Forum elektroda.pl

Regulamin  | Punkty  | Dodaj...  | Ostatnie  | Szukaj  | Rejestracja  | Zaloguj

Ta strona używa cookie. Dowiedz się więcej o celu ich używania i zmianie ustawień cookie w przeglądarce.
Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

Ekspres do kawy Royal Professional Saeco


Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> AGD Użytkowy -> AGD Początkujący -> Ekspres do kawy Royal Professional Saeco
Autor
Wiadomość
Zenon407
Poziom 14
Poziom 14


Dołączył: 28 Maj 2005
Posty: 171
Miasto: Słupsk

Post#1 Post autora tematu 01 Kwi 2009 10:22   

Ekspres do kawy Royal Professional Saeco


Po wybraniu kawy cały proces przebiega prawidłowo do momentu gdy powinno pisac na wyswietlaczu PREBREWING .
Ta funkcja sie nie wyswietla i sucha zmielona kawa ląduje w pojemniku na fusy.

Poza tym -wszystko działa normalnie tzn.pompka chodzi,czysci ekspres,pare wytwarza,młynek mieli kawe.

Czasami zaskoczy i poda kawe ale nie działa tak jak powinien.

Royal Professional Saeco

Poprosze o pomoc.


Pozdro
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 01 Kwi 2009 10:22   





Powrót do góry
   
arekb81
Poziom 19
Poziom 19


Dołączył: 28 Lut 2005
Posty: 746
Miasto: Gdańsk

Post#2 01 Kwi 2009 12:39   

Re: Ekspres do kawy Royal Professional Saeco


Czy PREBREWING pojawia się chociaż na moment? Czy zanim wysypie suchą kawę, słychać, że uruchamia się pompka, chociaż na chwilę? Co pokazuje wyświetlacz po wysypaniu fusów/suchej kawy do pojemnika? Czy podczas prasowania kawy w bloku słychać, jakby coś przeskakiwało/pukało?
Powrót do góry
   
Zenon407
Poziom 14
Poziom 14


Dołączył: 28 Maj 2005
Posty: 171
Miasto: Słupsk

Post#3 Post autora tematu 01 Kwi 2009 13:15   

Re: Ekspres do kawy Royal Professional Saeco


Cytat:
Czy PREBREWING pojawia się chociaż na moment?


Jak sie pojawi to wszystko zadziała normalnie.

Napis nie pojawia sie nawet na moment.

Cytat:
Czy zanim wysypie suchą kawę, słychać, że uruchamia się pompka, chociaż na chwilę?


Chyba nie.Tak na 99% nie.

Cytat:
Co pokazuje wyświetlacz po wysypaniu fusów/suchej kawy do pojemnika?


Ze przygotowuje np
1 mała kawe -co zadasz taki napis jest cały czas do skonczenia zadania.

Cytat:
Czy podczas prasowania kawy w bloku słychać, jakby coś przeskakiwało/pukało?


Sa takie odgłosy -troche głosniejsze -tak mi sie wydaje-jak przesuwa blok zaparzajacy-po sprasowaniu i podaniu pod cisnienie pary.Ale przemyłem cały blok ,sitka,kulke z zaworze ze sprezynka.Blok jest czysty i nie ma jakis luzów.

Para jest bo podwazyłem lekko zawór na palcu co wchodzi do bloku zaparzającego-wylatuje para.

Moze to po odkamienianiu?
Descaling sie wyswietliło i zrobiłem cały cykl.
Moze jakas nieśzczelnosc w systemie-ale widziałbym jakies wycieki a nic takiego nie ma miejsca.

Pozdro

Ps.Przed chwilą zrobiłem kawe -wszystko odbyło sie normalnie-czyli właczyłem ekspres po nagrzaniu bojlera RINSING pompa podaje wode i czysci.
Zauwazyłem że przed funkcją PREBREWING -jakby syknęło para ,powietrzem gdzies z 1 sekunde to trawało -moze mniej.Pompka sie włącza i podaje kawe.
Zrobienie kawy to wyjatek-częsciej przechodzi do wyrzucania zmielonej suchej kawy.
Powrót do góry
   
arekb81
Poziom 19
Poziom 19


Dołączył: 28 Lut 2005
Posty: 746
Miasto: Gdańsk

Post#4 01 Kwi 2009 14:10   

Re: Ekspres do kawy Royal Professional Saeco


Cytat:
Para jest bo podwazyłem lekko zawór na palcu co wchodzi do bloku zaparzającego-wylatuje para.


Okręć od bloku zaparzającego ten kapturek/kubek czy jak to tam nazwać, co wchodzi w niego zawór (jest na jedną śrubkę tylko, odkręca się ją przez otwór w bloku), i zobacz, czy przy jego pomocy uda się otworzyć ten zawór na palcu. Uwaga na gorącą wodę! Może być tak, że ta mała część, którą podnosi blok zaparzający przy zaworze jest wyrobiona i nie zawsze otwiera się dopływ wody.
Powrót do góry
   
Zenon407
Poziom 14
Poziom 14


Dołączył: 28 Maj 2005
Posty: 171
Miasto: Słupsk

Post#5 Post autora tematu 01 Kwi 2009 14:39   

Re: Ekspres do kawy Royal Professional Saeco


Ekspres do kawy  Royal Professional Saeco



Jak odkręcić ten palec?
Od góry to masakra-platanina kabli.

Gdzie mozna kupic taki zaworek?
Bo sam palec mam -kiedys kupiłem na allegro tylko zdjełem dolny oring:

Ekspres do kawy  Royal Professional Saeco

Ok.Zaraz odkręce i zobacze

Ciezko ale otworzył -resztke z poprzedniego nastawu.
Prysneło wodą-na oko widac ,ze jest wyrobione na osi i to co podnosi(plastik) jest wytarte.
Nie próbowałem nowej nastawy kawy bo te trzy warunki aby młynek odpalił(kubek na fusy,obecnosc w gniezdzie bloku zaparzajacegi i zamkniete dzwi)miałem na srubokręty i pospadały jak właczyłem młynek.Podejrzewam ze woda by leciała(woda czy para?).Wyrobiony ten metalowy zaworek(strzałka).
Powrót do góry
   
arekb81
Poziom 19
Poziom 19


Dołączył: 28 Lut 2005
Posty: 746
Miasto: Gdańsk

Post#6 01 Kwi 2009 16:51   

Re: Ekspres do kawy Royal Professional Saeco


Przy zaworze, który pokazujesz na zdjęciach, chodzi o ten mały element w poprzek tego zaworu, pod metalową iglicą, którą podnosi. Tuż pod strzałką.

Blok zaparzający - to ten plastykowy, mechaniczny element, który wyciągasz z ekspresu do umycia. Trochę niepotrzebnie rozbierałeś prawie cały ekspres. A ten zawór/palec jest zamontowany w bloku grzejnym/grzewczym/bojlerze. :)

Jak wkładasz blok zaparzający do ekspresu, to w tą wnękę, gdzie znajduje się ten palec wchodzi taki nazwijmy to kapturek. Gdy blok zaczyna prasować kawę, ten kapturek wchodzi na "palec" i podnosi do góry ten element w poprzek tego zaworu/palca i jednocześnie iglicę zaworu otwierając tym samym dopływ wody do bloku zaparzającego. Jeśli będzie wyrobiony, woda nie poleci. Dlatego pisałem, żeby ten kapturek odkręcić od bloku, ręcznie założyć na palec i zobaczyć, czy wtedy poleci woda.

Części, myślę że można kupić tam, gdzie naprawiają ekspresy.
Powrót do góry
   
Zenon407
Poziom 14
Poziom 14


Dołączył: 28 Maj 2005
Posty: 171
Miasto: Słupsk

Post#7 Post autora tematu 01 Kwi 2009 16:58   

Re: Ekspres do kawy Royal Professional Saeco


Tak juz to zrobiłem.Pisze u gory.

Cytat:
chodzi o ten mały element w poprzek tego zaworu, pod metalową iglicą, którą podnosi. Tuż pod strzałką.


Działa ale słabo.

Cytat:
Części, myślę że można kupić tam, gdzie naprawiają ekspresy.

A w necie nie dostane?
W Słupsku naprawiaja takie ekspresy?


Dzieki za info
Powrót do góry
   
crazy_phisic
Zasłużony dla elektroda
Zasłużony dla elektroda


Dołączył: 04 Sty 2003
Posty: 2266
Miasto: Zielona Góra

Post#8 01 Kwi 2009 20:01   

Re: Ekspres do kawy Royal Professional Saeco


Tak z innej beczki ;), bo suwak zaworu wygląda na sprawny. Skoro wysypuje zmieloną kawę to znaczy że blok nie ustawił się w pozycje pracy - sprawdź w bloku zaparzającym czy w prowadnicach po których poruszają się elementy nie ma kawy (zdjęcie pokazuje że nie za często go czyścisz) i zmniejsz ilość mielonej kawy ;)
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 01 Kwi 2009 20:01   





Powrót do góry
   
Zenon407
Poziom 14
Poziom 14


Dołączył: 28 Maj 2005
Posty: 171
Miasto: Słupsk

Post#9 Post autora tematu 02 Kwi 2009 06:32   

Re: Ekspres do kawy Royal Professional Saeco


Cytat:
(zdjęcie pokazuje że nie za często go czyścisz)


Faktycznie fleja ze mnie.:idea:

A tak na powaznie -napisałem

Cytat:
.Ale przemyłem cały blok ,sitka,kulke z zaworze ze sprezynka.Blok jest czysty i nie ma jakis luzów.


Zmniejszyłem ilosc kawy i poobserwuje.

Pozdro
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 02 Kwi 2009 06:32   





Powrót do góry
   
arekb81
Poziom 19
Poziom 19


Dołączył: 28 Lut 2005
Posty: 746
Miasto: Gdańsk

Post#10 03 Kwi 2009 11:11pomocny post - solucja   

Re: Ekspres do kawy Royal Professional Saeco


Ekspresy w Słupsku naprawiają przy Piłsudskiego 7. Części też można tam kupić.

Pozdrawiam
Powrót do góry
   
Zenon407
Poziom 14
Poziom 14


Dołączył: 28 Maj 2005
Posty: 171
Miasto: Słupsk

Post#11 Post autora tematu 03 Kwi 2009 14:15   

Re: Ekspres do kawy Royal Professional Saeco


Dzieki za info.:D
Powrót do góry
   
Zenon407
Poziom 14
Poziom 14


Dołączył: 28 Maj 2005
Posty: 171
Miasto: Słupsk

Post#12 Post autora tematu 12 Lut 2012 05:36   

Re: Ekspres do kawy Royal Professional Saeco


Ekspres do kawy  Royal Professional Saeco

Bez zaworka.

Ekspres do kawy  Royal Professional Saeco

Musisz odkrecic te dwie duze sruby krzyzakowe 5 i 6 i wtedy bedziesz mogł poruszyc tym zaworkiem.Od wewnwtrzej strony musisz zobaczyc co nalezałoby odkręcic aby go wyjąc -to ten zawór ze strzałka na różowo.

Ps.Wyjezdzam za chwile na tydzien bez dostepu do netu.
Powrót do góry
   
Krasny1979
Poziom 2
Poziom 2


Dołączył: 11 Lut 2012
Posty: 3
Miasto: Kiszyniów

Post#13 12 Lut 2012 11:51   

Re: Ekspres do kawy Royal Professional Saeco


OK, ale mi chodzi o czujnik, który jest schowany pod śrubką nr 3 na twoim poprzednim zdjęciu. Zaworek, o którym piszesz działa poprawnie.
Powrót do góry
   
Zenon407
Poziom 14
Poziom 14


Dołączył: 28 Maj 2005
Posty: 171
Miasto: Słupsk

Post#14 Post autora tematu 21 Lut 2012 11:08   

Re: Ekspres do kawy Royal Professional Saeco


Ekspres do kawy  Royal Professional Saeco


Widziałem ostatnio na Alledrogo.Napisz do osobnika o nicku
Arek-1972
o ten czujnik-widze ,ze gosc rozbiera takie ekspresy.

http://allegro.pl/cena-za-5szt-mikrostyk-mikroprzelacznik-microswitc-i2116988639.html
Ekspres do kawy  Royal Professional Saeco

Ja bym zmostkował ten czujnik- nie jest tak bardzo potrzebny-najwyzej nabrudzi ci zmieloną kawa podest.A cały młynek bedzie działał.
Ten młynek ma dwa faktory -woda(czujnik) i ten czujnik o ktorym piszesz.

Pozdro
Powrót do góry
   
Krasny1979
Poziom 2
Poziom 2


Dołączył: 11 Lut 2012
Posty: 3
Miasto: Kiszyniów

Post#15 22 Lut 2012 11:10   

Re: Ekspres do kawy Royal Professional Saeco


Dzięki za podpowiedź i fotkę. Prawdopodobnie ten czujnik trzyma na samych stykach, bo już nawet udało mi się nim lekko poruszyć, ale dostęp do niego jest cholernie utrudniony. Też już myślałem o zmostkowaniu, ale... tren ekspres ma opcję liczenia ile kawy zrobił i może pokazać, że pojemnik na zużyta kawę jest pełny, tzn, że przy każdym wyjęciu tego pojemnika licznik mu się zeruje, a w przypadku zmostkowania tego nie będzie.
Spróbuje się tam jednak jakoś dostać.
Pozdrawiam
Powrót do góry
   
Zenon407
Poziom 14
Poziom 14


Dołączył: 28 Maj 2005
Posty: 171
Miasto: Słupsk

Post#16 Post autora tematu 23 Lut 2012 07:21   

Re: Ekspres do kawy Royal Professional Saeco


Ten czujnik bedzie osadzony na dwóch plastykowych kołkach -musisz czujnik zesunąc z tych kołków .Jak urwiesz je -bedzie lipa.
Powrót do góry
   
Krasny1979
Poziom 2
Poziom 2


Dołączył: 11 Lut 2012
Posty: 3
Miasto: Kiszyniów

Post#17 23 Lut 2012 18:16   

Re: Ekspres do kawy Royal Professional Saeco


W końcu jednak udało mi się do niego dostać :D Niestety nie mam nic w zamian, więc postanowiłem go zmostkować. Zobaczymy, czy aby nie miałem racji, że trzeba go będzie od czasu do czasu "wyzerować". Dzieki @Zenon za podpowiedzi.
Pozdrawiam
Powrót do góry
   
1kaczucha
Poziom 13
Poziom 13


Dołączył: 21 Paź 2008
Posty: 147
Miasto: Kraków

Post#18 12 Maj 2012 19:32   

Re: Ekspres do kawy Royal Professional Saeco


Zenon407 napisał:
Po wybraniu kawy cały proces przebiega prawidłowo do momentu gdy powinno pisac na wyswietlaczu PREBREWING .
Ta funkcja sie nie wyswietla i sucha zmielona kawa ląduje w pojemniku na fusy.

Poza tym -wszystko działa normalnie tzn.pompka chodzi,czysci ekspres,pare wytwarza,młynek mieli kawe.

Czasami zaskoczy i poda kawe ale nie działa tak jak powinien.



Mam analogiczną sytuację z tą różnicą, że jeśli wybierze się opcję zaparzenia kawy sypanej to za każdym razem ją wykona.
Powrót do góry
   
czuczu1910
Poziom 9
Poziom 9


Dołączył: 14 Kwi 2007
Posty: 34
Miasto: lodz

Post#19 17 Maj 2012 22:56   

Re: Ekspres do kawy Royal Professional Saeco


kolego najlatwiej jest zmniejszyc ilosc namielanej kawy (dzwigienka nad drzwiczkami na min) mozna skrecic mlynek o 2 Obejrzec blok w szczytowych miejscach prowadnicy po ktorejchodzi komora kawy w bloku zaparzajacym tam gromadzi sie kawa i blok sie nie domyka ewentualnie rozebrac caly blok i smarowanie dolnego tloka. ZAkladam ze kola sa cale i nie slychac przeskakiwania
pozdrawiam
Powrót do góry
   
1kaczucha
Poziom 13
Poziom 13


Dołączył: 21 Paź 2008
Posty: 147
Miasto: Kraków

Post#20 22 Maj 2012 00:18   

Re: Ekspres do kawy Royal Professional Saeco


Przyjrzałem się zasadzie działania bloku zaparzającego i zauważyłem, że "zaparzalnik" nie podchodzi do końca pod ten "lejek" nad nim, tworzy się szczelina i przez nią kawa ucieka na zewnątrz. Gdy jest za mało kawy w "zaparzalniku" to też nie będzie próbował jej zaparzyć. Smarowanie dolnego tłoka pomogło.
Przy okazji wydało się, że - nie mówiąc o smarowaniu - blok zaparzający przez 3 lata (od nowości) nie był nawet wymyty......
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 22 Maj 2012 00:18   





Powrót do góry
   
1kaczucha
Poziom 13
Poziom 13


Dołączył: 21 Paź 2008
Posty: 147
Miasto: Kraków

Post#21 24 Cze 2012 00:48   

Re: Ekspres do kawy Royal Professional Saeco


Sytuacja zaczęła się powtarzać. Przy okazji zablokował się młynek i wyczyściłem żarna i kawka elegancko się mieli. Niestety dalej się rozsypuje wokół bloku zaparzającego, odpowiednia jej ilość nie trafia do prasowania i sucha ląduje w "fuśniku". Przy opcji parzenia z kawy sypanej cały proces w większości przypadków przebiega prawidłowo. Choć nie za każdym razem; zauważyłem (usłyszałem?), że przy ubijaniu kawy tłok chodzi bardzo ciężko i trzeszczy. Dziś zrobiłem doświadczenie i posmarowałem tę czerwoną uszczelkę olejem ryżowym (smarowidło niestety zostało w barze tak jak reszta expresu) i odnoszę wrażenie, że blok działa o wiele lżej... I stąd moje pierwsze pytanie (tylko proszę się nie śmiać bo to moja pierwsza przygoda z tego typu urządzeniem) czy to miejsce też się smaruje?? Osobiście wydaje mnie się, że to kompletnie bez sensu, bo kawa z dodatkiem smaru chyba nie smakuje najlepiej.....
Druga sprawa to droga młynek => komora na zmieloną kawę. Otóż w wylocie z młynka a tuż przed komorą gromadzi się dość dużo kawy i dosyć zbitej tak, że gdy włoży się tam palec, aby to trochę poluzować, to wcale nie dzieje się to za jednym dotykiem tylko trzeba troszkę się nagimnastykować. Podejrzewam, że to było przyczyną zatkania się żaren w młynku (o czym pisałem na wstępie).
Kolejną rzeczą jest wspomniana komora na zmieloną kawę. Microswitch działa raczej prawidłowo tzn słychać przy poruszeniu "pstrykanie" a gdy blok jest świeżo wyczyszczony i droga młynek => komora udrożniona to pierwsze dwie kawy robi wzorowo. Jak mniemam klapka od komory powinna przylegać jak najmocniej? Przy czyszczeniu przelotu z młynka do komory wyczuwam pod palcem jakiś drut i jak mnie się wydaje jest on od sprężyny trzymającą klapkę komory. I tu kolejne pytanie; w jakim miejscu powinien się on znajdować? czy ma jakiś swój zaczep? powinien być bardziej u góry czy na dole? bo tu bym "węszył" sprawę porozsypywanej kawy wokół bloku zaparzającego......
Ups, troszkę długi ten monolog ale chciałem jak najdokładniej opisać sprawę i jak najszybciej zakończyć batalię z expresem.
Powrót do góry
   
Zenon407
Poziom 14
Poziom 14


Dołączył: 28 Maj 2005
Posty: 171
Miasto: Słupsk

Post#22 Post autora tematu 11 Lip 2013 15:09   

Re: Ekspres do kawy Royal Professional Saeco


Mam następujący problem z tym ekspresem:

Jak sie woda podgrzeje i zasypie kawe mieloną-wybiore wielkość kawy i rozpoczyna się proces parzenia kawy-maszyna przerywa tłoczenie kawy z wodą na 1-2 sekundy-i ponownie pracuje 1-2 sekundy az naleje zadana wielkosc kawy(jakby troche mniej nalewa) i tak trwa ponad 2 minuty a kiedys max 20-30 sekund.
Pompa do tłoczenia chyba dobra bo jak pusze wode gorąca -działa idealnie-woda gorącą idzie z drugiej grzałki niz woda gorąca do kawy.
Descaling(czyszczenie) zrobione!

Dlaczego tak przerywa jak zaparzam kawę?
Jest to wkurzające.

Pozdro


Ps.Sprawa rozwiązana!!!
Pierwsza uszczelka(oring) na palcu wchodzącym w zaparzacz była przerwana.
Po wymiananie uszczelki wszystko działa. ;)
Powrót do góry
   
1kaczucha
Poziom 13
Poziom 13


Dołączył: 21 Paź 2008
Posty: 147
Miasto: Kraków

Post#23 13 Lip 2013 12:16   

Re: Ekspres do kawy Royal Professional Saeco


Z tym przerwaniem na ok. 2 sekundy to masz włączoną funkcję "PREBREWING" czyli wstępne zaparzanie
Powrót do góry
   
Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> AGD Użytkowy -> AGD Początkujący -> Ekspres do kawy Royal Professional Saeco
Strona 1 z 1
Podobne tematy
Ekspres do kawy Royal Professional Saeco (2)
Ekspres do kawy:Saeco Royal digital (2)
ekspres do kawy:Saeco Royal digital (6)
ekspres do kawy saeco royal digital (1)
Ekspres do kawy Saeco incanto-nie działa, miga kontrolka kawy (3)
Ekspres do kawy Saeco Odea Go- problem z robieniem kawy (6)
saeco - saeco royal exclusiv nie robi kawy:( (2)
Ekspres do kawy- Saeco Incanto (2)
Ekspres do kawy Saeco SUP 018M (1)
ekspres do kawy saeco vienna de luxe (3)


Administrator || Moderatorzy || Regulamin forum || Regulamin ogólny || Informacja o cookies || Kontakt

Page generation time: 0.092 seconds

elektroda.pl temat RSS