Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Wyszukiwarki naszych partnerów

Kategoria: Kamery IP / Alarmy / Automatyka Bram
Montersi
Kategoria: Akumulatorki / Baterie / Ładowarki

Skoda Felicia 1.3MPI problem z chłodnicą

Kosmos1515 14 Kwi 2009 10:18
  • #1 14 Kwi 2009 10:18
    Kosmos1515
    Poziom 12  

    Witam!

    Problem jest tego typu, ze jakiś czas po odpaleniu (jak się rozgrzeje silnik czyli woda w ukł. chłodzenia będzie juz na dużym obiegu i będzie gorąca) powinien załączyć się wentylator chłodnicy, lecz on się nie załącza. Co to może być?? Termostat czy może czujnik temperatury? Pomóżcie.

  • #2 14 Kwi 2009 10:22
    bandzior2
    Poziom 26  

    Jaką masz temperaturę silnika?? Mogą być 2 objawy. Jeżeli jest termostat zamknięty cały czas to silnik szybko się grzeje i woda nei dochodzi do chłodnicy i do czujnika temperatury. Zaś jeżeli oieg wody masz dobry i się nie załącza wentylator do może być czujnik. Sprawdź w pierw termostat a potem odłącz zasilanie wentylatora i podłącz go bezpośrednio przed czujnik temperatury upewniając się w tedy, że wentylator sprawny.

  • #3 14 Kwi 2009 10:26
    Kosmos1515
    Poziom 12  

    To znaczy ja odpiąłem tego pina co jest przy czujniku i zwarłem go na chwile przewodem i wtedy wentylator chodzi normalnie.

  • #4 14 Kwi 2009 10:29
    bandzior2
    Poziom 26  

    Czyli tak jak mówię. Podaj temperaturę silnika i czy masz obieg po całym silniku wody. Jak temperatura dochodzi do około 100C, chłodnica zimna to walnięty termostat. A jeżeli jest chłodnica gorąca to czujnik ;)

  • #5 14 Kwi 2009 10:32
    Kosmos1515
    Poziom 12  

    Wskaźnik temperatury mam troche walnięty po nie schodzi do końca i zatrzymuje sie na 70st. ale jak sie zagrzeje to temperatura sięga coś koło 80-85st. Jeszcze nigdy nie miałem więcej. No i chłodnica jest gorąca.

  • #6 14 Kwi 2009 10:52
    bandzior2
    Poziom 26  

    Ale nie schodzi nawet na gdy silnik wyłączony??

  • #7 14 Kwi 2009 11:46
    Kosmos1515
    Poziom 12  

    No nawet jak zdejme obie klemy to nie schodzi do końca :( co to moze byc?

  • #8 14 Kwi 2009 19:33
    Kosmos1515
    Poziom 12  

    A czy w obwód -----> Wentylator>>>czujnik>>> akumulator jest też włączony wskaźnik temperatury???

  • #9 14 Kwi 2009 20:12
    bandzior2
    Poziom 26  

    Tego to nie wiem. Zarejestruj się na forum www.skodovka.pl to tam na pewno dostaniesz pomoc na zadane pytanie ;)

  • #10 14 Kwi 2009 20:19
    and61
    Poziom 26  

    za włączenie wentylatora chłodnicy odpowiada jedynie termowłącznik zamontowany w dolnej części chłodnicy , załącza on wentylator gdy płyn osiągnie temperaturę 94-99st,C a wyłączy wentylator przy 88st.C

    czujnik umieszczony w obudowie termostatu to dwa w jednym jeden termistor daje sygnał do komputera silnika drugi podaje sygnał do wskaźnika

    termostat otwiera sie przy temperaturze 86-90 st.C pełne jego otwarcie wystepuje przy 103 stC ,

    jesli nie możesz osiegnąc wspomnianych temperatur to przyczyna tkwi w termostacie - tzn jest cały czas otwarty

  • #11 14 Kwi 2009 20:45
    Kosmos1515
    Poziom 12  

    Te temperatury to osiąga raczej napewno, tyle że ten wskaźnik dochodzi (dajmy na to) do 85st. i koniec a nie schodzi poniżej 70st. tak jak pisałem wcześniej. Kupiłem dzisiaj nowy czujnik (ten termowłącznik) i jest to samo. Chłodnica jest bardzo gorąca, węże tak samo a wentylator jak nie chodził tak nie chodzi... Co to moze byc....

  • #12 15 Kwi 2009 17:55
    and61
    Poziom 26  

    proponuje na postoju uruchomic autko , i płyn powinien sie zagrzać do wymaganych 100stC , jesli nie to albo termostat sie rozsypał albo coś złego sie dzieje z pompą

    proponuje przyjrzeć sie czujnikowi temperatury jak i przewodom idącym do czujnika , może uszkodzona jest izolacja i zwieraja do masy silnika , do wskaźnika idzie czarny , brązowy łaczy sie z minusem z ECU

    Skoda Felicia 1.3MPI problem z chłodnicą



    aha to co piszesz że rury sa gorące to moze po prostu mają te 85stC, a temperatura nie rośnie bo termostat jest rozsypany

  • #13 15 Kwi 2009 19:25
    Kosmos1515
    Poziom 12  

    Dzisiaj podłączyłem fele do VAG no i popatrzcie co mi pokazało w błędach. Jeśli się na tym znacie to pomóżcie co to może być i czy to groźne.

    Skoda Felicia 1.3MPI problem z chłodnicą




    Skoda Felicia 1.3MPI problem z chłodnicą

  • #14 15 Kwi 2009 19:58
    and61
    Poziom 26  

    a czy błędy pojawiaja sie po ich wykasowaniu, jakie masz napiecie ładowania ??
    pod tym linkiem masz schematy do feli http://dedo.miki.szm.com//felicia.htm
    popatrz na schematy 3,4, 5 mozliwe że problem tkwi w minusie wychodzacym z komputera silnika

  • #15 15 Kwi 2009 20:03
    Kosmos1515
    Poziom 12  

    Niestety nie patrzyłem napięcia ładowania. I błędów też nie kasowałem bo bałem się że będzie potem coś nie tak. W tej dziedzinie jestem niestety początkujący i musze się jeszcze wiele nauczyć :D Czyli to może być w jakiś sposób szkodliwe?? I czy mam to skasować?

  • #16 15 Kwi 2009 20:12
    and61
    Poziom 26  

    moim zdaniem skasowanie nie powinno przynieśc negatywnych skutków, ale podeśle link do twojego tematu koledze dedeks , bo doradził ci cos wiecej , jeżdziłem do niego na sprawdzenie komp. silnika

  • #17 15 Kwi 2009 20:15
    Kosmos1515
    Poziom 12  

    Okey. Z góry dzięki.

  • #18 16 Kwi 2009 07:04
    dedeks
    Poziom 15  

    Tak jak napisal And, skasowac bledy, nic zlego sie nie stanie. Pozniej troche pojezdzij Fela i znow mozesz przejrzec pamiec bledow. Pewnie wiekszosc z tych bledow nie pojawi sie ponownie szybko, moze zadne sie szybko nie pojawia, bo te wczesniejsze wszystkie byly "sporadyczne". A jesli sie cos znow pojawi, to moze tym lepiej, moze nas to na cos naprowadzi.

    Aha, jak to rozumiec, ze wskaznik nie pokazuje temperatury nizszej niz 70*C? Nigdy??? A jak silnik jest zupelnie zimny (po dlugim postoju) i przekrecisz kluczyk w stacyjce (wlaczysz zaplon), to gdzie znajduje sie wskazowka na wskazniku temp.?

    Warto tez byloby chociaz z grusza sprawdzic czujnik temp. (w obudowie termostatu, nie termowlacznik), wartosci rezystancji znajdziesz tutaj: http://www.elektroda.pl/rtvforum/viewtopic.php?t=717262

  • #19 16 Kwi 2009 16:44
    Kosmos1515
    Poziom 12  

    Okey. Skasuje te błędy. Jesli chodzi o ten wskażnik to on jest poprostu zatrzymany na wartości 70st i nizej nigdy jeszcze mi nie zszedł. Do góry idzie ale do dołu nie. Nawet jak zdjąłem klemy (wymieniałem akumcia) to nie opadła wskazówka. Co to może być??

  • #20 16 Kwi 2009 18:00
    and61
    Poziom 26  

    Kosmos1515 napisał:
    Okey. Skasuje te błędy. Jesli chodzi o ten wskażnik to on jest poprostu zatrzymany na wartości 70st i nizej nigdy jeszcze mi nie zszedł. Do góry idzie ale do dołu nie. Nawet jak zdjąłem klemy (wymieniałem akumcia) to nie opadła wskazówka. Co to może być??

    proponuje byś sprawdził jego wartości przy różnych temperaturach i porównał je z ich z charakterystyką podaną w linku dedeks-a,
    lub kup drugi czujnik ( tylko w trakcie zakupu podaj do jakiego silnika) i go zamontuj , koszt takiego czujnika to ok 30 zł , zaleznie od sklepu
    bandzior2 napisał:
    . Zarejestruj się na forum www.skodovka.pl to tam na pewno dostaniesz pomoc na zadane pytanie ;)

    bandzior , bardzo ładnie z twojej strony że reklamujesz klub ale wielu z klubu Skodovki tez i tu zagląda

  • #21 16 Kwi 2009 19:31
    Kosmos1515
    Poziom 12  

    To znaczy nowy czujnik (termowłącznik) to ja kupiłem ale on też nie działa więc nie wiem... Zrobiliśmy nawet mały eksperymencik. Wziąłem grzałke wsadziłem ją do garnka, troche przedłuzyłem kable od tego termowłącznika i zanurzyłem go w wodzie. Włączyłem grzałke, woda sie zagotowała a wentylator sie nie załączył...

  • #22 16 Kwi 2009 20:06
    and61
    Poziom 26  

    Kosmos1515 napisał:
    To znaczy nowy czujnik (termowłącznik) to ja kupiłem ale on też nie działa więc nie wiem... Zrobiliśmy nawet mały eksperymencik. Wziąłem grzałke wsadziłem ją do garnka, troche przedłuzyłem kable od tego termowłącznika i zanurzyłem go w wodzie. Włączyłem grzałke, woda sie zagotowała a wentylator sie nie załączył...

    rozumię że robiłes to na samochodzie ?? sprawdź czy przewod masowy od zasilania wentylatora podaje masę , moze nie styka do karoserii

  • #23 16 Kwi 2009 20:19
    Kosmos1515
    Poziom 12  

    Na krótko wentylator chodzi normalnie. Na krótko czyli zamiast termowłącznika zwarłem przewody.

  • #24 17 Kwi 2009 11:50
    dedeks
    Poziom 15  

    Kosmos1515 napisał:
    Jesli chodzi o ten wskażnik to on jest poprostu zatrzymany na wartości 70st i nizej nigdy jeszcze mi nie zszedł. Do góry idzie ale do dołu nie. Nawet jak zdjąłem klemy (wymieniałem akumcia) to nie opadła wskazówka. Co to może być??

    Skoro wskazowka nawet przy wylaczonym zaplonie nie opada na sam dol (az do koleczka), to wina lezy ewidentnie po stronie wskaznika. Nie wiem, czy bylo cos kombinowane przy wskaznikach np. zakladanie "tuningowych" tarcz (Ty albo poprzedni wlasciciel), czy wskaznik zaniemogl sam z siebie. Mozesz popukac troche w jego okolicy (przy wylaczonym zaplonie), a jesli to nie pomoze (a raczej nie), to bedziesz musial wymontowac caly zespol wskaznikow i obadac co i jak. Moze to tylko jakas drobnostka, moze np. odczepila sie sprezynka/spiralka przy wskazniku temp., moze ktos zle zalozyl wskazowke wzgledem oski (ale wtedy po porzadnym rozgrzaniu silnika na postoju mialbys na wskazn. temp. duuuuzo powyzej 100*C). Jesli nic nie wykombinujesz z naprawa starego wskaznika, to kup nowy lub uzywany sprawny i wymien. Wystarczy sam wskaznik temp. nie musisz wymieniac calego zespolu wskaznikow ze wszystkim.

    Kosmos1515 napisał:
    Na krótko wentylator chodzi normalnie. Na krótko czyli zamiast termowłącznika zwarłem przewody.

    Nie ma cudow ;), skoro na krotko wentylator jednak chodzi, to musi byc niesprawny termowlacznik, ewentualnie nie styka cos na zlaczu. Z ktorego roku ta Fela, masz na termowlaczniku jeszcze te klasyczne samochodowe, plaskie zlacza, czy taki fałwejowski konektor jak np. przy wtryskiwaczach?

  • #25 17 Kwi 2009 15:52
    Kosmos1515
    Poziom 12  

    Czyli bede jednak zmuszony wymontowac te zegary. Jutro sobota wiec coś popróbuje. Rocznik Felki to 99, a wersja Magic. No i mam tam takie złącze jak w volkswagenach czyli takie samo jak przy wtryskach.

  • #26 17 Kwi 2009 20:28
    and61
    Poziom 26  

    dedeks napisał:
    . ..
    Kosmos1515 napisał:
    Na krótko wentylator chodzi normalnie. Na krótko czyli zamiast termowłącznika zwarłem przewody.

    Nie ma cudow ;), skoro na krotko wentylator jednak chodzi, to musi byc niesprawny termowlacznik, ewentualnie nie styka cos na zlaczu.

    obstawiam tą druga przyczyne

  • #27 17 Kwi 2009 20:36
    Kosmos1515
    Poziom 12  

    Panowie jeśli chodzi o wentylator to udało mi sie wyeliminować usterke. Jeden z przewodów był nieznacznie uszkodzony (a wcale nie było tego widać bo jest w tym plastiku) i gdy byl podlaczony do termowlacznika to widocznie robił gdzieś zwarcie. No ale teraz jest juz wszystko okey z czego się cieszę. Pozostały tylko takie usterki jak ten nieszczęsny wskaźnik (który mnie denerwuje strrrasznie) i kontrolka od poduszki powietrznej (nie świeci się przy przekręceniu kluczyka w stacyjce) oraz podnoszenie prawej szyby (elektryczne).

  • #28 18 Kwi 2009 07:13
    bandzior2
    Poziom 26  

    Kosmos1515 a masz chociaż poduszkę powietrzna??

  • #29 18 Kwi 2009 11:08
    Kosmos1515
    Poziom 12  

    Tak poduszka jest, tylko kontrolka się nie świeci.

  • #30 19 Kwi 2009 18:35
    and61
    Poziom 26  

    Kosmos1515 napisał:
    ..Pozostały tylko takie usterki jak ten nieszczęsny wskaźnik (który mnie denerwuje strrrasznie) i kontrolka od poduszki powietrznej (nie świeci się przy przekręceniu kluczyka w stacyjce) oraz podnoszenie prawej szyby (elektryczne).

    wskażnik temperatury - to albo oszukuje czujnik ( warto sprawdzic charakterystykę lub zmienić na inny) albo sam wskaźnik, lub uszkodziła sie izolacja i zwiera do masy powodując błąd pomiaru
    kontrolka poduszki - proponuje odpiąc klemy na aq i podłączyć ponownie , powinno zadziałać
    elektryczne podnoszenie szyb - rozumię że bezpiecznik nr 18 sprawdzałeś , pozostaje szukać uszkodzenia we włączniku lub krańcówce na siłowniku lub uszkodzony sam siłownik

  Szukaj w 4mln produktów
Przeglądaj produkty