Forum Index

Rules  | Points  | Add...  | Recent posts  | Search | Register | Log in



COMPAQ LTE Elite 4/75 CX - nie działa stacja FDD na PCMCIA


  Main Page -> Forum Index -> Computer Service -> Computer Laptops Hardware ->COMPAQ LTE Elite 4/75 CX - nie działa stacja FDD na PCMCIA Post new topic  This topic is locked 
Author
Hide the left column
Show left column Message
raca3
Level 10
Joined: 23 Jun 2008
Posts: 35
Helped: 1
raca3
Level 10
Post#1 16 Apr 2009 19:32  Topic author   

COMPAQ LTE Elite 4/75 CX - nie działa stacja FDD na PCMCIA


Witam!
Tak jak w temacie mam trzy problemy z laptopem firmy Compaq.

Laptop ma uszkodzoną mechanicznie stacje dyskietek.Zamiennika do tej pory nie znalazłem ani na allegro, ani w sklepach komputerowych, wiec zakupiłem stacje na PCMCIA model 2833, też firmy compaq i tu pojawił sie drugi problem, mianowicie po podłączeniu tego urządzenia komputer wykrywa kontroler stacji dysków 1,44mb i instaluje sprzęt bezproblemowo, ale przy próbie jakiejkolwiek operacji (odczyt, zapis, format) wyskakuje błąd: napęd niegotowy.urządzenie jest sprawne bo było testowane na sprzęcie kolegi (starszy model też compaq niestety oznaczeń laptopa brak).w między czasie zakupiłem kontroler 4x USB 2.0 który powinien współpracować z laptopem, jednak komputer go nie wykrywa, co jest trzecim problemem.

Wiem że wiele osób doradzi mi zakup innego tupu urządzeń, jednak celem tej całej zabawy jest odbudowanie partycji bios,która została na starym dysku który sie po prostu spalił, a jedyna możliwość to instalacja ze stacji dyskietek.

Może ktoś miał już podobny problem z podobnym sprzętem, lub wie w jaki sposób utworzyć tą partycję w inny sposób.Od razu zaznaczam ze próba instalacji poza laptopem jest bez sensu, gdyż instalator partycji wykrywa ze komputer nie jest z nim zgodny.

Z góry dziękuje za wszelką pomoc i sugestie.

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
arturavs
Level 36
Location: podlasie
Joined: 14 Jun 2005
Posts: 2638
Helped: 314
Post rating: 169
arturavs
Level 36
Post#2 16 Apr 2009 19:55    

Re: COMPAQ LTE Elite 4/75 CX - nie działa stacja FDD na PCMC


Posiadam LTE 4/33 C. I z tego co wiem , to na dysku nie ma żadnej partycji BIOS . Jedynym sensownym wyjściem jest wyjęcie nowego dysku i podłączenie go do stacjonarnego komputera. Następnie ustawienie w BIOSie aby był rozpoznawany standardowo tzn. CHS (Cylinder/Head/Sector). Potem format i instalacja zwykłego DOSa np. 6.22. Robisz sobie katalog do którego wrzucasz wersję instalacyjną np. Win 95 ( na upartego i 98 by poszedł). Wkładasz z powrotem do LTE i odpalasz ; jak załaduje się DOS odpalasz instalację Win i dalej to chyba wiadomo.

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
raca3
Level 10
Joined: 23 Jun 2008
Posts: 35
Helped: 1
raca3
Level 10
Post#3 16 Apr 2009 22:57  Topic author   

Re: COMPAQ LTE Elite 4/75 CX - nie działa stacja FDD na PCMC


Akurat nie dokładnie o to mi chodziło. LTE ELite 4/75 cx taką partycje posiadał. co do instalacji windowsa to nie stanowi żadnego problemu. metoda z przekładaniem dysku to podstawa w takich przypadkach. Partycja biosu jest potrzebna ze względu na możliwość konfiguracji portów itd ale w głównej mierze ze względu na możliwość ustawienia trybu 32bit dla gniazd pcmcia. w tym momencie porty są ustawione w trybie 16bit co uniemożliwia korzystanie z kontrolera USB.

Dzięki

Dla zainteresowanych:
softpack bios dla Armada 1100 , 4100 Series, LTE 5000 Series, LTE Elite, Contura 400 Series, Contura Aero

Helpful post? + 0
Back to top
Post new topic  This topic is locked     Main Page -> Forum Index -> Computer Service -> Computer Laptops Hardware -> COMPAQ LTE Elite 4/75 CX - nie działa stacja FDD na PCMCIA
Page 1 of 1

Similar topics to cOMPAQ LTE Elite 4/75 CX - nie działa stacja FDD na PCMCIA

Laptop Compaq Lte Elite 4/75CXL (8)
Compaq LTE Elite - problem z Win 3.x (6)
stacja FDD compaq do laptopa (5)
Compaq LTE Elite 4/75CXL i zasilanie z gniazda zapalniczki (3)
katra PCMCIA, compaq lte 5250 (2)
FDD 5,25 - Stacja FDD 5,25, formatuje i czyta, po wyciągnieciu dyskietki - nie (5)
Stacja FDD 1.44 - nie działa - cały czas śweci dioda (7)
USB do COMPAQ LTE 4/40CX przez PCMCIA ? (8)
PCMCIA Compaq stacja dyskietek (3)
Stacja FDD Amiga Nie czyta (4)


Switch to mobile version Switch to version for desktops

Administrator || Moderators || Forum Rules || General Rules || Cookies information || Editors || Contact for companies || Contact

Page generation time: 0.049 seconds