| Author |
piotruch Poziom 14

|
11 Dec 2010 23:59 Re: Interfejs Diagnostyczny Webasto Thermo Top |
|
|
|
Jeśli to wersja z CAN, to być może czeka na komunikat z zegarów, że paliwo powyżej rezerwy.
Np. w nowszych autach VAG ogrzewanie nie zadziała jak rezerwa się świeci.
Hmmm... to może chociaż wentylację zechce załączyć ?
|
|
| Back to top |
|
 |
andrzejgsm Poziom 12

|
12 Dec 2010 00:06 Re: Interfejs Diagnostyczny Webasto Thermo Top |
|
|
|
opcja wentylacji nieaktywna tak to wersja CAN , darady cos "oszukac" ? by odpalic ? czy pozostaje jedynie wymiana sterownika ??
a może to pomoże nie wiem co znaczy SAFL , status urządzenia - brak błedów,SAFL
|
|
| Back to top |
|
 |
piotruch Poziom 14

|
12 Dec 2010 00:27 Re: Interfejs Diagnostyczny Webasto Thermo Top |
|
|
|
Zgaduję - SAFE LOCK ? Jakieś zabezpieczenie ?
Spróbuj tego softu: http://libwbus.sourceforge.net/
Może coś więcej się wyjaśni.
W ostateczności podmiana sterownika na "analoga" powinna zadziałać.
Ze względu na koszty warto jednak popróbować ;)
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
12 Dec 2010 00:27 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
andrzejgsm Poziom 12

|
12 Dec 2010 00:34 Re: Interfejs Diagnostyczny Webasto Thermo Top |
|
|
|
podstawilem analoga i jest ok , cyfrowego vw i tez ok .... za chwile zobacze tego softa tylko jak go odpalic bo teraz siedze na lapku z win 7 , a starego z 98 mam w garazu ;/ ok jutro sie pobawie dalej ...
zabardzo nie moge dojsc do ładu z tym programem ;/
a co do interfejsu to do czego jest L-line ??
|
|
| Back to top |
|
 |
andrzejgsm Poziom 12

|
18 Dec 2010 20:01 Re: Interfejs Diagnostyczny Webasto Thermo Top |
|
|
|
robiac diagnoze przez interfejs i zczytujac dane jestem w stanie z tych danych jakoś wywnioskowac czy to analogi czy cyfry ?? czy samo to ze laczy sie przez w-bus to oznacza ze jest cyfrowo sterowany ?? mam kilkanascie sterownikow termo V i rożne termo C ...Z/C .... i tylko termo V mi sie nie da odpalic przez interfejs i nie wiem czy zle cos robie czy poprostu ich sie nie da tak ?? mam różne sterowania T90 i T91 może je trzeba jakoś dołączy ?? mam gdzies niemieckie rozpiski do wielu marek aut jak diagnozy łączyc i przy niektórych opisane jest że dołączy centralke trzeba .... jak tylko znajde to udostepnie może komuś sie przyda
|
|
| Back to top |
|
 |
piotruch Poziom 14

|
18 Dec 2010 22:35 Re: Interfejs Diagnostyczny Webasto Thermo Top |
|
|
|
Generalnie wszystkie nowsze piece powinny się łączyć przez wbus.
"Analogowe" oraz część tych "cyfrowych" z can-bus powinno się odpalić z programu. TT V to nowszy model i może już tylko w aucie chce działać.
Telestart ma wyjście zwykłe +12V oraz wbus:
Zwykłe wyjście - do analogowych pieców.
Wyjście wbus - powinno odpalić jakąś część cyfrowych pieców.
Raczej nie odpali dogrzewaczy. bo one reagują na inne polecenie .
Webasto sprzedaje jednorazowy program, którym można przeprogramować dogrzewacz na pełne ogrzewanie postojowe.
Wiadomo, że wiele aut ma dogrzewacz i samo dołożenie zdalnego sterowania nie zrobi z tego pełnego ogrzewania, bo byłoby to strzałem w stopę dla biznesu Webasto. Dlatego sprzedają do tego specjalny soft za słoną cenę.
Tak mi się przynajmniej wydaje.
PS. Dobrze podłączałeś TT V ?:
Connections of a Thermo Top V heater
8-pin connector
Pin 1: On / Off supposedly, but does not work.
Pin 2: W-Bus (diagnosis or Webasto 1533 type timer clock)
Pin 3: Supposedly a temperature sensor goes here for supplemental heating
Pin 4: CAN low
Pin 5: metering/dosing fuel pump
Pin 6: Solenoid Valve or Summer / Winter season switch. Dont know really.
Pin 7: CAN high
Pin 8: Output for cabin ventilation fan control
|
|
| Back to top |
|
 |
aceton Poziom 21

|
19 Dec 2010 01:30 Re: Interfejs Diagnostyczny Webasto Thermo Top |
|
|
|
Wszyscy mówią o tym sofcie Webasto ,a ja go jeszcze nawet na oczy nie widziałem, do jakich modeli to ma być?
|
|
| Back to top |
|
 |
piotruch Poziom 14

|
19 Dec 2010 12:09 Re: Interfejs Diagnostyczny Webasto Thermo Top |
|
|
|
| aceton wrote: |
| Wszyscy mówią o tym sofcie Webasto ,a ja go jeszcze nawet na oczy nie widziałem, do jakich modeli to ma być? |
Żeby zobaczyć soft na oczy potrzeba 380 Euro ;-)
Sprzedawany np do Tourana, Passata B6 (piec TT-V).
Widoczny soft i klucz sprzętowy:
|
|
| Back to top |
|
 |
andrzejgsm Poziom 12

|
19 Dec 2010 15:31 Re: Interfejs Diagnostyczny Webasto Thermo Top |
|
|
|
Program łączy sie z termo v moge zczytywa błdy testowa komponenty ale jak daje odpalanie wyskakuje błąd...albo poprostu nie reaguje , pin 1 to on/off czyli załączanie +12 ?? pin 2 to diagnoza , i do podłączenia telstarta ?? pin 3 czujnik temperatury ?? moze program nie zastartuje bez czujnika ?? a jesli musza miec informacje o stanie paliwa ?? darady to pominą jakoś ??jakim pewnym sposobem rozróżni dogrzewacz od ogrzewania ?? po zczytanych informacjach interfejsem darady rozróżnic ??
|
|
| Back to top |
|
 |
dalisman Poziom 2

|
06 Jan 2011 20:26 Re: Interfejs Diagnostyczny Webasto Thermo Top |
|
|
|
Panowie mam pytanie niestety jestem poczatkujacy i dla niektorych moze wydac sie to dziwne ale jesli mozecie naprowadzcie mnie. Zrobilem uklad do komunikacji z webasto mam sterownik webasto i chcialbym go sprawdzic ale za czorta niewiem jak podlaczyc przewody bezposrednio do sterownika. mam linie K , mam linie L , zasilanie 12 volt ale jakos nie moge tego ogarnac , moj sterownik wyglada dokladnie tak jak ten na all : http://allegro.pl/sterownik-webasto-thermo-top-c-diesel-bmw-i1393792574.html
prosze was o pomoc i wyrozumialosc , bo probowalem bezposrednio na pin 1 podlaczyc linie k ale nic to nie daje
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
06 Jan 2011 20:26 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
piotruch Poziom 14

|
06 Jan 2011 20:31 Re: Interfejs Diagnostyczny Webasto Thermo Top |
|
|
|
Podłączasz tylko +12V, masę i linię K
Spróbuj na pinie diagnostycznym, nr 2 jeśli dobrze pamiętam.
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
06 Jan 2011 20:31 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
dalisman Poziom 2

|
10 Jan 2011 02:30 Re: Interfejs Diagnostyczny Webasto Thermo Top |
|
|
|
dzieki piotruch jutro to sprawdze:)
|
|
| Back to top |
|
 |
andrzejgsm Poziom 12

|
10 Jan 2011 04:53 Re: Interfejs Diagnostyczny Webasto Thermo Top |
|
|
|
mam dokładnie te same sterowniki , i tak jak kolega sugerował... pin 2 diagnoza
|
|
| Back to top |
|
 |
marcing3 Poziom 4

|
10 Jan 2011 20:12 Re: Interfejs Diagnostyczny Webasto Thermo Top |
|
|
|
Witam
Ktos pisal w tym temacie ze do komunikacji z webasto mozna uzyc zoltego przewodu ktory jest przy bezpiecznikach,zrobilem tak ze przedluzylem kabelek i podlaczylem do 7 pinu w gniezdzie diagnostycznym,niestety brak komunikacji z jakim kolwiek programem w tym termo testem,czy jest mozliwosc ze ten zolty kabel jest nie podlaczony do webasto ? tylko ze jest przy bezpiecznikach pod maska wiec dziwne,chyba ze sterownik na plytce jest walniety i nie ma komunikacji.
Prosze o jakies porady
Dodano po 1 [minuty]:
Dodam ze uzywam zlacza diagnostycznego kkl Viaken,vag-com dziala bez problemu.
Dodano po 47 [minuty]:
Dodam jeszcze ze potrzebuje sprawdzic co mu dolego gdyz od kilku dni jak auto jest zimne i nie wazne czy odpalam z zegara czy poprzez gsm,webasto wykonuje 2 cykle startu i sie wylacza,ale zegar dalej swieci,natomiast jak auto jest zagrzane to mozna wlaczac webasto i chodzi bez problemu,niekiedy jest tak ze jak auto nie jest calkiem rozgrzane to webasto chodzilo chwile(climatronik dzialal)i po chwili sie wylaczal.Czy jest mozliwe ze jest to przekaznik od wiatraka ? Z rana piec tak jak by startuje bo rozkreca sie, z tym ze troche dymi,pozniej paliwo podaje coraz szybciej w koncu przestaje ;podawac chwile przerwy i staruje drugi raz,ma ktos jakis pomysl ?
|
|
| Back to top |
|
 |
Kesur23 Poziom 5

|
11 Jan 2011 13:12 Re: Interfejs Diagnostyczny Webasto Thermo Top |
|
|
|
Kolego mi też ani thermo test ani inne progi nie łapią pieca jedynie co to Polski VAg a też używam tego interfejsu
|
|
| Back to top |
|
 |
marcing3 Poziom 4

|
11 Jan 2011 18:18 Re: Interfejs Diagnostyczny Webasto Thermo Top |
|
|
|
Mnie nawet polski Vag nie dziala :( chyba ze w zlym kanale szukam ?
Otwieram Ogrzewanie,AC-ogrzewanie dodatkowe chyba dobrze szukam
A bledy mozesz sprawdzic ?
Dodano po 2 [minuty]:
A powiedz mi jeszcze jak masz poustawiane porty com we wlasciwosciach bo np:
Polski vag laczy sie z klimatronikiem bez problemu a vag com wyswietla jakies dziwne znaczki podczas szukania.
I jeszcze jedno rozumiem ze ten zolty kabelek podlaczyles bezposrednio pod interfejs w aucie ?
|
|
| Back to top |
|
 |
kotarmk Poziom 2

|
13 Jan 2011 02:20 Re: Interfejs Diagnostyczny Webasto Thermo Top |
|
|
|
Witam
Kupiłem interface do mercedesa z firmy Viaken i mam pytanie czy za jego pomocą mogę podłączyć się z Webasto Thermo Top Z/C-d ?, jest to dogrzewacz do mercedesa i posiada dwa gniazda, 1-zasilanie 2-kostka sześcio pinowa do której dochodzą tylko 3 przewody (pin 2 diagnostyczny, pin 3 odpalanie, pin 6 wyjście 12V na zewnętrzną pompkę paliwa)
Jeśli tak to czy wystarczy połączyć się za pomocą jednego przewodu oznaczonym na foto nr1, podłączając
pin 3 odpalania = +12V przewód czerwony
pin 2 diagnostyczny = K-line (przewód zielony)
a drugi koniec kabla (com) wetknąć do gniazda w komputerze PC?
Czy może powinienem podłączyć przez tą puszkę oznaczoną nr 3 i wykorzystać kable oznaczone nr 2 do podłączenia do kompa?
| Filesize: |
61.7 KB |

|
|
|
| Back to top |
|
 |
marcing3 Poziom 4

|
13 Jan 2011 07:48 Re: Interfejs Diagnostyczny Webasto Thermo Top |
|
|
|
Z tego co sie orientuje,to musisz wykorzystac wszystkie wtyczki czyli,wtyczke nr 2 laczysz z ,,puszka,, i laptopem a wtyczke nr 1 podpinasz po ,,puszke od strony car,,i golymi kabelkami laczysz sie z autem wedlug schematu linia L z tego co wiem nie jest potrzebna wiec tylko linie K podlaczasz i zasilanie.
Moge sie mylic wiec niech ktos poprawi.
Pozdrawiam
|
|
| Back to top |
|
 |
kotarmk Poziom 2

|
14 Jan 2011 04:04 Re: Interfejs Diagnostyczny Webasto Thermo Top |
|
|
|
dzięki z odpowiedź
czyli nie bezpośrednio do dogrzewacza ale do wtyczki od komputera samochodu, jeśli tak to mam pytanie pod który pin się podłączyć? i czy program thermo test webasto będzie działał?
mam rozpisane piny od gniazda w samochodzie ale na liście nie ma dogrzewacza a jedynie
OGRZEW./KLIMAT pin 16
Podgrzewanie postojowe/dodatkowe pin 9
|
|
| Back to top |
|
 |
marcing3 Poziom 4

|
14 Jan 2011 23:35 Re: Interfejs Diagnostyczny Webasto Thermo Top |
|
|
|
To zalezy czy webasto jest podlaczone pod kompa w aucie,jesli jest to najprosciej bylo by zalatwic taka wtyczke http://www.mari.pl/Wtyczka_OBD2_16pin-71.html i wlutowac sobie kabelki od twojego fejsu,jesli nie jest podlaczone to podlaczyc czerwony kabelek pod +12 a czarny do masy a zielony pod kebelek zolty jesli taki posiadasz albo pod pin 2 w piecu.
|
|
| Back to top |
|
 |
Maku30 Poziom 5

|
19 Jan 2011 12:34 Re: Interfejs Diagnostyczny Webasto Thermo Top |
|
|
|
Witam. Jak podłączyć interface VAGA do Webasta Telethermotop, którego płytka sterownicza ma układ wyjść taki jak na zdjęciu?
http://obrazki.elektroda.pl/7544577800_1295410925.jpg
Oraz czy do komunikacji z Webastem mozna zastosować interfejs diagnostyczny do gazu, który takrze posiada linię K (oraz dodatkowo L). Pozdrawiam
|
|
| Back to top |
|
 |
Kesur23 Poziom 5

|
25 Jan 2011 13:11 Re: Interfejs Diagnostyczny Webasto Thermo Top |
|
|
|
| marcing3 wrote: |
Mnie nawet polski Vag nie dziala :( chyba ze w zlym kanale szukam ?
Otwieram Ogrzewanie,AC-ogrzewanie dodatkowe chyba dobrze szukam
A bledy mozesz sprawdzic ?
Dodano po 2 [minuty]:
A powiedz mi jeszcze jak masz poustawiane porty com we wlasciwosciach bo np:
Polski vag laczy sie z klimatronikiem bez problemu a vag com wyswietla jakies dziwne znaczki podczas szukania.
I jeszcze jedno rozumiem ze ten zolty kabelek podlaczyles bezposrednio pod interfejs w aucie ? |
Tak błędy sprawdza i kasuje, używam na Vag Pl com 1 innego nie łapie
a z fejsa vag z pinu 7 podpinam się kabelkiem pod 2 pin w wtyczce webasto ponieważ u mnie w pin 2 nie ma kabelka jest puste miejsce
A na programie wchodzę tak jak napisałeś.
|
|
| Back to top |
|
 |
luk311 Poziom 12

|
09 Feb 2011 19:39 Re: Interfejs Diagnostyczny Webasto Thermo Top |
|
|
|
Witam.
Posiadam piec Thermo Top C z VW T5 i diagnozowałem go Thermotestem, komunikacja po W-Bus, jest to standheizung czyli tzw ogrzewanie postojowe i mam pytanie:
Czy da radę ten piec zdiagnozować na biórku Vag -Comem (załączam zdj identycznego sterownika jak mój z tym że mój ma wersję opr SW 47/03).
Czy ten sterownik można uruchomić w innym aucie zegarkiem 1533?
PS.Thermotestem mogę uruchomić piec.
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
09 Feb 2011 19:39 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
zuzu66 Poziom 7

|
15 Feb 2011 14:34 Re: Interfejs Diagnostyczny Webasto Thermo Top |
|
|
|
Coraz mniej komputerów ma RS232, więc schemat z pierwszego postu traci na aktualności.
Nabyłem kabelek VAG KKL z USB firmy Viaken i niestety, ale próby połączenia się z Webasto przy pomocy Thermotest oraz VAG-COM 311.2-N (angielskojęzyczny) zakończyły się niepowodzeniem. Dodam, że po RS232 komunikacja działa stabilnie.
|
|
| Back to top |
|
 |
zuzu66 Poziom 7

|
17 Feb 2011 17:09 Re: Interfejs Diagnostyczny Webasto Thermo Top |
|
|
|
A jednak działa. Kluczyk w stacyjce nie może być przekręcony.
|
|
| Back to top |
|
 |
Artur2003 Poziom 16

|
17 Feb 2011 22:47 Re: Interfejs Diagnostyczny Webasto Thermo Top |
|
|
|
Witam wiem że się da tylko tżeba wyłączyć nawiew , aby piec nie sprawdzał wentylatora i wtedy powinien wystartować c jajka 1533 albo telestart po w-bus , tyle się dowiedziałem tylko nie wiem jakim softem można to wykonać
Dodano po 8 [minuty]:
Panowie mam jeszcze pytanie czy interfejs Interfejs diagnostyczny USB VAG z 2 liniami K (KKL) + kabel OBD2 + kabel piny
nada się do komunikacji z webastem czy to że jest na us nie ma znaczenia ??
|
|
| Back to top |
|
 |
zuzu66 Poziom 7

|
18 Feb 2011 10:49 Re: Interfejs Diagnostyczny Webasto Thermo Top |
|
|
|
| Artur2003 wrote: |
Panowie mam jeszcze pytanie czy interfejs Interfejs diagnostyczny USB VAG z 2 liniami K (KKL) + kabel OBD2 + kabel piny
nada się do komunikacji z webastem czy to że jest na us nie ma znaczenia ?? |
No właśnie taki przypadek przetestowałem. Kebelek VAG KKL na USB. Linię diagnostyczną Webasto podpiąłem do pinu 7 w złączu OBD auta (na tym pinie jest wyprowadzona linia K z protokołem ISO 9141). Program testujący łączy się z Webasto bez kłopotu, ale nie mogę przekręcać kluczyka w stacyjce. To powoduje zerwanie komunikacji.
|
|
| Back to top |
|
 |
smerfik100 Poziom 1

|
03 Oct 2011 16:22 Re: Interfejs Diagnostyczny Webasto Thermo Top |
|
|
|
Odświeżę temat, bo akurat na mój problem, chyba.
Posiadam webasto thermo top c albo e (jeszcze się nie "dokopałem" do niego dlatego niewiem które).
Samochód kupiłem niedawno (peugeot 307 2,0 HDI), i jak włączam płomyczek na sterowaniu to załącza się i chodzi ok 1min może troszkę więcej i wyłącza się, dodam jeszcze że z rury leci ciepłe powietrze ale nie śmierdzi wręcz można oddychać takim powietrzem, więc tak jak by paliwa nie brał. I tu pytanie do forum czy muszę kupić wszystko do diagnostyki i szukać programowo? czy też najpierw szukać fizycznie, jak tak to może ktoś podpowie co najpierw sprawdzać?.
|
|
| Back to top |
|
 |
pawelgl3 Poziom 7

|
03 Oct 2011 16:44 Re: Interfejs Diagnostyczny Webasto Thermo Top |
|
|
|
Do smerfik100. Przy założeniu że masz Webasto ThermoTop C. Odszukaj pompkę paliwa, uruchom piec i sprawdź organoleptycznie, czy pompka "cyka". Jeśli nie, to coś ze sterownikiem lub okablowaniem lub samą pompką. Jeśli pompka "cyka", to sprawdź czemu nie podaje paliwa (może długo piec był nieużywany i trzeba "wyparowane" z przewodu paliwo uzupełnić i wtedy może zaskoczy piecyk). Może przewód paliwowy się uszkodził. W ostateczności dopiero może się okazać (w/g Twojego opisu), że może być uszkodzony czujnik temperatury. Pompka działa na zasadzie tłoczka napędzanego elektromagnesem, dlatego należy napięcie na pompkę podawać impulsami (to w celu przyspieszenia wypełniania przewodu paliwem).
|
|
| Back to top |
|
 |
piotruch Poziom 14

|
11 Oct 2011 16:47 Re: Interfejs Diagnostyczny Webasto Thermo Top |
|
|
|
Wróżek nie ma na tym forum. Jaki protokół? Jakiś log z TT?
|
|
| Back to top |
|
 |