| Author |
robson132 Poziom 16

|
18 Apr 2009 07:03 Re: Zasilacz impulsowy do zastosowań audio 250W - projekt |
|
|
|
Qwet czy myślisz już o masowej produkcji? Bo ja i na pewno masę osób chciało by taki zasilacz do do swojego wzmacniacza.;D
Czy ten zasilacz posiada jakąś regulacje napięcia wyjściowego?
|
|
| Back to top |
|
 |
MichalKl Poziom 15

|
18 Apr 2009 09:01 Re: Zasilacz impulsowy do zastosowań audio 250W - projekt |
|
|
|
RoMan
Układ wystartował wiele razy.
| Quote: |
Dlatego właśnie powstała wersja z blokadą - TL594.
|
Nota tl594 wygląda praktycznie tak samo jak podana wcześniej nota tl494.
Przy przekładni podanej przez Qwet chyba 5V jednak nie było by za mało?
|
|
| Back to top |
|
 |
-RoMan- Poziom 25

|
18 Apr 2009 09:29 Re: Zasilacz impulsowy do zastosowań audio 250W - projekt |
|
|
|
Gdyby to było to samo, to w PDFie TL594 nie podawano by tej różnicy. PDFie oryginalnym oczywiście a nie ONSemi.
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
18 Apr 2009 09:29 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
lechoo Poziom 24

|
18 Apr 2009 09:35 Re: Zasilacz impulsowy do zastosowań audio 250W - projekt |
|
|
|
Witam, przejrzałem schemat, opis, i tak się zastanawiam czemu nie użyłeś sterownika UC3525? Posiada zabezpieczenie undervoltage lockout (próg 8V) i może bezpośrednio sterować małym transformatorem bramkowym. Ponadto ma możliwość pracy w trybie prądowym i warto to wykorzystać - wejście SHUTDOWN pełni podwójną funkcję.
Układów IR2xxx też nie ma co się bać, trzeba tylko uważnie czytać karty katalogowe i noty aplikacyjne, a będą posłuszne - ja nie miałem z nimi najmniejszych problemów...
|
|
| Back to top |
|
 |
Qwet Poziom 23

|
18 Apr 2009 11:51 Re: Zasilacz impulsowy do zastosowań audio 250W - projekt |
|
|
|
-> Ptolek
Właśnie chodzi o to, że niedoskonałość transformatora impulsowego zapewnia ciągłość prądu ładowania kondensatorów wyjściowych. Z przekładni wynika prawie +/-35V, a pod obciążeniem na wyjściu jest +/-30V, czy nawet +/-29V. W momencie gdy napięcie na kondensatorach wejściowych "zęby piły" o amplitudzie 20-40V, napięcie wynikające z przekładni waha się w granicach +/-32..35V, co zapewnia ciągły prąd ładowania kondensatorów wyjściowych, jedynie zmieniający się w rytm doładowań kondensatorów wejściowych. Oglądałem to na oscyloskopie, prąd ten zmienia się w zakresie od 30-40% do 100% w momencie gdy kondensatory wejściowe są doładowywane szczytem sieciowego sinusa. W przypadku zasilaczy standardowych, kondensatory wyjściowe są doładowywane raz na 10ms przez krótki okres czasu, a przez resztę czasu są rozładowywane. Powoduje to znacznie większe wahania napięcia.
-> robson132
Masowa produkcja raczej nie wchodzi w grę. Główny powód to nieopłacalność, a poza tym jeszcze brak popytu - te kilka osób na elektrodzie wolałoby zbudować zasilacze samemu niż kupować 2 razy droższe od samych części :)
-> lechoo
Oczywiście, że bardziej specjalizowany i nowoczesny sterownik byłby lepszy. Ale TL494 to mój ulubiony sterownik, bardzo uniwersalny i chyba najbardziej popularny ze wszystkich PWM ;)
Może w przyszłości postaram się iść w stronę nowszych, bardziej specjalizowanych sterowników ;)
|
|
| Back to top |
|
 |
polprzewodnikowy Poziom 21

Joined: 12 Feb 2008 Posts: 1206 Location: Ostrołęka (Zawady)
|
18 Apr 2009 22:59 Re: Zasilacz impulsowy do zastosowań audio 250W - projekt |
|
|
|
A ja mam takie odmienne pytanie, trochę laikowate, czy da się to przerobić na mniejsze napięcia? Chodzi mi o napięcie 13,8V. Dla autora wielkie pochwały za samozaparcie i zbudowanie takiego układu, oby więcej takich!
|
|
| Back to top |
|
 |
Qwet Poziom 23

|
18 Apr 2009 23:20 Re: Zasilacz impulsowy do zastosowań audio 250W - projekt |
|
|
|
Oczywiście, że się da. Musiałbyś nawinąć odpowiednią ilość zwojów po stronie wtórnej i dać diody schottky'ego w prostowniku wyjściowym. Jednak do zasilania wzmacniaczy na tak niskie napięcia nie opłaca się budować tego zasilacza.
|
|
| Back to top |
|
 |
polprzewodnikowy Poziom 21

Joined: 12 Feb 2008 Posts: 1206 Location: Ostrołęka (Zawady)
|
18 Apr 2009 23:46 Re: Zasilacz impulsowy do zastosowań audio 250W - projekt |
|
|
|
Dzięki, teraz będę miał się czymś zająć :)
|
|
| Back to top |
|
 |
pepe40 Poziom 9

|
19 Apr 2009 23:22 Re: Zasilacz impulsowy do zastosowań audio 250W - projekt |
|
|
|
Witam, mam pytania do konstruktora tego jakże porządnego projektu. Mianowicie chodzi o L5 - filtr sieciowy, mam coś podobnego oczywiście nie o takiej nazwie ale karkas jest chyba identyczny z tym co na zdjęciu. Dawcą był oczywiście ATX, tylko, że nie wiem jakiej mocy był ten ATX, czy by się nadal? Rdzeń ma 2,7cm x 2cm zew oraz 0,73cm szer oraz 0,3cm gr. niestety środka tego co w karkasie nie zmierzę. Drut którym nawinięto go to chyba 0,6mm. Oznaczenia naklejone na dławiku RP-25250 pod spodem HM 9541. Ewentualnie jak się ten nie nada to czy miałeś na myśli coś w rodzaju DLD-102U-3A w ofercie tme? I jeszcze sprawa tych L1, L2 wystarczy że będą to takie jak na schemacie czyli 75uH/0,5A ? Problem tylko taki że ciężko o znalezienie 75uH zazwyczaj 68 :P Nie śmie także prosić o wersję elektroniczną płytki z jakiegoś programu abyśmy ewentualnie mogli sobie zmieniać rozstawy nóżek na płytkach pod zdobyte części, ale może robiłeś ją pod rdzeń ETD39 bo tam jest już niestety leciutko ponad 3cm odległości między pinami pierwotnego a wtórnego, a tutaj tylko 2,54 cm co wiadomo jest zbyt mało. Pozdrawiam
|
|
| Back to top |
|
 |
Qwet Poziom 23

|
20 Apr 2009 11:33 Re: Zasilacz impulsowy do zastosowań audio 250W - projekt |
|
|
|
L5 może być każdy dławik skompensowany pochodzący z zasilacza ATX. Ważne żeby piny się zgadzały ;) Ten dławik z TME też może być.
O dławikach L1 i L2 jest napisane w pierwszym poście. One nie są konieczne, ale znacznie zmniejszają zakłócenia na linii +/-12V. Mogą być też 220uH / 0,1A, ale wtedy nie wolno ci obciążać tej linii prądem większym niż 100mA. W ostateczności przy niewielkich obciążeniach można zamiast dławików dać nawet małe rezystory ;)
Płytkę do wersji 400W na rdzeniu ETD39 zrobię kiedy będę miał chwilę czasu. Jednak przetwornica nie była projektowana na taką moc, więc nie gwarantuję że będzie prawidłowo pracować, choć teoretycznie powinna.
|
|
| Back to top |
|
 |
pepe40 Poziom 9

|
20 Apr 2009 12:47 Re: Zasilacz impulsowy do zastosowań audio 250W - projekt |
|
|
|
Ja akurat spróbuję z ETD39 gdyż taki mam więc nie potrzeba by było kupować, a przy okazji spróbował bym czy da się coś więcej z niej wydobyć niż 250W, może się uda, a jak nie to i tak pracując z mocą 250W na większym troszkę rdzeniu nie będzie chyba protestować. Ok czyli spróbuję ten dławik skompensowany co mam, wygląda identycznie jak ten twój tak na pierwszy rzut oka :) wyprowadzenia pinów się zgadzają to myślę że da radę, ewentualnie może tak być że będzie potrzeba go potem zmienić jak coś będzie nie tak albo jak będzie się grzał :) W pierwszej kolejności złożę ją tak jak w twoim projekcie :)
|
|
| Back to top |
|
 |
Qwet Poziom 23

|
20 Apr 2009 13:59 Re: Zasilacz impulsowy do zastosowań audio 250W - projekt |
|
|
|
Do pierwszego postu dodałem wzór płytki przystosowanej do montażu rdzenia ETD39. Rdzeń ma po 8 pinów - ze strony wtórnej ostatni pin należy usunąć. Transformator będzie trochę wystawał z obszaru płytki, ale myślę że to nie jest duży problem.
Przesunąłem trochę elementy szyny +/-12V, rezystor ograniczający pełźnięcie przeniosłem lekko do góry. Trzeba to uwzględnić przy montażu elementów.
|
|
| Back to top |
|
 |
DjDaniel11 Poziom 21

|
20 Apr 2009 14:30 Re: Zasilacz impulsowy do zastosowań audio 250W - projekt |
|
|
|
Tak z ciekawości, piszesz, że przy ETD-39 można teoretycznie uzyskać 400, a nawet 500W. Jednak jest to moc przetwornicy czy wzmacniacza podpiętego pod niego, i mierzona na obciążeniu? Zawsze mnie uczono, że przetwornica powinna być 1.5x lub nawet 2x mocniejsza od mocy pracującego z nią wzmacniacza, stąd moje zapytanie. Czy wersja na ETD-39 uciągnie HOLTONA 400, bądź podobną konstrukcję ok. 400W/4ohm.
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
20 Apr 2009 14:30 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
Qwet Poziom 23

|
20 Apr 2009 15:27 Re: Zasilacz impulsowy do zastosowań audio 250W - projekt |
|
|
|
Podawana przeze mnie moc jest mocą średnią, którą przetwornica może oddawać w trybie ciągłym.
Wersja 400W uciągnie wzmacniacz klasy A o mocy 20-40W, wzmacniacz klasy B o mocy 250-280W lub wzmacniacz klasy D o mocy 350-360W.
Holtony pracują w klasie B, do tego ze względu na wysoki spadek napięcia na tranzystorach końcowych osiągają niską sprawność. Do przetwornicy 400W można podłączyć holtona 200, ale nie holtona 400. Do tego ostatniego będziesz potrzebował przetwornicy o mocy 600-700W.
Wersja podstawowa o mocy 250W nadaje się do zasilania dwóch kanałów TDA7294 lub innych wzmacniaczy o mocy wyjściowej w okolicach 150W.
Dodano po 17 [minuty]:
Co do mocy 500W z rdzenia ETD39 - musiałbyś podnieść częstotliwość pracy, a wtedy trzeba sprawdzić czy bramki będą odpowiednio przeładowywane. Na pewno trzeba zmniejszyć rezystory bramkowe do 47Ω. Przy 30kHz realna moc do osiągnięcia z rdzenia ETD39 to 400W.
|
|
| Back to top |
|
 |
adamkaktus Poziom 15

|
23 Apr 2009 00:25 Re: Zasilacz impulsowy do zastosowań audio 250W - projekt |
|
|
|
Witam, Projekt opisany bezbłędnie. Mam pytanko odnośnie tranzystorów: czy aby uzyskać moc około 400W-wzmacniacz będzie N-channel około 300W można dać jakieś lepsze tranzystory-czy są takowe które tutaj sie lepiej sprawdzą, a dwa jaki rdzeń w tym wypadku jest potrzebny? Bo rozumiem że ETD 39 nie starczy. Jakie zmiany trzebaby było wprowadzić, aby taki zasilacz działał poprawnie? (układ potrzebny mi jest do zasilania aktywnego odsłuchu scenicznego-ze względu na masę te rozwiązanie byłoby idealne).
Pozdrawiam i dziękuję za odpowiedź na moje męczące pytania, jednocześnie gratulując udanego projektu.
Dodano po 1 [minuty]:
Aha, jeszcze jedna sprawa, może warto byłoby dać częstotliwość na 40kHz(jeśli wchodzimy w audio), jakie zmiany by to pociągnęło za sobą?
|
|
| Back to top |
|
 |
Qwet Poziom 23

|
23 Apr 2009 13:56 Re: Zasilacz impulsowy do zastosowań audio 250W - projekt |
|
|
|
Do uzyskania 400W mocy ciągłej wystarczą IRF840 z trochę większym radiatorem. Na zdjęciach widać jaki zastosowałem radiator - wystarczy on do 250W. Do 400W trzeba dać dwukrotnie większy.
Mocniejsze tranzystory są dużo droższe od popularnych IRF840, można ewentualnie próbować stosować IRFP460, ale w takim przypadku nie gwarantuję że bramki będą poprawnie przeładowywane. Pewnym wyjściem z sytuacji jest zastosowanie tranzystorów IRF740. Mają one lepsze parametry od IRF840, ale również poważną wadę - napięcie przebicia 400V. W normalnych warunkach takie napięcie przebicia jest wystarczające, ale jeśli nastąpi jakieś przepięcie w sieci, przetwornica spłonie. Jest to ryzykowna opcja której nie polecam.
ETD39 powinien starczyć. Gdybyś jeszcze wszystko dokładnie policzył i upchał ciasno drut na karkasie, możesz liczyć nawet na 500W bez podnoszenia częstotliwości. Początkujący mogą sobie z tym nie poradzić, dlatego podałem granicę 400W.
Podnoszenie częstotliwości w celu wyeliminowania zakłóceń pochodzących z przetwornicy nie ma sensu. 30kHz i tak żaden audiofil nie usłyszy, taki sprzęt może najwyżej odstraszać nietoperze :) Odpowiadając na pytanie - podniesienie częstotliwości pracy do 40kHz pociągnie za sobą na pewno zmniejszenie rezystorów bramkowych oraz korektę układu gasikowego, reszta w zasadzie mogłaby zostać. W praktyce może się okazać że na bramkach zaczynają się wzbudzać drobne oscylacje, dlatego potrzebny jest ktoś kto to sprawdzi ;) Z wiadomych powodów nie biorę odpowiedzialności za ewentualne nieprawidłowości w działaniu przy wyższych częstotliwościach, niemniej jednak zachęcam do eksperymentowania ;)
|
|
| Back to top |
|
 |
mckey18 Poziom 6

|
28 Apr 2009 21:50 Re: Zasilacz impulsowy do zastosowań audio 250W - projekt |
|
|
|
Witam, mam pytanie - w jakim programie rysowałeś płytkę ? pozdrawiam
|
|
| Back to top |
|
 |
lechoo Poziom 24

|
28 Apr 2009 22:09 Re: Zasilacz impulsowy do zastosowań audio 250W - projekt |
|
|
|
| Qwet wrote: |
| Pewnym wyjściem z sytuacji jest zastosowanie tranzystorów IRF740. Mają one lepsze parametry od IRF840, ale również poważną wadę - napięcie przebicia 400V. W normalnych warunkach takie napięcie przebicia jest wystarczające, ale jeśli nastąpi jakieś przepięcie w sieci, przetwornica spłonie. |
Jesteś pesymistą... Już około 2 lata użytkuję statecznik do świetlówek 2x40W zrobiony na IR2153 i dwóch IRF740 (bez radiatorów), i nic nie spłonęło, a pracuje on po 8-9h dziennie :)
A tak wogóle - przebicie kanału dren-źródło nie jest zjawiskiem nieodwracalnie niszczącym tranzystor, oczywiście pod warunkiem nie przekroczenia dopuszczalnej mocy strat.
|
|
| Back to top |
|
 |
-RoMan- Poziom 25

|
29 Apr 2009 23:03 Re: Zasilacz impulsowy do zastosowań audio 250W - projekt |
|
|
|
-> Qwet
Mógłbyś dostosować rysunek płytki do standardowego, pionowego karkasu ETD34 2*7 pin? Odpowiednia strona z katalogu Weissera: http://www.weisser.de/fileadmin/user_upload/datenblaetter/katalogseiten_engl/227.pdf
Poziomy karkas ETD34 ma co prawda rozstaw pinów niewiele większy (niecałe 3 mm) ale potrzebuje znacznie więcej miejsca od strony elementów :( Na szczęście nie ma problemu ze zdobyciem pionowych w tym rozmiarze :)
|
|
| Back to top |
|
 |
Qwet Poziom 23

|
01 May 2009 13:55 Re: Zasilacz impulsowy do zastosowań audio 250W - projekt |
|
|
|
-> lechoo
Minimalna odległość między ścieżkami w których występuje żywa sieć 230Vac to 3mm, mimo że jest to napięcie przebicia ponad 3kV. Diody prostujące napięcie sieciowe muszą być na 1kV, a już na pewno na 800V. Tam występuje napięcie niby tylko 300V, ale sam fakt podłączenia do sieci energetycznej wymaga napięć przebicia znacznie wyższych. Jeśli chodzi o tranzystory mocy w przetwornicy półmostkowej, w profesjonalnych projektach stosuje się tranzystory na napięcie przebicia przynajmniej 500V. Tranzystory IRF740 na styk powinny dać radę, ale taki zasilacz od pożaru dzieli tylko kilkadziesiąt woltów - w skali napięć sieciowych to nie jest bezpieczna odległość...
-> -RoMan-
Widzę właśnie że w twojej ofercie pojawił się nowy typ karkasu :)
Pionowy karkas do rdzenia ETD34 ma o 100 mils mniejszą odległość między rzędami pinów, ale to w niczym nie przeszkadza - trzeba po prostu w odpowiednim miejscu wywiercić dziurki pinów uzwojenia pierwotnego ;) Ale na twoją prośbę wykonałem wzór płytki z odpowiednimi otworami. Dodałem ją do pierwszego postu żeby wszystko było w jednym miejscu ;)
|
|
| Back to top |
|
 |
-RoMan- Poziom 25

|
01 May 2009 14:05 Re: Zasilacz impulsowy do zastosowań audio 250W - projekt |
|
|
|
| Qwet wrote: |
| Widzę właśnie że w twojej ofercie pojawił się nowy typ karkasu :) Pionowy karkas do rdzenia ETD34 ma o 100 mils mniejszą odległość między rzędami pinów, ale to w niczym nie przeszkadza - trzeba po prostu w odpowiednim miejscu wywiercić dziurki pinów uzwojenia pierwotnego ;) Ale na twoją prośbę wykonałem wzór płytki z odpowiednimi otworami. Dodałem ją do pierwszego postu żeby wszystko było w jednym miejscu ;) |
Trzeba się dostosowywać do rynku ;) Dzięki za poprawkę.
Dodano po 6 [minuty]:
Oglądałem rysunki płytek i nie mogłem znaleźć transformatora. Dopiero po chwili doszedłem, że po stronie pierwotnej wyciąłeś zbędne piny :)
Poziomy ETD34 też możesz zrobić - może będą chętni. Za jakieś dwa tygodnie ponoć mają dotrzeć pionowe ETD39.
|
|
| Back to top |
|
 |
Qwet Poziom 23

|
01 May 2009 16:31 Re: Zasilacz impulsowy do zastosowań audio 250W - projekt |
|
|
|
Do poziomego ETD34 będą pasowały otwory zwykłego wzoru dla rozstawu pinów 5mm, nie trzeba nic przerabiać. Karkas może tylko kolidować z innymi wyższymi elementami na płytce, zwłaszcza diody D22-D25 i C13 są blisko.
Do pionowego ETD39 będzie pasowała płytka od zwykłego ETD39, ale trzeba odpowiednio wywiercić otwory po stronie pierwotnej.
|
|
| Back to top |
|
 |
lechoo Poziom 24

|
01 May 2009 17:44 Re: Zasilacz impulsowy do zastosowań audio 250W - projekt |
|
|
|
@Qwet
Aż tak duże przepięcia w sieci energetycznej się nie zdarzają, chwilowe udary napięciowe trwają pojedyncze mikrosekundy i skutecznie stłumi je filtr wejściowy. Najgorsze co się może zdarzyć to podanie napięcia międzyfazowego (w wyniku awarii, np. upalenia "zera") albo pobliskie wyładowanie atmosferyczne w linię energetyczną, ale tego nie przeżyje żaden zasilacz impulsowy, nawet zabezpieczony transilami i warystorami - gdyż element zabezpieczający też ulegnie spaleniu.
Zauważ, że producenci zasilaczy PC przez wiele lat stosowali w półmostku tranzystory o napięciu Uce0=400V, np. MJE13007, 2SC4106, i nie psuły się aż tak często jak Ty sugerujesz.
Normy mówiące o odstępach izolacyjnych między stroną pierwotną i wtórną zasilacza dotyczą bezpieczeństwa użytkowania - z upływem czasu na płytkach zbiera się kurz, który w połączeniu z wilgocią może przyczynić się do przebicia i porażenia. Nie należy tego mieszać i mylić z wytrzymałością napięciową półprzewodników. Idąc Twoim tokiem myślenia np. najczęściej spotykane mostki prostownicze na napięcie 600V do niczego się nie nadają...
|
|
| Back to top |
|
 |
Qwet Poziom 23

|
01 May 2009 21:01 Re: Zasilacz impulsowy do zastosowań audio 250W - projekt |
|
|
|
Ja mówiłem o minimalnych odstępach między fazą a zerem po stronie pierwotnej - tam musi być zachowane 3mm. Co do tranzystorów w zasilaczach ATX to mają one większe napięcia przebicia, ponieważ napięcie Vbe w czasie martwym jest ujemne.
Jeśli będziesz chciał, będziesz stosował tranzystory na 400V, ja nie mogę ci tego zabronić. Ale ja dla pewności i spokojnego snu będę stosował IRF840, tak jak reszta porządnych konstruktorów zasilaczy impulsowych ;)
Poza tym robi się trochę OT, !
|
|
| Back to top |
|
 |
DjDaniel11 Poziom 21

|
09 May 2009 21:46 Re: Zasilacz impulsowy do zastosowań audio 250W - projekt |
|
|
|
Qwet, mam takie pytanko, wspominałeś o tym, że bierzesz się za przetwornicę ok. 1kW. Kiedy możemy się spodziewać projektu na forum ?
PS: Fajnie by było, gdyby ów przetwornica mogła osiągnąć ok. 1.3kW (2 Holtony 400).
Ostatnimi czasy stały się bardzo modne holtony. Jednak największym problemem z nimi jest duży koszt transformatora. Według mnie to by była dożo lepsza zachęta do wykonywania prac DIY (akustyka) niż jakiś pendrive.
Ta przetwornica nie mogłaby być dopuszczona do aktualnego konkursu, ponieważ jestem pewny, iż by zgniotła konkurencję. (przynajmniej na razie) :) To moje skromne zdanie.
|
|
| Back to top |
|
 |
Qwet Poziom 23

|
10 May 2009 19:49 Re: Zasilacz impulsowy do zastosowań audio 250W - projekt |
|
|
|
Raczej do końca miesiąca nie będę miał czasu się za to zabrać :( Mam za dużo pracy, za dużo zaległości i kolokwiów w najbliższym czasie... Ale latem już zabieram się ostro za budowę ;)
Przetwornica będzie służyła do zasilania dwóch zmodyfikowanych holtonów 400. Modyfikacja będzie polegała na podłączeniu dodatkowego zasilania stopnia sterującego, wyższego od zasilania stopnia mocy o +/-5..10V. Dodatkowe napięcia 5..10V izolowane galwanicznie będzie generowała przetwornica. Będą one podłączane przed rezystorami ograniczającymi prąd zasilania stopnia sterującego w oryginalnym holtonie 400. Dzięki temu możliwe będzie zwiększenie sprawności holtona 400 i osiągnięcie mocy ponad 500W. Przetwornica docelowo ma osiągać 1,5kW, nie ma posiadać stabilizacji napięcia ani PFC, za to musi pracować w trybie prądowym na sterowniku UC3846. Będzie to pełen mostek na czterech tranzystorach IRFP460. Transformator na rdzeniu ETD59 lub podobnym.
Projekt przetwornicy 1,5kW będzie dla mnie bardzo dużym wyzwaniem. Na jego wykonanie przeznaczam sobie całe studenckie wakacje :)
Oczywiście sporządzę dokumentację, ale przetwornica będzie do wykonania tylko przez zaawansowanych elektroników...
|
|
| Back to top |
|
 |
lechoo Poziom 24

|
10 May 2009 21:37 Re: Zasilacz impulsowy do zastosowań audio 250W - projekt |
|
|
|
Bez stabilizacji napięcia to żadne wyzwanie... sterownik prosty jak w spawarce.
Wystarczająco dobrą stabilizację napięcia zapewniłby konwerter PFC, który przy takiej mocy nie jest już łatwy do opanowania.
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
10 May 2009 21:37 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
-RoMan- Poziom 25

|
10 May 2009 22:08 Re: Zasilacz impulsowy do zastosowań audio 250W - projekt |
|
|
|
W zasilaczach do sprzętu audio nie jest wymagany PFC, na szczęście.
|
|
| Back to top |
|
 |
Qwet Poziom 23

|
11 May 2009 13:19 Re: Zasilacz impulsowy do zastosowań audio 250W - projekt |
|
|
|
-> lechoo
Masz duże doświadczenie w budowaniu zasilaczy impulsowych i na pewno tobie nie sprawiłoby to żadnego problemu. Dla mnie jednak będzie to spore wyzwanie, ponieważ będzie to mój pierwszy tak mocny zasilacz.
I nie chodzi mi o to, żeby zrobić coś co ruszy, bo to akurat nie jest problem. Ja chcę zrobić coś co będzie całkowicie bezpieczne i niezawodne, a żeby to osiągnąć trzeba się nieźle natrudzić. Sprzęt będzie używany przez różnych ludzi, więc musi być głupoodporny (zwarcia kanałów wzmacniacza). Uszkodzenie wzmacniacza to koniec imprezy, ci którzy wyporzyczyli wzmacniacz nie będą zadowoleni. W związku z tym przetwornica musi bez zadyszki wyrabiać 1,5kW mocy.
Ponieważ przedstawię projekt z dokumentacją na forum, musi być również powtarzalny. Ludzie będą stosować różne elementy, więc projekt powinien być w miarę uniwersalny - podobnie jak ten z pierwszego postu. Stabilizacji nie stosuję, bo ona znacznie skomplikuje układ, a nie jest do niczego potrzebna. Holtony mają szeroki zakres napięcia zasilającego, zwłaszcza po zastosowaniu tranzystorów na trochę wyższe napięcie w stopniu sterującym.
PFC po prostu nie ma być. Nie chcę go stosować w tej przetwornicy, ponieważ wiązałoby się to ze znacznym skomplikowaniem całej konstrukcji i zwiększeniem jej zawodności. Tym bardziej nie ma to sensu, że firmowe wzmacniacze zasilane impulsowo również nie mają PFC - dlaczego więc ja mam je stosować?
|
|
| Back to top |
|
 |
-RoMan- Poziom 25

|
11 May 2009 13:41 Re: Zasilacz impulsowy do zastosowań audio 250W - projekt |
|
|
|
Sprawa dość podstawowa - jakakolwiek regulacja w zasilaczu wielonapięciowym o nierównomiernym i (szybko)zmiennym obciążeniu może doprowadzać do chwilowego wyłączania się przetwornicy i zaników niektórych napięć. Trzeba być piekielnie ostrożnym i pamiętać o tym przy konstrukcji wzmacniacza - przy przeciążeniu może się zdarzyć, że któreś z napięć zaniknie szybciej od innych i układ musi być na to odporny.
|
|
| Back to top |
|
 |