FAQ | Points | Add... | Recent posts | Search | Register | Log in

Tradycyjne żarówki znikną z naszych domów

Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Download, Articles -> News -> Tradycyjne żarówki znikną z naszych domów
Author
Poziom 19
Poziom 19

Post#61 17 May 2009 20:54   

Re: Tradycyjne żarówki znikną z naszych domów

:arrow: Krzysiek16
Rozumiem cię, i częściowo popieram. Fakt UE za mocno zaczyna się wp...ć w nasze sprawy m.in (przykład dotyczący choćby stoczni). Ja osobiście używam świetlówek wyłącznie markowych i działają całkiem nieźle( u siebie w pokoiku mam powkręcane świetlówki 2xPHILIPS Tornado 8W w żyrandolu-od niedawna i 1xNEOLUX 15W w kinkiecie ściennym-z produkcji OSRAM zapewne). Przy czym NEOLUX eksploatowany jest kupę czasu i nie ma zamiaru schodzić na tamten świat pomimo widocznych śladów eksploatacji(lekkie zaczernienie krańców rurki).
Back to top

Krzysiek16
Poziom 19
Poziom 19

Post#62 17 May 2009 21:30   

Fakt, są dobre świetlówki, sam kilka w domu, tam gdzie się długo świeci i żadko włącza/wyłącza. Ale ich światło, przynajmniej zanim się nagrzeją jest po prostu okropne.
Back to top

maszkotek
Poziom 14
Poziom 14

Post#63 18 May 2009 22:43   

Dlaczego sentymentalizm ma być od razu bezmyślny? Ja lubię mieć wybór, nawet jeśli chce oświetlać ogród pochodniami to ktoś miałby mi tego zabronić bo to nieekologiczne? ( Dla równowagi staw oświetla stado tresowanych świetlików. ;) )

WITEK1952 wrote:
Witam serdecznie. Kupiłem na próbę 2 żarówki na LED emitujące" ciepłe" światło. Totalna kicha. Światło jest trupio blade. Jedna z nich zresztą padła po kilku miesiącach. W sumie wyrzucone pieniądze. Pozdrawiam.

Jednym słowem dałeś sobie wcisnąć szmelc, ale to nie znaczy że LED to kicha.
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 18 May 2009 22:43   

Back to top

Krzysiek16
Poziom 19
Poziom 19

Post#64 18 May 2009 22:44   

Na temat ekologii i świetlówek (wciskania kitu o ekologii świetlówek) było już wiele dyskutowane.
Kiedy najwięcej świecisz żarówką? Chyba w zimie, nie? A na co się zamienia te 95% energii, którą żarówka "marnuje"? Czy ta energia rzeczywiście jest stracona?

Jeżeli chcesz tak bardzo chronić to środowisko, to naucz się gasić światło tam, gdzie go nie potrzebujesz, zamiast zmieniać żarówki.
Dalej nie będę z Tobą polemizował, bo widzę, że nie umiesz pisać po polsku.
Back to top

Poziom 23
Poziom 23

Post#65 19 May 2009 07:23   

Slynny wynalazca powiedzial kiedys : "Ludzie, którzy dla tymczasowego bezpieczeństwa rezygnują z podstawowej wolności, nie zasługują ani na bezpieczeństwo, ani na wolność." Benjamin Franklin
Wydaje mi sie ze zakazywanie na sile uzywania czegos co nie jest niebezpieczne a jedynie nie wygodne/nie pasujace do ekologicznej mody jest conajmniej idiotyczne.
Back to top

henzet
Poziom 3
Poziom 3

Post#66 07 Jun 2009 20:56   

Zachodzi obawa czy ludzkość nie wyjdzie na tych energooszczędnych żarówkach tak jak kiedyś po odkryciu promieni rentgena-gdzie fascynaci montowali lampy nawet przy wyjściu z lepszych sklepów coby klient mógł swojego "szkieletora" obejrzeć.Dopiero po czasie wyciągnięto wnioski o szkodliwości tego promieniowania.Aktualnie pojawiają się opinie o szkodliwości energooszczędnych-być może mają współudział w powstawaniu migren oraz epilepsji.W majowym "Nieznanym Świecie" jest ciekawy artykuł na ten temat. 30 maja na pikniku naukowym w Warszawie było stoisko poświęcone temu problemowi- też na "nie"
Back to top

hikari_com_pl
Poziom 7
Poziom 7

Post#67 20 Aug 2009 07:45   

WITEK1952 wrote:
Witam serdecznie. Kupiłem na próbę 2 żarówki na LED emitujące" ciepłe" światło. Totalna kicha. Światło jest trupio blade. Jedna z nich zresztą padła po kilku miesiącach. W sumie wyrzucone pieniądze. Pozdrawiam.

Do niedawna był problem w pozyskaniu chip-ów ciepłobiałych o barwie zbliżonej do zwykłych żarówek. Przynajmniej wśród komponentów w przystępnych cenach. Ale to się zmienia. Obecne ciepłobiałe LED-y dają naprawdę przyjemne światło.
Back to top

bodzio.man
Poziom 7
Poziom 7

Post#68 21 Aug 2009 19:38   

hikari_com_pl wrote:
WITEK1952 wrote:

Do niedawna był problem w pozyskaniu chip-ów ciepłobiałych o barwie zbliżonej do zwykłych żarówek. Przynajmniej wśród komponentów w przystępnych cenach. Ale to się zmienia. Obecne ciepłobiałe LED-y dają naprawdę przyjemne światło.

Moja ciepło biała żarówka led :D jeżeli można tak to nazwać:D może i dawała ciepłe światło, ale działała jakiejś 2 dni z tego prześwieciła 3 godziny. Kasa wyrzucona w błoto.
Back to top

konradr25
Poziom 11
Poziom 11

Post#69 23 Aug 2009 10:58   

Nie wiem, ale jaki ma sens zakładać świetlówki kompaktowe u ludzi którzy swój dom ogrzewaja prądem? Przecież to ciepło z żarówki nigdzie się nie zmarnuje :)

Nie chce sobie wyobrazić jak często będą sie palić na klatkach schodowych. Przecież nie pozakładaja tam świetlówek kompaktowych z zapłonem na ciepło tylko na zimno (bo są tańsze). No i zanim sie taka świetlówka kompaktowa rozświeci to sie wylaczy (bo u mnie na klatce schodowej w bloku jest tak że włączają się czasowo).
Pozdrawiam
Back to top

Paweł Es.
Poziom 25
Poziom 25

Post#70 23 Aug 2009 17:09   

Podobno w następnej kolejności mają być wycofywane wszelkie grzejniki elektryczne i zastępowane wersjami energooszczędnymi. Dopuszczalna moc grzejnika ma osiągnąć w 2016 roku 10W a w każdym z nich ma być mocowany moduł hipnotyczno-podprogowy (prace trwają) emitujący sygnał o treści "Jest ci ciepło, jest ci ciepło".
Dodatkowo do użytkowników mają być wysyłane co miesiąc słone rachunki za energię powodujące dodatkową oszczędność jako, że na widok wysokiej sumy użytkownikowi zrobi się gorąco przez co nie będzie musiał się dogrzewać.

Należy jeszcze oczekiwać wprowadzenia (ze względu na efekt cieplarniany):

- zakazu codziennego oddychania (emisja CO2)
- jedzenia kapusty (emisja metanu w bardzo niskich warstwach atmosfery)
- jedzenia grochu (jw)
- jedzenia cebuli (jw)
- picia mleka i jedzenia wyrobów mlecznych, bo to wymaga hodowania krów produkujących metan i dwutlenek węgla
- jedzenia mięsa, bo zwierzęta produkują metan i dwutlenek węgla
itd

2020 Z ostatniej chwili:

W Pasiężnej koło Mosiądza, służby specjalne, po kilkumiesięcznej obserwacji, zatrzymały szajkę fałszerzy świetlówek kompaktowych i lamp diodowych. Wśród zatrzymanych był Stanisław O. z Tłuszcza, który w swoim gopodarstwie miał zakamuflowany zakład wytworczy, produkujący diody świecące metodą chałupniczą przez cięcie wzdłóż całych przewodników i montowanie ich w lampach jako półprzewodników. Tak uzyskana lampa była 8 razy tańsza od fabrycznej, przez co Skarb Państwa tracił duże sumy. U drugiego z zatrzymanych, Pelagiusza Z. z Wątorkowa, znaleziono olbrzymi magazyn gotowych lamp bez znaków akcyzy.
Dodatkowo produkowane na lewo lampy pobierały z sieci 9.6 raza mniej prądu niż oficjalne co naraziło, mające na naszym terenie monopol na dostarczanie energii, Zagraniczne Zakłady Energetyczne na olbrzymie straty, za które Państwo Polskie będzie musiało zapłacić olbrzymie odszkodowania.
Za ten ohydny proceder grozi sprawcom dożywocie, które spędzą w celach oświetlanych niezdrowymi żarówkami matowymi o mocy 100W.

Obywatelu pamiętaj, tylko lampa z akcyzą jest uczciwym źródłem światła, stosowanie jakichkolwiek innych jest przestępstwem przeciwko racji stanu i będzie scigane jako nieuczciwy i nielegalny NIEpobór prądu. Pod ogólnopolskim numerem 099999999 można zgłaszać zauważone podejrzanie niskie wskazania liczników energetycznych wskazujące na używanie lamp bez akcyzy ....
Back to top

Jamie
Poziom 13
Poziom 13

Post#71 24 Aug 2009 15:07   

Paweł Es. "Panie, daj Pan spokój!" To zbyt ponura wizja, by być śmieszną... Nie żartuj w ten sposób :)
Gdy swego czasu nieboszczyk J.Zajdel wieszczył kształt świata - wszyscy twierdzili, że to naukowa fantastyka. I co? Minęło latek parę i okazuje się, że nieodżałowany Janusz nie docenił narodów zunifikowanych, a zwłaszcza pomysłów ich tzw górnych warstw... I mamy to co mamy - wystarczy porównać z Jego powieściami.
Gdyby Zajdel żył, to cieszyłby się, że nie żyje...
Back to top

Paweł Es.
Poziom 25
Poziom 25

Post#72 24 Aug 2009 19:02   

Cóż, wybraliśmy "Paradyzję", to trzeba się nauczyć mówić chodząc tyłem :(

tylko nie wiem czy tak:

): mełyt cądzoch ćimów ćyczuan ęis abezrt ot ,"ęjzydaraP" ymśilarbyw ,żóC

czy tak:

Tradycyjne żarówki znikną z naszych domów

Byłem dziś w dużym sklepie gdzie był dział elektryczny. Żarówek 100W nie było, 75W kilka, sporo 60W, 40 i 25W. Za to półki były pełne żarówek po 150 i 200 W ;) Jak mi powiedziała kasjerka, przypomniały jej się czasy poprzedniego systemu, bo ludzie wykupują żarówki dużymi porcjami :(
Back to top

Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Download, Articles -> News -> Tradycyjne żarówki znikną z naszych domów
Statement for Wykop Statement for Facebook Statement for Delicious Statement for Digg Statement for Google Statement for Twitter Statement for Blip
Page 3 of 3 Go to page Previous  1, 2, 3
Similar topics
Dentyści zastąpia tradycyjne wierła dyszami plazmowymi. (2)
Elektroniczna dystrybucja wyprze tradycyjne nośniki za 3lata (8)
IKEA wycofuje ze sprzedaży tradycyjne żarówki (29)
Fender Champ, jak przystosować układ do naszych realiów? (5)

Page generation time: 0.164 seconds

FAQ || Administrator || Moderators || Widgets and banners || Contact
elektroda.pl topic RSS feed