| Author |
zuzu66 Poziom 7

|
14 Apr 2009 16:18 Interfejs Diagnostyczny Webasto Thermo Top |
|
|
|
Kilka osób pytało się na forum o sprawdzony interfejs diagnostyczny do ogrzewania postojowego Webasto. Sam jakiś czas temu szukałem i nie znalazłem jasnych odpowiedzi.
Poniżej podaję sprawdzony interfejs do Webasto Thermo Top. Prawdopodobnie będzie również działał z innymi modelami Webasto.
Schemat:
Zmontowany układ mieści się w obudowie wtyczki DB9:
Do diagnostyki używamy programu Webasto Thermo Test 2002 v2.08:
Schemat oraz program diagnostyczny są ogólnodostępne w sieci. Zebrałem te informacje - przed kolejną zimą mogą się przydać :D
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
14 Apr 2009 16:18 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
arturavs Poziom 20

|
15 Apr 2009 21:02 Re: Interfejs Diagnostyczny Webasto Thermo Top |
|
|
|
Witam
A jak będzie ten interface współpracował z instalacjami na 24V? Bo sądząc po schemacie skończy się to uwaleniem portu w komputerze.
Pozdrawiam
|
|
| Back to top |
|
 |
zuzu66 Poziom 7

|
16 Apr 2009 09:24 Re: Interfejs Diagnostyczny Webasto Thermo Top |
|
|
|
Układ jest przewidziany dla zasilania 12V, więc z 24 lepiej nie ryzykować.
Jeżeli instalacja w aucie jest 24V to najprościej jest dodać stabilizator 12V i po kłopocie.
|
|
| Back to top |
|
 |
arszenik Poziom 2

|
08 May 2009 14:42 Re: Interfejs Diagnostyczny Webasto Thermo Top |
|
|
|
@zuzu66 podpowiedz jeszcze jak to podłączyć do "Top-a"'
skoro on wykorzystuje tylko jedną linię danych?
Ja wykorzystałem interfejs OBD2 na maksie i wszystko OK.
|
|
| Back to top |
|
 |
insane2t Poziom 4

|
12 May 2009 10:33 Re: Interfejs Diagnostyczny Webasto Thermo Top |
|
|
|
Czy ktoś może mi wyjaśnić dlaczego jeden komputer (stacjonarny) bez problemu łączy się z BW50, a drugi (laptop) przy próbie połączenia z tym samym piecem wywala komunikat timeout ? Używam tego samego interface'u (OBD2 na USB). Kompy mają podobną moc obliczeniową i ten sam system operacyjny. Różnić mogą się pozostałym zainstalowanym oprogramowaniem - m.in. na jednym kompie jest Userport. Ustawienia portów COM na obu kompach są te same: 2400bps 8E1. Próbowałem z programami, które wymienił Zuzu66 w wersjach 1.19, 2.07 i 2.08 - za każdym razem ten sam efekt. Miał już ktoś z Was taką zagadkę?
|
|
| Back to top |
|
 |
zuzu66 Poziom 7

|
20 May 2009 16:40 Re: Interfejs Diagnostyczny Webasto Thermo Top |
|
|
|
| arszenik wrote: |
@zuzu66 podpowiedz jeszcze jak to podłączyć do "Top-a"'
skoro on wykorzystuje tylko jedną linię danych?
Ja wykorzystałem interfejs OBD2 na maksie i wszystko OK. |
No TOP - przynajmniej mój - ma tylko jeden przewód do diagnostyki, więc nie ma problemu z podłączeniem.
Czy Twój TOP ma 2 linie diagnostyczne?
|
|
| Back to top |
|
 |
ctr ta Poziom 10

|
21 May 2009 01:28 Re: Interfejs Diagnostyczny Webasto Thermo Top |
|
|
|
| zuzu66 wrote: |
Układ jest przewidziany dla zasilania 12V, więc z 24 lepiej nie ryzykować.
Jeżeli instalacja w aucie jest 24V to najprościej jest dodać stabilizator 12V i po kłopocie. |
Do elektroników- czy to jest prawda? Czy linia "K" też nie ma aby napięcia zbliżonego do aku? Jeśli tak(a raczej tak) i jeśli się da, to niech może ktoś poda taki schemat zmodyfikowany do napięcia 24V.Byłby on wtedy bardziej uniwersalny.:idea:
|
|
| Back to top |
|
 |
fieras Poziom 9

|
08 Jun 2009 22:59 Re: Interfejs Diagnostyczny Webasto Thermo Top |
|
|
|
Witam
Ja też chciałbym wiedzieć, jak podłączyć interfejs do thermo top-a, jeżeli moje webasto ma tylko jedną linię do diagnostyki?
pozdrawiam
Marcin
|
|
| Back to top |
|
 |
zuzu66 Poziom 7

|
25 Jun 2009 11:46 Re: Interfejs Diagnostyczny Webasto Thermo Top |
|
|
|
| fieras wrote: |
Witam
Ja też chciałbym wiedzieć, jak podłączyć interfejs do thermo top-a, jeżeli moje webasto ma tylko jedną linię do diagnostyki?
pozdrawiam
Marcin |
I tak ma być - do diagnostyki wykorzystuje się tylko jedną linię i jest to linia K ze schematu, który podałem w pierwszym poście.
|
|
| Back to top |
|
 |
fieras Poziom 9

|
25 Jun 2009 11:54 Re: Interfejs Diagnostyczny Webasto Thermo Top |
|
|
|
Dzięki wielkie za odpowiedź. Zacznę sobie budować interfejs.
pozdrawiam
Marcin
|
|
| Back to top |
|
 |
zuzu66 Poziom 7

|
07 Oct 2009 15:43 Re: Interfejs Diagnostyczny Webasto Thermo Top |
|
|
|
Zima tuż tuż, więc wątek można odświeżyć ;)
W związku z pytaniami podaję link do oprogramowania do testowania i sczytywania błędów z Webasto. Oprogramowanie obsługuje chyba wszystkie modele. Jest ono ogólnie dostępne na stronach Webasto:
http://www.techwebasto.com/thermosystems_thermo_test.htm
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
07 Oct 2009 15:43 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
pawelgl3 Poziom 7

|
05 Nov 2009 09:26 Re: Interfejs Diagnostyczny Webasto Thermo Top |
|
|
|
Witam. Proszę o podpowiedź, czy jest gdzieś schemat takiego interfejsu do diagnostyki webast, na port USB (tylko takie porty mam w kompie)?
|
|
| Back to top |
|
 |
zuzu66 Poziom 7

|
09 Nov 2009 14:59 Re: Interfejs Diagnostyczny Webasto Thermo Top |
|
|
|
Do diagnostyki przez USB dokupiłbym adapter RS232 na USB. Adapter tworzy wirtualny port COM w komputerze. Nie testowałem takiego podłączenia, ale powinno działać.
|
|
| Back to top |
|
 |
pawelgl3 Poziom 7

|
09 Nov 2009 19:24 Re: Interfejs Diagnostyczny Webasto Thermo Top |
|
|
|
Ok. Dzięki za podpowiedź. Tak się domyślałem żeby storzyć taką hybrydę, ale gdy się nie jest elektronikiem... I przy okazji do Zuzu66: czy jeśli chcę diagnozować tylko swoje thermo top tym interfejsem, to mogę zrezygnować z montażu linii RTS-L, a zrobić tylko linię RX,TX-K w/g schematu z Twojego pierwszego postu?
|
|
| Back to top |
|
 |
zuzu66 Poziom 7

|
10 Nov 2009 11:04 Re: Interfejs Diagnostyczny Webasto Thermo Top |
|
|
|
| pawelgl3 wrote: |
| Ok. Dzięki za podpowiedź. Tak się domyślałem żeby storzyć taką hybrydę, ale gdy się nie jest elektronikiem... I przy okazji do Zuzu66: czy jeśli chcę diagnozować tylko swoje thermo top tym interfejsem, to mogę zrezygnować z montażu linii RTS-L, a zrobić tylko linię RX,TX-K w/g schematu z Twojego pierwszego postu? |
Tak, linia L nie jest wykorzystywana.
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
10 Nov 2009 11:04 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
guciu69 Poziom 12

|
19 Nov 2009 10:20 Re: Interfejs Diagnostyczny Webasto Thermo Top |
|
|
|
Witam,
może ktoś podać schemat adaptera do sprawdzania Webasto Thermo Top: laptop - auto /mercedes C-klasa/?
|
|
| Back to top |
|
 |
gregorius-up4 Poziom 10

|
22 Nov 2009 17:53 Re: Interfejs Diagnostyczny Webasto Thermo Top |
|
|
|
Witam.
Kolego Zuzu66 mam takie pytanko odnośnie tego interfejsu.
Widzę że jest on podłączany pod 16-stke w aucie i teraz pytanie.
Czy mogę podłączyć się linią K bezpośrednio do przewodu diagnostycznego w Thermo topie kiedy mam go wyjętego i leży na stole??
Wyjaśnij proszę czy wystarczy podpiąć się tym jednym przewodem bezpośrednio z kablem diagnozy - czy muszę podłączyć coś jeszcze ( wiadomo że piec będzie w tym momencie podpięty do zasilania).
Pozdrawiam
|
|
| Back to top |
|
 |
pawelgl3 Poziom 7

|
23 Nov 2009 09:20 Re: Interfejs Diagnostyczny Webasto Thermo Top |
|
|
|
W zasadzie do zuzu66. Zmontowałem układ do diagnostyki Thermo top w/g Twojego schematu (tylko z linią K) i program nie widzi interfejsu. Ponieważ nie jestem dobry w elektronice, proszę o podpowiedź, jak sprawdzić czy układ działa prawidłowo i uwaloną mam diagnostykę w webaście, czy jednak coś "spaprałem" montując uklad. A może jest to wina ustawień parametrów przejściówki? Podłączenie tranzystorów jest poprawne (kolejność nóżek). Będę wdzięczny.
|
|
| Back to top |
|
 |
ManiekGSX Poziom 3

|
09 Dec 2009 22:24 Re: Interfejs Diagnostyczny Webasto Thermo Top |
|
|
|
| W zasadzie do zuzu66. Zmontowałem układ do diagnostyki Thermo top w/g Twojego schematu (tylko z linią K) i program nie widzi interfejsu. Ponieważ nie jestem dobry w elektronice, proszę o podpowiedź, jak sprawdzić czy układ działa prawidłowo i uwaloną mam diagnostykę w webaście, czy jednak coś "spaprałem" montując uklad. A może jest to wina ustawień parametrów przejściówki? Podłączenie tranzystorów jest poprawne (kolejność nóżek). Będę wdzięczny. |
czy interfejs zadziałał?
PS
na schemacie obok lini diagnozy pin2 jest czujnik 2 outside temperature podłączony do lini 61 - na wejscie webasto 3 Co to za linia czy to +12V ten kabelek mam i jest we wtyczce wyprowadzony ale ucięty i nie wiem czy powinienem go gdzieś podłączyć i jaki to czujnik ?
Dzieki za zainteresowanie
|
|
| Back to top |
|
 |
zuzu66 Poziom 7

|
11 Dec 2009 22:48 Re: Interfejs Diagnostyczny Webasto Thermo Top |
|
|
|
| gregorius-up4 wrote: |
Witam.
Czy mogę podłączyć się linią K bezpośrednio do przewodu diagnostycznego w Thermo topie kiedy mam go wyjętego i leży na stole??
Wyjaśnij proszę czy wystarczy podpiąć się tym jednym przewodem bezpośrednio z kablem diagnozy - czy muszę podłączyć coś jeszcze ( wiadomo że piec będzie w tym momencie podpięty do zasilania).
Pozdrawiam |
Do diagnostyki Webasto wystarczy tylko ta linia K. Oryginalnie "złącze diagnostyczne" Webasto wisi luzem pod maską auta razem z wiązką kabli do Webasto. Interfejs diagnostyczny Webasto to nic innego jak ISO-9141 - ten sam co do diagnostyki ECU silnika, ABSu czy ASB. Można więc choćby dla samej wygody połączyć linię K od Webasto z pinem nr 7 w złączu diagnostycznym.
Gdy zimno i pada to jak znalazł siedzieć sobie w aucie i w ciszy i spokoju diagnozować nasz piecyk :wink:
Uściślając odpowiedź na Twoje pytanie to nie widzę przeszkód aby zdiagnozować Webasto na stole. Podłączasz zasilanie i do Webasto i kabla diagnostycznego oraz samą linię diagnostyczną i to wszystko.
Dodano po 8 [minuty]:
| Zmontowałem układ do diagnostyki Thermo top w/g Twojego schematu (tylko z linią K) i program nie widzi interfejsu. Ponieważ nie jestem dobry w elektronice, proszę o podpowiedź, jak sprawdzić czy układ działa prawidłowo i uwaloną mam diagnostykę w webaście, czy jednak coś "spaprałem" montując uklad. A może jest to wina ustawień parametrów przejściówki? Podłączenie tranzystorów jest poprawne (kolejność nóżek). Będę wdzięczny. |
1. Schemat jest na tyle prosty, że właściwie pozostaje dokładnie sprawdzić połączenia.
2. Spróbuj sprawdzić działanie kabla na komputerze, który ma jeszcze złącze com.
3. Przejściówka, a właściwie konwerter USB-RS232 tworzy swój własny port COM np COM-6 - sprawdź, czy w programie diagnostycznym masz poprawnie skonfigurowane połączenie.
|
|
| Back to top |
|
 |
jermo Poziom 4

|
14 Dec 2009 13:40 Re: Interfejs Diagnostyczny Webasto Thermo Top |
|
|
|
zrobiłem taki interfejs i gdy podłącze zasilanie linia K jet nie podłączona, to na linii K mam prawie 12V...
sprawdziłem poprawność ze schematem i jest wszystko OK, czy takie napięcie powinno być na linii K?
|
|
| Back to top |
|
 |
seba1000 Poziom 5

|
16 Dec 2009 20:36 Re: Interfejs Diagnostyczny Webasto Thermo Top |
|
|
|
witam także zrobiłem sobie taki przetwornik na przewodzie k-line mam napięcie 7.8V po podłączeniu do com1 napięcie jest 9V jednak komunikacji brak :cry:. Nie wiem co może być powodem może mam źle zrobiony przetwornik ale sprawdzałem i jest ok. Jest jeszcze jedna możliwość mam webasto z samochodu Mazda 6, websto jest sterowane cyfrowo sygnałem wychodzącym z programatora 1533 (jajko) sygnał
W-Bus podany na pin numer jeden. Natomiast ja chcę się połączyć po k-line przez pin numer 2 być może powinienem się połączyć poprzez pin numer 1 w-bus ale wtedy chyba będę potrzebował inny przetwornik.
Będę wdzięczny za pomoc
|
|
| Back to top |
|
 |
kolo_18 Poziom 8

|
16 Dec 2009 23:38 Re: Interfejs Diagnostyczny Webasto Thermo Top |
|
|
|
W mazda 6 diagnoza jest z pinu nr 1 sygnał cyfrowy W-BUS, tak jest napisane w manualu do ThermoTesta...
Zegar może być podłączony w trakcie diagnozowania.
|
|
| Back to top |
|
 |
darekw125 Poziom 7

|
16 Dec 2009 23:45 Re: Interfejs Diagnostyczny Webasto Thermo Top |
|
|
|
Tylko pin 2 służy do diagnostyki bez względu czy to analog czy w-bus,widocznie problem jest w nawiązaniu połączenia,czy interfejs podłączyłeś do com czy usb.Ktoś może wie czy można zdiagnozować webasto poprzez vag lub elm ale na usb.
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
16 Dec 2009 23:45 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
seba1000 Poziom 5

|
17 Dec 2009 00:10 Re: Interfejs Diagnostyczny Webasto Thermo Top |
|
|
|
| kolo_18 wrote: |
W mazda 6 diagnoza jest z pinu nr 1 sygnał cyfrowy W-BUS, tak jest napisane w manualu do ThermoTesta...
Zegar może być podłączony w trakcie diagnozowania. |
sprawdzałeś czy to działa podłączając do pina pierwszego ?? pytam ponieważ nie chce sobie uszkodzić sterownika
Dodano po 1 [minuty]:
| darekw125 wrote: |
| Tylko pin 2 służy do diagnostyki bez względu czy to analog czy w-bus,widocznie problem jest w nawiązaniu połączenia,czy interfejs podłączyłeś do com czy usb.Ktoś może wie czy można zdiagnozować webasto poprzez vag lub elm ale na usb. |
tak interfejs podłączyłem do com ... to jest pewne że tylko pin numer 2 służy do diagnostyki ??
|
|
| Back to top |
|
 |
zuzu66 Poziom 7

|
17 Dec 2009 12:52 Re: Interfejs Diagnostyczny Webasto Thermo Top |
|
|
|
| Ktoś może wie czy można zdiagnozować webasto poprzez vag lub elm ale na usb. |
Niedawno miałem 2 różne kable diagnostyczne do VAG kupione na allegro. Oba były zakończone DB9 i podłącza się je do COMa w PCcie. Z jednym kablem Diagnostyka Webasto działała, a z drugim nie. Ten, z którym nie działała to taki ładny niebieski był.
|
|
| Back to top |
|
 |
darekw125 Poziom 7

|
17 Dec 2009 22:50 Re: Interfejs Diagnostyczny Webasto Thermo Top |
|
|
|
Jeśli nie mam coma w pc to moge zastosować przejście usb /com,podobno te zrobione na maxie działają z webasto.
|
|
| Back to top |
|
 |
kolo_18 Poziom 8

|
18 Dec 2009 19:56 Re: Interfejs Diagnostyczny Webasto Thermo Top |
|
|
|
| Tylko pin 2 służy do diagnostyki bez względu czy to analog czy w-bus,widocznie problem jest w nawiązaniu połączenia,czy interfejs podłączyłeś do com czy usb.Ktoś może wie czy można zdiagnozować webasto poprzez vag lub elm ale na usb. |
Nie tylko PIN2, zobacz w instrukcji Thermotest-a...
Można zdiagnozować Vag-iem ponieważ ma linie K czyli ISO9141 .
Na USB można użyć przejściówki, która tworzy wirtualny COM np:
* Prolific PL-2303
* FT232
Koszt takiej gotowej przejściówki około 15zł, FT232 troszkę drożej.
Interfejs na MAX232 i L9637D zamiennik dla SI9243:
Mam już zrobiony z sama LINIA K, sprawdzę go na tygodniu.
|
|
| Back to top |
|
 |
darekw125 Poziom 7

|
18 Dec 2009 23:04 Re: Interfejs Diagnostyczny Webasto Thermo Top |
|
|
|
Nadal twierdze że pin 2 todiagnostyka,z tego co zamieściłeś wynika że w TTV PIN 2 służy także do sterowania,spotkałem sie w bmw że były podłączone tylko 2 i 6 pin,ale to świadczy że służy do załanczania i do diagnostyki,a jaki masz piec w tej maździe.
|
|
| Back to top |
|
 |
kolo_18 Poziom 8

|
19 Dec 2009 08:14 Re: Interfejs Diagnostyczny Webasto Thermo Top |
|
|
|
Webato ThermoTop z/c d
Zależy jaki samochód, to jest tylko część tabeli, u mnie np. PIN1 służy do załączania webasto z wyświetlacza owalnego 1533 i pilota Telestar T90 oraz do diagnozowania.
|
|
| Back to top |
|
 |