FAQ | Points | Add... | Recent posts | Search | Register | Log in

Anteny paskowe i mikropaskowe

Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Radio communication equipment Service -> Anteny paskowe i mikropaskowe
Author
Poziom 9
Poziom 9

Post#1 Post from the author of the topic 26 Apr 2004 19:01   

Witam wszystkich forumowiczów :)
Poszukuje wszelkich informacji na temat anten paskowych i mikropaskowych. Przeszukałem połowe polskiej części internetu i poza ofertami handlowymi niewiele znalazłem :(
Gdyby ktoś miał coś na ten temat byłbym zobowiązamy :)

Pozdrawiam

(przeniesiony z "początkujący... laborki..." , na prośbe autora.

Tremolo.
)
Back to top

Google

Google Adsense

Post# Post from the author of the topic 26 Apr 2004 19:01   

Back to top

Preskaler
Poziom 23
Poziom 23

Post#2 28 Apr 2004 17:24   

Re: Anteny paskowe i mikropaskowe

Cześć!
Widzę, że temat "opada" w dół i nie ma żadnej odpowiedzi, więc postanowiłem zabrać głos w temacie. Anteny paskowe mają kiepskie osiągi i stosuje je się przeważnie tam gdzie nie mogą zajmować dużo miejsca. Naklejane więc są na szyby, płytki tekstolitowe układów elektronicznych i innych izolatorach. Zasada ich działania jest taka sama jak anten prętowych tylko nie można ich w zasadzie ustawiać pod dowolnymi kątami i mają zwykle mniejsze wymiary co pociąga za sobą konieczność ich elektrycznego wydłużania. Można je używać w sytuacji nadwyżki mocy nadajnika w stosunku do odległości odbiornika. Jednym zdaniem - moc nadajnika pozwala na zasięg ok. 100m lecz nasz odbiornik jest w odległości kilkunastu metrów, więc można zastosować antenę paskową. Podobnie jak w niedalekiej odległości od stacji nadaawczej możemy stosować anteny pokojowe.
Pozdrawiam!
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 28 Apr 2004 17:24   

Back to top

elektryk
Poziom 26
Poziom 26

Post#3 28 Apr 2004 18:40   

No chyba nie są takie złe skoro się je używa w telefonach gsm i odbiornikach GPS, są także czesto stosowane do WLAN. Poszukaj na 'angielskie' elektrodzie, jest tam sporo tekstów i ksiażek, a o literaturze w języku polskim raczej możesz zapomnieć.
Back to top

Preskaler
Poziom 23
Poziom 23

Post#4 29 Apr 2004 08:51   

Tak jest! Masz rację Elektryk! Dla wyższych częstotliwości ich skuteczność rośnie gdyż wymiary zbliżają się do 1/4 długości fali a naklejony pasek ( np. na obudowę) zachowuje się podobnie jak antena prętowa.
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 29 Apr 2004 08:51   

Back to top

Piter K.
Poziom 19
Poziom 19

Post#5 29 Apr 2004 09:59   

mam pare linkow na temat takich anten no i nie wiem ale widzalem projekt takiej anteny w wydaniu kolinearnym wiec to wcale nie taka lipa(w synfazie-4lub5 to juz nie tak malo)-jesli znajomosc angielskiego jest wystarczajaca to proponuje ten kurs http://www.tpub.com/neets/book11/46.htm
dotyczy on anten mikrofalowych ale gdzies powinien byc rozdzial:Microstrip Antenna to powinno pomoc :)
Back to top

krzysztof gołębiowski
Poziom 9
Poziom 9

Post#6 Post from the author of the topic 29 Apr 2004 14:10   

Witam ponownie :)

Dzięki bardzo wszystkim za zainteresowanie :)
Zabrałem sie właśnie za przeszukiwanie anglojęzycznej części :) jak znajde coś ciekawego to podrzuce linki, może komuś sie na coś przyda.

Pozdrawiam
Back to top

Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Radio communication equipment Service -> Anteny paskowe i mikropaskowe
Page 1 of 1
Similar topics
Jak rozróżnić cewkę od rezystora? Kody paskowe cewek. (4)
Linie paskowe (i nie tylko) - dwa pytania (11)

Page generation time: 0.11 seconds

FAQ || Administrator || Moderators || Widgets and banners || Contact
elektroda.pl topic RSS feed