tak na powaznie -napisa貫m

    Quote:
    .Ale przemy貫m ca造 blok ,sitka,kulke z zaworze ze sprezynka.Blok jest czysty i nie ma jakis luz闚.


    Zmniejszy貫m ilosc kawy i poobserwuje.

    Pozdro
  • Helpful post
    #10 03 Apr 2009 11:11
    arekb81
    Level 23  
    Helpful post? (0)
    Ekspresy w S逝psku naprawiaj przy Pi連udskiego 7. Cz窷ci te mo積a tam kupi.

    Pozdrawiam
  • #11 03 Apr 2009 14:15
    Zenon407
    Level 14  
    Topic author Helpful post? (0)
    Dzieki za info.:D
  • #12 12 Feb 2012 05:36
    Zenon407
    Level 14  
    Topic author Helpful post? (0)
    Ekspres do kawy Royal Professional Saeco

    Bez zaworka.

    Ekspres do kawy Royal Professional Saeco

    Musisz odkrecic te dwie duze sruby krzyzakowe 5 i 6 i wtedy bedziesz mog poruszyc tym zaworkiem.Od wewnwtrzej strony musisz zobaczyc co naleza這by odkr璚ic aby go wyj帷 -to ten zaw鏎 ze strza趾a na r騜owo.

    Ps.Wyjezdzam za chwile na tydzien bez dostepu do netu.
  • #13 12 Feb 2012 11:51
    Krasny1979
    Level 2  
    Helpful post? (0)
    OK, ale mi chodzi o czujnik, kt鏎y jest schowany pod 鈔ubk nr 3 na twoim poprzednim zdj璚iu. Zaworek, o kt鏎ym piszesz dzia豉 poprawnie.
  • #14 21 Feb 2012 11:08
    Zenon407
    Level 14  
    Topic author Helpful post? (0)
    Ekspres do kawy Royal Professional Saeco


    Widzia貫m ostatnio na Alledrogo.Napisz do osobnika o nicku
    Arek-1972
    o ten czujnik-widze ,ze gosc rozbiera takie ekspresy.

    http://allegro.pl/cena-za-5szt-mikrostyk-mikroprzelacznik-microswitc-i2116988639.html
    Ekspres do kawy Royal Professional Saeco

    Ja bym zmostkowa ten czujnik- nie jest tak bardzo potrzebny-najwyzej nabrudzi ci zmielon kawa podest.A ca造 m造nek bedzie dzia豉.
    Ten m造nek ma dwa faktory -woda(czujnik) i ten czujnik o ktorym piszesz.

    Pozdro
  • #15 22 Feb 2012 11:10
    Krasny1979
    Level 2  
    Helpful post? (0)
    Dzi瘯i za podpowied i fotk. Prawdopodobnie ten czujnik trzyma na samych stykach, bo ju nawet uda這 mi si nim lekko poruszy, ale dost瘼 do niego jest cholernie utrudniony. Te ju my郵a貫m o zmostkowaniu, ale... tren ekspres ma opcj liczenia ile kawy zrobi i mo瞠 pokaza, 瞠 pojemnik na zu篡ta kaw jest pe軟y, tzn, 瞠 przy ka盥ym wyj璚iu tego pojemnika licznik mu si zeruje, a w przypadku zmostkowania tego nie b璠zie.
    Spr鏏uje si tam jednak jako dosta.
    Pozdrawiam
  • #16 23 Feb 2012 07:21
    Zenon407
    Level 14  
    Topic author Helpful post? (0)
    Ten czujnik bedzie osadzony na dw鏂h plastykowych ko趾ach -musisz czujnik zesun帷 z tych ko趾闚 .Jak urwiesz je -bedzie lipa.
  • #17 23 Feb 2012 18:16
    Krasny1979
    Level 2  
    Helpful post? (0)
    W ko鎍u jednak uda這 mi si do niego dosta :D Niestety nie mam nic w zamian, wi璚 postanowi貫m go zmostkowa. Zobaczymy, czy aby nie mia貫m racji, 瞠 trzeba go b璠zie od czasu do czasu "wyzerowa". Dzieki @Zenon za podpowiedzi.
    Pozdrawiam
  • #18 12 May 2012 19:32
    1kaczucha
    Level 14  
    Helpful post? (0)
    Zenon407 wrote:
    Po wybraniu kawy ca造 proces przebiega prawid這wo do momentu gdy powinno pisac na wyswietlaczu PREBREWING .
    Ta funkcja sie nie wyswietla i sucha zmielona kawa l康uje w pojemniku na fusy.

    Poza tym -wszystko dzia豉 normalnie tzn.pompka chodzi,czysci ekspres,pare wytwarza,m造nek mieli kawe.

    Czasami zaskoczy i poda kawe ale nie dzia豉 tak jak powinien.



    Mam analogiczn sytuacj z t r騜nic, 瞠 je郵i wybierze si opcj zaparzenia kawy sypanej to za ka盥ym razem j wykona.
  • #19 17 May 2012 22:56
    czuczu1910
    Level 11  
    Helpful post? (0)
    kolego najlatwiej jest zmniejszyc ilosc namielanej kawy (dzwigienka nad drzwiczkami na min) mozna skrecic mlynek o 2 Obejrzec blok w szczytowych miejscach prowadnicy po ktorejchodzi komora kawy w bloku zaparzajacym tam gromadzi sie kawa i blok sie nie domyka ewentualnie rozebrac caly blok i smarowanie dolnego tloka. ZAkladam ze kola sa cale i nie slychac przeskakiwania
    pozdrawiam
  • #20 22 May 2012 00:18
    1kaczucha
    Level 14  
    Helpful post? (0)
    Przyjrza貫m si zasadzie dzia豉nia bloku zaparzaj帷ego i zauwa篡貫m, 瞠 "zaparzalnik" nie podchodzi do ko鎍a pod ten "lejek" nad nim, tworzy si szczelina i przez ni kawa ucieka na zewn徠rz. Gdy jest za ma這 kawy w "zaparzalniku" to te nie b璠zie pr鏏owa jej zaparzy. Smarowanie dolnego t這ka pomog這.
    Przy okazji wyda這 si, 瞠 - nie m闚i帷 o smarowaniu - blok zaparzaj帷y przez 3 lata (od nowo軼i) nie by nawet wymyty......
  • #21 24 Jun 2012 00:48
    1kaczucha
    Level 14  
    Helpful post? (0)
    Sytuacja zacz窸a si powtarza. Przy okazji zablokowa si m造nek i wyczy軼i貫m 瘸rna i kawka elegancko si mieli. Niestety dalej si rozsypuje wok馧 bloku zaparzaj帷ego, odpowiednia jej ilo嗆 nie trafia do prasowania i sucha l康uje w "fu郾iku". Przy opcji parzenia z kawy sypanej ca造 proces w wi瘯szo軼i przypadk闚 przebiega prawid這wo. Cho nie za ka盥ym razem; zauwa篡貫m (us造sza貫m?), 瞠 przy ubijaniu kawy t這k chodzi bardzo ci篹ko i trzeszczy. Dzi zrobi貫m do鈍iadczenie i posmarowa貫m t czerwon uszczelk olejem ry穎wym (smarowid這 niestety zosta這 w barze tak jak reszta expresu) i odnosz wra瞠nie, 瞠 blok dzia豉 o wiele l瞠j... I st康 moje pierwsze pytanie (tylko prosz si nie 鄉ia bo to moja pierwsza przygoda z tego typu urz康zeniem) czy to miejsce te si smaruje?? Osobi軼ie wydaje mnie si, 瞠 to kompletnie bez sensu, bo kawa z dodatkiem smaru chyba nie smakuje najlepiej.....
    Druga sprawa to droga m造nek => komora na zmielon kaw. Ot騜 w wylocie z m造nka a tu przed komor gromadzi si do嗆 du穎 kawy i dosy zbitej tak, 瞠 gdy w這篡 si tam palec, aby to troch poluzowa, to wcale nie dzieje si to za jednym dotykiem tylko trzeba troszk si nagimnastykowa. Podejrzewam, 瞠 to by這 przyczyn zatkania si 瘸ren w m造nku (o czym pisa貫m na wst瘼ie).
    Kolejn rzecz jest wspomniana komora na zmielon kaw. Microswitch dzia豉 raczej prawid這wo tzn s造cha przy poruszeniu "pstrykanie" a gdy blok jest 鈍ie穎 wyczyszczony i droga m造nek => komora udro積iona to pierwsze dwie kawy robi wzorowo. Jak mniemam klapka od komory powinna przylega jak najmocniej? Przy czyszczeniu przelotu z m造nka do komory wyczuwam pod palcem jaki drut i jak mnie si wydaje jest on od spr篹yny trzymaj帷 klapk komory. I tu kolejne pytanie; w jakim miejscu powinien si on znajdowa? czy ma jaki sw鎩 zaczep? powinien by bardziej u g鏎y czy na dole? bo tu bym "w瘰zy" spraw porozsypywanej kawy wok馧 bloku zaparzaj帷ego......
    Ups, troszk d逝gi ten monolog ale chcia貫m jak najdok豉dniej opisa spraw i jak najszybciej zako鎍zy batali z expresem.
  • #22 11 Jul 2013 15:09
    Zenon407
    Level 14  
    Topic author Helpful post? (0)
    Mam nast瘼uj帷y problem z tym ekspresem:

    Jak sie woda podgrzeje i zasypie kawe mielon-wybiore wielko嗆 kawy i rozpoczyna si proces parzenia kawy-maszyna przerywa t這czenie kawy z wod na 1-2 sekundy-i ponownie pracuje 1-2 sekundy az naleje zadana wielkosc kawy(jakby troche mniej nalewa) i tak trwa ponad 2 minuty a kiedys max 20-30 sekund.
    Pompa do t這czenia chyba dobra bo jak pusze wode gor帷a -dzia豉 idealnie-woda gor帷 idzie z drugiej grza趾i niz woda gor帷a do kawy.
    Descaling(czyszczenie) zrobione!

    Dlaczego tak przerywa jak zaparzam kaw?
    Jest to wkurzaj帷e.

    Pozdro


    Ps.Sprawa rozwi您ana!!!
    Pierwsza uszczelka(oring) na palcu wchodz帷ym w zaparzacz by豉 przerwana.
    Po wymiananie uszczelki wszystko dzia豉. ;)
  • #23 13 Jul 2013 12:16
    1kaczucha
    Level 14  
    Helpful post? (0)
    Z tym przerwaniem na ok. 2 sekundy to masz w陰czon funkcj "PREBREWING" czyli wst瘼ne zaparzanie
  Search 4 million + Products
Browse Products