Forum Index

Rules  | Points  | Add...  | Recent posts  | Search | Register | Log in



domofon bezprzewodowy


  Main Page -> Forum Index -> Radio communication equipment Service ->domofon bezprzewodowy Post new topic  Reply to topic 
Author
Hide the left column
Show left column Message
piterrr_
Level 11
Location: mielec
Joined: 27 Jan 2004
Posts: 69
piterrr_
Level 11
Post#1 27 Apr 2004 09:21  Topic author   

domofon bezprzewodowy


Witam chciałęm sie dowiedzieć gdzie można kupić (lub jak zrobić na jakieś prostej łatwodostępnej płytce) domofon bezprzewodowy.Najlepiej żeby miał jakiś dzwonek najpierw(po włączeniu przycisku w jednym uruchamia się drugi i po włączeniu jakiegoś przycisku w drugim
wyłącza się dzwonek i urucvhamia nadajnik i odbiornik -ale oba muszą być takie same).Dobrze by było również jakby niemiał on słuchawki tylko jakiś mały głośniczek np: 0.5W
4 lub 8 ohm albo więcej.Powinien pracować na jakimś paśmie gdzie niema zbyt dużo zakłuceń. ( ja z początku chciałem to zrobić na mininadajniku ukf i radyjku ale niewiem jak z dzonkiem itd)I najlepiej rzeby miał zasięg ok 100m
sorry że tak ględze ale zależy mi na tym
pozdrawiam piterrr_

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
_Zbyszek_
Level 17
Location: Jelenia Góra
Joined: 05 Oct 2003
Posts: 184
Helped: 17
_Zbyszek_
Level 17
Post#2 27 Apr 2004 10:49    

Re: domofon bezprzewodowy


Zależy jak bardzo bezprzewodowy ;)
Swego czasu były dostępne interkomy, działające w fm po sieci energetycznej. Sam takiego używam do łączności między piwnicą a mieszkaniem i sprawuje się dobrze. Może i u Ciebie by się sprawdziło.

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
piterrr_
Level 11
Location: mielec
Joined: 27 Jan 2004
Posts: 69
piterrr_
Level 11
Post#3 27 Apr 2004 15:51  Topic author   

Re: domofon bezprzewodowy


no tak bezprzewodowy żeby poprostu niemiał kable hehe :D

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
zodiak318
Level 34
Joined: 27 Sep 2003
Posts: 2361
Helped: 249
Post rating: 47
zodiak318
Level 34
Post#4 28 Apr 2004 00:34    

Re: domofon bezprzewodowy


Jeśli chodzi o gotowe urządzonko to zobacz tu http://www.laskomex.com.pl/biblioteka/pdf/radiofon.pdf ale niestety drogie toto bo ponad 1300zł kosztuje.

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
Preskaler
Level 37
Location: Krosno
Joined: 05 Sep 2003
Posts: 3283
Helped: 263
Post rating: 53
Preskaler
Level 37
Post#5 28 Apr 2004 17:57    

Re: domofon bezprzewodowy


Możliwe to jest do zrobienia za niewielkie piemiądze, tylko należy w to włożyć trochę wiedzy i duuuużo dłubania i potu. Zrealizować można takie zadanie za pomocą dwóch nadajników pracujących na dwóch różnych częstotliwościach i dwóch odbiorników odpowiednich do nadajników. Przy bramie instalujemy nadajnik Nr. 1 z mikrofonem i odbiornik Nr. 2 z głośniczkiem oraz układ czasowy, który uruchamiany jest przez naciśnięcie przycisku dzwonka i podtrzymywany przez ok. 0,5 min. Od czasu naciśnięcia przycisku, włącza się nadajnik Nr. 1 i odbiornik Nr 2. Są one włączony przez czas podtrzymania ok. 0,5 min. Wszystko to jest zasilane z baterii lub akumulatorków (trzeba je regularnie wymieniać lub ładować z baterii słonecznej). W domu Instalujemy mikrotelefon umieszczony na widełkach przełącznika, który po podniesieniu go, przełączy buzer (dzwonek) na słuchawkę i włączy nadajnik Nr. 2 z mikrofonem (w mikrotelefonie). Oczywiście odbiornik Nr. 1 włączony musi być ciągle. Tak w skrócie wyobrażam sobie rozwiązanie tego tematu. Swoją drogą to szkoda, że nie podsunąłeś mi tego tematu w zimie (gdy było więcej czasu) to spróbowałbym zrobić taki domofon.

Helpful post? + 0
Back to top
piterrr_
Level 11
Location: mielec
Joined: 27 Jan 2004
Posts: 69
piterrr_
Level 11
Post#6 28 Apr 2004 20:48  Topic author   

Re: domofon bezprzewodowy


Dzięki za odpowiedź daje duzo do myślenia ale wpadłem na pewien pomysł mozna by to było zrobić na zwykłych odbiornikach i nadajnikach i dodzielnie np zrobic dzwonek bezprzewodowy .Myślałem też że można by było to zrobić jakoś na dwóch telefonach i do nich podpiać nadajnik i odbiornik.I jeszcze jakie do tego polecalibyście nadajniki bo ostatnio kupiłemkit jakiejs firmy i po wyłaczeniu i włączeniu ponownie minimalnie zmienia się częstotliwość. Mam jescze w moim miescie do wybory kit nord elektronik (mininadajnik) bo myśle że zasięg 40m mi wystarczy (to ma chodzić w domu) ale bardzo zainteresował mnie pomysł z tym mikrotelefonem.Wsumie ja już niewiem co mam robić
pomóżcie proosze
z góry dzięki za odpowiedzi
pozdrawiam piterrr_

Helpful post? + 0
Back to top
szogun
Level 18
Location: Toruń
Joined: 05 Sep 2002
Posts: 324
Helped: 9
Post rating: 3
szogun
Level 18
Post#7 02 May 2004 19:34    

Re: domofon bezprzewodowy


Na jednym temacie licznik postów
zwiększył Ci się o 5 więc już nieżle.
A wracając do tematu to wymyśliłeś
rzecz która nie ma rzadnego
uzasadnienia ekonomicznego ani innego.
Temat jest trudny a do tego problemy
z zasilaniem urządzeń do pracy ciągłej.
Zrób dzwonek bezprzewodowy.
A naprawdę to pociągnij jakiś kabelek.
Powodzenia


Szogun

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
piterrr_
Level 11
Location: mielec
Joined: 27 Jan 2004
Posts: 69
piterrr_
Level 11
Post#8 03 May 2004 14:25  Topic author   

Re: domofon bezprzewodowy


witam
znalazłem coś
http://www.jabel.pl/j zest/j 014s.htm
czy to coś się nadaje?

Helpful post? + 0
Back to top
zodiak318
Level 34
Joined: 27 Sep 2003
Posts: 2361
Helped: 249
Post rating: 47
zodiak318
Level 34
Post#9 03 May 2004 17:35    

Re: domofon bezprzewodowy


Ale Ty przecież szukasz b e z p r z e w o d o w g o a nie na kablach, chyba że już zmieniłeś zdanie.

Helpful post? + 0
Back to top
piterrr_
Level 11
Location: mielec
Joined: 27 Jan 2004
Posts: 69
piterrr_
Level 11
Post#10 03 May 2004 18:43  Topic author   

Re: domofon bezprzewodowy


zmieniłem hehe

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
szogun
Level 18
Location: Toruń
Joined: 05 Sep 2002
Posts: 324
Helped: 9
Post rating: 3
szogun
Level 18
Post#11 20 May 2004 14:33    

Re: domofon bezprzewodowy


Aktualnie jest w kerfurze dzwonek.
cena promocyjna 39,90.
Zasięg 50m.[wg. instrukcji]


Szogun

Helpful post? + 0
Back to top
romanoo
Level 9
Joined: 08 Jun 2004
Posts: 29
romanoo
Level 9
Post#12 10 Jun 2004 14:14    

Re: domofon bezprzewodowy


proponuje bramotel firmy SLICAn www.slican.pl podłanczasz domofon do tego i telefon bezprzewodowy i juz koszt około 250 netto
Pozdrawiam

Helpful post? + 0
Back to top
Post new topic  Reply to topic     Main Page -> Forum Index -> Radio communication equipment Service -> domofon bezprzewodowy
Page 1 of 1

Similar topics to domofon bezprzewodowy

Domofon bezprzewodowy - poszukuję (3)
Domofon bezprzewodowy na 30 lokatorów. (3)
Domofon bezprzewodowy- zasieg (4)
Domofon bezprzewodowy z 2 przyciskami (5)
Domofon bezprzewodowy - coś sprawdzonego? (1)
Jaki domofon bezprzewodowy do 20-25m. (18)
Domofon bezprzewodowy - kaseta DECT (5)
Bezprzewodowy domofon (nifon) analogowy (5)
Domofon bezprzewodowy z funkcją telefonu (4)
Jaki domofon bezprzewodowy polecacie ? (5)


Switch to mobile version Switch to version for desktops

Administrator || Moderators || Forum Rules || General Rules || Cookies information || Editors || Contact for companies || Contact

Page generation time: 0.168 seconds