| Author |
Qwet Poziom 23

|
30 Jun 2009 18:45 Re: Zasilacz impulsowy do zastosowań audio 250W - projekt |
|
|
|
Skoro jesteś zdolny popełniać takie błędy jak wlutowanie rezystora o 4 rzędy wielkości różnej rezystancji, to bardzo prawdopodobne że przetwornica nie działa właśnie z powodu błędnej wartości któregoś elementu. W takiej sytuacji nie da się wykryć wady bez oscyloskopu :(
Pisząc, że do uruchomienia przetwornicy nie jest potrzebny oscyloskop zakładałem, że montaż niewłaściwych elementów w ogóle nie wchodzi w grę. A jednak... :(
|
|
| Back to top |
|
 |
markovip Poziom 22

Joined: 27 Mar 2007 Posts: 1845 Location: Valencia, Hiszpania
|
01 Jul 2009 04:34 Re: Zasilacz impulsowy do zastosowań audio 250W - projekt |
|
|
|
Przetwornica kolegi Qwet w moim przypadku, zadziałała za pierwszym razem bez żadnych problemów. Jeżeli z tak obszernym opisem i wytłumaczeniem komuś to nie zadziała, to znaczy, że nie bladego pojęcia o elektronice. Może już nie długo, pojawi się tu ta przetwornica w moim wykonaniu i kto wie, może nawet we wzmiacniaczu 7.1 ze źródłem dźwięku przez TOSLINK.
Qwet, jeszcze raz gratuluję ;)
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
01 Jul 2009 04:34 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
benshee Poziom 4

|
12 Jul 2009 11:49 Re: Zasilacz impulsowy do zastosowań audio 250W - projekt |
|
|
|
Witam,
jeśli mogę się wtrącić, to kondensator blokujący C10 JEST wymagany jeśli sterownik nie pracuje w trybie prądowym. Bez niego tego typu przetwornica może (nie musi, ale kiedyś zacznie:D) przemieszczać się z pętlą pracy transformatora prowadząc do tak zwanego schodkowego nasycenia.
Co do braku stabilizacji napięcia ±35V się nie wypowiem, kwestia gustu.
Ale napięcia pomocnicze ±12V to już porażka że nie mają stabilizacji. Kondensatory na tym wyjściu też troszkę ryzykowne na 16V.
Zastanawiam się też, czy szanowny autor projektu sprawdził, jaką ma indukcję rozproszenia rdzenia. Chyba że tylko ja widzę szansę na rezonans LLC.
Może pójść dalej i "pomóc" pracować przetwornicy w trybie quasi rezonansowym? Przy zasilaniu z sieci to nie jest duży problem dobrać kondensator blokujący.
Dopracowanie reszty układu naprawdę nieźle zrobione, pochwalić:)
Mam nadzieję że nie zanudziłem.
Pozdrawiam:)
|
|
| Back to top |
|
 |
lechoo Poziom 24

|
12 Jul 2009 12:12 Re: Zasilacz impulsowy do zastosowań audio 250W - projekt |
|
|
|
Przy tej mocy i częstotliwości nie ma sensu budowa przetwornicy quasi-rezonansowej, a kontrolerów do tego typu zasilaczy jest jak na lekarstwo. Co prawda w Farnell'u jest dostępny UC3875, ale za jaką cenę...
Przy dużych mocach/częstotliwościach, gdzie straty na przełączaniu kluczy odgrywają dużą rolę, można się jak najbardziej zastanowić nad takim rozwiązaniem.
|
|
| Back to top |
|
 |
benshee Poziom 4

|
12 Jul 2009 12:43 Re: Zasilacz impulsowy do zastosowań audio 250W - projekt |
|
|
|
lechoo:
właśnie chodzi mi o drobne oszustwo, sterownik nie musi być qusi rezonansowy. Nawijamy trafo, mierzymy indukcję rozproszenia, dobieramy kondensator tak żeby częstotliwość rezonsowa była delikatnie powyżej częstotliwości pracy. Skoro i tak mamy stały współczynnik wypełnienia, stałą częstotliwość, to jedyne co zmieniamy to wartość jednego elementu. Dodatkowo daje to nam możliwość spokojnie wejść wyżej z częstotliwością, zmniejszenie komponentów. Dzięki temu też nie musimy stosować kondensatorów tak wysokiej jakości.
Zmniejsza się też liczba harmonicznych generowanych ze względu na miękkie przełączanie, zwiększa sprawność ze względu na eliminację gasików (dobry i 1%). Użycie do tego sterownika półmostkowego powoduje uproszczenie konstrukcji, zmniejszenie problemów z jej odpalaniem.
I można więcej mocy przerzucić ze względu na częstotliwość pracy.
Wszystko przy pomocy małego oszustwa:)
Pozdrawiam.
|
|
| Back to top |
|
 |
lechoo Poziom 24

|
12 Jul 2009 13:34 Re: Zasilacz impulsowy do zastosowań audio 250W - projekt |
|
|
|
Zgadza się, ale gdy będziemy chcieli stabilizować napięcie wyjściowe to sprawa mocno się komplikuje, a tu bez kontrolera phase-shifted ani rusz...
|
|
| Back to top |
|
 |
Qwet Poziom 23

|
12 Jul 2009 15:07 Re: Zasilacz impulsowy do zastosowań audio 250W - projekt |
|
|
|
Ale gdybym doprowadzał do rezonansu zestrajając C10 z indukcyjnością rozproszenia, to mógłbym napisać że zasilacz jest do wykonania przez mniej zaawansowanych elektroników bez używania oscyloskopu? Chyba nie...
Przetwornica ma być prosta, łatwa w wykonaniu i pracować na każdym transformatorze i każdej indukcyjności rozproszenia tak samo. A wykonywanie przetwornicy oszukańczo-rezonansowej w warunkach domowych jest trudne :)
|
|
| Back to top |
|
 |
omicronNs Poziom 18

|
24 Jul 2009 12:41 Re: Zasilacz impulsowy do zastosowań audio 250W - projekt |
|
|
|
Jeśli mogę zapytać czy strasznie zgrzeszę wykorzystując rdzeń ze szczeliną powietrzną 0,8mm i czym to poskutkuje ew.
|
|
| Back to top |
|
 |
Qwet Poziom 23

|
26 Jul 2009 21:18 Re: Zasilacz impulsowy do zastosowań audio 250W - projekt |
|
|
|
Przy tak dużej szczelinie będziesz miał bardzo duże prądy magnesowania/rozmagnesowania rdzenia, a w związku z tym mosfety będą się grzały bez obciążenia, wzrośnie prąd spoczynkowy pobierany przez przetwornicę, a spadki napięcia wyjściowego pod obciążeniem będą tak duże, że będzie niemożliwe osiągnięcie nawet mocy znamionowej przetwornicy. Nie będziesz potrzebował nawet zabezpieczenia przeciwzwarciowego, bo okaleczone szczeliną sprzężenie magnetyczne między uzwojeniami będzie naturalnym ogranicznikiem prądu ;)
|
|
| Back to top |
|
 |
omicronNs Poziom 18

|
27 Jul 2009 22:24 Re: Zasilacz impulsowy do zastosowań audio 250W - projekt |
|
|
|
Dzięki za odpowiedź, mam jeszcze jedno pytanie. W pierwszym poście napisałeś:
| Quote: |
Po ukończeniu montażu i sprawdzeniu płytki na okoliczność występowania zimnych lutów, należy ustawić potencjometr PR1 w skrajnym lewym położeniu i podłączyć napięcie sieciowe do złącza 230Vac INPUT. Na kondensatorze C1 powinno się pojawić napięcie 18V. Jeśli napięcie zatrzymuje się na około 14V, oznacza to kłopot z wysterowaniem transformatora sterującego lub tranzystorów mocy, czyli zwarcie w torze izolująco-sterującym.
|
Co oznacza zwarcie w torze izolująco-sterującym? Bo właśnie mam taki problem.
Zmierzyłem miernikiem napięcia na trafie sterującym i na wszystkich uzwojeniach wynoszą ok 6,3v
Aha no i jeszcze wszystkie pomiary wykonywałem przy wylutowanych mosfetach.
|
|
| Back to top |
|
 |
Qwet Poziom 23

|
28 Jul 2009 19:19 Re: Zasilacz impulsowy do zastosowań audio 250W - projekt |
|
|
|
Zwarcie w torze izolująco-sterującym powoduje przepływ prądów zwarciowych gdy tranzystory Q2 i Q4 są otwierane. To powoduje spadek napięcia zasilającego do momentu gdy zaczyna działać zabezpieczenie podnapięciowe, czyli właśnie 14V.
Odłącz od układu diody D18 i D20. Jeśli napięcie wzrośnie do 18V to winne są elementy bezpośrednio sterujące mosfetami. Gdyby problem nadal występował, wyjmij transformator T2. Jeśli po wyjęciu T2 napięcie wzrośnie do 18V, oznacza to że na transformatorze T2 jest zwarcie, albo uzwojenia pierwotne zostały odwrotnie połączone.
Zrób to co napisałem i powiedz co się dzieje.
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
28 Jul 2009 19:19 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
omicronNs Poziom 18

|
29 Jul 2009 14:49 Re: Zasilacz impulsowy do zastosowań audio 250W - projekt |
|
|
|
Nic się nie spali jak odepnę te diody?? Bo nie chce stracić kolejnych mosfetów. Ponadto czy przetwornica będzie działać z tymi 14V bo jestem niegrzeczny i podłączyłem mimo wszystko i wygląda że działa :D aczkolwiek niepokoi mnie trochę to napięcie...
//edit:
Odłączenie diód nic nie zmienia.
Bez trafa T2 napięcie wzrosło do prawie 20V Czyżby drut miał za duży przekrój?? Ma on ok 0,2-0,3mm. A jeśli chodzi o zamianę wyprowadzeń to masz na myśli skrajne wyprowadzenia pierwotnego czy to że nawinąłem jedną połówkę w drugą stronę w stosunku do pierwszej??
Kolejna para mosów się spaliła... a razem z nią 4xby255i kilka bezpieczników...
Mam już nowe tranzystory ale nie mam zamiaru ich wlutowywać dopuki sterowanie nie bedzie ok.
Przepiąłem skrajne odczepy uzwojenia pierwotnego jeśli o to chodziło i nie pomogło. Mało tego przewinąłem transformator sterujący nowym drutem(ten sam przekrój) napięcia na T2 wsrosły do ok 8V ale do sterownika dalej idzie nie cale 15V.
|
|
| Back to top |
|
 |
Qwet Poziom 23

|
29 Jul 2009 22:00 Re: Zasilacz impulsowy do zastosowań audio 250W - projekt |
|
|
|
Po co podłączasz przetwornicę bezpośrednio do sieci? Nie masz w domu żarówki 230V 60W ?? :|
Problem najprawdopodobniej tkwi w T2. Czy rdzeń transformatora sterującego nie jest pęknięty? Czy nie ma szczeliny? Skąd wziąłeś rdzeń na transformator sterujący? Grubość drutu nie ma żadnego znaczenia, za to ilość zwojów jest kluczowa. Czy na pewno dobrze obliczyłeś ilość zwojów na T2 ?
Sprawdź czy C20 i C24 dałeś po 470nF. Gdybyś dał za małe, byłyby właśnie takie objawy.
Przetwornicę uruchamiaj przez żarówkę i nie wsadzaj diód D18 i D20 do układu dopóki sterownik nie będzie miał 18V na C1. Nawiń transformator sterujący na innym rdzeniu bez szczeliny.
A tak w ogóle, czym mierzysz napięcie na uzwojeniach wtórnych T2 ? Mam nadzieję że nie miernikiem uniwersalnym na opcji VAC...
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
29 Jul 2009 22:00 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
omicronNs Poziom 18

|
29 Jul 2009 22:25 Re: Zasilacz impulsowy do zastosowań audio 250W - projekt |
|
|
|
Rdzeń na T2 mam z atx-a i nie jest pęknięty. Kolumna środkowa ma wymiary 5x4mm co daje 0,2cm^2 8/0,2=40 tyle też zwojów nawinąłem.
470n raczej są dobre, nowe kupione, pisze na nich ".47 250 mkt" ale czy dioda zenera nie powinna ustabilizować tego napięcia bo bez t2 jest niecałe 20v a ona jest na 18.
Napięcie na t2 mierzyłem miernikiem ale nie spodziewałem się oczywiście jakiś rzetelnych odczytów to tylko z czystej ciekawości czy jest tam jakieś napięcie :D
//edit:
Po wymianie rdzenia t2 jest 18V. Ale stary wygląda na dobry nie wiem o co chodzi... Mniejsza o to. Przy uruchamianiu przetwornicy bez L5 żarówka 60w cały czas troszkę się żarzy. Ale na wyjściu pojawia się 3V z hakiem po podłączeniu zasilacza.
|
|
| Back to top |
|
 |
Qwet Poziom 23

|
30 Jul 2009 14:36 Re: Zasilacz impulsowy do zastosowań audio 250W - projekt |
|
|
|
Te 20V to tylko niedoskonałość diody zenera, bez obciążenia transformatorem T2 ona musi pobierać większy prąd, więc napięcie jest trochę większe.
Żarówka się żarzy, bo płynie przez nią kilkadziesiąt miliamperów.
Napięcie na C1 wynosi 18V, więc tym razem przetwornica pracuje prawidłowo. Jednak mimo to radzę ci wymienić wszystkie elementy na uzwojeniach wtórnych T2, te przy mosfetach. Mogły ulec częściowemu uszkodzeniu w momencie palenia mosfetów.
|
|
| Back to top |
|
 |
omicronNs Poziom 18

|
30 Jul 2009 19:28 Re: Zasilacz impulsowy do zastosowań audio 250W - projekt |
|
|
|
Mam teraz inny problem. Przetwornica po uruchomieniu zaczęła piszczeć a raczej jakby skwierczeć. Gdzie może leżeć przyczyna??
//edit: wymieniłem c10 na 0,22uF i nie skwierczy ale mosfety przestały się grzać. Tak jakby nie pracowały... zobaczymy. Kupię innego 1uF wstawię i napiszę co się dzieje.
|
|
| Back to top |
|
 |
Qwet Poziom 23

|
31 Jul 2009 11:49 Re: Zasilacz impulsowy do zastosowań audio 250W - projekt |
|
|
|
Gdybyś miał oscyloskop, mógłbyś sprawdzić zmiany wypełnienia na bramkach mosfetów i na przykład pulsacje napięcia na C1.
Przetwornice mają to do siebie, że jeśli się je prawidłowo zmontuje to ruszają bez żadnych problemów, ale w razie jakichś kłopotów bez oscyloskopu ani rusz :(
|
|
| Back to top |
|
 |
Rabbbit Poziom 14

Joined: 22 Feb 2009 Posts: 185 Location: Ostrowiec Świętokrzyski
|
03 Aug 2009 13:39 Re: Zasilacz impulsowy do zastosowań audio 250W - projekt |
|
|
|
| polprzewodnikowy wrote: |
Witam, składam twoją przetwornicę Qwet i mam jeden problem. Nie wiem czy mogę zastosować elementy podane na zdjęciach. Pozdrawiam, Mateusz.
Trafa główne i pomocnicze.

Filtr wejściowy 220V -
Reszta elementów -
Z góry dziękuję. |
| Qwet wrote: |
- VER35-HB-2 - będzie dobry na trafo główne,
- VEL16-DV.. - nada się na trafo sterujące,
- LS UU10.5 - nie nada się do niczego, podejrzewam że to jakiś filtr EMI,
- VEE25-10 - możesz śmiało użyć w filtrze wejściowym.
Na przekładnik prądowy można wykorzystywać takie same typy rdzeni jak na trafa sterujące. Musisz znaleźć jeszcze jeden zasilacz ATX i wyciągnąć z niego jeden z małych transformatorków, albo kupić w tme.pl malutki TN13 na przekładnik prądowy ;) |
Mam pytanie do autora tematu, ponieważ rozebrałem już parę sztuk ATXów, ale nie ma w żadnym takiego trafa jak kolega podał więc moje pytanie: Jakie inne trafo mogę zastosować, żeby nie przewijać? Mam troszkę tych traf, ale żadne nie ma takiego oznaczenia jak kolega wyżej napisał.
|
|
| Back to top |
|
 |
Qwet Poziom 23

|
03 Aug 2009 17:05 Re: Zasilacz impulsowy do zastosowań audio 250W - projekt |
|
|
|
| Rabbbit wrote: |
| Jakie inne trafo mogę zastosować, żeby nie przewijać? |
Każde trafo które nie ma szczeliny powietrznej między połówkami rdzenia. Jeśli nie chcesz rozbierać transformatora, to czy nie ma szczeliny możesz poznać po liczbie tranzystorów mocy w zasilaczu. Jeśli jest tylko jeden tranzystor, to najprawdopodobniej jest szczelina, a jeśli są dwa tranzystory, to szczeliny nie ma ;) Najlepiej porób zdjęcia zasilacza i pokaż je, powiem ci czy transformator jest odpowiedni ;)
Te symbole na taśmie są nieistotne, i tak tylko producent wie co one oznaczają :)
Jeśli dobrze podłączysz uzwojenia wtórne transformatora, możesz uzyskać napięcie wyjściowe luzem około +/-27V. Niestety transformatory z ATX są nawijane niedokładnie, więc napięcie pod obciążeniem będzie mocno spadało, nawet poniżej +/-20V.
|
|
| Back to top |
|
 |
Rabbbit Poziom 14

|
03 Aug 2009 17:18 Re: Zasilacz impulsowy do zastosowań audio 250W - projekt |
|
|
|
Jestem tego świadomy, że napięcia mogą znacznie spaść, ale szczerze to nie jestem za dobry w przewijaniu transformatorów :) jeden raz mi się udało dobrze, ale i tak w końcowym efekcie nie wyszło wszystko tak jak chciałem.
|
|
| Back to top |
|
 |
Qwet Poziom 23

|
03 Aug 2009 17:23 Re: Zasilacz impulsowy do zastosowań audio 250W - projekt |
|
|
|
Wszystko napisałem w pierwszym poście. Przewijanie transformatora wbrew pozorom nie jest takie trudne ;)
Jaką końcówkę mocy chcesz zasilać?
|
|
| Back to top |
|
 |
Rabbbit Poziom 14

|
03 Aug 2009 21:13 Re: Zasilacz impulsowy do zastosowań audio 250W - projekt |
|
|
|
Planuje Holton 200 choć wiem, że troszkę za mało to będzie lecz i tak to ma być do pokoju, ponieważ nic lepszego aktualnie nie posiadam do słuchania muzyki więc musi mi wystarczyć :)
|
|
| Back to top |
|
 |
Qwet Poziom 23

|
03 Aug 2009 21:46 Re: Zasilacz impulsowy do zastosowań audio 250W - projekt |
|
|
|
Moc 350W jest do osiągnięcia, ale może to wiązać się z pewnymi problemami. Trzeba zadbać o odpowiednie chłodzenie mosfetów, dać 8 sztuk diód BY500, użyć odpowiedniego rdzenia na transformator - ETD39, choć tak naprawdę starczyłby dobrze nawinięty ETD34 ;)
Jeśli nie czujesz się na siłach, polecam wzmacniacz AVT2762 na dwóch IRFP240 i ustawić napięcie wyjściowe przetwornicy na +/-45..50V. Będziesz miał wtedy około 150W/4Ω ;) Wzmacniacz AVT2762 ma większą sprawność od holtona 200, więc przetwornica 250W mocy na pewno wystarczy ;)
|
|
| Back to top |
|
 |
lorak17 Poziom 14

|
12 Aug 2009 16:47 Re: Zasilacz impulsowy do zastosowań audio 250W - projekt |
|
|
|
Do tematu mogę dodać:
Rozklejenia rdzenia można dokonać stacją hotair, poprzez podgrzewanie ferrytu, kierując tylko na niego strumień gorącego powietrza. U mnie taki sposób zadziałał bezproblemowo.
Natomiast mam pytanie:
Co dzieje się z pękniętym rdzeniem? Czemu nie można go użyć?
Mam taki i chciałbym go użyć jako przekładnik (nie w roli głównego elementu). Czy sklejenie "kropelką" nie wystarczy do przywrócenia go do stanu używalności? Przecież rdzeń tak czy tak trzeba skleić.
|
|
| Back to top |
|
 |
Qwet Poziom 23

|
13 Aug 2009 12:10 Re: Zasilacz impulsowy do zastosowań audio 250W - projekt |
|
|
|
Rzadko kto ma w domu stację hotair, dlatego zaproponowałem garnek z wodą który ma każdy :)
Można próbować sklejać rdzeń, ale miejsce sklejenia będzie szczeliną powietrzną w obwodzie magnetycznym. Szczelina nawet szerokości kilkudziesięciu mikrometrów poważnie szkodzi, bo zmniejsza indukcyjność uzwojeń i znacznie pogarsza sprzężenie magnetyczne między nimi. W przypadku transformatora mocy wraz ze wzrostem szerokości szczeliny drastycznie rosną spadki napięcia wyjściowego przetwornicy i prąd pobierany przez nią bez obciążenia. W przypadku przekładnika prądowego im większa jest szczelina tym prąd który wyczuwa sterownik bardziej różni się od rzeczywistego i tym samym zmienia się sposób reakcji na przeciążenie. Co ciekawe akurat sprawdzałem przekładnik prądowy na pękniętym rdzeniu :) I w sumie przetwornica nieźle reagowała na zwarcie, prawie tak samo jak na rdzeniu bez szczeliny ;)
|
|
| Back to top |
|
 |
lorak17 Poziom 14

|
14 Aug 2009 14:11 Re: Zasilacz impulsowy do zastosowań audio 250W - projekt |
|
|
|
Jestem w trackie budowy tego cuda:) do tej pory używałem tylko transformatorów we wzmacniaczach, ciekawe czy uda mi się przetwornicę uruchomić.
Płytka wyszła całkiem znośnie, warstwa opisów została źle spasowana, ze względu na moje przekształcenia (oryginał w pdf był w złej skali).
Jeśli można prosić autora o zamieszczenie projektu płytki w formacie eagle-a lub protela, ułatwiło by to trochę sprawę:)
|
|
| Back to top |
|
 |
Qwet Poziom 23

|
16 Aug 2009 14:38 Re: Zasilacz impulsowy do zastosowań audio 250W - projekt |
|
|
|
Skalę ostatnio poprawiałem, wstawiłem do pierwszego postu wzory z dobrą skalą. Zauważyłem, że foxit reader lubi automatycznie ustawiać skalę drukowania inną niż 100%. Nie wiem dlaczego tak jest, trzeba po prostu tego pilnować.
Płytka wyszła ci wyśmienicie ;) Nie wiedziałem że ktoś będzie jeszcze drukował schemat montażowy na płytce. Powiem ci że mimo wszystkich niedokładności jestem pod wrażeniem ;)
Postępuj zgodnie z instrukcją uruchamiania. No i nie próbuj czasem wpinać zasilacza do sieci bez żarówki tak jak elvis1990, bo może się to różnie skończyć :) Podłączaj przetwornicę bezpośrednio do gniazdka dopiero wtedy, gdy masz 100% pewności że pracuje prawidłowo uruchamiana przez żarówkę ;)
|
|
| Back to top |
|
 |
joy_pl Poziom 23

|
26 Aug 2009 08:56 Re: Zasilacz impulsowy do zastosowań audio 250W - projekt |
|
|
|
Na słuszny wniosek użytkowników temat przenoszę, jeśli autorowi by to nie odpowiadało proszę o PW.
|
|
| Back to top |
|
 |
.krzychos7 Poziom 8

|
01 Sep 2009 18:31 Re: Zasilacz impulsowy do zastosowań audio 250W - projekt |
|
|
|
Planuje zrobić zasilacz według tego projektu lecz potrzebuje większej mocy. Wzmacniacz który chcę zrobić będzie miał po 200W na kanał.
Chciałem zapytać co lepiej zrobić, czy modyfikować ten zasilacz tak by miał większą moc czy może wykorzystać dwa takie zasilaczy po jednym na każdy kanał?
Co według Was było by lepszym rozwiązaniem?
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
01 Sep 2009 18:31 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
Markos85 Poziom 15

|
01 Sep 2009 19:30 Re: Zasilacz impulsowy do zastosowań audio 250W - projekt |
|
|
|
mimo, że po modyfikacjach zasilacz prawdopodobnie podołałby wyzwaniu, perspektywa zrobienia dwóch oddzielnych monobloków wydaję się po prostu fajniejsza ;)
|
|
| Back to top |
|
 |