X

Komputer restartuje się podczas uruchamiania windows XP.

12 Apr 2009 10:22 JAjarekzon
  • #1 12 Apr 2009 10:22
    jarekzon
    Level 2  
    Helpful post? (0)
    Witam. Mój komputer restartuje się podczas uruchamiania, w momencie, gdy jest jeszcze czarny ekran, i zaraz ma się pojawić kursor myszy (czyli, chyba gdy przechodzi z trybu DOS do graficznego). Restartuje się tak po 4-5 razy, przed każdym uruchomieniem. Sporadycznie uruchamia się prawidłowo. Bywało, że zrestartował się 10 razy ! Czasami, ale dość rzadko po kolejnym restarcie, komputer pracował, ale nie następował proces uruchamiania, a monitor przechodził w stan czuwania, musiałem restartować kompa przyciskiem. Na tym samym komputerze mam Linuxa, który zawsze uruchamia się poprawnie. Co dziwne, gdy odniosłem kompa do serwisu, (podłączony do monitora samsung) uruchamiał się zawsze poprawnie, siłą rzeczy serwisanci nic nie mogli zrobić. Bardzo proszę o pomoc, i z góry za nią dziękuję.

    Mój komp:

    - Abit IP-35E
    - Intel Core Duo E6550
    - 2x1 GB DDR2 PC6400 800Mhz LLK CL4 Patriot PDC 22G6400LLK
    - Gigabyte GeForce 8800GT 512 MB DDR3 256 bit PCI-E TV/2x DVI
    - Samsung 320GB 7200 16MB HD321KJ SATA2
    - Chieftec CFT-500A-12S 500W
    - nagrywarka LG
    - EIZO FlexScan S2031W panoramiczny (1680x1050)
    - Linux Ubuntu 8.10
    - Windows XP Home Edition (orginalny) w. 2002 SP3 + wszystkie aktualizacje


    Oto co sam zrobiłem w tej sprawie:

    - przeskanowałem win programem antywirusowym Avira (wirusy robaki) - znalazł 1 wirus
    - zaktualizowałem BIOS płyty do najnowszej wersji ID 18 przy pomocy programu flashmenu
    - sprawdziłem kondensatory na płycie – wszystkie sprawne, nie znalazłem wypaczonych
    - przetestowałem pamięć programem MemTest86 – nie było żadnych błędów
    - zaktualizowałem system i zainstalowałem SP-3
    - sprawdzałem wielokrotnie dysk CHDSK C: /R
    - przeprowadzam regularnie optymalizacje systemu programem Ashampoo WinOptimizer 5
    - ustawiłem zasilanie dla pamięci na 2.2 V (jest w instrukcji pamięci), bo płyta automatycznie trzymała 1.8 V – restarty następują w przy obu zasilaniach.
    - użyłem programu Combofix – mam zapisany plik
    - ustawiłem w Panel sterowania/System/Zaawansowane/Uruchamianie i odzyskiwanie/ odznaczyłem Automatycznie uruchom ponownie – jednak po restarcie nie pojawił się niebieski ekran z numerem błędu. Komputer pracował, ale monitor przeszedł w tryb czuwania, więc nic się nie wyświetliło i tak za każdym razem.
    - zmieniałem mysz, klawiaturę, listwę zasilającą, nawet podłączyłem do innego gniazdka, odłączyłem kamerkę int., odłączyłem sieć int. odłączyłem skaner, podłączyłem inny monitor EIZO S1701 1024x768 (czyżby mój komp miał alergię na monitory EIZO) – nic to nie zmieniło, poza jednym przypadkiem, gdy podłączyłem kompa do innego gniazdka, to uruchomił się 4 razy poprawnie, ale potem znowu to samo, więc to chyba był przypadek.
    - Ostatecznie odniosłem kompa do serwisu, a tam uruchamiał się za każdym razem poprawnie I BĄDŹ TU CZŁOWIEKU MĄDRY! (z tego co pamiętam monitor samsung)


    Błędy w przeciągu 10 ostatnich dni:


    W panelu sterowania/narzedzia administracyjne/podgląd zadań/Aplikacje:
    - ostrzeżenie: źródło; WinMgmt, zdarzenie: 63, użytkownik: jarek - pojawiło się 3 razy
    - błąd: źródło: crypt32, zdarzenie: 8, użytkownik: brak, - pojawiło się 3 razy
    - błąd: źródło: Application Error, zdarzenie 1000 i 1001 (zawsze parami), użytkownik: brak, - pojawiło się 10 razy
    - błąd: źródło: USS, zdarzenie: 12289, użytkownik: brak, - pojawiło się 4 razy pod rząd
    - ostrzeżenie: źródło: Userenv, zdarzenie:1517, użytkownik: SYSTEM - pojawiło się 1 raz

    W panelu sterowania/narzedzia administracyjne/podgląd zadań/System:
    - błąd: źródło: nv, zdarzenie: 14, użytkownik: brak - pojawiło się 2 razy pod rząd
    - ostrzeżenie: źródło: Tcpip, zdarzenie: 4226, użytkownik: brak - pojawiło się 1 raz


    Moje spostrzeżenia:

    - mogę poznać kiedy system uruchomi się poprawnie, ponieważ w krytycznym momencie słychać jak pracuje dysk twardy. Jeżeli nie pracuje system się restartuje.
    - gdy system ma uruchomić się poprawnie na monitorze zapala się komunikat „DVI Digital”, jeżeli w krytycznym momencie komunikatu nie ma i ekran pozostaje czarny, komputer restartuje się.
    - plik który wygenerował Combofix dodam w razie potrzeby, bo jest bardzo długi.
  • #2 12 Apr 2009 12:23
    Makro1993
    Level 26  
    Helpful post? (0)
    Zmierz napięcia miernikiem z dobrą baterią. Opis w FAQ.
  • #3 12 Apr 2009 12:25
    WojtasJD
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Helpful post? (0)
    Spróbowałbym jeszcze pouruchamiać w trybie awaryjnym i rejestrowanym ( %SystemRoot%\Ntbtlog.txt ).

    Opis opcji rozruchu w trybie awaryjnym w systemie Windows XP
  • #4 13 Apr 2009 13:33
    rmyjak
    Level 15  
    Helpful post? (0)
    Quote:
    - mogę poznać kiedy system uruchomi się poprawnie, ponieważ w krytycznym momencie słychać jak pracuje dysk twardy. Jeżeli nie pracuje system się restartuje.

    Może przeskanuj dysk programem MHDD
  • #5 13 Apr 2009 21:29
    maras2003
    Level 29  
    Helpful post? (0)
    Ostatnio miałem podobny problem- reinstalacja sterowników do karty grafiki pomogła ;) (najpierw usunięcie starych sterowników + czyszczenie Ccleaner, później instalacja najnowszych)

    Grafę też mam 88GT tyle że 1GB od Gainwarda :D
  • #6 15 Apr 2009 19:42
    jarekzon
    Level 2  
    Topic author Helpful post? (0)
    Dziękuję za rady. Jeżeli idzie o chłodzenie to mam bardzo dobre, zadbałem o to przy zakupie obudowy, nawet jeden wentylator wyłączyłem, bo za dużo ich było, a podzespoły nie grzały się bardzo. Komp jest raczej odkurzony, regularnie to robie. Co do zasilacza, wydaje się nieprawdopodobne, żeby był za słaby. Przed zakupem sporo o tym czytałem, żeby dobrać odpowiedni. Jest to 500 W Chieftec, więc tu problemu raczej nie ma. To co wyżej napisałem nic nie zmieniło w zachowaniu komputera. Miałem zamiar, zgodnie z waszymi radami pomierzyć napięcia, ale stała się bardzo dziwna rzecz. Od dawna chciałem trochę podkręcić kompa (specjalnie kupiłem płytę, która ma ułatwiać podkręcanie i własnie mocniejszy zasilacz), szukając porad dotyczących restartowania, natknąłem się na forum na wpis, w którym jeden gość napisał, że ten procesor można podkręcić z 2.3(7x340) na 2.8 (7x400) nawet bez podnoszenia napięcia zasilania procka. Pomyślałem, łatwa sprawa to spróbuję. Po podkręceniu, komputer uruchomił się normalnie. Wyłączałem i wł. go przez kilka dni. Ilość restartów spadła zdecydowanie. To już nie 4-5 przed każdym uruchomieniem, a 1 restart i to nie zawsze. KTOŚ MOŻE TO ROZUMIE ?!!! Jeden z kolegów napisał o sterownikach karty graficznej, pomyślałem że to zrobię, bo już dawno miałem to zrobić. Od instalowałem stare, użyłem programu Ccleaner, wyłączyłem wszystkie programy antywirusowe i inne rezydentne, i zainstalowałem najnowsze stery. Po tym zabiegu komputer uruchamia się prawidłowo. Na razie przestane grzebać i poobserwuję go trochę, jak znowu zacznie się dziać coś dziwnego, to wrócę do tego wątku i będę działać dalej. Swoją drogą, jak taki system w którym wszystko zależy od przypadku, może być stabilną platformą do jakiejkolwiek pracy, w linuxie to raczej niedopuszczalne. Mam kompa od systemu DOS i zawsze z produktami microsoftu miałem takie niemiłe problemy. Póki co dziękuję za porady. Gdyby się coś działo, to liczę na pomoc. Pozdrawiam wszystkich.
  • #7 15 Apr 2009 23:31
    markok86
    Level 11  
    Helpful post? (0)
    Spróbuj odpalić komputer w trybie VGA. Jeżeli będzie się normalnie uruchamiał to wina będzie w sterownikach do grafiki.
  • #8 16 Apr 2009 21:14
    skierniak
    Level 12  
    Helpful post? (0)
    Miałem kiedyś podobny przypadek. Moje rady:
    1. Sprawdź czy karta graficzna jest porządnie włożona w swój slot. Przy niedopasowanym śledziu dokręcenie śruby może spowodować naprężenie i jej częściowe "wyskoczenie". trudno to znaleźć bo na oko wygląda OK. (tak było u mnie). Długo zachodziłem w głowę co jest.
    2. Sprawdź to samo przy pamięciach. Najlepiej uruchom z jednym modułem wyjętym.
    3. Sprawdź inne połączenia (dyski - szczególnie SATA bez zatrzasków itd.)

    Wtedy stwierdziłem, że nie będę zbyt często sprzątał w środku ;).

    No i możesz zapuścić kompa na jakiś czas na live-cd jakiegoś linuksa - sprawdzisz czy to win czy sprzęt.
  • #9 17 Apr 2009 14:07
    jarekzon
    Level 2  
    Topic author Helpful post? (0)
    Dzięki za podpowiedź, sprawdzę to. Linuksa nie muszę zapuszczać z live, bo mam go zainstalowanego na stałe, i głównie jego używam. Pod Linuxem wszystko działa poprawnie.
Mouser  Search 4 million + Products
Browse Products