Forum elektroda.pl

Regulamin  | Punkty  | Dodaj...  | Ostatnie  | Szukaj  | Rejestracja  | Zaloguj

Ta strona używa cookie. Dowiedz się więcej o celu ich używania i zmianie ustawień cookie w przeglądarce.
Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

Napięcie fazowe 230V i międzyfazowe 400V- dlaczego takie war


Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Początkujący Ogólny -> Napięcie fazowe 230V i międzyfazowe 400V- dlaczego takie war
Autor
Wiadomość
atraktor`
Poziom 5
Poziom 5


Dołączył: 24 Mar 2008
Posty: 14

Post#1 Post autora tematu 11 Kwi 2009 18:29   

prąd 230V a 400V


Proszę mi powiedzieć jak działa prąd "w gniazdku". Gdyby co to wiem co to jest prąd przemienny. Interesuje mnie samo działanie tego. Najlepiej może będzie jak to się powie na jakimś przykładzie:) Proponuję spawarkę.

Wiem że aby podłączyć spawarkę pod 230V to podłączamy masę i 0 (pomijam przewód ochronny), a żeby ją podłączyć pod 400V to podłącza się 2 fazy. I teraz tak się zastanawiam co w tym drugim podłączeniu pełni rolę 0?

Może znacie jakiś link gdzie jest dokładnie wytłumaczone działanie prądu jednofazowego i trzyfazowego?
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 11 Kwi 2009 18:29   





Powrót do góry
   
SEILOR
Poziom 16
Poziom 16


Dołączył: 06 Gru 2004
Posty: 281
Miasto: Brzeziny

Post#2 11 Kwi 2009 18:41   

Re: prąd 230V a 400V


W przypadku zasilania o którym piszesz , nie ma przewodu zerowego..
Spawarka zasilana jest napięciem międzyfazowym ( 400 V).
Łopatologicznie...
Zasilanie trójfazowe gdzie występują trzy fazy określane umownie R, S, T, dodatkowym przewodem zasilającym jest t. zw. 0 ( zero)..
Napięcia między każdą z faz R,S, T , a zerem wynoszą 240 V..
Napięcie między fazami R-S , S-T, R-T wynosi zawsze 400 V....
Powrót do góry
   
atraktor`
Poziom 5
Poziom 5


Dołączył: 24 Mar 2008
Posty: 14

Post#3 Post autora tematu 11 Kwi 2009 19:11   

Re: prąd 230V a 400V


A dlaczego tak się dzieje że między R-S, S-T, R-T wytwarza się napięcie 400V, a między S-S nie ma napięcia. Jednak interesowała by mnie bardziej rozbudowana odpowiedź wyjaśniająca dokładne działanie prądu "w gniazdku".
Powrót do góry
   
SEILOR
Poziom 16
Poziom 16


Dołączył: 06 Gru 2004
Posty: 281
Miasto: Brzeziny

Post#4 11 Kwi 2009 19:20   

Re: prąd 230V a 400V


Jak chcesz mieć napięcie między fazą S -S ??? Faza S jest tylko jedna ...
A bardziej szczegółowo... Poczekaj postaram się zeskanować materiał poglądowy....
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 11 Kwi 2009 19:20   





Powrót do góry
   
atraktor`
Poziom 5
Poziom 5


Dołączył: 24 Mar 2008
Posty: 14

Post#5 Post autora tematu 11 Kwi 2009 19:27   

Re: prąd 230V a 400V


Ja wiem że to nie możliwe, ale to zrozumieć to muszę się najpierw dowiedzieć dokładnie co to jest to S i jak to działa:)
No to bardzo będę wdzięczny gdy wrzucisz ten materiał:)
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 11 Kwi 2009 19:27   





Powrót do góry
   
SEILOR
Poziom 16
Poziom 16


Dołączył: 06 Gru 2004
Posty: 281
Miasto: Brzeziny

Post#6 11 Kwi 2009 19:31   

Re: prąd 230V a 400V


Materiał jest dość obszerny, a nie wiem jakim zasobem wiedzy z podstaw fizyki i elektrotechniki dysponujesz...

Poniżej masz link do strony n.t prądu trójfazowego....

http://wazniak.mimuw.edu.pl/index.php?title=PEE_Modu%C5%82_6

Jeśli to Ci nie przybliży tematu, to trzeba zacząć od podstaw fizyki...
Powrót do góry
   
atraktor`
Poziom 5
Poziom 5


Dołączył: 24 Mar 2008
Posty: 14

Post#7 Post autora tematu 11 Kwi 2009 19:49   

Re: prąd 230V a 400V


materiał ten jest zrozumiały dla mnie do pewnego momentu. Wyjaśnił on mi parę spraw:)

Mam jeszcze takie pytanie czym różni się zero od fazy?
Oraz dlaczego gdy podłączymy trzy fazy do jakiegoś urządzenia to napięcie jest takie same jak gdybyśmy podłączyli 2 fazy?
Powrót do góry
   
SEILOR
Poziom 16
Poziom 16


Dołączył: 06 Gru 2004
Posty: 281
Miasto: Brzeziny

Post#8 11 Kwi 2009 20:09   

Re: prąd 230V a 400V


Różnica jest zasadnicza ...
Napięcie mierzone na przewodzie zerowym względem przewodu ochronnego ( np uziemienia) wynosi zero Volt....
Najprościej .... jest to przewód który wychodzi z elektrowni ( najbliższego transformatora energetycznego na którym nie ma napięcia.......

Co do drugiej części twojego pytania , to widzę , że nie zrozumiałeś idei prądu trójfazowego....lub nie rozumiesz pojęcia napięcie..
Napięcie jest to różnica potencjałów mierzona zawsze między TYLKO DWOMA punktami....
Powrót do góry
   
atraktor`
Poziom 5
Poziom 5


Dołączył: 24 Mar 2008
Posty: 14

Post#9 Post autora tematu 11 Kwi 2009 20:52   

Re: prąd 230V a 400V


tak ja to wiem że napięcie to różnica potencjałów między dwoma punktami, tylko chodzi mi o to co się dzieje gdy są trzy fazy, co to zmienia? oraz jak wtedy jest podłączone urządzenie?
Z tego co wiem to w nowych gniazdkach od siły jest teraz 5 przewodów(tzn jest teraz również zero) dlaczego to zostało zmienione i co to nam daje?

Oraz mam pytanie co to jest masa?

Dodano po 3 [minuty]:

a no i skoro nie ma żadnego napięcia na przewodzie 0 to jak to się dzieje że gdy podłączymy urządzenie to prąd płynie raz z jednej strony a raz z drugiej strony(z drugiego przewodu)
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 11 Kwi 2009 20:52   





Powrót do góry
   
jony
Pomocny dla użytkowników
Pomocny dla użytkowników


Dołączył: 27 Sty 2004
Posty: 6294
Miasto: Wrocław

Post#10 12 Kwi 2009 14:07   

Re: prąd 230V a 400V


Może ten tekst, choć trochę wyjaśni ci pewne sprawy
Napięcie fazowe 230V i międzyfazowe 400V- dlaczego takie war
Powrót do góry
   
atraktor`
Poziom 5
Poziom 5


Dołączył: 24 Mar 2008
Posty: 14

Post#11 Post autora tematu 13 Kwi 2009 20:57   

Re: prąd 230V a 400V


A jak to jest z tym że między każdą z dwóch faz powstaje różnica potencjałów 400? Przecież jeśli przyjmiemy że potencjał S=800V potencjał R=400V to nie dobierzemy takiego potencjału T żeby różnica potencjałów S-T i R-T była równa 400V. Zatem mam stwierdzić że potencjał zmienia się w czasie?
Powrót do góry
   
jony
Pomocny dla użytkowników
Pomocny dla użytkowników


Dołączył: 27 Sty 2004
Posty: 6294
Miasto: Wrocław

Post#12 14 Kwi 2009 12:57   

Re: prąd 230V a 400V


W sieci mamy układ trzyfazowy. Generator wytwarza trzy napięcia 240V (wartości skuteczna) przesunięte względem siebie o 120°
http://osilek.mimuw.edu.pl/index.php?title=PEE_Modu%C5%82_6
I właśnie przez te przesunięcie fazowe napięcie nie dodają się algebraicznie a geometrycznie
Napięcie fazowe 230V i międzyfazowe 400V- dlaczego takie war
Powrót do góry
   
szymonaviko
Poziom 12
Poziom 12


Dołączył: 12 Kwi 2009
Posty: 96
Miasto: Leszno/Poznań

Post#13 14 Kwi 2009 23:15   

Re: prąd 230V a 400V


Możesz także zajrzeć tutaj, i przeczytać wstęp do ów ćwiczenia , powinno to też co nieco rozjaśnić.
www.elektrotechnika.po.opole.pl/cwiczenia/uklady_3f/uklady_3f.html
Powrót do góry
   
Paweł Es.
Pomocny dla użytkowników
Pomocny dla użytkowników


Dołączył: 14 Wrz 2004
Posty: 7077
Miasto: Warszawa

Post#14 15 Kwi 2009 12:37   

Re: prąd 230V a 400V


Na jednej fazie względem przewodu neutralnego N masz przebieg napięcia:


3$U(t)=230\cdot\sqrt{2}\cdot sin(2*\Pi\cdot 50Hz\cdot t)

230V to wartość skuteczna napięcia (czyli równoważna wartość napięcia stałego, która po przyłożeniu do tej samej rezystancji spowoduje wydzielenie tej samej ilości ciepła co przebieg przemieny)

W gniazdku elektrycznym wartość skuteczna napięcia może się zmieniać w zakresie od -10% do +5% (a będzie do +10% o ile już nie jest) wartości nominalnej 230V (czyli od 207V do 241.5 lub 253V).
Wahania te wynikają z różnych spadków napięcia na linii pomiędzy podstacją transformatorową i odbiorcą, które wynikają z prądu pobieranego z linii i jej rezystancji (a ta zależy między innymi od długośi linii). Czyli ci przy podstacji mogą mieć napięcie 230V +5% (lub +10%) a ci na końcu długiej linii 230V (-10%) i wartosci te mogą się wahać w ciągu dnia w zależności od chwilowego obciążenia linii przez innych odbiorców.


Pomiędzy przebiegami na przewodach fazowych jest przesunięcie 120 stopni co powoduje, że napięcie między fazowe wynosi:

3$Umff=Um\cdot sin(\omega\cdot t)-Um\cdot(\omega\cdot t+120)=Um\cdot (sin(\omega\cdot t)-(\omega\cdot t-120))

3$\omega = 2\cdot\Pi\cdot 50Hz

3$Um - amplituda napięcia

z wzoru na różnicę sinusów mamy:

3$sin \alpha - sin \beta=2\cdot cos \frac{\alpha+\beta}{2}\cdot sin \frac{\alpha -\beta}{2}

3$\alpha=\omega\cdot t

3$\beta=\omega\cdot t -120

3$Umff=Um\cdot (sin(\omega\cdot t)-sin(\omega\cdot t-120))=Um\cdot 2 \cdot cos (\frac{2 \cdot\omega t -120}{2})\cdot sin(\frac{\omega t - \omega t +120}{2})=Um\cdot 2 \cdot cos (\omega t -60)\cdot sin(60)=Um\cdot\sqrt{3}\cdot cos(\omega t-60)=Usk\cdot\sqrt{2}\cdot\sqrt{3}\cdot cos(\omega t-60)

Czyli wartość skuteczna napięcia międzyfazowego jest iloczynem wartości skutecznej napięcia fazowego i pierwiastka z trzech i wynosi:

3$Uff=230V*\sqrt{3}=398,37V oczywiście wartość ta może się wahać w zakresie -10% do +5% (+10%) tej wartości.
Powrót do góry
   
Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Początkujący Ogólny -> Napięcie fazowe 230V i międzyfazowe 400V- dlaczego takie war
Strona 1 z 1
Podobne tematy
380/400V- dlaczego tyle wynosi napięcie międzyfazowe? (9)
Wzór P=U*I. Policzę napięcie 3 fazowe 400V? (2)
napięcie w prostowniku,dlaczego takie? mostek greatza? (8)
napięcie międzyfazowe 230VAC (5)
Przetwornica 230V na 400V (14)
Trójfazowa Przetwornica 230V / 400V do maszyn (7)
Zasilanie maszyny 400V z sieci 230V (2)
Stany nieustalone bez war. poczatkowych - analiza z war. brz (4)
co trzeba zrobic zeby przelaczyc spawarke z 230V na 400V (2)
Proszę mi powiedzieć jaka jest różnica między napięciem 230V a 400V? (34)


Administrator || Moderatorzy || Regulamin forum || Regulamin ogólny || Informacja o cookies || Kontakt

Page generation time: 0.149 seconds

elektroda.pl temat RSS