FAQ | Points | Add... | Recent posts | Search | Register | Log in

Tradycyjne żarówki znikną z naszych domów

Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Download, Articles -> News -> Tradycyjne żarówki znikną z naszych domów
Author
Poziom 22
Poziom 22

Post#31 06 Apr 2009 18:46   

Re: Tradycyjne żarówki znikną z naszych domów

Niestety wydaje mi się, że to prawda :(. Bardzo niska sprawnośc przedmiotu który w sumie od jego wymyślenia niewiele ewoluował. I tak się jeszcze zastanawiam - babcia kiedyś na farmie grzała małe kurczaczki żarówką kwarcową. A teraz czym będzie? :P
Back to top

pidpawel
Poziom 20
Poziom 20

Post#32 06 Apr 2009 18:47   

U mojego dziadka w kurniku już dawno diodami oświetlamy zwierzaczki :P
Back to top

darek1.65
Poziom 17
Poziom 17

Post#33 06 Apr 2009 19:36   

I zwierzaczki marzną.
Back to top

pidpawel
Poziom 20
Poziom 20

Post#34 06 Apr 2009 19:40   

Wcale nie marzną bo można powiedzieć siedzą nad kotłownią - a konkretnie niedaleko "ciepłowodu" do szklarni ;)
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 06 Apr 2009 19:40   

Back to top

arekb81
Poziom 18
Poziom 18

Post#35 06 Apr 2009 21:28   

Rok 2012 - wiadomości:

Policja zlikwidowała kolejna nielegalna wytwórnie żarówek. Aresztowano także dwóch sprzedawców podejrzanych o wprowadzanie żarówek do sprzedaży. Żarówki były sprzedawane spod lady w sklepie z żyrandolami. Przypominamy jednocześnie, że za sprzedaż i używanie żarówek tradycyjnych grozi kara pozbawienia wolności do 5 lat.
Back to top

markovip
Poziom 22
Poziom 22

Post#36 06 Apr 2009 21:33   

Tragizujecie, toż to nie koniec świata ;)
Back to top

KJ
Poziom 22
Poziom 22

Post#37 06 Apr 2009 21:34   

To nie jest zabawne :D sam się już zastanawiałem na ile realna jest produkcja żarówek we własnym zakresie :D
Back to top

Frog_Qmak
Poziom 19
Poziom 19

Post#38 06 Apr 2009 21:41   

markovip chciałeś powiedzieć początek końca.
Fakt faktem, że energooszczędne są znacznie bardziej ekologiczne, ale do tego dochodzi rtęć i cała elektronika... czyli niestanowcze "tak"
jeżeli się nie mylę, to już gdzieś (jeden ze stanów USA?) były plany, żeby takowe zastępować diodami...ale aż takiego skoku nie będzie, myślę, że i na świetlówki przyjdzie czas

P.S. I będą kręcić filmy typu "Watmisja: jak rozkręciłem fabrykę żarówek" :D
Back to top

Krzysiek16
Poziom 19
Poziom 19

Post#39 06 Apr 2009 22:18   

Ci panowie, którzy zabierają się za męczenie naszych oczu powinni porządnie przygrzmocić głową o ścianę. Co ich obchodzi, jakie my mamy żarówki? Powinni się wziąć za to, co jest prawdziwym marnotrawstwem energii, czyli nikomu niepotrzebnym oświetleniem budynków i reklam. Po jakiego diabła całą noc ma się świecić jakaś baba na billboardzie? I tak nikt na nią nie patrzy, a prąd leci.
A resztę już napisał Frog_Qmak. Świetlówki są jeszcze gorsze niż żarówki.

To nie jest zabawne, a jeszcze gorsze jest, że są ludzie, którzy to popierają.
Back to top

markovip
Poziom 22
Poziom 22

Post#40 06 Apr 2009 22:54   

Mi też się nie podoba włączone jedno lub dwu kilowatowe żarówy oświetlające ulice, porty, bilbordy, itp. Gdzieś słyszałem że gdy zostawi się je 24H zużyją mnie energii aniżeli potrzebnych na ich 'rozruch' -czy to prawda?

Prawdopodobnie nie widzę tak tragicznie tego tematu bo nie mieszkam w Polsce, i temat mnie nie dotyczy. Ja w moim domu rozwiązałem sprawę następująco: w żyrandolach na dwie żarówki, wcześniej miałem 2 x 100W, jedną żarówkę wykręciłem i wstawiłem za nią jedna energooszczędną. W efekcie otrzymałem w połowie ciepłe światło żarówki na pół z rozświetlającą bielą drugiej, a drugie to zmniejszenie zużywanej energii. Jednak w pewnym sensie byłem zmuszony to zrobić z faktu zakupu nowego komputera (awatar) którego pobór mocy waha się między 160 a 360W. Spróbuję się dowiedzieć czy tutaj podobne akcje będą miały miejsce.

A według mnie powinni wylansować modę na GASZENIE ŚWIATŁA, aż mnie ciarki przechodzą jak widzę zostawione palące się 3 setki w łazience.
Back to top

Jamie
Poziom 13
Poziom 13

Post#41 07 Apr 2009 05:12   

łysy master wrote:
A ja jestem za. To wszystko ma na celu ocalić i tak już mocno zdegradowane środowisko naturalne. Gdyby nadal były prądożerne żarówki to wyobraźmy sobie jakie zużycie prądu byłoby w 2020r a ponad 70% światowej energii idzie na oświetlenie. 1kWh to garść spalonego węgla !!!

Akurat! Przy wprowadzaniu ekranów LCD też różne bajki o oszczędności prądu opowiadali, a okazuje się że drą więcej prądu niż stary kineskop... Jednak LCD wyparły kineskopy bo komuś to się opłaciło.
Jak nie bardzo wiadomo gdzie tu sens - to z pewnością chodzi o zyski, jak zawsze - w prawie każdej branży to się dzieje, chyba od czasów kamienia przełupanego :)
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 07 Apr 2009 05:12   

Back to top

_eddie_
Poziom 22
Poziom 22

Post#42 07 Apr 2009 07:03   

Ja dalej mam CRT i jak długo będzie żył nie zmienię. Żarówki tak samo! A ciekaw jestem kiedy ów zmiana dotknie samochody. No bo przecież zużycie paliwa - zanieczyszczenia. I wszyscy na LED bo ksenon jeszcze gorszy. No i jeszcze jedno - czasami zostawia się małym dzieciom światło na noc. Jakieś 40W wystarczało a teraz co? Damy energooszczędną świetlówkę która tak promieniuje, że może miec wpływ na zdrowie?
Back to top

deadmind
Poziom 5
Poziom 5

Post#43 08 Apr 2009 15:18   

Mialem CRT (jak kazdy) i nie mogłem sie doczekać kiedy wymienie :)

CRT 15" pobierał 100W teraz mam 17" lcd który pobiera 35W i mam zdrowsze oczy ;)

oczywiście CRT miał zalety - cieplej miałem w pokoju :D

jeśli chodzi o telewizory LCD to troche sie zawiodłem poborem mocy ale nie można porównywać poboru mocy dwudziestokilku calowego telewizora kineskopowego do 40 calowych LCD
Back to top

_eddie_
Poziom 22
Poziom 22

Post#44 08 Apr 2009 15:44   

Mi 19" szkoda, pobór może duży ale obraz zjada tanie LCD a co do żarówek to jest to samo. No i energooszczędne wybuchają. U mnie dośc często włącza się światło w przejściu do warsztatu (fotokom.) i pewnego dnia z sufitu poszły fajerwerki. Podobno to częsta sprawa. A zwykła znosi migotanie, nie musi sie rozgrzewac by świecic pełnią mocy itd. A led od wczoraj mam w kinkiecie nad łóżkiem (oprawka halogena). Strasznie punktowe światło i źle się przy nim czyta.
Back to top

Frog_Qmak
Poziom 19
Poziom 19

Post#45 08 Apr 2009 21:55   

ja używam w większości lamp w domu i nie pamiętam, żeby kiedyś wybuchły... może jakiś wadliwy egzemplarz
Back to top

mdm150
Poziom 19
Poziom 19

Post#46 08 Apr 2009 22:23   

Te najtańsze czasem potrafią w dość efektowny sposób się uszkodzić.Ja u siebie w pokoju mam świetlówki Neolux (od dość długiego czasu) i Philipsa. Neolux jest dość często zaświecany i działa ok. Ma w sobie termistor i to zapewne trzyma świetlówkę przy życiu. Zobaczymy jak długo poświecą philipsy. :)
Fakt występowania niepełnej jasności świecenia świetlówek energooszczędnych tuż po zapłonie nie jest tylko ich domeną. Te same zjawisko zaobserwowałem także dla klasycznych świetlówek zasilanych z elektronicznych stateczników.
Back to top

KAROL_13
Poziom 10
Poziom 10

Post#47 03 May 2009 22:24   

To jest prawie nie możliwe żeby aż 95% marnowało sie na ciepło.Moim zdaniem to 30% energii idzie na światło a reszta na ciepło.
Back to top

markovip
Poziom 22
Poziom 22

Post#48 03 May 2009 23:55   

KAROL_13 wrote:
To jest prawie nie możliwe żeby aż 95% marnowało sie na ciepło.Moim zdaniem to 30% energii idzie na światło a reszta na ciepło.

Mylisz się Karol! Przeprowadziłeś jakieś doświadczenie albo obliczenia które dowiodłoby tych 30%? -Nie...
Proszę Cie, oszczędź nam Twoim jakże inteligentnych wypowiedzi.

PS. Nie chce obrazić ani dyskryminować kolegi KAROL_13, ale wszystkie jego wypowiedzi nic nie wnoszą do tematów i tylko obniżają poziom forum.
Proponuję blokadę na pisanie, według mnie i tak nie będzie to żadna strata.
Back to top

KAROL_13
Poziom 10
Poziom 10

Post#49 04 May 2009 01:06   

markovip wrote:
KAROL_13 wrote:

Mylisz się Karol! Przeprowadziłeś jakieś doświadczenie albo obliczenia które dowiodłoby tych 30%? -Nie...
Proszę Cie, oszczędź nam Twoim jakże inteligentnych wypowiedzi.

PS. Nie chce obrazić ani dyskryminować kolegi KAROL_13, ale wszystkie jego wypowiedzi nic nie wnoszą do tematów i tylko obniżają poziom forum.
Proponuję blokadę na pisanie, według mnie i tak nie będzie to żadna strata.

A ja tobie proponuje nie czepianie sie moich postów bo bede pisal co bede chcial.pisze co uwazam i te forum jest chyba zeby wyrazac sie na dany temat co sie uwaza a nie kopiowanie z postów innych uzytkowników,czy nie mam racji:?::?::?:

Dodano po 52 [sekundy]:

a i nie napisalem ze tak jest ze 30% idzie na swiatlo a reszta na cieplo ty ze tak UWAZAM.

Dodano po 8 [minuty]:

Wracając do tematu tutaj mam mały graf dotyczay wycofania tradycyjnych zarówek-
Tradycyjne żarówki znikną z naszych domów
Back to top

przemekjasiu
Poziom 13
Poziom 13

Post#50 04 May 2009 01:29   

Ja na pewno robię zapas bo nie ma to jak zwykła żarówka prosta i tania a na dodatek miło sie przy nich człowiek czuje a nie jakieś ledy co do roweru sie nadają
Back to top

Doominus
Poziom 23
Poziom 23

Post#51 04 May 2009 11:41   

KAROL_13 wrote:

To jest prawda żarówka ma strasznie małą sprawność 95% to straty ciepła a te 5 % światła to nie do końca 5% bo w to wlicza się jeszcze widmo niewidzialne dla człowieka.
Back to top

markovip
Poziom 22
Poziom 22

Post#52 05 May 2009 00:18   

KAROL_13 wrote:
pisze co uwazam i te forum jest chyba zeby wyrazac sie na dany temat co sie uwaza

Właśnie to zrobiłem, nie wiem w czym widzisz problem.

03 Maj 2009 23:24

KAROL_13 wrote:
Moim zdaniem to 30% energii idzie na światło a reszta na ciepło.

04 Maj 2009 02:06
KAROL_13 wrote:
a i nie napisalem ze tak jest ze 30% idzie na swiatlo a reszta na cieplo ty ze tak UWAZAM.

Proszę, przynajmniej nie ośmieszaj się tym czym piszesz.

KAROL_13 wrote:
a nie kopiowanie z postów innych uzytkowników,czy nie mam racji:?:

Tak, nie masz racji. Podaj mi choćby jeden przykład.

Okej, koniec tych bzdur i kłótni, jak masz do mnie jakiś problem albo żal to zapraszam na pw.
Back to top

maszkotek
Poziom 14
Poziom 14

Post#53 05 May 2009 01:28   

W mieszkaniu wszędzie gdzie trzeba mam markowe świetlówki energooszczędne, tam gdzie nie trzeba mam zwykłe, tam gdzie potrzebuję silnego światła, ale przez chwilę, najbardziej odpowiadają mi właśnie zwykłe 100 watowe.
Zresztą, taka żarówka 100W to najsympatyczniejsze moim zdaniem tanie źródło ciepła w kurniku. Dlatego mam nadzieję że nie wprowadzą całkowitego zakazu posiadania szklanej bańki z drucikiem, chociaż na pewno ich cena wzrośnie. :(

Jakich producentów żarówki 100W polecacie?
W obliczu kryzysu mam zamiar zwiększyć zapasy :D
Quote:
Kupuję hurtową ilość żarówek 100W i otwieram metę! Niech żyje UE - przecież mieli wspomagać przedsiębiorczych, nie?

A rząd powinien teraz ostro popracować nad tym żeby świetlówki wprowadzane na rynek były przynajmniej prawidłowo oznaczane.
Back to top

Guest
Poziom 26
Poziom 26

Post#54 05 May 2009 10:43   

Panowie, nie kłóćcie się, bo wprowadzacie tu niemiłą atmosferę.

Co do tematu - osobiście uważam wycofywanie żarówek za skandal - niby dlaczego świetlówka jest bardziej "przyjazna dla środowiska" ? Nikt, kto decydował o wycofaniu żarówek, nie wziął pod uwagę żywotności dzisiejszej świetlówki i problemu ewentualnej utylizacji tego produktu.

Inna sprawa to światło generowane przez świetlówki - ani to przyjemne, ani zdrowe. Katować się tylko dlatego że Unia chce?
Back to top

darek1.65
Poziom 17
Poziom 17

Post#55 05 May 2009 21:22   

Teraz o takich sprawach decyduje Wielki Brat, jeśli ma w tym interes.
Back to top

Mc gregor87
Poziom 10
Poziom 10

Post#56 07 May 2009 14:43   

Ja popieram kolegę brofrana.Też wolę żółte światło żarówki
niż bladę jarzeniówki .
Back to top

Jerzykowski
Poziom 22
Poziom 22

Post#57 07 May 2009 21:08   

Wymyśliłem sobie że zrobie oświetlenie z niepełnosprawnych żarówek samochodowych. Najczęściej przepala się włókno od świateł mijania, a zostaje pełnosprawne włókno świateł drogowych. Niestety taka żarówka się do samochodu nie nadaje, a przez lata użytkowania samochodów trochę się tych żarówek nazbierało. Ciekawe czy Unia wprowadzi do samochodów żarówki energooszczędne, bo te z żarnikami wolframowymi pochłaniają dodatkowe paliwo :D
Back to top

Guest
Poziom 26
Poziom 26

Post#58 07 May 2009 21:28   

Nie bardzo ci coś z tegoo wyjdzie. To silnie punktowe źródlo światła, przeznaczone do umieszczania w ognisku reflektora.
Czasami jak braknie prądu to oświecam pomieszczenia taką zarówką, ale efekt jest mniejszy niz oświetlanie zarówką na 220W o identycznej mocy.
Back to top

nero226
Poziom 11
Poziom 11

Post#59 17 May 2009 17:31   

A ja mam ściemniacz w każdym pokoju i co ? - Kompaktów nie ściemnie. Z resztą więcej energii zaoszczędzę np. słuchając muzyki w półmroku niż jakby miała mi świecic chociaż jedna świetlówka...
Back to top

WITEK1952
Poziom 20
Poziom 20

Post#60 17 May 2009 17:35   

Witam serdecznie. Kupiłem na próbę 2 żarówki na LED emitujące" ciepłe" światło. Totalna kicha. Światło jest trupio blade. Jedna z nich zresztą padła po kilku miesiącach. W sumie wyrzucone pieniądze. Pozdrawiam.
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 17 May 2009 17:35   

Back to top

Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Download, Articles -> News -> Tradycyjne żarówki znikną z naszych domów
Statement for Wykop Statement for Facebook Statement for Delicious Statement for Digg Statement for Google Statement for Twitter Statement for Blip
Page 2 of 3 Go to page Previous  1, 2, 3  Next
Similar topics
Dentyści zastąpia tradycyjne wierła dyszami plazmowymi. (2)
Elektroniczna dystrybucja wyprze tradycyjne nośniki za 3lata (8)
IKEA wycofuje ze sprzedaży tradycyjne żarówki (29)
Fender Champ, jak przystosować układ do naszych realiów? (5)

Page generation time: 0.087 seconds

FAQ || Administrator || Moderators || Widgets and banners || Contact
elektroda.pl topic RSS feed