FAQ | Points | Add... | Recent posts | Search | Register | Log in

SILNIK KROKOWY Z 8-ma wyprowadzeniami

Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Beginner Science -> SILNIK KROKOWY Z 8-ma wyprowadzeniami
Author
Poziom 3
Poziom 3

Post#1 Post from the author of the topic 29 Apr 2004 11:18   

Witam wszystkich!
Mam problem ze znalezieniem informacji o silnikach krokowych z 8-ma wyprowadzeniami. Dostałem jej od kolegi kolegi kolegi,podobno były wykorzystywane do pomp do dializy (stąd duża dokładność).Chciałem podłączyć gdziekolwiek taki silnik i sprawdzić czy działa, ale nie wiem niestety "jak się to je" i jak to zrobić nie ryzykując spalenia go. Z góry dziękuję za wszelkie info w tej sprawie.
Back to top

Google

Google Adsense

Post# Post from the author of the topic 29 Apr 2004 11:18   

Back to top

drednot
Poziom 14
Poziom 14

Post#2 29 Apr 2004 13:40   

Re: SILNIK KROKOWY Z 8-ma wyprowadzeniami

oo ja tez poprosilbym o jakies info tylko do silniczka z 4 wyprowadzeniami :o (nigdzie nic o tym nie ma :/ )
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 29 Apr 2004 13:40   

Back to top

kloszi
Poziom 16
Poziom 16

Post#3 29 Apr 2004 13:56   

Sprawdz najpierw jka strukture połączeń ma ten silniczek.czy wszystkie końcówki łącza się ze wszystkimi czy jedna końcówka z jedną.Jeśli masz jakis dokładny miernik wyznacz rezystancje poszczególnych połaczeń i znajac poszczególne rezystancje mozesz już wysnaczyć strukture elektryczna takiego silnika (mówie tu cały czas o silnikach krokowych):)
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 29 Apr 2004 13:56   

Back to top

drednot
Poziom 14
Poziom 14

Post#4 29 Apr 2004 20:09   

kolejny temat o siniczkach krokowych umiera :? moze zaprojektuje ktos prosty ukladik do sterowania czyms takim? (ja nie potrafie :oops: )

[/url]
Back to top

Maverick24
Poziom 2
Poziom 2

Post#5 29 Apr 2004 23:33   

Byc moze kogos zaciekawi program ktory napisalem, robilem go z mysla o sterowaniu czyms kolwiek, a jako ze moj skaner ulegl uszkodzeniu.. to zaczalem pracowac nad silniczkiem ktory tam jest! I tak zrobilem program do sterowania silniczkami krokowymi. Do przodu do tylu. Oczywiscie na odpowiednich algorytmach, czyli kolejnosc podawania napiecia. Sterowane z LPT oczywiscie z ukl na tranzystorkach :) Dziala dobrze ale nie zaszybko... Jesli sa chetni to go dodam :)
Back to top

super_sonic
Poziom 16
Poziom 16

Post#6 30 Apr 2004 08:57   

Ten silnik z 4 wyprowadzeniami to pewnie silnik bipolarny, mozesz nim sterowac m.in za pomoca mostka H ( po jednym do uzwojenia ) ,takiego jak na rysunku, sygnal B jest to zanegowane A, tranzystory dobierasz w zaleznosci od pradu jaki plynie w uzwojeniu, np dla silnika o impedancji uzwojenia 100Ohm i napieciu zasilania 12 V( parametry te powinny byc na obudowie ) poplynie 120 mA, czyli mozesz uzyc tranzystorow npn np BC639 a pnp BC640, zajmuja malo miejsca, to te w malych czarnych obudowach.zmieniajac stan a z niskiego na wysoki i odwortnie bedziesz zmienial kierunek przeplywu pradu w uzwojeniu, diody sa potrzebne do ochrony tranzystorow przed impulsami napisec przy odlaczaniu napiecia na indukcyjnosci uzwojenia Maverick24 : sa chetni:)

H.JPG
 Filesize:  24.78 KB

H.JPG

Back to top

drednot
Poziom 14
Poziom 14

Post#7 30 Apr 2004 14:56   

Maverick24 wrote:
Byc moze kogos zaciekawi program ktory napisalem, robilem go z mysla o sterowaniu czyms kolwiek, a jako ze moj skaner ulegl uszkodzeniu.. to zaczalem pracowac nad silniczkiem ktory tam jest! I tak zrobilem program do sterowania silniczkami krokowymi. Do przodu do tylu. Oczywiscie na odpowiednich algorytmach, czyli kolejnosc podawania napiecia. Sterowane z LPT oczywiscie z ukl na tranzystorkach :) Dziala dobrze ale nie zaszybko... Jesli sa chetni to go dodam :)

ja tez bym poprosil :P

a co do tego schematu to malo kumam (niestety >jeszcze< nie jestem na odpowiednim pozomie). czyli soft jest (prawie) to juz tylko hardware zostal :? taki silniczek sterowany z kompa mialby sporo zastosowan... czekam z niecierpliwością :P
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 30 Apr 2004 14:56   

Back to top

zyraf
Poziom 21
Poziom 21

Post#8 30 Apr 2004 15:54   

byly fajne artykuly w EdW o silnikach krokowych, tam tez jest sporo o sterowaniu
napisalem bardzo prosty programik do sterowania takimi z 2 parami uzwojen, podobny do tego co jest tam wyzej gdzies na zdjeciu :) tylko ze ten silniczek ma jakies problemy (nie zawsze sie chce krecic jak powinien). mozna powiedzizec ze ten programik nie robi nic innego tylko wysyla okreslone cyfry na LPT, tam podlaczone cztery kd502. silniki z 4 wyprowadzeniami (3 cewki, jedno wspulne) pochodzace z napedu talezy z HDD mozna tez prosto sterowac, dajac im pokolei napiecie na cewki, ale zeby sie nie grzaly (bo przy 'normalnym' sterowaniu moga byc niebezpieczne) trzeba je sterowac impulsami, ale to juz sprawiac moze problemy no i silnik raczej tylko do obracania talezem sie nadaje...
Back to top

Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Beginner Science -> SILNIK KROKOWY Z 8-ma wyprowadzeniami
Page 1 of 1
Similar topics
pytanie - silnik krokowy... (4)
Jaki Silnik Krokowy? (2)
Silnik krokowy z HDD (3)
Co to silnik krokowy? (11)
Silnik krokowy (2)
silnik krokowy (5)
Silnik krokowy (2)
Silnik od hdd. Czy to jest silnik krokowy? (3)
Silnik krokowy - sterowanie (1)
Mocny silnik krokowy (12)

Page generation time: 1.775 seconds

FAQ || Administrator || Moderators || Widgets and banners || Contact
elektroda.pl topic RSS feed