Forum elektroda.pl

Regulamin  | Punkty  | Dodaj...  | Ostatnie  | Szukaj  | Rejestracja  | Zaloguj

Ta strona używa cookie. Dowiedz się więcej o celu ich używania i zmianie ustawień cookie w przeglądarce.
Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

COMPAQ LTE Elite 4/75 CX - nie działa stacja FDD na PCMCIA


Napisz nowy temat  Temat zablokowany      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Komputery Serwis -> Komputery Laptopy Hardware -> COMPAQ LTE Elite 4/75 CX - nie działa stacja FDD na PCMCIA
Autor
Wiadomość
raca3
Poziom 9
Poziom 9


Dołączył: 23 Cze 2008
Posty: 36

Post#1 Post autora tematu 16 Kwi 2009 19:32   

COMPAQ LTE Elite 4/75 CX - nie działa stacja FDD na PCMCIA


Witam!
Tak jak w temacie mam trzy problemy z laptopem firmy Compaq.

Laptop ma uszkodzoną mechanicznie stacje dyskietek.Zamiennika do tej pory nie znalazłem ani na allegro, ani w sklepach komputerowych, wiec zakupiłem stacje na PCMCIA model 2833, też firmy compaq i tu pojawił sie drugi problem, mianowicie po podłączeniu tego urządzenia komputer wykrywa kontroler stacji dysków 1,44mb i instaluje sprzęt bezproblemowo, ale przy próbie jakiejkolwiek operacji (odczyt, zapis, format) wyskakuje błąd: napęd niegotowy.urządzenie jest sprawne bo było testowane na sprzęcie kolegi (starszy model też compaq niestety oznaczeń laptopa brak).w między czasie zakupiłem kontroler 4x USB 2.0 który powinien współpracować z laptopem, jednak komputer go nie wykrywa, co jest trzecim problemem.

Wiem że wiele osób doradzi mi zakup innego tupu urządzeń, jednak celem tej całej zabawy jest odbudowanie partycji bios,która została na starym dysku który sie po prostu spalił, a jedyna możliwość to instalacja ze stacji dyskietek.

Może ktoś miał już podobny problem z podobnym sprzętem, lub wie w jaki sposób utworzyć tą partycję w inny sposób.Od razu zaznaczam ze próba instalacji poza laptopem jest bez sensu, gdyż instalator partycji wykrywa ze komputer nie jest z nim zgodny.

Z góry dziękuje za wszelką pomoc i sugestie.
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 16 Kwi 2009 19:32   





Powrót do góry
   
arturavs
Poziom 22
Poziom 22


Dołączył: 14 Cze 2005
Posty: 1880
Miasto: podlasie

Post#2 16 Kwi 2009 19:55   

Re: COMPAQ LTE Elite 4/75 CX - nie działa stacja FDD na PCMC


Posiadam LTE 4/33 C. I z tego co wiem , to na dysku nie ma żadnej partycji BIOS . Jedynym sensownym wyjściem jest wyjęcie nowego dysku i podłączenie go do stacjonarnego komputera. Następnie ustawienie w BIOSie aby był rozpoznawany standardowo tzn. CHS (Cylinder/Head/Sector). Potem format i instalacja zwykłego DOSa np. 6.22. Robisz sobie katalog do którego wrzucasz wersję instalacyjną np. Win 95 ( na upartego i 98 by poszedł). Wkładasz z powrotem do LTE i odpalasz ; jak załaduje się DOS odpalasz instalację Win i dalej to chyba wiadomo.
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 16 Kwi 2009 19:55   





Powrót do góry
   
raca3
Poziom 9
Poziom 9


Dołączył: 23 Cze 2008
Posty: 36

Post#3 Post autora tematu 16 Kwi 2009 22:57   

Re: COMPAQ LTE Elite 4/75 CX - nie działa stacja FDD na PCMC


Akurat nie dokładnie o to mi chodziło. LTE ELite 4/75 cx taką partycje posiadał. co do instalacji windowsa to nie stanowi żadnego problemu. metoda z przekładaniem dysku to podstawa w takich przypadkach. Partycja biosu jest potrzebna ze względu na możliwość konfiguracji portów itd ale w głównej mierze ze względu na możliwość ustawienia trybu 32bit dla gniazd pcmcia. w tym momencie porty są ustawione w trybie 16bit co uniemożliwia korzystanie z kontrolera USB.

Dzięki

Dla zainteresowanych:
softpack bios dla Armada 1100 , 4100 Series, LTE 5000 Series, LTE Elite, Contura 400 Series, Contura Aero
Powrót do góry
   
Napisz nowy temat  Temat zablokowany      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Komputery Serwis -> Komputery Laptopy Hardware -> COMPAQ LTE Elite 4/75 CX - nie działa stacja FDD na PCMCIA
Strona 1 z 1
Podobne tematy
Laptop Compaq Lte Elite 4/75CXL (8)
Compaq LTE Elite - problem z Win 3.x (6)
Compaq LTE Elite 4/75CXL i zasilanie z gniazda zapalniczki (3)
stacja FDD compaq do laptopa (5)
katra PCMCIA, compaq lte 5250 (2)
USB do COMPAQ LTE 4/40CX przez PCMCIA ? (8)
FDD 5,25 - Stacja FDD 5,25, formatuje i czyta, po wyciągnieciu dyskietki - nie (5)
Stacja FDD 1.44 - nie działa - cały czas śweci dioda (7)
PCMCIA Compaq stacja dyskietek (3)
Stacja FDD Amiga Nie czyta (4)


Administrator || Moderatorzy || Regulamin forum || Regulamin ogólny || Informacja o cookies || Reklama || Kontakt

Page generation time: 0.253 seconds

elektroda.pl temat RSS