| Author |
kaytec Poziom 17

|
10 Apr 2009 20:21 Re: Wykorzystanie tanich krótkofalówek jako RC dalekiego zas |
|
|
|
Witam. Myśląc jak tu tanio zrobić dobre RC, wpadłem na banalny pomysł który musi zadziałać. Bierzemy dwie krótkofalówki za 100pln z alledrogo, modyfikujemy zestawy słuchawkowe podłączając je do AVR'ków i nadajemy i odbieramy różne częstotliwości dźwięku które przypisujemy do danych funkcji (PWM, wł/wł, itp.) Stopniowe sterowanie prędkością jak sama nazwa mówi było by stopniowe - w zależności od ilości przypisanych if'ów dla danych wartości ADC-potencjometr w nadajniku, sterowało by wychyleniem serwa po stronie odbiornika. Można by dodać jeszcze funkcje nagrywania przycisków dla smaczku i RC o zasięgu 3km (optymistycznie) za niecałe 120PLN mamy gotowe. Co wy na to? I dlaczego nie?
Dodano po 2 [minuty]:
Można by użyć komendy RC5 w AVRkach zamiast rożnych częstotliwości dźwięku.
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
10 Apr 2009 20:21 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
lord_blaha Poziom 22

|
10 Apr 2009 20:50 Re: Wykorzystanie tanich krótkofalówek jako RC dalekiego zas |
|
|
|
No cóż, legalne to na pewno nie będzie... Bo żeby podłączyć się pod krótkofalówkę (domyślam się, że chodzi o PMR) będziesz musiał rozebrać radyjko, wiąże się też to z ingerencją w elektronikę- po takim zabiegu stracisz homologację.
Nie jestem pewnie czy przypadkiem transmisje cyfrowe na tym paśmie nie są zakazane...
Dodatkowo polecam: http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic594769.html
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
10 Apr 2009 20:50 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
kaytec Poziom 17

|
10 Apr 2009 21:17 Re: Wykorzystanie tanich krótkofalówek jako RC dalekiego zas |
|
|
|
Cała idea jest przecież bez ingerencji w budowę radyjka - wykorzystuje tylko fakt przenoszenia przez głośnik tego radia częstotliwość np 100hz 200 hz 300hz im większe odstępy tym dokładniejsze będzie sterowanie. W skrócie buduje dwa roboty które gadają sobie przez radio czy to jest nielegalne? Rozmawiają tylko innym językiem. Z legalnością tego rozwiązania to szczerze powiem że mnie zaskoczyłeś.
Dodano po 14 [minuty]:
Jedyne co zmieniam to zestaw słuchawkowy - w nadajniku podłączam avrek do mikrofonu, a w odbiorniku do głośnika. (oczywiście nie bezpośrednio).
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
10 Apr 2009 21:17 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
treker Poziom 19

|
10 Apr 2009 22:05 Re: Wykorzystanie tanich krótkofalówek jako RC dalekiego zas |
|
|
|
Nie jestem pewien ale w EdW chyba był kiedyś artykuł na ten temat :-)
|
|
| Back to top |
|
 |
lord_blaha Poziom 22

|
10 Apr 2009 22:08 Re: Wykorzystanie tanich krótkofalówek jako RC dalekiego zas |
|
|
|
| kaytec wrote: |
| Jedyne co zmieniam to zestaw słuchawkowy - w nadajniku podłączam avrek do mikrofonu, a w odbiorniku do głośnika. (oczywiście nie bezpośrednio). |
Specjalistą w tej dziedzinie nie jestem, ale to chyba już będzie ok. Jakby Cię to bardziej niepokoiło to możesz zapytać kogoś z podforum Radiotechnika serwis, tam na pewno ktoś kompetentny się wypowie.
Z tego co wiem, to kiedyś powstawały sieci komputerowe o niskiej przepustowości wykorzystujące pasmo CB.
UPDATE: znalazłem ciekawy temat własnie o PacketRadio po CB:
http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic151811.html
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
10 Apr 2009 22:08 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
kaytec Poziom 17

|
10 Apr 2009 23:21 Re: Wykorzystanie tanich krótkofalówek jako RC dalekiego zas |
|
|
|
Dzięki lord_blaha, wiedziałem że ktoś to kiedyś musiał robić. O PR jest jednak znacznie więcej niż mogło by się wydawać ;) Pozdrawiam i przechodzę na inna częstotliwość ;)
|
|
| Back to top |
|
 |