| Author |
mlody elektronik Poziom 9

|
05 Apr 2009 19:21 Sterowanie serwami z joypada,manipulator |
|
|
|
Witam wszystkich,jak w temacie interesuje mnie sterowanie serwami z komputera za pomocą joypada firmy MantaMultimedia,leży on sobie nie używany więc postanowiłem zrobic z niego pożytek. Chcę zrobic manipulator coś w tym stylu . najbardziej mnie interesuje za pomocą jakiego programu mogę sterowac robotem z pada,miło by było jakby ktoś powiedział coś na temat sterowania serw, interesuje mnie sterowanie max 16 serwami, chodź na początek pewnie wszystkich 16 nie wykorzystam,chce ich tyle by miec możliwośc rozbudowy.
Pozdrawiam
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
05 Apr 2009 19:21 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
bogdan_p Poziom 23

|
05 Apr 2009 22:45 Re: Sterowanie serwami z joypada,manipulator |
|
|
|
jak chcesz wykorzystać joypada w oryginalnej postaci masz podłączany przez USB lub Game Port całością zajmuje się oprogramowanie dostarczone przez producenta tak więc musisz napisać program jego obsługi samodzielnie inna możliwość to wykorzystać mikrowyłaczniki i za pomocą nich sterować dalszymi funkcjami , o obsłudze serwa masz w tym temacie http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic410609.html sterownik który pokazałeś jest obsługiwany przez port RS232 jak zresztą większość tego typu rozwiązań z własnym programem do jego obsługi , jeżeli jesteś dobry w programowaniu to może uda Ci się to wszystko razem połączyć , na forum mikrokontrolery znajdziesz kilka projektów tego typu sterowników , mechanika manipulatora to też wezwanie , wszystko ładnie wygląda i wydaje się proste w realizacji ale praktyka pokazuje że nie jest tak prosto , skorzystaj z szukaj bo na forum jest kilka tematów o manipulatorach
|
|
| Back to top |
|
 |

|
06 Apr 2009 16:40 Re: Sterowanie serwami z joypada,manipulator |
|
|
|
tak wiem ze prosto i łatwo wygląda,ale myślę że sobie poradzę,o mechanikę się nie martwię.Też chciałbym sterować przez RS232, a ten manipulator co pokazałem to taki przykładowy, chciałem pokazać co mam na myśli,co do programowania potrafię coś napisać,sam napisałem program do linefollowera,dla mnie to mega sukces :) Jeszcze się uczę pisania programów do mikrokontrolerów.ok co do joypada juz wiem, a chcąc sterować za pomocą klawiaturki??są już jakieś aplikacje które to umożliwiają?Zaraz sprawdze ten Twój link ;)
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
06 Apr 2009 16:40 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
bogdan_p Poziom 23

|
|
| Back to top |
|
 |

|
07 Apr 2009 19:46 Re: Sterowanie serwami z joypada,manipulator |
|
|
|
ok ok już zobaczyłem, jest kilka suwaków, ale czy mogę nimi sterowac klawiszami,bo nie widzę jakiejkolwiek konfiguracji. Wszystko pięknie i ładnie, podpinam sobie "robota" pod COMa i steruje 8 serwami.Jeśli chodzi o kit NE041 to czytałem gdzieś że nie da się regulowac kątu obrotu serwa, ze odrazu idzie na max
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
07 Apr 2009 19:46 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
lord_blaha Poziom 22

|
07 Apr 2009 20:09 Re: Sterowanie serwami z joypada,manipulator |
|
|
|
To byłoby głupie. Jeżeli już, to nie da się regulować szybkości....
|
|
| Back to top |
|
 |

|
07 Apr 2009 21:17 Re: Sterowanie serwami z joypada,manipulator |
|
|
|
no chyba o to tam chodziło, przepraszam że źle napisałem. co do manipulatora to czy potrzebne jakieś obliczenia są??chodzi mi dokładnie o kinetyke manipulatora, widzałem temat na elektrodzie z skomplikowanymi obliczeniami ;)
|
|
| Back to top |
|
 |