Forum elektroda.pl

Regulamin  | Punkty  | Dodaj...  | Ostatnie  | Szukaj | Rejestracja | Zaloguj



Odłączyć autoalarm - zostawić centralny


  Strona Główna -> Forum elektroda.pl-> Samochody Serwis -> Samochody Elektryka i elektronika ->Odłączyć autoalarm - zostawić centralny Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu 
AutorSchowaj lewą kolumnę Wiadomość
Merari
Poziom 3
Poziom 3
Miasto: Warszawa
Dołączył: 13 Wrz 2008
Posty: 5
Merari
Poziom 3
Post#1 04 Kwi 2009 20:51  Autor tematu   

Odłączyć autoalarm - zostawić centralny


Witam

Od pewnego czasu mam problemy z autoalarmem. Więc pomyślałem, że jak go i tak nie używam to może bym go odłączył i pozostawił sam zamek centralny z pilota od alarmu. Czy jest w ogóle taka możliwość??
Myślałem aby odłączyć od centralki syrenę, kierunkowskazy bądź same czujniki. Czy to jest takie łatwe? Czy takie coś nie wypali?
Samochód to Audi A3, a na pilocie od alarmu jest napisane Cobra 7777.

Czekam na odp, pzdr.

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Google

Google Adsense
Google


Powrót do góry
tomasz sadowski
Poziom 21
Poziom 21
Miasto: swidwin
Dołączył: 01 Maj 2008
Posty: 1101
Pomógł: 79
Ocena postów: 73
tomasz sadowski
Poziom 21
Post#2 04 Kwi 2009 21:15    

Re: Odłączyć autoalarm - zostawić centralny


jest możliwe zostawiasz zasilanie masę i sterowanie centralnym proponuję zostawić też kierunki (a dlaczego kolega chce wywalić alarm ? bo może nie ma takiej potrzeby )

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Google

Google Adsense
Google


Powrót do góry
Merari
Poziom 3
Poziom 3
Miasto: Warszawa
Dołączył: 13 Wrz 2008
Posty: 5
Merari
Poziom 3
Post#3 04 Kwi 2009 21:19  Autor tematu   

Re: Odłączyć autoalarm - zostawić centralny


Od pewnego czasu gdy załączam alarm to po paru minutach zaczyna "wyć". Czasem trochę dłużej, czasem trochę krócej trzeba na to czekać.
Na ten moment zamykam samochód kluczykiem, już mam trochę dość i pomyślałem o odcięciu alarmu i pozostawieniu centralnego.

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
SKRZYNIA
Poziom 19
Poziom 19
Miasto: kraków
Dołączył: 14 Maj 2003
Posty: 736
Pomógł: 66
SKRZYNIA
Poziom 19
Post#4 04 Kwi 2009 22:15    

Re: Odłączyć autoalarm - zostawić centralny


jak kolega wyzej napisal jest to do zrobienia jako sam sterownik,ale moze przyjzyj sie temu alarmowi, zobacz na krancowke pod maska, na czujniki dodatkowe jesli sa zamontowane.... :)

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Google

Google Adsense
Google


Powrót do góry
Merari
Poziom 3
Poziom 3
Miasto: Warszawa
Dołączył: 13 Wrz 2008
Posty: 5
Merari
Poziom 3
Post#5 04 Kwi 2009 22:20  Autor tematu   

Re: Odłączyć autoalarm - zostawić centralny


Jest zamontowany czujnik dodatkowy pod maską.
Jak mogę go sprawdzić? Czujnik zamyka obwód czy go otwiera (przerywa)?

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Google

Google Adsense
Google


Powrót do góry
bimberk-ce
Poziom 2
Poziom 2
Miasto: Katowice
Dołączył: 22 Mar 2009
Posty: 4
bimberk-ce
Poziom 2
Post#6 05 Kwi 2009 11:10    

Re: Odłączyć autoalarm - zostawić centralny


czujnik zamyka obwód, tzn zwiera kabel od alarmu do masy w 99% przypadków

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Google

Google Adsense
Google


Powrót do góry
tomasz sadowski
Poziom 21
Poziom 21
Miasto: swidwin
Dołączył: 01 Maj 2008
Posty: 1101
Pomógł: 79
Ocena postów: 73
tomasz sadowski
Poziom 21
Post#7 05 Kwi 2009 11:59    

Re: Odłączyć autoalarm - zostawić centralny


sprawdz też krancówkę przy drzwiach możesz mieć zamontowany ściemniacz i dopiero po kilkunastu sekundach alarm się uzbraja (a najprościej lampka w kabinie włączona i zamykaj po kolei drzwi i sprawdzaj czy gaśnie ,to samo z bagażnikiem ,dodam że czasem włączone radio powoduje załączanie alarmu)

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Merari
Poziom 3
Poziom 3
Miasto: Warszawa
Dołączył: 13 Wrz 2008
Posty: 5
Merari
Poziom 3
Post#8 05 Kwi 2009 12:42  Autor tematu   

Re: Odłączyć autoalarm - zostawić centralny


tomasz sadowski napisał:
sprawdz też krancówkę przy drzwiach możesz mieć zamontowany ściemniacz i dopiero po kilkunastu sekundach alarm się uzbraja (a najprościej lampka w kabinie włączona i zamykaj po kolei drzwi i sprawdzaj czy gaśnie ,to samo z bagażnikiem ,dodam że czasem włączone radio powoduje załączanie alarmu)


Wszystko działa poprawnie, lampka w samochodzie gaśnie po paru sekundach. Natomiast radio mam tak podłączone że gaśnie z chwilą wyjęcia kluczyka ze stacyjki.
A może alarm jest zbyt czuły? Może zmniejszyć jego czułość? Tylko jak i gdzie?

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Staszek49
Poziom 21
Poziom 21
Miasto: Rzeszów
Dołączył: 27 Maj 2007
Posty: 1266
Pomógł: 83
Ocena postów: 60
Staszek49
Poziom 21
Post#9 05 Kwi 2009 19:52    

Re: Odłączyć autoalarm - zostawić centralny


Pan Tomasz trafnie chyba diagnozuje usterkę. Myślę jednak, że w przypadku awarii włączników drzwiowych, maski itd. alarm nie załączył by się, o czym (chyba) każdy alarm sygnalizuję innym "kliknięciem", świadczącym np. o niedomkniętych drzwiach, masce itd. Podejrzewam, że nawet uchylone okna mogą też uaktywnić alarm i przeciąg może być sprawcą tych kłopotów.
Jako ciekawostkę opiszę mój przypadek z alarmem. Otóż w posiadanym VW czasem nie kontaktował (jak się później okazało) wyłącznik drzwiowy od światła sufitowego. Po wyłączeniu alarmu, uruchomieniu silnika i przejechaniu pewnej odległości - uaktywniał się alarm. Często było to w ruchu ulicznym i stawałem się podejrzanym, że skradłem auto - syrena wyła i migały światła kierunku jazdy. Po wyłączeniu alarmu i upływie ok. 30 sek. ponownie alarm się włączał. Pomagało wówczas kilkukrotne otwarcie (w czasie jazdy) drzwi, lub parokrotne naciskanie wspomnianego wyłącznika. Ostatecznie po jego wymontowaniu pomógł płyn WD-40.

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Ireneo
Poziom 24
Poziom 24
Miasto: Olsztyn
Dołączył: 23 Lut 2008
Posty: 4218
Pomógł: 361
Ocena postów: 45
Ireneo
Poziom 24
Post#10 05 Kwi 2009 21:17    

Re: Odłączyć autoalarm - zostawić centralny


jeżeli odłączysz kierunki to alarm i tak będzie alarmował co za tym idzie -pobór prądu.Odłącz czujniki jezeli są i sprawdź włącznik pod maską,a jeżeli to nie pomoże wywal wszysto i wstaw sterownik za jakieś 70 zł urządzenie.Stać na a3 to stać na sterownik raczej

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Google

Google Adsense
Google


Powrót do góry
norbert.s.
Konto firmowe
Moderator Zabezpieczeń
Moderator Zabezpieczeń
Miasto: Gliwice
Dołączył: 18 Lis 2005
Posty: 7071
Pomógł: 682
Ocena postów: 19
norbert.s.
Konto firmowe
Moderator Zabezpieczeń
Post#11 06 Kwi 2009 13:28    

Re: Odłączyć autoalarm - zostawić centralny


Cobra 7777, to oznaczenie typu pilota, a nie model alarmu.

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Merari
Poziom 3
Poziom 3
Miasto: Warszawa
Dołączył: 13 Wrz 2008
Posty: 5
Merari
Poziom 3
Post#12 06 Kwi 2009 15:00  Autor tematu   

Re: Odłączyć autoalarm - zostawić centralny


Ireneo napisał:
Stać na a3 to stać na sterownik raczej

No raczej, ale chciałem zrobić na tym.


norbert.s. napisał:
Cobra 7777, to oznaczenie typu pilota, a nie model alarmu.

Oczywiście, zgadam się w 100%.

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
norbert.s.
Konto firmowe
Moderator Zabezpieczeń
Moderator Zabezpieczeń
Miasto: Gliwice
Dołączył: 18 Lis 2005
Posty: 7071
Pomógł: 682
Ocena postów: 19
norbert.s.
Konto firmowe
Moderator Zabezpieczeń
Post#13 06 Kwi 2009 20:19    

Re: Odłączyć autoalarm - zostawić centralny


tomasz sadowski napisał:
sprawdz też krancówkę przy drzwiach możesz mieć zamontowany ściemniacz i dopiero po kilkunastu sekundach alarm się uzbraja (a najprościej lampka w kabinie włączona i zamykaj po kolei drzwi i sprawdzaj czy gaśnie ,to samo z bagażnikiem ,dodam że czasem włączone radio powoduje załączanie alarmu)


Gdybyś chociaż trochę znał elektrykę audi, to wiedziałbyś, że jest jest tam ściemniacz i że można podpiąć się pod krańcówki z jego pominięciem.
Gdybyś coś trochę wiedział o alarmach Cobra, to wiedziałbyś również to, że jest tam funkcja ignorowania naruszonego wejścia krańcówek drzwi służąca właśnie do podpinania się na przykład pod przewód lampki, a i bez tej fukcji Cobra kilka sekund po uzbrojeniu ignoruje dogaszającą się lampkę.
Dobrze byłoby dla tego forum, gdyby co niektórzy przestali tworzyć bajki i skupili się na konkretach.
Do sprawdzenia w pierwszym rzędzie, tak jak sugerują wyżej koledzy krańcówka pod maską.

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
pavel007
Poziom 13
Poziom 13
Dołączył: 14 Lip 2009
Posty: 146
Ocena postów: 3
pavel007
Poziom 13
Post#14 28 Kwi 2010 20:33    

Re: Odłączyć autoalarm - zostawić centralny


podbijam temat - mam ten sam problem i za bardzo nie wiem jak go rozwiazac. Alarm ma to do siebie że świruje - załącza sie w sytuacjach w których załączyc sie nie powinien. Próbowałem odłączyć przewody syrenki ale to skutkuje odcieciem zapłonu, jak to mozna rozwiazac ? Nie potrzebuje rad co do tego jak go naprawic - po prostu nie chce tego robic bo z tego co słyszałem cobry tak maja ze aktywuja sie same z siebie, takze chce go odłaczyć i zostawic centralny + kierunki, tylko właśnie jak???

edit: może ją jakoś uszkodzić ?? tak aby zamykała obwód ale nie hałasowała ?

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
milejow
Poziom 25
Poziom 25
Miasto: Lublin
Dołączył: 18 Sty 2007
Posty: 6397
Pomógł: 662
Ocena postów: 118
milejow
Poziom 25
Post#15 28 Kwi 2010 21:59    

Re: Odłączyć autoalarm - zostawić centralny


Nie ma możliwości wyłączenia alarmu a zostawienia w nim sterowania zamkiem, taka opcja to tylko czasowy tryb serwisowy systemu, nie mający nic wspólnego z tym, co chcesz osiągnąć. Tylko wycięcie alarmu z auta, ominięcie/połączenie blokad i ewentualne dołożenie sterowania radiowego. Zawsze alarm nie odcięty od zasilania a pozbawiony sygnałów potrzebnych do prawidłowej pracy będzie świrował

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
pavel007
Poziom 13
Poziom 13
Dołączył: 14 Lip 2009
Posty: 146
Ocena postów: 3
pavel007
Poziom 13
Post#16 28 Kwi 2010 22:23    

Re: Odłączyć autoalarm - zostawić centralny


nie myslałem nawet że to skomplikowane takie.
Czyli jedyna opcja bedzie pewnie kupienie uniwersalnego zestawu c.zamka, zamontowanie go i wyłączenie kluczykiem tego.

A moze jednak poradził sobie ktos z tym jakoś ?

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu     Strona Główna -> Forum elektroda.pl-> Samochody Serwis -> Samochody Elektryka i elektronika -> Odłączyć autoalarm - zostawić centralny
Strona 1 z 1
Podobne tematy
jak odłączyć autoalarm w polonezie (6)
Jak odłączyć autoalarm Silicon? (7)
Autoalarm,Prestige APS-250, rozładowuje akumulator, jak go odłączyć samemu? (5)
odłączyć centralny transit (4)
Czy można wywalić alarm i zostawić tylko centralny zamek? (6)
Renault 19 1.4 95 rok jak odłączyć centralny zamek? (2)
Odłączyć alarm a pozostawić centralny zamek w Daewo Lanos (4)
Alarm Esprit w Lanosie - jak odłączyć alarm i pozostawić centralny? (3)
autoalarm i centralny zamek (15)
Autoalarm Legend + centralny (5)



Administrator || Moderatorzy || Regulamin forum || Regulamin ogólny || Informacja o cookies || Kontakt

Page generation time: 0.045 seconds

elektroda.pl temat RSS