Forum elektroda.pl

Regulamin  | Punkty  | Dodaj...  | Ostatnie  | Szukaj  | Rejestracja  | Zaloguj

Ta strona używa cookie. Dowiedz się więcej o celu ich używania i zmianie ustawień cookie w przeglądarce.
Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

Odłączyć autoalarm - zostawić centralny


Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Samochody Serwis -> Samochody Elektryka i elektronika -> Odłączyć autoalarm - zostawić centralny
Autor
Wiadomość
Merari
Poziom 3
Poziom 3


Dołączył: 13 Wrz 2008
Posty: 5
Miasto: Warszawa

Post#1 Post autora tematu 04 Kwi 2009 20:51   

Odłączyć autoalarm - zostawić centralny


Witam

Od pewnego czasu mam problemy z autoalarmem. Więc pomyślałem, że jak go i tak nie używam to może bym go odłączył i pozostawił sam zamek centralny z pilota od alarmu. Czy jest w ogóle taka możliwość??
Myślałem aby odłączyć od centralki syrenę, kierunkowskazy bądź same czujniki. Czy to jest takie łatwe? Czy takie coś nie wypali?
Samochód to Audi A3, a na pilocie od alarmu jest napisane Cobra 7777.

Czekam na odp, pzdr.
Powrót do góry
   
tomasz sadowski
Poziom 20
Poziom 20


Dołączył: 01 Maj 2008
Posty: 1040
Miasto: swidwin

Post#2 04 Kwi 2009 21:15   

Re: Odłączyć autoalarm - zostawić centralny


jest możliwe zostawiasz zasilanie masę i sterowanie centralnym proponuję zostawić też kierunki (a dlaczego kolega chce wywalić alarm ? bo może nie ma takiej potrzeby )
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 04 Kwi 2009 21:15   





Powrót do góry
   
Merari
Poziom 3
Poziom 3


Dołączył: 13 Wrz 2008
Posty: 5
Miasto: Warszawa

Post#3 Post autora tematu 04 Kwi 2009 21:19   

Re: Odłączyć autoalarm - zostawić centralny


Od pewnego czasu gdy załączam alarm to po paru minutach zaczyna "wyć". Czasem trochę dłużej, czasem trochę krócej trzeba na to czekać.
Na ten moment zamykam samochód kluczykiem, już mam trochę dość i pomyślałem o odcięciu alarmu i pozostawieniu centralnego.
Powrót do góry
   
SKRZYNIA
Poziom 19
Poziom 19


Dołączył: 14 Maj 2003
Posty: 741
Miasto: kraków

Post#4 04 Kwi 2009 22:15   

Re: Odłączyć autoalarm - zostawić centralny


jak kolega wyzej napisal jest to do zrobienia jako sam sterownik,ale moze przyjzyj sie temu alarmowi, zobacz na krancowke pod maska, na czujniki dodatkowe jesli sa zamontowane.... :)
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 04 Kwi 2009 22:15   





Powrót do góry
   
Merari
Poziom 3
Poziom 3


Dołączył: 13 Wrz 2008
Posty: 5
Miasto: Warszawa

Post#5 Post autora tematu 04 Kwi 2009 22:20   

Re: Odłączyć autoalarm - zostawić centralny


Jest zamontowany czujnik dodatkowy pod maską.
Jak mogę go sprawdzić? Czujnik zamyka obwód czy go otwiera (przerywa)?
Powrót do góry
   
bimberk-ce
Poziom 2
Poziom 2


Dołączył: 22 Mar 2009
Posty: 4
Miasto: Katowice

Post#6 05 Kwi 2009 11:10   

Re: Odłączyć autoalarm - zostawić centralny


czujnik zamyka obwód, tzn zwiera kabel od alarmu do masy w 99% przypadków
Powrót do góry
   
tomasz sadowski
Poziom 20
Poziom 20


Dołączył: 01 Maj 2008
Posty: 1040
Miasto: swidwin

Post#7 05 Kwi 2009 11:59   

Re: Odłączyć autoalarm - zostawić centralny


sprawdz też krancówkę przy drzwiach możesz mieć zamontowany ściemniacz i dopiero po kilkunastu sekundach alarm się uzbraja (a najprościej lampka w kabinie włączona i zamykaj po kolei drzwi i sprawdzaj czy gaśnie ,to samo z bagażnikiem ,dodam że czasem włączone radio powoduje załączanie alarmu)
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 05 Kwi 2009 11:59   





Powrót do góry
   
Merari
Poziom 3
Poziom 3


Dołączył: 13 Wrz 2008
Posty: 5
Miasto: Warszawa

Post#8 Post autora tematu 05 Kwi 2009 12:42   

Re: Odłączyć autoalarm - zostawić centralny


tomasz sadowski napisał:
sprawdz też krancówkę przy drzwiach możesz mieć zamontowany ściemniacz i dopiero po kilkunastu sekundach alarm się uzbraja (a najprościej lampka w kabinie włączona i zamykaj po kolei drzwi i sprawdzaj czy gaśnie ,to samo z bagażnikiem ,dodam że czasem włączone radio powoduje załączanie alarmu)


Wszystko działa poprawnie, lampka w samochodzie gaśnie po paru sekundach. Natomiast radio mam tak podłączone że gaśnie z chwilą wyjęcia kluczyka ze stacyjki.
A może alarm jest zbyt czuły? Może zmniejszyć jego czułość? Tylko jak i gdzie?
Powrót do góry
   
Staszek49
Poziom 21
Poziom 21


Dołączył: 27 Maj 2007
Posty: 1125
Miasto: Rzeszów

Post#9 05 Kwi 2009 19:52   

Re: Odłączyć autoalarm - zostawić centralny


Pan Tomasz trafnie chyba diagnozuje usterkę. Myślę jednak, że w przypadku awarii włączników drzwiowych, maski itd. alarm nie załączył by się, o czym (chyba) każdy alarm sygnalizuję innym "kliknięciem", świadczącym np. o niedomkniętych drzwiach, masce itd. Podejrzewam, że nawet uchylone okna mogą też uaktywnić alarm i przeciąg może być sprawcą tych kłopotów.
Jako ciekawostkę opiszę mój przypadek z alarmem. Otóż w posiadanym VW czasem nie kontaktował (jak się później okazało) wyłącznik drzwiowy od światła sufitowego. Po wyłączeniu alarmu, uruchomieniu silnika i przejechaniu pewnej odległości - uaktywniał się alarm. Często było to w ruchu ulicznym i stawałem się podejrzanym, że skradłem auto - syrena wyła i migały światła kierunku jazdy. Po wyłączeniu alarmu i upływie ok. 30 sek. ponownie alarm się włączał. Pomagało wówczas kilkukrotne otwarcie (w czasie jazdy) drzwi, lub parokrotne naciskanie wspomnianego wyłącznika. Ostatecznie po jego wymontowaniu pomógł płyn WD-40.
Powrót do góry
   
Ireneo
Poziom 24
Poziom 24


Dołączył: 23 Lut 2008
Posty: 4113
Miasto: Olsztyn

Post#10 05 Kwi 2009 21:17   

Re: Odłączyć autoalarm - zostawić centralny


jeżeli odłączysz kierunki to alarm i tak będzie alarmował co za tym idzie -pobór prądu.Odłącz czujniki jezeli są i sprawdź włącznik pod maską,a jeżeli to nie pomoże wywal wszysto i wstaw sterownik za jakieś 70 zł urządzenie.Stać na a3 to stać na sterownik raczej
Powrót do góry
   
norbert.s.
Poziom 25
Poziom 25


Dołączył: 18 Lis 2005
Posty: 6930
Miasto: Gliwice

Post#11 06 Kwi 2009 13:28   

Re: Odłączyć autoalarm - zostawić centralny


Cobra 7777, to oznaczenie typu pilota, a nie model alarmu.
Powrót do góry
   
Merari
Poziom 3
Poziom 3


Dołączył: 13 Wrz 2008
Posty: 5
Miasto: Warszawa

Post#12 Post autora tematu 06 Kwi 2009 15:00   

Re: Odłączyć autoalarm - zostawić centralny


Ireneo napisał:
Stać na a3 to stać na sterownik raczej

No raczej, ale chciałem zrobić na tym.


norbert.s. napisał:
Cobra 7777, to oznaczenie typu pilota, a nie model alarmu.

Oczywiście, zgadam się w 100%.
Powrót do góry
   
norbert.s.
Poziom 25
Poziom 25


Dołączył: 18 Lis 2005
Posty: 6930
Miasto: Gliwice

Post#13 06 Kwi 2009 20:19   

Re: Odłączyć autoalarm - zostawić centralny


tomasz sadowski napisał:
sprawdz też krancówkę przy drzwiach możesz mieć zamontowany ściemniacz i dopiero po kilkunastu sekundach alarm się uzbraja (a najprościej lampka w kabinie włączona i zamykaj po kolei drzwi i sprawdzaj czy gaśnie ,to samo z bagażnikiem ,dodam że czasem włączone radio powoduje załączanie alarmu)


Gdybyś chociaż trochę znał elektrykę audi, to wiedziałbyś, że jest jest tam ściemniacz i że można podpiąć się pod krańcówki z jego pominięciem.
Gdybyś coś trochę wiedział o alarmach Cobra, to wiedziałbyś również to, że jest tam funkcja ignorowania naruszonego wejścia krańcówek drzwi służąca właśnie do podpinania się na przykład pod przewód lampki, a i bez tej fukcji Cobra kilka sekund po uzbrojeniu ignoruje dogaszającą się lampkę.
Dobrze byłoby dla tego forum, gdyby co niektórzy przestali tworzyć bajki i skupili się na konkretach.
Do sprawdzenia w pierwszym rzędzie, tak jak sugerują wyżej koledzy krańcówka pod maską.
Powrót do góry
   
pavel007
Poziom 13
Poziom 13


Dołączył: 14 Lip 2009
Posty: 124

Post#14 28 Kwi 2010 20:33   

Re: Odłączyć autoalarm - zostawić centralny


podbijam temat - mam ten sam problem i za bardzo nie wiem jak go rozwiazac. Alarm ma to do siebie że świruje - załącza sie w sytuacjach w których załączyc sie nie powinien. Próbowałem odłączyć przewody syrenki ale to skutkuje odcieciem zapłonu, jak to mozna rozwiazac ? Nie potrzebuje rad co do tego jak go naprawic - po prostu nie chce tego robic bo z tego co słyszałem cobry tak maja ze aktywuja sie same z siebie, takze chce go odłaczyć i zostawic centralny + kierunki, tylko właśnie jak???

edit: może ją jakoś uszkodzić ?? tak aby zamykała obwód ale nie hałasowała ?
Powrót do góry
   
milejow
Poziom 25
Poziom 25


Dołączył: 18 Sty 2007
Posty: 6385
Miasto: Lublin

Post#15 28 Kwi 2010 21:59   

Re: Odłączyć autoalarm - zostawić centralny


Nie ma możliwości wyłączenia alarmu a zostawienia w nim sterowania zamkiem, taka opcja to tylko czasowy tryb serwisowy systemu, nie mający nic wspólnego z tym, co chcesz osiągnąć. Tylko wycięcie alarmu z auta, ominięcie/połączenie blokad i ewentualne dołożenie sterowania radiowego. Zawsze alarm nie odcięty od zasilania a pozbawiony sygnałów potrzebnych do prawidłowej pracy będzie świrował
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 28 Kwi 2010 21:59   





Powrót do góry
   
pavel007
Poziom 13
Poziom 13


Dołączył: 14 Lip 2009
Posty: 124

Post#16 28 Kwi 2010 22:23   

Re: Odłączyć autoalarm - zostawić centralny


nie myslałem nawet że to skomplikowane takie.
Czyli jedyna opcja bedzie pewnie kupienie uniwersalnego zestawu c.zamka, zamontowanie go i wyłączenie kluczykiem tego.

A moze jednak poradził sobie ktos z tym jakoś ?
Powrót do góry
   
Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Samochody Serwis -> Samochody Elektryka i elektronika -> Odłączyć autoalarm - zostawić centralny
Strona 1 z 1
Podobne tematy
jak odłączyć autoalarm w polonezie (6)
Jak odłączyć autoalarm Silicon? (7)
Autoalarm,Prestige APS-250, rozładowuje akumulator, jak go odłączyć samemu? (5)
odłączyć centralny transit (4)
Czy można wywalić alarm i zostawić tylko centralny zamek? (6)
Renault 19 1.4 95 rok jak odłączyć centralny zamek? (2)
Odłączyć alarm a pozostawić centralny zamek w Daewo Lanos (4)
Alarm Esprit w Lanosie - jak odłączyć alarm i pozostawić centralny? (3)
autoalarm i centralny zamek (15)
Autoalarm Legend + centralny (5)


Administrator || Moderatorzy || Regulamin forum || Regulamin ogólny || Informacja o cookies || Reklama || Kontakt

Page generation time: 0.062 seconds

elektroda.pl temat RSS 

opony