FAQ | Points | Add... | Recent posts | Search | Register | Log in

TS 440 S Regulacja mocy inne funkcje

Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Radio communication equipment Service -> TS 440 S Regulacja mocy inne funkcje
Author
Poziom 18
Poziom 18

Post#31 27 Apr 2009 12:04   

Re: TS 440 S Regulacja mocy inne funkcje

Teraz działa po prostu po *.php kropka się wkradła...
Back to top

triumf
Poziom 11
Poziom 11

Post#32 Post from the author of the topic 29 Apr 2009 19:44   

Mam jeszcze pytanie przycisk NOTCH oraz pokrętło potencjometru NOTCH włączając tą funkcję nie widzę różnicy w odsłuchu:?:
Back to top

Bushman10980
Poziom 18
Poziom 18

Post#33 29 Apr 2009 22:39   

Aby zrozumieć działanie funkcji Notch powinieneś podłączyć wyjście phone do wejścia komputera np. mic in (oczywiście nie uważać aby nie przesterować wejścia) teraz za pomocą programu np. MixW możesz zobaczyć widmo sygnału m.cz. Po włączeniu NOTCH-a zauważysz możliwość wytłumienia sygnału zakłócającego które ustawiasz pokrętłem NOTCH.
Dorzucam wyciąg z instrukcji:
TS 440 S Regulacja mocy inne funkcje
Back to top

Leszek sq4avd
Poziom 11
Poziom 11

Post#34 04 May 2009 20:33   

Notch służy do tłumienia wąskich sygnałów, np. nośnej lub cw. Czasem jak ktoś bawi się kluczem na Twojej łączności możesz go wyciąć.
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 04 May 2009 20:33   

Back to top

triumf
Poziom 11
Poziom 11

Post#35 Post from the author of the topic 06 May 2009 08:13   

A może ktoś podpowie mi gdzie nabyć układ uPD8251AC (NEC)
układ jest potrzebny aby aktywować złącze ACC1 :?:
Przeszukałem wszystko co możliwe przynajmniej tak mi się wydaje :D
Back to top

MITCOM-ELECTRONIC
Poziom 4
Poziom 4

Post#36 20 Nov 2009 14:52   

( Samozałączanie się TX-a ) Witam kolegów. Mam pytanko bo może ktoś się już z tym spotkał w TS440S a mianowicie czasem samoczynnie zapala się dioda czerwona TX i jednocześnie sam zaczyna nadawac. Dzieje się to nieregularnie, chatycznie , jakby następowalo przywarcie. Ale sprawdzilem kabelki nic takiego nie ma miejsca. Siedzę niestety nad dokumentacją i kwestią tego TX-a i nie bardzo mogę złapac problem , a właściwie miejsce problemu. Czasem nic się nie dzieje wiec szukam niewiadomo czego. Natomiast jak się zacznie zalączać to na momencik i także nie zdązę sprawdzic. Może ktoś z kolegow wyłapał gdzie szukać problemu z nadczułością TX-a ?

P.S - Tak przy okazji bo to częsta sprawa. Mialem też problemy z kropkami ale posiedzialem , wydłubałem "gluty" z VCO i wedlug dokumentacji ustawiłem wzorzec i wszystkie 4 VCO jak należy. Z kropkami na razie spokój. Mialem tez problem z nadczułością przyciskow ale tez to rozwiazałem. Okazało się ze blaszki stykow ena klawiaturze, pod folią po długim czasie użytkowania się zabrudzają i spłaszczaja od wgniatania. Trzeba je wyciągnać i każdż z każdej strony ( sa 4 zagięcia ) podgiąc aby mocniej sprężynowaly. Problem generalnie ustapił. Tak więc rada dla tych co mają z tym problem. Niestety starość nie radość. SP2TFU
Back to top

triumf
Poziom 11
Poziom 11

Post#37 Post from the author of the topic 20 Nov 2009 15:00   

Witam a VOX nie jest przypadkiem włączony ?
Back to top

Bushman10980
Poziom 18
Poziom 18

Post#38 20 Nov 2009 15:00   

Na górnej obudowie jest przełącznik VOX - powinien być ustawiony w pozycje OFF. Sprawdziłbym czy efekt następuje po odkręceniu mikrofonu. Sprawdziłbym też przycisk SEND.
Back to top

MITCOM-ELECTRONIC
Poziom 4
Poziom 4

Post#39 20 Nov 2009 18:22   

Tak , tak, to nie raczej kwestia VOXa bo jak mikrofon jest odkręcony od urządzenia to VOX nie może działać bo nie ma wysterowania m.cz. z mikrofonu. Nie mniej sprawdzę tor VOXa i to raz kolejny. Przełącznik jest oczywiście w pozycji skrajnej lewej. Tak wiec na pewno jest to kwestia usterki elektronicznej. Natomiast SEND po wlaczeniu dziala a po wylaczeniu na REC jakby wylacza sie ale nie ma tu regulrnosci. Byc moze ze "syf" w przelaczniku tez sprawdze. Bynajmniej kazda wskazowka moze byc sluszna. Dzieki.

Dodano po 3 [godziny] 3 [minuty]:

Sprawdzilem przelaczniki na pewno to nie to . Wszystko zachowuje sie tak jakby gdzies cos iskrzylo ale ani wstrzasy ani ruszanie wszelkimi kablami i wtyczkami nie zmieniaja sytuacji. Nadajnik chodzi idealnie po wlaczeniu SEND lub PTT i nic sie nie dzieje - stabilnie. Podczas nadawania wszystko chodzi cacy. Odbiornik tez w momencie kiedy jest OK. Jakby automatyka przelaczania nadawanie-odbior ale wowczas chodzil by przekaznik, ktory sie przelacza pomiedzy TX i RX przy wyjsciu antenowy. Tak wiec to jakby samowzbudzanie sie czesci nadawczej. Natomiast jak zacznie sie dziac kongo to po przelaczeniu przelacznika THRU wszystko sie wzmaga jakby szedl bez kontroli na pelna moc, max pobor pradu 30 A az wszystko siada. Gdyby efektem tego stanu byla przyczyna po stronie sterowania z mikrofonu lub przelacznika SEND szalal by przekaznik przy wyjsciu antenowym i zamienial by tory TX i RX , tym czasem jakby nadajnik ruszal "duplexowo" podczas kiedy odbiornik jest ciagle nadal w odbiorze. W systuacji jakiej sie to dzieje pomimo ograniczenia mocy wyjsciowej idzie na maksa az zagrzal sie radiator. Wyglada to tak jakby stopien koncowy mocy TX wzbudzal sie samoczynnie. Niestety nie jestem pewien do konca petli PLL i VCO ale czy to moze miec jakis wplyw na samowyzwalanie sie TX-ca. Gdzies na forum trafilem kiedys informacje od innego uzytkownika ktoremu takze zapalal sie TX i mial problemy z VCO. Ale czy to zbieg okolicznosci czy pewna zaleznosc ?
Back to top

Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Radio communication equipment Service -> TS 440 S Regulacja mocy inne funkcje
Page 2 of 2 Go to page Previous  1, 2
Similar topics
Płynna regulacja mocy błysku (7)
Automatyczna regulacja mocy (8)
Koch Und Overbeck 1062. Jakie inne końcówki? Regulacja głośności potencjometrem? (1)
Pomiar mocy (pwr meter) w kenwood ts 440 sat (6)
Alpine CDE-9874RR- nie zapamietuje stacji oraz inne funkcje (3)
MDS-440 / wyłącza funkcje po kilku sekundach (10)
Regulacja mocy nadajnika w CB-radiu (17)
VXR-5000 - regulacja mocy (1)
ft 840 regulacja mocy wyjściowej (2)
Alan 8001 s regulacja mocy (2)

Page generation time: 0.166 seconds

FAQ || Administrator || Moderators || Widgets and banners || Contact
elektroda.pl topic RSS feed