Forum elektroda.pl

Regulamin  | Punkty  | Dodaj...  | Ostatnie  | Szukaj | Rejestracja | Zaloguj



Napięcie fazowe 230V i międzyfazowe 400V- dlaczego takie war


  Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Początkujący Elektronicy ->Napięcie fazowe 230V i międzyfazowe 400V- dlaczego takie war Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu 
Autor
Schowaj lewą kolumnę
Pokaż lewą kolumnę Wiadomość
atraktor`
Poziom 7
Dołączył: 24 Mar 2008
Posty: 14
atraktor`
Poziom 7
Post#1 11 Kwi 2009 18:29  Autor tematu   

prąd 230V a 400V


Proszę mi powiedzieć jak działa prąd "w gniazdku". Gdyby co to wiem co to jest prąd przemienny. Interesuje mnie samo działanie tego. Najlepiej może będzie jak to się powie na jakimś przykładzie:) Proponuję spawarkę.

Wiem że aby podłączyć spawarkę pod 230V to podłączamy masę i 0 (pomijam przewód ochronny), a żeby ją podłączyć pod 400V to podłącza się 2 fazy. I teraz tak się zastanawiam co w tym drugim podłączeniu pełni rolę 0?

Może znacie jakiś link gdzie jest dokładnie wytłumaczone działanie prądu jednofazowego i trzyfazowego?

Pomocny post? + 0
Powrót do góry

Google Adsense
Google


Powrót do góry
SEILOR
Poziom 17
Miasto: Brzeziny
Dołączył: 06 Gru 2004
Posty: 278
Pomógł: 21
Ocena postów: 7
SEILOR
Poziom 17
Post#2 11 Kwi 2009 18:41    

Re: prąd 230V a 400V


W przypadku zasilania o którym piszesz , nie ma przewodu zerowego..
Spawarka zasilana jest napięciem międzyfazowym ( 400 V).
Łopatologicznie...
Zasilanie trójfazowe gdzie występują trzy fazy określane umownie R, S, T, dodatkowym przewodem zasilającym jest t. zw. 0 ( zero)..
Napięcia między każdą z faz R,S, T , a zerem wynoszą 240 V..
Napięcie między fazami R-S , S-T, R-T wynosi zawsze 400 V....

Pomocny post? + +2
Powrót do góry
atraktor`
Poziom 7
Dołączył: 24 Mar 2008
Posty: 14
atraktor`
Poziom 7
Post#3 11 Kwi 2009 19:11  Autor tematu   

Re: prąd 230V a 400V


A dlaczego tak się dzieje że między R-S, S-T, R-T wytwarza się napięcie 400V, a między S-S nie ma napięcia. Jednak interesowała by mnie bardziej rozbudowana odpowiedź wyjaśniająca dokładne działanie prądu "w gniazdku".

Pomocny post? + 0
Powrót do góry

Google Adsense
Google


Powrót do góry
SEILOR
Poziom 17
Miasto: Brzeziny
Dołączył: 06 Gru 2004
Posty: 278
Pomógł: 21
Ocena postów: 7
SEILOR
Poziom 17
Post#4 11 Kwi 2009 19:20    

Re: prąd 230V a 400V


Jak chcesz mieć napięcie między fazą S -S ??? Faza S jest tylko jedna ...
A bardziej szczegółowo... Poczekaj postaram się zeskanować materiał poglądowy....

Pomocny post? + 0
Powrót do góry

Google Adsense
Google


Powrót do góry
atraktor`
Poziom 7
Dołączył: 24 Mar 2008
Posty: 14
atraktor`
Poziom 7
Post#5 11 Kwi 2009 19:27  Autor tematu   

Re: prąd 230V a 400V


Ja wiem że to nie możliwe, ale to zrozumieć to muszę się najpierw dowiedzieć dokładnie co to jest to S i jak to działa:)
No to bardzo będę wdzięczny gdy wrzucisz ten materiał:)

Pomocny post? + 0
Powrót do góry
SEILOR
Poziom 17
Miasto: Brzeziny
Dołączył: 06 Gru 2004
Posty: 278
Pomógł: 21
Ocena postów: 7
SEILOR
Poziom 17
Post#6 11 Kwi 2009 19:31    

Re: prąd 230V a 400V


Materiał jest dość obszerny, a nie wiem jakim zasobem wiedzy z podstaw fizyki i elektrotechniki dysponujesz...

Poniżej masz link do strony n.t prądu trójfazowego....

http://wazniak.mimuw.edu.pl/index.php?title=PEE Modu%C5%82 6

Jeśli to Ci nie przybliży tematu, to trzeba zacząć od podstaw fizyki...

Pomocny post? + 0
Powrót do góry

Google Adsense
Google


Powrót do góry
atraktor`
Poziom 7
Dołączył: 24 Mar 2008
Posty: 14
atraktor`
Poziom 7
Post#7 11 Kwi 2009 19:49  Autor tematu   

Re: prąd 230V a 400V


materiał ten jest zrozumiały dla mnie do pewnego momentu. Wyjaśnił on mi parę spraw:)

Mam jeszcze takie pytanie czym różni się zero od fazy?
Oraz dlaczego gdy podłączymy trzy fazy do jakiegoś urządzenia to napięcie jest takie same jak gdybyśmy podłączyli 2 fazy?

Pomocny post? + 0
Powrót do góry

Google Adsense
Google


Powrót do góry
SEILOR
Poziom 17
Miasto: Brzeziny
Dołączył: 06 Gru 2004
Posty: 278
Pomógł: 21
Ocena postów: 7
SEILOR
Poziom 17
Post#8 11 Kwi 2009 20:09    

Re: prąd 230V a 400V


Różnica jest zasadnicza ...
Napięcie mierzone na przewodzie zerowym względem przewodu ochronnego ( np uziemienia) wynosi zero Volt....
Najprościej .... jest to przewód który wychodzi z elektrowni ( najbliższego transformatora energetycznego na którym nie ma napięcia.......

Co do drugiej części twojego pytania , to widzę , że nie zrozumiałeś idei prądu trójfazowego....lub nie rozumiesz pojęcia napięcie..
Napięcie jest to różnica potencjałów mierzona zawsze między TYLKO DWOMA punktami....

Pomocny post? + 0
Powrót do góry
atraktor`
Poziom 7
Dołączył: 24 Mar 2008
Posty: 14
atraktor`
Poziom 7
Post#9 11 Kwi 2009 20:52  Autor tematu   

Re: prąd 230V a 400V


tak ja to wiem że napięcie to różnica potencjałów między dwoma punktami, tylko chodzi mi o to co się dzieje gdy są trzy fazy, co to zmienia? oraz jak wtedy jest podłączone urządzenie?
Z tego co wiem to w nowych gniazdkach od siły jest teraz 5 przewodów(tzn jest teraz również zero) dlaczego to zostało zmienione i co to nam daje?

Oraz mam pytanie co to jest masa?

Dodano po 3 [minuty]:

a no i skoro nie ma żadnego napięcia na przewodzie 0 to jak to się dzieje że gdy podłączymy urządzenie to prąd płynie raz z jednej strony a raz z drugiej strony(z drugiego przewodu)

Pomocny post? + 0
Powrót do góry
jony
Specjalista elektronik
Miasto: Wrocław
Dołączył: 27 Sty 2004
Posty: 6414
Pomógł: 1476
Ocena postów: 97
jony
Specjalista elektronik
Post#10 12 Kwi 2009 14:07    

Re: prąd 230V a 400V


Może ten tekst, choć trochę wyjaśni ci pewne sprawy
Napięcie fazowe 230V i międzyfazowe 400V- dlaczego takie war

Pomocny post? + 0
Powrót do góry
atraktor`
Poziom 7
Dołączył: 24 Mar 2008
Posty: 14
atraktor`
Poziom 7
Post#11 13 Kwi 2009 20:57  Autor tematu   

Re: prąd 230V a 400V


A jak to jest z tym że między każdą z dwóch faz powstaje różnica potencjałów 400? Przecież jeśli przyjmiemy że potencjał S=800V potencjał R=400V to nie dobierzemy takiego potencjału T żeby różnica potencjałów S-T i R-T była równa 400V. Zatem mam stwierdzić że potencjał zmienia się w czasie?

Pomocny post? + +1
Powrót do góry
jony
Specjalista elektronik
Miasto: Wrocław
Dołączył: 27 Sty 2004
Posty: 6414
Pomógł: 1476
Ocena postów: 97
jony
Specjalista elektronik
Post#12 14 Kwi 2009 12:57    

Re: prąd 230V a 400V


W sieci mamy układ trzyfazowy. Generator wytwarza trzy napięcia 240V (wartości skuteczna) przesunięte względem siebie o 120°
http://osilek.mimuw.edu.pl/index.php?title=PEE Modu%C5%82 6
I właśnie przez te przesunięcie fazowe napięcie nie dodają się algebraicznie a geometrycznie
Napięcie fazowe 230V i międzyfazowe 400V- dlaczego takie war

Pomocny post? + +1
Powrót do góry

Google Adsense
Google


Powrót do góry
szymonaviko
Poziom 14
Miasto: Leszno/Poznań
Dołączył: 12 Kwi 2009
Posty: 95
Pomógł: 8
Ocena postów: 1
szymonaviko
Poziom 14
Post#13 14 Kwi 2009 23:15    

Re: prąd 230V a 400V


Możesz także zajrzeć tutaj, i przeczytać wstęp do ów ćwiczenia , powinno to też co nieco rozjaśnić.
http://www.elektrotechnika.po.opole.pl/cwiczenia/uklady 3f/uklady 3f.html

Pomocny post? + +1
Powrót do góry
Paweł Es.
Pomocny dla użytkowników
Miasto: Warszawa
Dołączył: 14 Wrz 2004
Posty: 7070
Pomógł: 1232
Ocena postów: 134
Paweł Es.
Pomocny dla użytkowników
Post#14 15 Kwi 2009 12:37Pozytywne oceny    

Re: prąd 230V a 400V


Na jednej fazie względem przewodu neutralnego N masz przebieg napięcia:


3$U(t)=230\cdot\sqrt{2}\cdot sin(2*\Pi\cdot 50Hz\cdot t)

230V to wartość skuteczna napięcia (czyli równoważna wartość napięcia stałego, która po przyłożeniu do tej samej rezystancji spowoduje wydzielenie tej samej ilości ciepła co przebieg przemieny)

W gniazdku elektrycznym wartość skuteczna napięcia może się zmieniać w zakresie od -10% do +5% (a będzie do +10% o ile już nie jest) wartości nominalnej 230V (czyli od 207V do 241.5 lub 253V).
Wahania te wynikają z różnych spadków napięcia na linii pomiędzy podstacją transformatorową i odbiorcą, które wynikają z prądu pobieranego z linii i jej rezystancji (a ta zależy między innymi od długośi linii). Czyli ci przy podstacji mogą mieć napięcie 230V +5% (lub +10%) a ci na końcu długiej linii 230V (-10%) i wartosci te mogą się wahać w ciągu dnia w zależności od chwilowego obciążenia linii przez innych odbiorców.


Pomiędzy przebiegami na przewodach fazowych jest przesunięcie 120 stopni co powoduje, że napięcie między fazowe wynosi:

3$Umff=Um\cdot sin(\omega\cdot t)-Um\cdot(\omega\cdot t+120)=Um\cdot (sin(\omega\cdot t)-(\omega\cdot t-120))

3$\omega = 2\cdot\Pi\cdot 50Hz

3$Um - amplituda napięcia

z wzoru na różnicę sinusów mamy:

3$sin \alpha - sin \beta=2\cdot cos \frac{\alpha+\beta}{2}\cdot sin \frac{\alpha -\beta}{2}

3$\alpha=\omega\cdot t

3$\beta=\omega\cdot t -120

3$Umff=Um\cdot (sin(\omega\cdot t)-sin(\omega\cdot t-120))=Um\cdot 2 \cdot cos (\frac{2 \cdot\omega t -120}{2})\cdot sin(\frac{\omega t - \omega t +120}{2})=Um\cdot 2 \cdot cos (\omega t -60)\cdot sin(60)=Um\cdot\sqrt{3}\cdot cos(\omega t-60)=Usk\cdot\sqrt{2}\cdot\sqrt{3}\cdot cos(\omega t-60)

Czyli wartość skuteczna napięcia międzyfazowego jest iloczynem wartości skutecznej napięcia fazowego i pierwiastka z trzech i wynosi:

3$Uff=230V*\sqrt{3}=398,37V oczywiście wartość ta może się wahać w zakresie -10% do +5% (+10%) tej wartości.

Pomocny post? + +6
Powrót do góry
Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu     Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Początkujący Elektronicy -> Napięcie fazowe 230V i międzyfazowe 400V- dlaczego takie war
Strona 1 z 1
Podobne tematy
380/400V- dlaczego tyle wynosi napięcie międzyfazowe? (9)
Wzór P=U*I. Policzę napięcie 3 fazowe 400V? (2)
napięcie w prostowniku,dlaczego takie? mostek greatza? (8)
napięcie międzyfazowe 230VAC (5)
Przetwornica 230V na 400V (14)
Trójfazowa Przetwornica 230V / 400V do maszyn (7)
Zasilanie maszyny 400V z sieci 230V (2)
Stany nieustalone bez war. poczatkowych - analiza z war. brz (4)
co trzeba zrobic zeby przelaczyc spawarke z 230V na 400V (2)
Proszę mi powiedzieć jaka jest różnica między napięciem 230V a 400V? (34)


Przełącz wygląd na komórki Przełącz wygląd na komputery desktop

Administrator || Moderatorzy || Regulamin forum || Regulamin ogólny || Informacja o cookies || Redaktorzy || Reklama || Kontakt

Page generation time: 0.096 seconds

elektroda.pl temat RSS