| Author |
FlyBoy Poziom 21

|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
15 Apr 2009 00:26 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
Spacewalker Poziom 22

|
15 Apr 2009 14:12 Re: "BGA Reballing & Rework" - Naprawa układów |
|
|
|
Tyle filmów i jeden tylko człowiek ma rękawiczki. Zapewne inni nawet nie słyszeli o ESD .......
|
|
| Back to top |
|
 |
lechoo Poziom 24

|
15 Apr 2009 17:28 Re: "BGA Reballing & Rework" - Naprawa układów |
|
|
|
A od kiedy gumowe rękawiczki chronią przed ESD?
|
|
| Back to top |
|
 |
Spacewalker Poziom 22

|
15 Apr 2009 21:05 Re: "BGA Reballing & Rework" - Naprawa układów |
|
|
|
To są własnie filmy do szkoleń. Jak ktos widział film z Nokii lub SE to wie ze nawet ESD mają podpięte jak wyjmuja baterie z telefonu by go rozebrac, a co dopiero o lutowaniu. Ale prawda, film pokazuje jak wymienic układ BGA, a to wcale nie oznacza ze po wymianie uzadzenie musi działac.
|
|
| Back to top |
|
 |
pixel7 Poziom 17

|
06 May 2009 12:38 Re: "BGA Reballing & Rework" - Naprawa układów |
|
|
|
| Spacewalker wrote: |
| To są własnie filmy do szkoleń. Jak ktos widział film z Nokii lub SE to wie ze nawet ESD mają podpięte jak wyjmuja baterie z telefonu by go rozebrac, a co dopiero o lutowaniu. |
O! To w przypadku braku takich rękawic nie będę mógł wymienić obudowy w mojej nokii?
|
|
| Back to top |
|
 |
PNT_Bytom Poziom 14

Joined: 05 May 2009 Posts: 168 Location: Kristiansand - Norwegia
|
10 May 2009 12:43 Re: "BGA Reballing & Rework" - Naprawa układów |
|
|
|
Co do filmu podpisanego "fajne cacko tylko drogie".... nikomu nie polecam, z calego zestawu przydatne sa tylko.... kulki. Sita wyginaja sie od temperatury co widac nawet na tym filmie, cala reszta do mocowania ukladow tez pozostawia wiele do zyczenia. Ogolnie stracona kasa.
Natomiast "ten sprzecik to marzenie niejednego z nas" nie jestem przekonany do tego rozwiazania "ze sprezyna" wystarczy ze uklad nie bedize idelanie rownomiernie zagrzany i razem z ukladme podniesiemy sciezki z kulkami ktore jeszcze nie puscily.....
|
|
| Back to top |
|
 |
mollinuks Poziom 12

|
29 Jul 2009 08:17 Re: "BGA Reballing & Rework" - Naprawa układów |
|
|
|
Witam wszystkich kolegów. Wiem ze dla was to moze bedzie glupie pytanie, gdyz zajmujecie sie tym juz troche i wiecie co i jak. Bede wdzieczny jesli powie mi ktos jakie preparaty uzywane sa po kolei w 5 filmiku gdzie facet wylutowuje uklad. Chodzi mi o to jak sie nazywaja i jaka pelnia funkcje. Dziekuje z gory. Pozdrawiam
Dodano po 1 [godziny] 17 [minuty]:
Jeszcze jedno pytanie czy do reballingu np ukladu graficznego w laptopie wystarczy hot air. Wiem ze niektorzy sa szczesliwymi posiadaczami takich gadzetow jak stacje infra ale mnie na to nie stac nawet na ta najtansza. Posiadam Hot ait. Pytanie drugie to czy do kazdego ukladu musze posiadac inne sito ktore na allegro kosztuje ok 300zl za szt. Przyznam szczerze ze jest to dla mnie bardzo duza kwota zwlaszcza ze to tylko jedno sito nie mowiac o innych ukladach. Czy jest jakas tansza i rownie dobra alternatywa. Co oprocz stacji bedzie mi potrzebne. Prosze o jakies wasze sugestie. Chce sie podszkolic w tej dziedzinie, pewnie sporo popsuje zanim cos sie uda ale jakos trzeba zaczac. Nie chce tez max oszczedzac na sprzecie i robic to tak ze uszkodze polowe elementow wokolo. Wiec jesli bedzie trzeba cos kupic to kupie predzej czy pozniej.
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
29 Jul 2009 08:17 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
darek453 Poziom 11

|
24 Aug 2009 10:13 Re: "BGA Reballing & Rework" - Naprawa układów |
|
|
|
badrdzo ciekawe filmiki mozna sie duzo nauczyc:)
|
|
| Back to top |
|
 |
SZADE1 Poziom 18

|
|
| Back to top |
|
 |
Supex Poziom 3

|
18 Mar 2010 13:31 Re: "BGA Reballing & Rework" - Naprawa układów |
|
|
|
Witam, postanowiłem zadać pytanie na które nie udało mi się znaleźć jednoznacznej odpowiedzi na forum. Posiadam procesor "scalak" i chciałbym go wymienić, moje pytanie następujące jaka dysza do bga, czy taki sam wymiar jak procek czy większa? Może ktoś zna jakąś stronę z przydatnymi informacjami itd.
Pozdrawiam i dziękuję za odpowiedź.
|
|
| Back to top |
|
 |
Darek Wu Poziom 3

|
28 Jul 2010 11:42 Re: "BGA Reballing & Rework" - Naprawa układów |
|
|
|
Witam
Czy ktoś próbował sposobu z filmu numer 6 i czy ktoś ma alternatywę jak zastąpić kamerę termowizyjną, żeby kontrolować temperaturę na ogrzewanym układzie? Zaprezentowany tu sposób jest chyba najtańszym, pod względem zakupu narzędzi, sposobem na próbę np. naprawy układu grafiki na płycie?
Poza tym bardzo ciekawy i wartościowy wideoporadnik!
|
|
| Back to top |
|
 |
_1KOKO Poziom 21

|
03 Aug 2010 11:20 Re: "BGA Reballing & Rework" - Naprawa układów |
|
|
|
Temperature można pirometrem mieryc... juz sa o wiele tansze niz kiedys.
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
03 Aug 2010 11:20 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
jgx Poziom 9

|
06 Dec 2011 14:12 Re: "BGA Reballing & Rework" - Naprawa układów |
|
|
|
| Darek Wu wrote: |
Witam
Czy ktoś próbował sposobu z filmu numer 6 i czy ktoś ma alternatywę jak zastąpić kamerę termowizyjną, żeby kontrolować temperaturę na ogrzewanym układzie? Zaprezentowany tu sposób jest chyba najtańszym, pod względem zakupu narzędzi, sposobem na próbę np. naprawy układu grafiki na płycie?
Poza tym bardzo ciekawy i wartościowy wideoporadnik! |
witam
szukam takiego palniczka gazowego jak na filmie nr 6 - jesli ktoś wie gdzie poprosze o link
pozdrawiam
|
|
| Back to top |
|
 |