Jak zrobić płytkę drukowaną - dla początkujących i nie tylko
Witam.
Poniżej kilka filmów pokazujących jak w warunkach domowych zrobić płytkę drukowaną (PCB).
Filmy mogą okazać się pomocne dla początkujących, którzy dopiero uczą się robić płytki drukowane.
Re: Jak zrobić płytkę drukowaną - dla początkujących i nie t
Tak dla sprostowania dla nowych i z małym doświadczeniem.
- Schemat można nanieść na papier kredowany, lub inny bardzo gładki. Może być także folia, ale przy nakładaniu termotransferem należy na nią dać jeszcze zwykłą kartkę aby się nie stopiła folia. (Osobiście używam czasami tej metody)
- Nie musi być także "specjalna pasta czyszcząca" mona wziąć zwykłym drobnoziarnistym papierem ściernym lekko zetrzeć i acetonem odtłuścić (metoda ta stacza na bardzo długo). Nara zie nie zmarnowałem na tym nawet połoby butelki acetonu która kosztuje może 3zł :D
Nie trzeba nawet używać acetonu do odtłuszczania, może być dowolny detergent (np. płyn do mycia naczyń). Najważniejsze jest aby odtłuścić całą powierzchnię, jeśli sie zaczęło utleniać, to tak długo ścierać papierem ściernym (drobnoziarnistym) aż nie będzie widać śladow utleniania. I starać się nie dotykać ani wydrukowanego papieru ani tak przygotowanego laminatu miedzianego.
W pierwszym filmiku widzę dwa błędy.
1. Cięcie, ostrze brzeszczotu nie powinno być pod kątem prostym do ciętego materiału. Powinno być pod jak najmniejszym kątem...
2. Lepiej wiercić po trawieniu.
Witam.
:arrow: joy_pl ad. 1 Racja, jak pod najmniejszym kątem. Jednak zauważ, że każdy ma swoja technikę. Ja na przykład laminat tnę pod kątem 45°.
ad. 2 Tutaj też masz rację. Najlepiej wiercić po trawieniu.
Filmy mają za zadanie pokazać początkującym na czym rzecz polega. I później znalezieniu własnej techniki.
Ja chciałem zapytać odnośnie tego najprawdopodobniej chlorku żelaza w płynie z filmiku wklejonego przez skynet_2 Jak długo trwa takie "wcieranie" środku trawiacego,bo na filmiku widać cięcie klatek, oraz do jakiej temperatury należy ten środek podgrzać?
To zależy jeszcze od stężenia jakie podasz, temperatury (i chyba jeszcze jak długo już go trzymasz).
U mnie nowy jak go podgrzałem do jakiś 30÷ 40 C to płytkę wytrawił mi w 3 minuty.
Podgrzać można chlorek żelaza do chyba max. 60C.
W pojemniku. To znaczy zalewałem płytkę wytrawiaczem.
Nigdy nie słyszałem (co nie znaczy że nie ma) o metodzie robienia gąbką.
Jak nadarzy mi się okazja i chęć na doświadczenia to zobaczę tą metodę. A nóż kto wie, może okaże się lepsza i łatwiejsza od wytrawiania w pojemniku. :D
Kuczus wrote:
Ja chciałem zapytać odnośnie tego najprawdopodobniej chlorku żelaza w płynie z filmiku wklejonego przez skynet_2 Jak długo trwa takie "wcieranie" środku trawiacego,bo na filmiku widać cięcie klatek, oraz do jakiej temperatury należy ten środek podgrzać?
1. Zależy od grubości miedzi, można równie dobrze nalać/nasypać chlorek żelazowy do pojemnika z ciepłą wodą i co jakiś czas poruszyć. Ja używam chlorku żelazowego ponieważ mam go sporo.
2. 40-60 *C, przy wyższej trochę szybciej się trawi.
Próbowaliście może wykonać płytkę dwustronną metodą termotransferu? W jaki sposób wykonujecie przelotki? no i na koniec jak rozwiązujecie problem przelotek pod układami scalonymi typu SMD bo jak wiadomo nie ma pod takimi układami zbyt dużo miejsca. Ja się zastanawiam czy nie przeprowadzić cieniutkiego drucika pomiędzy warstwa górna i dolna ale wtedy dochodzi problem przylutowania takiego drucika. Może źle się wyraziłem, że problem z przylutowaniem lecz z wysokością lutu znajdującego się pod układem.
Ja kiedyś zostawiłem płytkę narysowaną markerem w ciepłym wytrawiczu i po 30 minutach nie było śladu po miedzi (zeżarło wszystko, pod markerem też) :).
gandzia, ja to robię cienkimi drucikami z silników krokowych, wymontowanych ze starych stacji dyskietek (tych płaskich silników, które mają stojan przyczepiony bezpośrednio do płytki). Mają akurat dobrą grubość. Jeśli układ mi potem odstaje od płytki, to po prostu lekko wyginam mu nogi w dół, tak żeby ze wszystkich stron leżały na płytce.
i on ma takie właściwości że po wydrukowaniu i przeleceniu żelazkiem ,, oddaje " ścieżki ? Co do tych papierów, mam pełno gazet z okładkami wykonanymi z papieru kredowego. Z tym że nie są białe ale kolorowe, czy to nie przeszkadza ?
Panowie a czy dostępny jest u nas płyn o niezwykłej nazwie "liquid tin" tudzież "płynna cyna", jeśli tak to jak się on nazywa i gdzie można go dostać?
Pozdrawiam
Podejrzewam że Liquid Tin to jakiś preparat do chemicznego cynowania. W Polsce można kupić np. w TME (jeśli dobrze pamiętam) preparat o takim samym działaniu pod nazwą SENO 3211.
Ostatnio używałem do termotransferu opakowania po ryzie papieru A4. Kolorowe nadruki nie przeszkadzają, ale trzeba uważać i zbyt szybko nie odklejać przyprasowanego szablonu ze ścieżkami, bo farba drukarska też się lekko nadtapia pod wpływem temperatury żelazka i potrafi się przykleić do laminatu.
Pamiętaj o tym że papier kredowy musi być bardzo cienki (sam kupiłem za pierwszym razem za gruby - słabo się odrywał od płytki, za drugim o mało nie zablokowałem sobie drukarki).