Forum elektroda.pl

Regulamin  | Punkty  | Dodaj...  | Ostatnie  | Szukaj  | Rejestracja  | Zaloguj

Ta strona używa cookie. Dowiedz się więcej o celu ich używania i zmianie ustawień cookie w przeglądarce.
Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

domofon bezprzewodowy


Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Radiotechnika Serwis -> domofon bezprzewodowy
Autor
Wiadomość
piterrr_
Poziom 11
Poziom 11


Dołączył: 27 Sty 2004
Posty: 63
Miasto: mielec

Post#1 Post autora tematu 27 Kwi 2004 09:21   

domofon bezprzewodowy


Witam chciałęm sie dowiedzieć gdzie można kupić (lub jak zrobić na jakieś prostej łatwodostępnej płytce) domofon bezprzewodowy.Najlepiej żeby miał jakiś dzwonek najpierw(po włączeniu przycisku w jednym uruchamia się drugi i po włączeniu jakiegoś przycisku w drugim
wyłącza się dzwonek i urucvhamia nadajnik i odbiornik -ale oba muszą być takie same).Dobrze by było również jakby niemiał on słuchawki tylko jakiś mały głośniczek np: 0.5W
4 lub 8 ohm albo więcej.Powinien pracować na jakimś paśmie gdzie niema zbyt dużo zakłuceń. ( ja z początku chciałem to zrobić na mininadajniku ukf i radyjku ale niewiem jak z dzonkiem itd)I najlepiej rzeby miał zasięg ok 100m
sorry że tak ględze ale zależy mi na tym
pozdrawiam piterrr_
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 27 Kwi 2004 09:21   





Powrót do góry
   
_Zbyszek_
Poziom 14
Poziom 14


Dołączył: 05 Paź 2003
Posty: 184
Miasto: Jelenia Góra

Post#2 27 Kwi 2004 10:49   

Re: domofon bezprzewodowy


Zależy jak bardzo bezprzewodowy ;)
Swego czasu były dostępne interkomy, działające w fm po sieci energetycznej. Sam takiego używam do łączności między piwnicą a mieszkaniem i sprawuje się dobrze. Może i u Ciebie by się sprawdziło.
Powrót do góry
   
piterrr_
Poziom 11
Poziom 11


Dołączył: 27 Sty 2004
Posty: 63
Miasto: mielec

Post#3 Post autora tematu 27 Kwi 2004 15:51   

Re: domofon bezprzewodowy


no tak bezprzewodowy żeby poprostu niemiał kable hehe :D
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 27 Kwi 2004 15:51   





Powrót do góry
   
zodiak318
Poziom 22
Poziom 22


Dołączył: 27 Wrz 2003
Posty: 2353

Post#4 28 Kwi 2004 00:34   

Re: domofon bezprzewodowy


Jeśli chodzi o gotowe urządzonko to zobacz tu http://www.laskomex.com.pl/biblioteka/pdf/radiofon.pdf ale niestety drogie toto bo ponad 1300zł kosztuje.
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 28 Kwi 2004 00:34   





Powrót do góry
   
Preskaler
Poziom 23
Poziom 23


Dołączył: 05 Wrz 2003
Posty: 3214
Miasto: Krosno

Post#5 28 Kwi 2004 17:57   

Re: domofon bezprzewodowy


Możliwe to jest do zrobienia za niewielkie piemiądze, tylko należy w to włożyć trochę wiedzy i duuuużo dłubania i potu. Zrealizować można takie zadanie za pomocą dwóch nadajników pracujących na dwóch różnych częstotliwościach i dwóch odbiorników odpowiednich do nadajników. Przy bramie instalujemy nadajnik Nr. 1 z mikrofonem i odbiornik Nr. 2 z głośniczkiem oraz układ czasowy, który uruchamiany jest przez naciśnięcie przycisku dzwonka i podtrzymywany przez ok. 0,5 min. Od czasu naciśnięcia przycisku, włącza się nadajnik Nr. 1 i odbiornik Nr 2. Są one włączony przez czas podtrzymania ok. 0,5 min. Wszystko to jest zasilane z baterii lub akumulatorków (trzeba je regularnie wymieniać lub ładować z baterii słonecznej). W domu Instalujemy mikrotelefon umieszczony na widełkach przełącznika, który po podniesieniu go, przełączy buzer (dzwonek) na słuchawkę i włączy nadajnik Nr. 2 z mikrofonem (w mikrotelefonie). Oczywiście odbiornik Nr. 1 włączony musi być ciągle. Tak w skrócie wyobrażam sobie rozwiązanie tego tematu. Swoją drogą to szkoda, że nie podsunąłeś mi tego tematu w zimie (gdy było więcej czasu) to spróbowałbym zrobić taki domofon.
Powrót do góry
   
piterrr_
Poziom 11
Poziom 11


Dołączył: 27 Sty 2004
Posty: 63
Miasto: mielec

Post#6 Post autora tematu 28 Kwi 2004 20:48   

Re: domofon bezprzewodowy


Dzięki za odpowiedź daje duzo do myślenia ale wpadłem na pewien pomysł mozna by to było zrobić na zwykłych odbiornikach i nadajnikach i dodzielnie np zrobic dzwonek bezprzewodowy .Myślałem też że można by było to zrobić jakoś na dwóch telefonach i do nich podpiać nadajnik i odbiornik.I jeszcze jakie do tego polecalibyście nadajniki bo ostatnio kupiłemkit jakiejs firmy i po wyłaczeniu i włączeniu ponownie minimalnie zmienia się częstotliwość. Mam jescze w moim miescie do wybory kit nord elektronik (mininadajnik) bo myśle że zasięg 40m mi wystarczy (to ma chodzić w domu) ale bardzo zainteresował mnie pomysł z tym mikrotelefonem.Wsumie ja już niewiem co mam robić
pomóżcie proosze
z góry dzięki za odpowiedzi
pozdrawiam piterrr_
Powrót do góry
   
szogun
Poziom 16
Poziom 16


Dołączył: 05 Wrz 2002
Posty: 309
Miasto: Toruń

Post#7 02 Maj 2004 19:34   

Re: domofon bezprzewodowy


Na jednym temacie licznik postów
zwiększył Ci się o 5 więc już nieżle.
A wracając do tematu to wymyśliłeś
rzecz która nie ma rzadnego
uzasadnienia ekonomicznego ani innego.
Temat jest trudny a do tego problemy
z zasilaniem urządzeń do pracy ciągłej.
Zrób dzwonek bezprzewodowy.
A naprawdę to pociągnij jakiś kabelek.
Powodzenia


Szogun
Powrót do góry
   
piterrr_
Poziom 11
Poziom 11


Dołączył: 27 Sty 2004
Posty: 63
Miasto: mielec

Post#8 Post autora tematu 03 Maj 2004 14:25   

Re: domofon bezprzewodowy


witam
znalazłem coś
http://www.jabel.pl/j_zest/j_014s.htm
czy to coś się nadaje?
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 03 Maj 2004 14:25   





Powrót do góry
   
zodiak318
Poziom 22
Poziom 22


Dołączył: 27 Wrz 2003
Posty: 2353

Post#9 03 Maj 2004 17:35   

Re: domofon bezprzewodowy


Ale Ty przecież szukasz b e z p r z e w o d o w g o a nie na kablach, chyba że już zmieniłeś zdanie.
Powrót do góry
   
piterrr_
Poziom 11
Poziom 11


Dołączył: 27 Sty 2004
Posty: 63
Miasto: mielec

Post#10 Post autora tematu 03 Maj 2004 18:43   

Re: domofon bezprzewodowy


zmieniłem hehe
Powrót do góry
   
szogun
Poziom 16
Poziom 16


Dołączył: 05 Wrz 2002
Posty: 309
Miasto: Toruń

Post#11 20 Maj 2004 14:33   

Re: domofon bezprzewodowy


Aktualnie jest w kerfurze dzwonek.
cena promocyjna 39,90.
Zasięg 50m.[wg. instrukcji]


Szogun
Powrót do góry
   
romanoo
Poziom 8
Poziom 8


Dołączył: 08 Cze 2004
Posty: 28

Post#12 10 Cze 2004 14:14   

Re: domofon bezprzewodowy


proponuje bramotel firmy SLICAn www.slican.pl podłanczasz domofon do tego i telefon bezprzewodowy i juz koszt około 250 netto
Pozdrawiam
Powrót do góry
   
Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Radiotechnika Serwis -> domofon bezprzewodowy
Strona 1 z 1
Podobne tematy
Domofon bezprzewodowy - poszukuję (3)
Domofon bezprzewodowy na 30 lokatorów. (3)
Domofon bezprzewodowy- zasieg (4)
Domofon bezprzewodowy z 2 przyciskami (5)
Domofon bezprzewodowy - coś sprawdzonego? (1)
Jaki domofon bezprzewodowy do 20-25m. (18)
Domofon bezprzewodowy - kaseta DECT (5)
Bezprzewodowy domofon (nifon) analogowy (5)
Domofon bezprzewodowy z funkcją telefonu (4)
Jaki domofon bezprzewodowy polecacie ? (5)


Administrator || Moderatorzy || Regulamin forum || Regulamin ogólny || Informacja o cookies || Reklama || Kontakt

Page generation time: 0.078 seconds

elektroda.pl temat RSS