| Author |
_eddie_ Poziom 22

|
06 Apr 2009 18:46 Re: Tradycyjne żarówki znikną z naszych domów |
|
|
|
Niestety wydaje mi się, że to prawda :(. Bardzo niska sprawnośc przedmiotu który w sumie od jego wymyślenia niewiele ewoluował. I tak się jeszcze zastanawiam - babcia kiedyś na farmie grzała małe kurczaczki żarówką kwarcową. A teraz czym będzie? :P
|
|
| Back to top |
|
 |
pidpawel Poziom 20

|
06 Apr 2009 18:47 Re: Tradycyjne żarówki znikną z naszych domów |
|
|
|
U mojego dziadka w kurniku już dawno diodami oświetlamy zwierzaczki :P
|
|
| Back to top |
|
 |
darek1.65 Poziom 17

|
06 Apr 2009 19:36 Re: Tradycyjne żarówki znikną z naszych domów |
|
|
|
I zwierzaczki marzną.
|
|
| Back to top |
|
 |
pidpawel Poziom 20

|
06 Apr 2009 19:40 Re: Tradycyjne żarówki znikną z naszych domów |
|
|
|
Wcale nie marzną bo można powiedzieć siedzą nad kotłownią - a konkretnie niedaleko "ciepłowodu" do szklarni ;)
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
06 Apr 2009 19:40 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
arekb81 Poziom 18

|
06 Apr 2009 21:28 Re: Tradycyjne żarówki znikną z naszych domów |
|
|
|
Rok 2012 - wiadomości:
Policja zlikwidowała kolejna nielegalna wytwórnie żarówek. Aresztowano także dwóch sprzedawców podejrzanych o wprowadzanie żarówek do sprzedaży. Żarówki były sprzedawane spod lady w sklepie z żyrandolami. Przypominamy jednocześnie, że za sprzedaż i używanie żarówek tradycyjnych grozi kara pozbawienia wolności do 5 lat.
|
|
| Back to top |
|
 |
markovip Poziom 22

Joined: 27 Mar 2007 Posts: 1717 Location: Valencia, Hiszpania
|
06 Apr 2009 21:33 Re: Tradycyjne żarówki znikną z naszych domów |
|
|
|
Tragizujecie, toż to nie koniec świata ;)
|
|
| Back to top |
|
 |
KJ Poziom 22

|
06 Apr 2009 21:34 Re: Tradycyjne żarówki znikną z naszych domów |
|
|
|
To nie jest zabawne :D sam się już zastanawiałem na ile realna jest produkcja żarówek we własnym zakresie :D
|
|
| Back to top |
|
 |
Frog_Qmak Poziom 19

|
06 Apr 2009 21:41 Re: Tradycyjne żarówki znikną z naszych domów |
|
|
|
markovip chciałeś powiedzieć początek końca.
Fakt faktem, że energooszczędne są znacznie bardziej ekologiczne, ale do tego dochodzi rtęć i cała elektronika... czyli niestanowcze "tak"
jeżeli się nie mylę, to już gdzieś (jeden ze stanów USA?) były plany, żeby takowe zastępować diodami...ale aż takiego skoku nie będzie, myślę, że i na świetlówki przyjdzie czas
P.S. I będą kręcić filmy typu "Watmisja: jak rozkręciłem fabrykę żarówek" :D
|
|
| Back to top |
|
 |
Krzysiek16 Poziom 19

Joined: 25 Jan 2006 Posts: 690 Location: Tarnowiec k.Tarnowa
|
06 Apr 2009 22:18 Re: Tradycyjne żarówki znikną z naszych domów |
|
|
|
Ci panowie, którzy zabierają się za męczenie naszych oczu powinni porządnie przygrzmocić głową o ścianę. Co ich obchodzi, jakie my mamy żarówki? Powinni się wziąć za to, co jest prawdziwym marnotrawstwem energii, czyli nikomu niepotrzebnym oświetleniem budynków i reklam. Po jakiego diabła całą noc ma się świecić jakaś baba na billboardzie? I tak nikt na nią nie patrzy, a prąd leci.
A resztę już napisał Frog_Qmak. Świetlówki są jeszcze gorsze niż żarówki.
To nie jest zabawne, a jeszcze gorsze jest, że są ludzie, którzy to popierają.
|
|
| Back to top |
|
 |
markovip Poziom 22

|
06 Apr 2009 22:54 Re: Tradycyjne żarówki znikną z naszych domów |
|
|
|
Mi też się nie podoba włączone jedno lub dwu kilowatowe żarówy oświetlające ulice, porty, bilbordy, itp. Gdzieś słyszałem że gdy zostawi się je 24H zużyją mnie energii aniżeli potrzebnych na ich 'rozruch' -czy to prawda?
Prawdopodobnie nie widzę tak tragicznie tego tematu bo nie mieszkam w Polsce, i temat mnie nie dotyczy. Ja w moim domu rozwiązałem sprawę następująco: w żyrandolach na dwie żarówki, wcześniej miałem 2 x 100W, jedną żarówkę wykręciłem i wstawiłem za nią jedna energooszczędną. W efekcie otrzymałem w połowie ciepłe światło żarówki na pół z rozświetlającą bielą drugiej, a drugie to zmniejszenie zużywanej energii. Jednak w pewnym sensie byłem zmuszony to zrobić z faktu zakupu nowego komputera (awatar) którego pobór mocy waha się między 160 a 360W. Spróbuję się dowiedzieć czy tutaj podobne akcje będą miały miejsce.
A według mnie powinni wylansować modę na GASZENIE ŚWIATŁA, aż mnie ciarki przechodzą jak widzę zostawione palące się 3 setki w łazience.
|
|
| Back to top |
|
 |
Jamie Poziom 13

|
07 Apr 2009 05:12 Re: Tradycyjne żarówki znikną z naszych domów |
|
|
|
| łysy master wrote: |
| A ja jestem za. To wszystko ma na celu ocalić i tak już mocno zdegradowane środowisko naturalne. Gdyby nadal były prądożerne żarówki to wyobraźmy sobie jakie zużycie prądu byłoby w 2020r a ponad 70% światowej energii idzie na oświetlenie. 1kWh to garść spalonego węgla !!! |
Akurat! Przy wprowadzaniu ekranów LCD też różne bajki o oszczędności prądu opowiadali, a okazuje się że drą więcej prądu niż stary kineskop... Jednak LCD wyparły kineskopy bo komuś to się opłaciło.
Jak nie bardzo wiadomo gdzie tu sens - to z pewnością chodzi o zyski, jak zawsze - w prawie każdej branży to się dzieje, chyba od czasów kamienia przełupanego :)
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
07 Apr 2009 05:12 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
_eddie_ Poziom 22

|
07 Apr 2009 07:03 Re: Tradycyjne żarówki znikną z naszych domów |
|
|
|
Ja dalej mam CRT i jak długo będzie żył nie zmienię. Żarówki tak samo! A ciekaw jestem kiedy ów zmiana dotknie samochody. No bo przecież zużycie paliwa - zanieczyszczenia. I wszyscy na LED bo ksenon jeszcze gorszy. No i jeszcze jedno - czasami zostawia się małym dzieciom światło na noc. Jakieś 40W wystarczało a teraz co? Damy energooszczędną świetlówkę która tak promieniuje, że może miec wpływ na zdrowie?
|
|
| Back to top |
|
 |
deadmind Poziom 5

|
08 Apr 2009 15:18 Re: Tradycyjne żarówki znikną z naszych domów |
|
|
|
Mialem CRT (jak kazdy) i nie mogłem sie doczekać kiedy wymienie :)
CRT 15" pobierał 100W teraz mam 17" lcd który pobiera 35W i mam zdrowsze oczy ;)
oczywiście CRT miał zalety - cieplej miałem w pokoju :D
jeśli chodzi o telewizory LCD to troche sie zawiodłem poborem mocy ale nie można porównywać poboru mocy dwudziestokilku calowego telewizora kineskopowego do 40 calowych LCD
|
|
| Back to top |
|
 |
_eddie_ Poziom 22

|
08 Apr 2009 15:44 Re: Tradycyjne żarówki znikną z naszych domów |
|
|
|
Mi 19" szkoda, pobór może duży ale obraz zjada tanie LCD a co do żarówek to jest to samo. No i energooszczędne wybuchają. U mnie dośc często włącza się światło w przejściu do warsztatu (fotokom.) i pewnego dnia z sufitu poszły fajerwerki. Podobno to częsta sprawa. A zwykła znosi migotanie, nie musi sie rozgrzewac by świecic pełnią mocy itd. A led od wczoraj mam w kinkiecie nad łóżkiem (oprawka halogena). Strasznie punktowe światło i źle się przy nim czyta.
|
|
| Back to top |
|
 |
Frog_Qmak Poziom 19

|
08 Apr 2009 21:55 Re: Tradycyjne żarówki znikną z naszych domów |
|
|
|
ja używam w większości lamp w domu i nie pamiętam, żeby kiedyś wybuchły... może jakiś wadliwy egzemplarz
|
|
| Back to top |
|
 |
mdm150 Poziom 19

|
08 Apr 2009 22:23 Re: Tradycyjne żarówki znikną z naszych domów |
|
|
|
Te najtańsze czasem potrafią w dość efektowny sposób się uszkodzić.Ja u siebie w pokoju mam świetlówki Neolux (od dość długiego czasu) i Philipsa. Neolux jest dość często zaświecany i działa ok. Ma w sobie termistor i to zapewne trzyma świetlówkę przy życiu. Zobaczymy jak długo poświecą philipsy. :)
Fakt występowania niepełnej jasności świecenia świetlówek energooszczędnych tuż po zapłonie nie jest tylko ich domeną. Te same zjawisko zaobserwowałem także dla klasycznych świetlówek zasilanych z elektronicznych stateczników.
|
|
| Back to top |
|
 |
KAROL_13 Poziom 10

|
03 May 2009 22:24 Re: Tradycyjne żarówki znikną z naszych domów |
|
|
|
To jest prawie nie możliwe żeby aż 95% marnowało sie na ciepło.Moim zdaniem to 30% energii idzie na światło a reszta na ciepło.
|
|
| Back to top |
|
 |
markovip Poziom 22

|
03 May 2009 23:55 Re: Tradycyjne żarówki znikną z naszych domów |
|
|
|
| KAROL_13 wrote: |
| To jest prawie nie możliwe żeby aż 95% marnowało sie na ciepło.Moim zdaniem to 30% energii idzie na światło a reszta na ciepło. |
Mylisz się Karol! Przeprowadziłeś jakieś doświadczenie albo obliczenia które dowiodłoby tych 30%? -Nie...
Proszę Cie, oszczędź nam Twoim jakże inteligentnych wypowiedzi.
PS. Nie chce obrazić ani dyskryminować kolegi KAROL_13, ale wszystkie jego wypowiedzi nic nie wnoszą do tematów i tylko obniżają poziom forum.
Proponuję blokadę na pisanie, według mnie i tak nie będzie to żadna strata.
|
|
| Back to top |
|
 |
KAROL_13 Poziom 10

|
04 May 2009 01:06 Re: Tradycyjne żarówki znikną z naszych domów |
|
|
|
| markovip wrote: |
| To jest prawie nie możliwe żeby aż 95% marnowało sie na ciepło.Moim zdaniem to 30% energii idzie na światło a reszta na ciepło. |
Mylisz się Karol! Przeprowadziłeś jakieś doświadczenie albo obliczenia które dowiodłoby tych 30%? -Nie...
Proszę Cie, oszczędź nam Twoim jakże inteligentnych wypowiedzi.
PS. Nie chce obrazić ani dyskryminować kolegi KAROL_13, ale wszystkie jego wypowiedzi nic nie wnoszą do tematów i tylko obniżają poziom forum.
Proponuję blokadę na pisanie, według mnie i tak nie będzie to żadna strata. |
A ja tobie proponuje nie czepianie sie moich postów bo bede pisal co bede chcial.pisze co uwazam i te forum jest chyba zeby wyrazac sie na dany temat co sie uwaza a nie kopiowanie z postów innych uzytkowników,czy nie mam racji:?::?::?:
Dodano po 52 [sekundy]:
a i nie napisalem ze tak jest ze 30% idzie na swiatlo a reszta na cieplo ty ze tak UWAZAM.
Dodano po 8 [minuty]:
Wracając do tematu tutaj mam mały graf dotyczay wycofania tradycyjnych zarówek-
|
|
| Back to top |
|
 |
przemekjasiu Poziom 13

|
04 May 2009 01:29 Re: Tradycyjne żarówki znikną z naszych domów |
|
|
|
Ja na pewno robię zapas bo nie ma to jak zwykła żarówka prosta i tania a na dodatek miło sie przy nich człowiek czuje a nie jakieś ledy co do roweru sie nadają
|
|
| Back to top |
|
 |
Doominus Poziom 23

|
04 May 2009 11:41 Re: Tradycyjne żarówki znikną z naszych domów |
|
|
|
To jest prawda żarówka ma strasznie małą sprawność 95% to straty ciepła a te 5 % światła to nie do końca 5% bo w to wlicza się jeszcze widmo niewidzialne dla człowieka.
|
|
| Back to top |
|
 |
markovip Poziom 22

|
05 May 2009 00:18 Re: Tradycyjne żarówki znikną z naszych domów |
|
|
|
| pisze co uwazam i te forum jest chyba zeby wyrazac sie na dany temat co sie uwaza |
Właśnie to zrobiłem, nie wiem w czym widzisz problem.
03 Maj 2009 23:24
| Moim zdaniem to 30% energii idzie na światło a reszta na ciepło. |
04 Maj 2009 02:06
| a i nie napisalem ze tak jest ze 30% idzie na swiatlo a reszta na cieplo ty ze tak UWAZAM. |
Proszę, przynajmniej nie ośmieszaj się tym czym piszesz.
| a nie kopiowanie z postów innych uzytkowników,czy nie mam racji:?: |
Tak, nie masz racji. Podaj mi choćby jeden przykład.
Okej, koniec tych bzdur i kłótni, jak masz do mnie jakiś problem albo żal to zapraszam na pw.
|
|
| Back to top |
|
 |
maszkotek Poziom 14

|
05 May 2009 01:28 Re: Tradycyjne żarówki znikną z naszych domów |
|
|
|
W mieszkaniu wszędzie gdzie trzeba mam markowe świetlówki energooszczędne, tam gdzie nie trzeba mam zwykłe, tam gdzie potrzebuję silnego światła, ale przez chwilę, najbardziej odpowiadają mi właśnie zwykłe 100 watowe.
Zresztą, taka żarówka 100W to najsympatyczniejsze moim zdaniem tanie źródło ciepła w kurniku. Dlatego mam nadzieję że nie wprowadzą całkowitego zakazu posiadania szklanej bańki z drucikiem, chociaż na pewno ich cena wzrośnie. :(
Jakich producentów żarówki 100W polecacie?
W obliczu kryzysu mam zamiar zwiększyć zapasy :D
| Quote: |
| Kupuję hurtową ilość żarówek 100W i otwieram metę! Niech żyje UE - przecież mieli wspomagać przedsiębiorczych, nie? |
A rząd powinien teraz ostro popracować nad tym żeby świetlówki wprowadzane na rynek były przynajmniej prawidłowo oznaczane.
|
|
| Back to top |
|
 |
Guest Poziom 26

|
05 May 2009 10:43 Re: Tradycyjne żarówki znikną z naszych domów |
|
|
|
Panowie, nie kłóćcie się, bo wprowadzacie tu niemiłą atmosferę.
Co do tematu - osobiście uważam wycofywanie żarówek za skandal - niby dlaczego świetlówka jest bardziej "przyjazna dla środowiska" ? Nikt, kto decydował o wycofaniu żarówek, nie wziął pod uwagę żywotności dzisiejszej świetlówki i problemu ewentualnej utylizacji tego produktu.
Inna sprawa to światło generowane przez świetlówki - ani to przyjemne, ani zdrowe. Katować się tylko dlatego że Unia chce?
|
|
| Back to top |
|
 |
darek1.65 Poziom 17

|
05 May 2009 21:22 Re: Tradycyjne żarówki znikną z naszych domów |
|
|
|
Teraz o takich sprawach decyduje Wielki Brat, jeśli ma w tym interes.
|
|
| Back to top |
|
 |
Mc gregor87 Poziom 10

|
07 May 2009 14:43 Re: Tradycyjne żarówki znikną z naszych domów |
|
|
|
Ja popieram kolegę brofrana.Też wolę żółte światło żarówki
niż bladę jarzeniówki .
|
|
| Back to top |
|
 |
Jerzykowski Poziom 22

Joined: 15 Dec 2007 Posts: 2221 Location: Czadrów, Kamienna Góra
|
07 May 2009 21:08 Re: Tradycyjne żarówki znikną z naszych domów |
|
|
|
Wymyśliłem sobie że zrobie oświetlenie z niepełnosprawnych żarówek samochodowych. Najczęściej przepala się włókno od świateł mijania, a zostaje pełnosprawne włókno świateł drogowych. Niestety taka żarówka się do samochodu nie nadaje, a przez lata użytkowania samochodów trochę się tych żarówek nazbierało. Ciekawe czy Unia wprowadzi do samochodów żarówki energooszczędne, bo te z żarnikami wolframowymi pochłaniają dodatkowe paliwo :D
|
|
| Back to top |
|
 |
Guest Poziom 26

|
07 May 2009 21:28 Re: Tradycyjne żarówki znikną z naszych domów |
|
|
|
Nie bardzo ci coś z tegoo wyjdzie. To silnie punktowe źródlo światła, przeznaczone do umieszczania w ognisku reflektora.
Czasami jak braknie prądu to oświecam pomieszczenia taką zarówką, ale efekt jest mniejszy niz oświetlanie zarówką na 220W o identycznej mocy.
|
|
| Back to top |
|
 |
nero226 Poziom 11

|
17 May 2009 17:31 Re: Tradycyjne żarówki znikną z naszych domów |
|
|
|
A ja mam ściemniacz w każdym pokoju i co ? - Kompaktów nie ściemnie. Z resztą więcej energii zaoszczędzę np. słuchając muzyki w półmroku niż jakby miała mi świecic chociaż jedna świetlówka...
|
|
| Back to top |
|
 |
WITEK1952 Poziom 20

|
17 May 2009 17:35 Re: Tradycyjne żarówki znikną z naszych domów |
|
|
|
Witam serdecznie. Kupiłem na próbę 2 żarówki na LED emitujące" ciepłe" światło. Totalna kicha. Światło jest trupio blade. Jedna z nich zresztą padła po kilku miesiącach. W sumie wyrzucone pieniądze. Pozdrawiam.
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
17 May 2009 17:35 |
|
|
|